BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

1.137 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στη Γαλλία την Πρωτοχρονιά


Στη Γαλλία, το αλλόκοτο έθιμο του εμπρησμού αυτοκινήτων τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, που καθιερώθηκε τα τελευταία επτά χρόνια, συνεχίστηκε και φέτος παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Ελάχιστα μειωμένος σε σύγκριση με την Πρωτοχρονιά του 2009 ήταν φέτος ο αριθμός των εμπρησμών αυτοκινήτων στη Γαλλία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για το ποια θα πρέπει να είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στο Παρίσι Ολυμπία Τσίπηρα μεταδίδει:

15 νόμοι καταστολής χωρίς αποτέλεσμα

Με το αίσθημα της αγανάκτισης ξύπνησαν την πρώτη μέρα του χρόνου 1.137 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, εξαιτίας της πρωτοχρονιάτικης δράσης των εμπρηστών . Είναι μόλις δέκα αυτοκίνητα λιγότερα από αυτά που κάηκαν πέρυσι, ενώ φέτος είχαν κινητοποιηθεί 10 χιλιάδες αστυνομικοί περισσότεροι, ήτοι 45 χιλιάδες συνολικά. Μόνο στο Παρίσι ο αριθμός των αστυνομικών που ήταν σε επιφυλακή ξεπερνά τις 8 χιλιάδες.

Έγιναν 549 συλλήψεις, τραυματίσθηκαν 16 αστυνομικοί, χωρίς όμως σημαντικά επεισόδια, πράγμα που επέτρεψε στον υπουργό Εσωτερικών να εκφράσει την ικανοποίησή του. Αντίθετα, η αντιπολίτευση διαπιστώνει ότι μετά από 7 χρόνια, με 15 νόμους καταστολής και 120 τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα «βρισκόμαστε μπροστά στην εδραίωση μίας λανθάνουσας κατάστασης βίας χωρίς ορατές ενδείξεις υποχώρησης».

Οι εμπρησμοί αυτοκινήτων την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στη Γαλλία έχουν εξελιχθεί σε «ιεροτελεστία», παρατηρεί το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι συχνά το αίτιό τους είναι απάτη σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών.


Αφορμή για την ανάρτηση αυτή ήταν ένα θέμα που έθιξε ένας αναγνώστης του τρωκτικού για το φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με τη θάλασσα της οποία αυξάνεται η στάθμη. Πολλά είναι τα περιστατικά του συγκεκριμένου φαινομένου όπως στη Σύρο, και στην Χαλκίδα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το βίντεο από το χαλκιδα.tv που δείχνει τη θάλασσα που κινδυνεύει να βγει στη στεριά.

Ας δούμε λοιπόν λίγο αναλυτικά το φαινόμενο.Η μέση στάθμη του υδάτινου ορίζοντα υπολογίζεται πως τα επόμενα 50 χρόνια θα ανέβει κατά μισό μέτρο, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Τα τελευταία 100 χρόνια η μέση στάθμη της θάλασσας ανέβηκε 18 εκατοστά και στα επόμενα 100 εκτιμάται πως η άνοδός της θα αγγίξει το 1 μέτρο.

Τα σενάρια για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη Μεσόγειο αποτυπώνονται στους χάρτες της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Από το Αιγαίο μέχρι την Αφρική οι παράκτιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Θερμαϊκός

Ο κόλπος της Βενετίας, ο Θερμαϊκός και το Δέλτα του Νείλου είναι οι περιοχές της Μεσογείου που απειλούνται περισσότερο. Οι ελληνικές θάλασσες και η Κασπία θα ανέβουν επικίνδυνα και θα πλημμυρίσουν τη στεριά.

«Οι πάγοι λιώνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό και το νερό αυτό είναι ικανό να σηκώσει τη θάλασσα περίπου κατά 15 με 17 εκατοστά», σημειώνει ο κ. Δουκάκης. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα έχει τραγικές συνέπειες. Σημειωτέον ότι αυξητική μεταβολή ενός βαθμού της μέσης θερμοκρασίας των ωκεανών σημαίνει πως ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας κατά 1 μέτρο».

