BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών

Την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους για τα προβλήματα αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο κ. Καστανίδης, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών. Όπως είπε, ανάμεσα στα μέτρα αυτά, εντάσσεται η προσφορά κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής.
«Η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος θέλει χρόνο. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν σύντομα, προσδίδοντας μία πρώτη γεύση εξανθρωπισμού στις συνθήκες κράτησης όλων των φυλακών της χώρας. Οι εναλλακτικές ποινές μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα συνεχίσει τον κύκλο των επισκέψεων που ξεκίνησε σε σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας.
Ο κ. Καστανίδης επισκέφθηκε τα κελιά των κρατουμένων και συνομίλησε μαζί τους. Μάλιστα, μετέφερε τη φράση ενός εξ αυτών ότι «οι άνθρωποι γεννιούνται με πάθος και πεθαίνουν από λάθος». Σχολιάζοντας ενώπιον των δημοσιογράφων την παραπάνω φράση, ο υπουργός τόνισε: «Ας αποφύγουμε τουλάχιστον τα λάθη».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι όλοι οι κρατούμενοι της χώρας θα ενταχθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα εμβολιαστούν κατά του ιού της νέας γρίπης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Μανόλης Λαμτζίδης, που συνόδευε τον κ. Καστανίδη, επαίνεσε την πρωτοβουλία του υπουργού σχετικά με τις επισκέψεις σε φυλακές ανά τη χώρα. Σε δήλωσή του σημείωσε: «Το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς παράγει περισσότερους κρατούμενους απ’ όσους μπορούν να αντέξουν τα καταστήματα κράτησης».
Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Διαβατών Κώστα Κουβράκη, στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκονται 610 κρατούμενοι εκ των οποίων 34 είναι γυναίκες. Οι αλλοδαποί αποτελούν το 45% των κρατουμένων και τη «μερίδα του λέοντος» εξ αυτών κατέχουν Αλβανοί υπήκοοι. Πρόσθεσε δε ότι τα κελιά έχουν σχεδιαστεί να «φιλοξενούν» τέσσερις κρατούμενους, αλλά λόγω του υπερπληθυσμού «στοιβάζονται» δέκα κρατούμενοι ανά κελί.
Στη συνέχεια, ο κ. Καστανίδης συναντήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία τον ενημέρωσε για όλα τα τοπικά θέματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης. Στη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Δημήτραινας.
Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός -που είναι μέλος του ΔΣΘ- αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το θεσμό του αυτοδιοίκητου στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. «Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει αλλά όχι με τους όρους του παρελθόντος», παρατήρησε.
Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι το επόμενο διάστημα θα αποφασιστούν μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής και ποινικής δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος, στο θέμα κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, συντάχθηκε με τη θέση του ΔΣΘ ότι ο πιο ενδεδειγμένος χώρος είναι αυτός στο λιμάνι της πόλης.
Κατά την είσοδο του στο δικαστικό μέγαρο, ο κ. Καστανίδης συνομίλησε με συμβασιούχους STAGE της πόλης, που τον υποδέχθηκαν με πανό και συνθήματα.
Στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας
Τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας. Όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, «θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από μία άλλη οπτική ματιά, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στην αξιοπρέπεια, στον πολιτισμό και την δημοκρατία μιας χώρας». Όσον αφορά στα προβλήματα που υπάρχουν, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερπληθυσμό των φυλακών, στις ελλείψεις προσωπικού και στην απουσία μέτρων, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Κατσιφάρας «εμείς ήρθαμε να αλλάξουμε τα πράγματα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές τις συνθήκες, που προσβάλλουν τη χώρα μας και την εκθέτουν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλους τους ενεργούς και ανήσυχους πολίτες. Θα ανοίξουμε τα σωφρονιστικά καταστήματά μας και σε κοινωνικό έλεγχο».
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ επισκέφθηκε τις πτέρυγες των φυλακών, όπου συνομίλησε και με κρατούμενους.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους τόνισε ότι «εμείς θέλουμε τους εργαζόμενους συνεργάτες μας, ώστε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα, όχι μόνοι μας, αλλά όλοι μαζί».
Σχετικά με τους κρατούμενους ο υφυπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφορούν κυρίως θέματα νομοθετικών παρεμβάσεων, που έπειτα από κοινωνική διαβούλευση θα τις αναπτύξουμε και εμείς το επόμενο διάστημα». Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τις συνθήκες κράτησης, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, τη δυνατότητα να μπορούν να απασχολούνται πιο δημιουργικά και πιο παραγωγικά, ούτως ώστε να προετοιμάζουν τον άνθρωπο για την έξοδο και συμπλήρωσε: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να φτιάξουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα, που να απαντά στις σημερινές ανάγκες».
Ο Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, συνοδευόταν από εισαγγελικούς λειτουργούς, τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Πατρών Ιωάννη Κίστο, καθώς και τον διευθυντή των φυλακών.
Επίσημα στοιχεία
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των κρατουμένων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία εξαετία, καθώς ενώ το 2003 αριθμούσαν 8.418, το 2009 έφτασαν τους 11.736.
Οι 3.218 είναι υπόδικοι, οι 6.078 αλλοδαποί, οι 742 εκτίουν ισόβια κάθειρξη, γυναίκες είναι 695 και ανήλικοι οι 520.
Το μεγαλύτερο ποσοστό, οι 4937, είναι κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών.

