BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΒΙΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ - http://www.biougnoseis.blogspot.com

Το blog της εκπομπής "ΒΙΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ", που μεταδίδεται από την τηλεόραση του "ΤΗΛΕΦΩΣ", κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ.

Το ΤΗΛΕΦΩΣ εκπέμπει από το κανάλι 54 UHF.

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά, σε όλο τον κόσμο και από το INTERNET (μόνο με τον INTERNET EXPLORER) κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΦΩΣ WEB LIVE TV

Στο blog θα βρείτε όλα τα εισαγωγικά video των εκπομπών, καθώς και ανάλυση των θεμάτων τους

Ασωπός: Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος

Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος ή αλλιώς «Πράσινο» Παρατηρητήριο αναμένεται να δημιουργήσουν κάτοικοι και φορείς από την περιοχή των Οινοφύτων στον Ασωπό, με την συμπαράσταση ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Σε καθημερινή βάση θα παρακολουθεί τα επίπεδα ρύπανσης και θα τα γνωστοποιεί σε εθνικούς και ευρωπαικούς φορείς.

Επίσης, θα επεξεργαστεί όλα τα μοντέλα για την απορρύπανση της συγκεκριμένης περιοχής και θα συνεργάζεται με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Η παράνομη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων συνεχίζεται στη χώρα

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων σε βουνά, θάλασσες, ρέματα, χωράφια και χωματερές στη χώρα, ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το Δικαστήριο Ευρωπαικών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Είναι τραγική η κατάσταση που επικρατεί, με την ανεξέλεγκτη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων στη χώρα, δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι ταυτόχρονα καρκινογόνες, τοξικές και μεταλλαξιογόνες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το ανενεργό σήμερα λατομείο Μουσαμά στη Δυτική πλευρά του Ποικίλου Ορους, χώρος ο οποίος όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά έχει μετατραπεί και σε χωματερή.

Στο εσωτερικό του πρώην λατομείου, φορτηγά απορρίπτουν παράνομα φορτία, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ολόκληρα βουνά αποβλήτων.

Μέχρι στιγμής όπως αναφέρει το δημοσίευμα παραμένει άγνωστη η ταυτότητα των αποβλήτων.

Από την πλευρά της, η νομαρχία Δυτικής Αττικής πραγματοποιεί συνεχώς αυτοψίες, ενώ το εν λόγω ζήτημα διευρευνάται ήδη από τις εισαγγελικές αρχές.

"Δεμένο" με την παράδοση του νησιού το πλατόνι (ελάφι) της Ρόδου

Είναι σύμβολο του νησιού και "στολίδι" για τα δάση του. "Δεμένο" με την παράδοση του τόπου, το πλατόνι (ελάφι) της Ρόδου, ένα από τα μοναδικά είδη του πλούσιου ζωικού βασιλείου της χώρας μας, είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης, που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

Δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, βρίσκονται και στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης. Το πλατόνι αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού της Ρόδου.

Οι πληθυσμοί του είδους στη Ρόδο, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη (Ν. Θεοδωρίδης, Κ. Βούλγαρης, Κ. Παπαστεργίου, 2009) παρουσιάζουν διαχρονικά διακύμανση και ως προς την κατανομή στο χώρο και ως προς το μέγεθος του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά. Σήμερα, ο αριθμός των πλατονιών στο νησί της Ρόδου υπολογίζεται σε 1.000 - 1.200 άτομα.

Πολύ σημαντικός παράγοντας αύξησης του πλατονιού και της ορθολογικής διαχείρισης του βιοτόπου του υπήρξε η σύνταξη, εφαρμογή και υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με θέμα, "Πλατόνι - Κάμειρος: Διερεύνηση των παραγόντων αξιοποίησης των φυσικών πόρων της περιοχής του Δήμου Καμείρου και ειδικότερα του πλατονιού, περιοχής Προφήτη Ηλία και στήριξη της τοπικής οικονομίας", που ανατέθηκε το 2002 από το Δήμο της Καμείρου Ρόδου στο ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αείμνηστο καθηγητή Νικόλαο Στάμου, ο οποίος μαζί με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας και με Επιστημονική Ομάδα συνέταξε και τις μελέτες εφαρμογής.