«Στην Ελλάδα θα υπάρχει μια μόνιμη οπισθοχώρηση της ακτογραμμής περίπου κατά 1 μέτρο τον χρόνο για τις ήπιες κλίσεις και όχι για τα βραχώδη», εκτιμά ο κ. Δουκάκης. «Υπάρχει ωστόσο και η επεισοδιακή οπισθοχώρηση, οι κυματικές καταιγίδες που τώρα είναι πιο συχνές, πιο έντονες και κατά τη διάρκειά τους η θάλασσα μπορεί να εισβάλλει μέχρι και 2 μέτρα στην ξηρά. Παράκτιες περιοχές που έχουν μικρές κλίσεις και αμμώδη σύσταση κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς και ορισμένες περιφέρειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθίζησης. Για παράδειγμα η χερσαία ζώνη του Θερμαϊκού Κόλπου καταβυθίζεται από την υπερβολική υδρομάστευση. Και μάλιστα με μια ταχύτητα κατά μέσο όρο 5 μέτρα τον αιώνα. Από το Καλοχώρι μέχρι τις Αλυκές Κίτρους στην Πιερία η περιοχή αυτή καθιζάνει από 1 έως και 10 μέτρα τον αιώνα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Επειδή είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα οι αναγνώστες μας αλλά και οι ακροατές του enimerwsi radio θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα του xalazi.gr.

Οι άγγελοι και οι νεράιδες δεν μπορούν να πετάξουν...


Ακόμα και αν οι άγγελοι υπάρχουν, μάλλον θα μετακινούνται με κάποιο άλλο τρόπο και όχι με τα φτερά τους, επειδή πολύ απλά η φυσιολογία και η ανατομία του σώματός τους δεν τους επιτρέπει να πετάνε -ούτε τώρα ούτε ποτέ στο μακρινό παρελθόν- σύμφωνα με την πρωτότυπη μελέτη ενός βρετανού βιολόγου.

Ο καθηγητής Ρότζερ Γουότον του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), σε εργασία του στο περιοδικό "Opticon" του πανεπιστημίου, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", σύγκρινε τη φυσιολογία όλων των ειδών που πετάνε, με τις γνώριμες αναπαραστάσεις των φτερωτών αγγέλων και νεράιδων που απεικονίζονται, εδώ και αιώνες, να φέρνουν βόλτες στους ουρανούς. Το συμπέρασμά του είναι ότι, από ανατομική-φυσιολογική πλευρά, οι άγγελοι με τα ανθρώπινα χέρια και τις μεγάλες φτερούγες στην πλάτη ποτέ δεν θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες πτήσεις, ούτε καν να απογειωθούν από το έδαφος.

Κακώς πολλοί νομίζουν ότι οι άγγελοι είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Η ύπαρξή τους αποτελεί κεντρική πίστη στις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (χριστιανική, ιουδαϊκή, ισλαμική) και μια περυσινή έρευνα από τον γνωστό οργανισμό Pew έδειξε ότι, στην εποχή μας, πάνω από δύο στους τρεις (68%) Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι άγγελοι (και τα πεπτωκότα "αδέλφια" τους, οι δαίμονες) βρίσκονται επί το έργον γύρω μας ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φτερούγες των πουλιών εξελίχτηκαν από τα αντιβράχια (τους πήχεις) των προγόνων τους και σταδιακά όλο τους το σώμα απέκτησε αεροδυναμικό σχήμα και καλύφτηκε με φτερά, ενώ ο σκελετός τους έγινε πιο ελαφρύς αλλά στερεός. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει στην περίπτωση των αγγέλων και των άλλων ιπτάμενων πλασμάτων της μυθολογίας, συν το γεγονός ότι οι άγγελοι δεν φαίνεται να έχουν το δυνατό μυικό σύστημα που θα τους επέτρεπε να κτυπάνε τις φτερούγες τους στον αέρα.

Ανάλογα ανατομικά προβλήματα υπάρχουν και στην περίπτωση των νεράιδων, οι οποίες συνήθως απεικονίζονται με φτερά κάποιου εντόμου (π.χ. πεταλούδας).

Τελικά, κάτι ήξερε ο πιο "προσγειωμένος" Άγιος Βασίλης, ο οποίος εξ αρχής χρησιμοποίησε ζώα (τους συμπαθείς ιπτάμενους τάρανδους) για να τραβάνε το έλκηθρό του, αντί να βγάλει ο ίδιος φτερούγες και να κάνει μόνος του την δουλειά του!