Πηγή:http://www.ert.gr/

Στον εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης του «φονικού» ξενοδοχείου



Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε, το πρωί του Σαββάτου, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο νέοι άνθρωποι από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα. Οι αρμόδιες αρχές περιμένουν τα αποτελέσματα των πραγματογνωμόνων. Πρόκειται για τη δεύτερη πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε αμέσως μετά τη διαπίστωση του δεύτερου χρονικά θανάτου σε ένοικο του ίδιου ξενοδοχείου. Η πρώτη πραγματογνωμοσύνη έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης μετά τον πρώτο θάνατο και λίγο μετά τη διενεργηθείσα εργαστηριακή εξέταση που κατέτεινε στο ότι αυτός οφείλονταν σε εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, η έρευνα του πραγματογνώμονα –μηχανολόγου, που κλήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, δεν «έδειξε» κάποιο πρόβλημα στους χώρους του ξενοδοχείου. Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Δημήτρης Παπαδόπουλος. «Ο ιατροδικαστής επικοινώνησε με τον διοικητή του Α.Τ. Πανοράματος, ζητώντας να κάνει μία διακριτική έρευνα στο χώρο διότι ενδεχομένως να υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον εξοπλισμό του ξενοδοχείου. Η έρευνα διήρκεσε δύο ώρες και όπως ανέφερε ο διοικητής δεν βρέθηκε κάτι», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αμνησία μετά το σέξ


Μια 59 χρονη Aμερικανίδα έπαθε αμνησία μετά από μία παθιασμένη βραδιά αχαλίνωτου sex με το σύζυγό της. Η ξαφνική απώλεια της μνήμης, που ονομάζεται «παγκόσμια παροδική αμνησία» ή TGA, προκαλείται από την πίεση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, και μπορεί να προκληθεί από έντονες δραστηριότητες, τις κινήσεις του εντέρου, ή το sex.Η Αlice, παρατήρησε αυτό το γεγονός τον περασμένο Αύγουστο. Έτσι ξαφνικά, διέγραψε όλα τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων αλλά και την ικανότητα να δημιουργήσει νέες. Ο σύζυγος της ζήτησε να του πει το όνομα του τελευταίου προέδρου των ΗΠΑ, και εκείνη απάντησε Bill Clinton.Έτσι ο Scott κάλεσε το ασθενοφόρο και η γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο, γιατί φοβόντουσαν για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι νευρολόγοι διέγνωσαν το φαινόμενο TGA, που εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 50 ετών.

"Παράδοση σε συμφέροντα"

Την έντονη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκφράζει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και η ιστορία της διαχείρισης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «αναδεικνύουν ένα σκάνδαλο διαρκείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σ' έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας, σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο και των συμφερόντων του λαού».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ναυπηγεία διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, εξειδικευμένους εργαζόμενους και πείρα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση, όχι μόνο εμπορικών πλοίων, αλλά και πολεμικών φρεγατών και υποβρυχίων και έχουν αναλάβει την κατασκευή βαγονιών συρμών του ΟΣΕ και Μετρό και άλλων μεγάλων μεταλλικών κατασκευών στην Ελλάδα. Επίσης, διαθέτουν σύγχρονες υποδομές για να καλύψουν τις αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες της ακτοπλοΐας, του πολεμικού ναυτικού, των μεταφορών σταθερής τροχιάς.

«Αναφερόμαστε μόνο σ' αυτές τις ανάγκες, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα εκατοντάδες πλοία, που ναυπηγεί σήμερα στο εξωτερικό το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Χωρίς, επίσης, να συνυπολογίσουμε τις σύγχρονες ανάγκες για κατασκευή νέων πλοίων φιλικότερων στο περιβάλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΓ του κόμματος.