Η περιοχή της έρευνας, που έχει έκταση 211.900 στρέμματα, βρίσκεται στο βορειοδυτικό σημείο του νησιού της Ρόδου και οριοθετήθηκε μεταξύ του Δήμου Πεταλούδων, της Καλλιθέας, του Αφάντου, του Αρχαγγέλου, της Λίνδου και του Έμπωνα.

Σύμφωνα με κ. Ι. Παπαδόπουλο υλοποιήθηκαν εργασίες βελτίωσης ενδιαιτήματος του πλατονιού, όπως σπορές ψυχανθών και άλλων ποωδών, σε μεγάλες επιφάνειες εντός δασικών εκτάσεων και σε καμένες εκτάσεις, σπορές και φυτεύσεις ποωδών και θαμνωδών ειδών σε πινάκια εντός δασικών και φρυγανικών εκτάσεων, εμβολιασμοί άγριων καρποφόρων δέντρων, καλλιέργειες και υδρομαστεύσεις πηγών, κατασκευή κρηνών και ποτιστρών. Ιδρύθηκε, επίσης, καταφύγιο 1.000 στρεμμάτων στο χώρο παρέμβασης, θέσεις παρατήρησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και πυροφυλάκια, με σκοπό την πυροπροστασία καθώς και θέσεις θέας.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν μία σημαντική αύξηση τόσο του αριθμού των πλατονιών όσο και του εύρους εξάπλωσής τους.

Στοιχεία για το πλατόνι

Σύμφωνα με την εργασία των Ν. Θεοδωρίδη, Κ. Βούλγαρη και Κ. Παπαστεργίου, η Ρόδος είναι το τελευταίο νησί της Μεσογείου που διατηρεί αρχαίο πληθυσμό πλατονιού. Ο πληθυσμός πλατονιού της Ρόδου, σύμφωνα με άλλη επιστημονική έρευνα (Massetti 2002) έχει ουσιαστικές διαφορές και από αυτόν της Μικράς Ασίας, με τον οποίο είναι φαινοτυπικά όμοιος.

Το πλατόνι φαίνεται αρκετά μικρότερο, ειδικά όταν συγκριθεί με άτομα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρσενικά πλατόνια, άνω των δύο ετών, δεν φτάνουν το ύψος των 80 εκ. μέχρι το ακρώμο, ενώ συχνά δεν ξεπερνούν τα 75 εκ. Το βάρος των ενήλικων θηλυκών κυμαίνεται από 45 έως 60 χλγ.

Συγκριτικές αναλύσεις που έγιναν σε διάφορους πληθυσμούς πλατονιού απεικονίζουν ξεκάθαρα τη διαφοροποίηση του πληθυσμού της Ρόδου, από τους άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Σύμφωνα δε με τη διεθνή βιβλιογραφία, η άριστη πυκνότητα πληθυσμού πλατονιών στις ελεγχόμενες περιοχές είναι 20-30 άτομα ανά 100 εκτάρια, ενώ ο ζωτικός χώρος που απαιτείται για τη σωστή διατήρηση των πλατονιών στο φυσικό περιβάλλον είναι 35 με 50 στρέμματα για κάθε ζώο.

Η παραπάνω προσπάθεια, διαπιστώνει ο αναπληρωτής καθηγητής, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση από διάφορους φορείς για την προστασία και αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας. "Οι παράγοντες της γνώσης, της υπευθυνότητας και του σωστού ελέγχου είναι οι πλέον καθοριστικοί στην παραγωγή ενός πολύ καλού αποτελέσματος σε κάθε ενέργεια του ανθρώπου", τονίζει

Φημολογία για στήριξη της Ελλάδας και διαψεύσεις

Στο επίκεντρο δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων είναι διαρκώς πλέον η Ελλάδα και το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Όφερ αναφέρθηκε σε κερδοσκοπικά παιγνίδια.

Λίγες φορές στο παρελθόν υπήρχαν στον γερμανικό τύπο τόσα δημοσιεύματα για την Ελλάδα όσο χθες Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι των διάφορων υπουργείων ήταν αναγκασμένοι να δίνουν απαντήσεις για τη στάση που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση. Προπαντός εάν θα συμμετέχει σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Εκ πρώτης όψεως η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι σαφής. Υπενθυμίζοντας την ελληνική δέσμευση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβρη για διαρθρωτικές αλλαγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κρίστοφ Στέγκμανς, δήλωσε: “Η Γερμανία αναμένει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά που έχει ανακοίνωση. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για περαιτέρω μέτρα.”