Αναφερόμενο στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη σημερινή κυβερνητική πολιτική, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για τα ναυπηγεία δεν είχε ποτέ ως στόχο τη διασφάλιση της σταθερής δουλειάς των εργαζομένων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» και προσθέτει: «Και τότε που τα αγόραζαν από τον Νιάρχο και στη φάση της ιδιωτικοποίησης - παράδοσης στην "Thyssen Krupp", αλλά και τώρα, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τον γερμανικό όμιλο έχουν ως στόχο την παράδοση των ναυπηγείων σε νέα κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Το Πολιτικό Γραφείο αναφέρει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα, τόσο στο Σκαραμαγκά, όσο και στην Ελευσίνα, ότι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα δεν συμβαδίζουν με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που καλεί να εγκαταλειφθούν στην ουσία αρκετοί εγχώριοι κλάδοι παραγωγής, στους οποίους το κεφάλαιο δεν διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα κερδοφορίας και να στηριχθεί το λεγόμενο «πράσινο πρότυπο ανάπτυξης».

Τέλος, το ΠΓ αναφέρει ότι «η διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος για να δοθεί άμεσο πλήγμα στην ιδιωτικοποίηση κλάδων στρατηγικής σημασίας».

Για τη θητεία

Η κατάργηση της θητείας στην αεροπορία και το ναυτικό οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της θητείας και την μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, όπως επιτάσσει η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και για τα δικαιώματα του λαού και για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης αποδεικνύει ότι χρήματα υπάρχουν και βρίσκονται όταν πρόκειται για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας, τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολέμους και επεμβάσεις.

Για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά

Απέναντι στο μπλοκ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των εργοδοτικών φορέων που πιέζουν και απειλούν τον αγώνα των εργαζόμενων στο λιμάνι, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, πρέπει να υψωθεί η οργή όλων των εργαζομένων και η απαίτηση να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση. Για το λαό νόμιμο είναι αυτό που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του.

Τιμή στον Γρ.Λαμπράκη

Ήταν όλοι εκεί και με την παρουσία τους, την ιστορία τους στους πολιτικούς και κοινωνικούς στίιβους και την αφηγηματική τους ικανότητα, φρόντισαν να συγκινηθούν και να συγκινήσουν με τη σειρά τους το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα «Δημήτρη Μητρόπουλου» για να ζήσει από κοντά αυτά τα πρωτόγνωρα συνασθήματα.

Ο ΣΕΓΑΣ είχε την ιδέα, προετοίμασε με μεθοδικότητα τη διοργάνωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η οποία εξελίχθηκε σε μια σεμνή αλλά σημαντική εκδήλωση τιμής απέναντι στον μεγάλο ειρηνιστή και αγωνιστή της Δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Ο αθλητής, ο Βαλκανιονίκης, ο γιατρός, ο Βουλευτής και πάνω από όλα ο αγωνιστής της Ειρήνης, Γρηγόρης Λαμπράκης, που αφιέρωσε τη ζωή του στο βωμό των μεγάλων πανανθρώπινων ιδανικών και τελικά υπέκυψε στις 27 Μαϊου 1963 έπειτα από δολοφονική επίθεση που δέχθηκε στη Θεσσαλονίκη πέντε ημέρες νωρίτερα, ενέπνευσε με τη δράση του, λαμπρούς Έλληνες δημιουργούς.

Ενέπνευσε αγώνες, κοινωνικά κινήματα και για πολλούς οι αγώνες και η δολοφονία του άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού κράτους. Όλα αυτά πέρασαν από το νου σημαντικών προσωπικοτήτων της χώρας μας, μέσα σε ένα δίωρο έντονης συγκίνησης και θαυμασμού, από ανθρώπους που έζησαν από κοντά το Γρηγόρη Λαμπράκη και φρόντισαν με τη δράση τους να συνεχίσουν το έργο του.

Στη λαμπρή εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Ειρήνη, Δημοκρατία, Πολιτισμός, Αθλητισμός», ο ΣΕΓΑΣ τίμησε τα μέλη της οικογένειάς του Γρηγόρη Λαμπράκη και συγκεκριμένα τους γιους του, Θόδωρο και Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και τρεις ανθρώπους οι οποίοι ανέδειξαν με μοναδικό τρόπο τη ζωή και τη δράση του Έλληνα ειρηνιστή, μέσα από την πνευματική και καλλιτεχνική τους δημιουργία.