Να μην αποδίδεται υπέρμετρη σημασία στις χρηματαγορές

Ανάλογες δηλώσεις κάνει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο εξυγίανσης των δημοσιονομικών της ελληνικής κυβέρνησης ανταποκρίνεται στις ανάγκες, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Μίχαελ Όφερ, για να προσθέσει ότι το “ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα μετρήσιμα μεγέθη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, καθώς και ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για τη έγκριση και την εφαρμογή του. Η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου θα επιτηρείται αυστηρά από το ECOFIN.”

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους φόβους που εκφράζονται, ότι η δημοσιονομική κρίση θα μπορούσε να αγγίξει και χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία, ο. κ. Όφερ συνιστά “να μην αποδίδεται στις εξελίξεις στις χρηματαγορές υπέρμετρη σημασία”.

“Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, στο οποίο σημειώνονται ως ένα βαθμό φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αλλά θα ήθελα να επιστήσω το ενδιαφέρον στην επιτυχή έκδοση του ελληνικού ομολόγου στις 25 Ιανουαρίου, που επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί πρόσβαση στη διεθνή κεφαλαιαγορά. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε, ότι οι ενδείξεις είναι μάλλον καθησυχαστικές”, τόνισε ο κ. Όφερ

«Δεν υπάρχουν σχέδια που συζητιούνται σε κάποια θεσμικά όργανα»

Εάν είναι έτσι, τότε γιατί ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει ρητά με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» στις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων, εάν η Γερμανία διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή ένα ευρωπαϊκό “σχέδιο διάσωσης” για την Ελλάδα. Η ακόμα, αν το όλο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της ατζέντας συνομιλιών στη γαλλογερμανική διακυβερνητική σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι. Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος κ. Όφερ είναι η εξής: “Δεν υπάρχουν σχέδια που συζητιούνται σε κάποια θεσμικά όργανα. Βέβαια, ενδέχεται πάντα κάποιοι να ανησυχούν και πίνοντας ένα καφεδάκι να κάνουν σκέψεις για το όλο θέμα. Όμως αυτό δεν θα το χαρακτήριζα ως σοβαρή σκέψη.”

Ενόψει της επίσκεψης Βεστερβέλε στην Αθήνα

Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Ο κ. Βεστερβέλε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Στέφαν Μπρεντόλ δήλωσε σχετικά: “Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τους έλληνες συνομιλητές του. Στην ατζέντα του περιλαμβάνονται και τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση.”

Η διπλωματική απάντηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ερμηνεύεται από τον συνάδελφο του στο υπουργείο Οικονομικών ως εξής: ο κ. Βεστερβέλε θα υπενθυμίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δέσμευση που έδωσε στο Νταβός, πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προβλήματα της.

“Ως υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών μας υποστηρίζει έμπρακτα, αναδεικνύοντας αυτό το θέμα στην επικείμενη επίσκεψη του στην Ελλάδα”, είπε ο Μίχαελ Όφερ.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Πολύ ενδιαφέρουσες διαγράφονται οι καιρικές εξελίξεις των επόμενων ημερών, αλλά και πολύ επικίνδυνες!!! Σταδιακή επιδείνωση του καιρού, αναμένεται σήμερα Κυριακή στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα πεδινά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές, σε πολύ μεγαλύτερα όμως υψόμετρα. Τα φαινόμενα κατά τόπους στα Βορειοδυτικά θα είναι πιθανόν έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένεται άστατος καιρός, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανές παροδικές βροχές. Σταδιακά, αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, από Δυτικά προς Ανατολικά.

Τη Δευτέρα, αναμένεται να αρχίσει στη χώρα μας, μια αξιόλογη επιδείνωση του καιρού, καθώς βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει την περιοχή μας. Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα, περιμένουμε επιδείνωση του καιρού, αρχικά στα Δυτικά και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές περιοχές της χώρας (σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές), τοπικές χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, πιθανή εμφάνιση ανεμοστρόβιλων και υδροστρόβιλων και τέλος, πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις Νοτιάδες σε ξηρά και θάλασσα εντάσεως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία, αρχικά δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ωστόσο από το βράδυ θα σημειώσει πτώση.

Την Τρίτη, σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται σταδιακά και σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα της Δυτικής και Βόρειας χώρας, εν συνέχεια και της Κεντρικής, με αρκετές πεδινές περιοχές να δέχονται χιονοπτώσεις. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα στα Δυτικά. Την Τετάρτη, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στα Ανατολικά και από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Νεότερα όμως για την καιρική εξέλιξη του καιρού, από την Τρίτη και μετά, θα δίνονται σε τακτά και έκτατα δελτία μας.

Αμερικανοί βγάζουν παρανόμως παιδιά από την Αϊτή

Για παράνομες υιοθεσίες προόριζαν 33 παιδιά από την Αιτή, 10 Αμερικανοί πολίτες που συνελήφθησαν από την αστυνομία της χώρας.

Οι πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες κρατούνται στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς αφού συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής. Υπάρχουν φόβοι ότι λαθρέμποροι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου που έπληξε την Αϊτή για να κάνουν παράνομες υιοθεσίες.

Μία από τις υπόπτους, η οποία ισχυρίστηκε ότι είναι επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα το Άινταχο, αρνήθηκε ότι έκαναν κάτι κακό.

Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο Μαλπάς, το κύριο μεθοριακό σταθμό διέλευσης προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού η αϊτινή αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο ρουτίνας στο όχημά τους.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν έγγραφα για να αποδείξουν ότι είχαν πραγματοποιήσει νόμιμα την υιοθεσία των 33 παιδιών (ηλικίας 2 μηνών ως 12 ετών) μέσω κάποιας πρεσβείας και επίσης δεν είχαν χαρτιά που να δείχνουν ότι τα παιδιά είχαν μείνει ορφανά εξαιτίας του σεισμού.

Έξι απλοί τρόποι να κάψεις λίπος

Φάε πρωτεΐνη
Δεν χρειάζεται να είναι κρέας. Οταν καταναλώνεις πιο πολύ ψάρι, όσπρια και αυγά, μπορείς να χάσεις πιο πολύ λίπος. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, άτομα που λάμβαναν 40% των θερμίδων τους από πρωτεΐνη έχασαν πολύ περισσότερο λίπος από άτομα που λάμβαναν μόνο.. 15% των θερμίδων τους από αυτήν.

Σημείωση: και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Κάνε ένα διάλειμμα με καφέ
Η καφεΐνη που βρίσκεται σε δύο φλιτζάνια φίλτρου (ή σε ένα φραπέ) μπορεί να σπρώξει τον μεταβολισμό σου για 1 1/2 ώρα μετά. Ωστόσο αν προσθέσεις γάλα ή ζάχαρη, αυτή η δράση ακυρώνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Φάε ολικής αλέσεως δημητριακά το πρωί
Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, άτομα που έτρωγαν ολικής αλέσεως κορν φλέικς έκαιγαν πιο πολύ λίπος κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με άτομα που έτρωγαν επεξεργασμένους υδατάνθρακες για πρωινό.

Φόρα τζιν
Ερευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έδειξε ότι, όταν φοράς τζιν, κάνεις 491 περισσότερα βήματα (8% μεγαλύτερη κίνηση) την ημέρα σε σχέση με όταν φοράς καλά ρούχα της δουλειάς.


Πιο πολύ λάδι
Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που κατανάλωναν πιο πολλά μονοακόρεστα λιπαρά -όπως ελαιόλαδο και αβοκάντο- έκαψαν πιο πολύ λίπος σε ένα μήνα απ' ό,τι άτομα που κατανάλωναν πιο πολλά κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή ζωικά λιπαρά όπως βούτυρο.

Γιαούρτι
Ενα δροσερό γιαουρτάκι θα σε βοηθήσει να χάσεις 22% περισσότερο βάρος και 61% περισσότερο σωματικό λίπος. Αυτό έδειξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί όπου συνέκριναν άτομα που προσέθεσαν ένα γιαούρτι στη διατροφή τους με άτομα που δεν έτρωγαν γιαούρτι.