Τον Βασίλη Βασιλικό συγγραφέα του περίφημου βιβλίου «Ζ», που αναφέρεται στη ζωή, τη δράση και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Κώστα Γαβρά που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο έργο, το οποίο προβλήθηκε και γνώρισε τεράστια επιτυχία επί σειρά ετών σε όλο τον κόσμο και βέβαια τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επένδυσε μουσικά την ταινία, ενώ ήταν και ο ιδρυτής της «Νεολαίας Λαμπράκη».

Και οι τρεις τιμήθηκαν για το έργο τους με το «Αριστείο» του ΣΕΓΑΣ. Επίσης τιμήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατιας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο αδέκαστος δικαστής της υπόθεσης Λαμπράκη, παρά την αρχική του επιθυμία να μην βραβευτεί που εξέφρασε στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη, Σεβαστή. Και αυτό αφού όπως δήλωσε στη διάρκεια της εκδήλωσης, πιστεύει ότι ως δικαστή έκανε απλά το καθήκον του και δεν χρειάζεται καμμία επιβράβευση γι΄αυτό.

Να σημειωθεί ότι μόνο ο Κώστας Γαβράς δεν κατάφερε να παραβρίσκεται στην εκδήλωση, αλλά μίλησε μέσω βίντεο και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και πάλι τους κκ Βασιλικό και Θεοδαράκη και να μιλήσουν και να θυμηθούν τα παλιά.

Η βραδιά, με παρουσιαστή - οικοδεσπότη τον ηθοποιό και Βουλευτή Κώστα Καζάκο, άρχισε με την ομιλία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, ο οποίος καλωσόρισε εκτός από τους προαναφερόμενους, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, τον Γ΄ ανητιπρόεδρο της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη, τους εκπροσώπους των κομμάτων, Γιάννη Τραγάκη, του ΚΚΕ Θόδωρο Λιάπη και του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Τριγάζη, το Βουλευτή Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον πρώην υπουργό και πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Γιώργο Κατσιμπάρδη, τον επίσης πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας, Γιώργο Μαρσέλο, την Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου, τον πρωταθλητή μας στα 400μ εμποδια, Περικλή Ιακωβάκη, Δημάρχουςι, ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων, παλιούς αθλητές και πολλούς άλλους.

Ο κ Σεβαστής έκανε αναφορά στους λόγους που οδήγησαν τον ΣΕΓΑΣ να τιμήσει τον Γρηγόρη Λαμπράκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Βραβεύουμε στο πρόσωπο του Γρηγόρη Λαμπράκη τον άνθρωπο που με το έργο του άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη σε όλους μας. Ο ΣΕΓΑΣ τον τιμά γιατί είναι η αρχαιότερη ομοσπονδία της χώρας μας, η μήτρα όλων των αθλημάτων της πατρίδας μας. Έχουμε υποχρέωση να ασχολούμαστε και να αναδεικνύουμε αξίες που προέρχονται από τον αθλητισμό. Επίσης ο ΣΕΓΑΣ είναι ο διοργανωτής του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Γρηγόρη λαμπράκη. Γιατί η Μαραθώνια διαδρομή έχει συνδεθεί και συμβολίζει έντονα την Ειρήνη, με την οποία είχε ταυτιστει ο παθιασμένος αγωνιστής της Δημοκρατίας που πρόσφερε τα πάντα στο σκοπό αυτό και τελικά ότι πολυτιμότερο είχε, την ίδια του τη ζωή».

Για τη ζωή και τη δράση του Λαμπράκη προβλήθηκε στη συνέχεια ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάκη Παπαγιαννίδη, ενώ είχαν την ευκαιρία οι κκ Πάγκαλος, Θεοδωράκης, Βασιλικός, Θεοδωράκης, Καζάκος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης αλλά και ο νυν, Κάρολος Παπούλιας, να θυμηθούν και να αφηγηθούν στο κοινό πολλά περιστατικά και καταστάσεις από τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εξιστόρησε με απίστευτες λεπτομέρειες σκηνές που είχαν να κάνουν τόσο με τη δολοφονία Λαμπράκη και την μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη ως μέλος αντιπροσωπείας της ΕΔΑ, όσο και τη δημιουργία εν συνεχεία της Νεολαίας Λαμπράκη και το «Ζ», που ανέλαβε αργότερα ο Βασίλης Βασιλικός να μεταφέρει σε βιβλίο.

«Όταν πήγα να τον δω στο νοσοκομείο λίγο πριξ τον θιάνατό του που υποστηριζόταν μηχανικά, θέλησα να τον αποχαιρετώσω και γι΄ αυτό έπιασα το χέρι του. Αμέσως κατάλαβε ότι μου το έσφιξε με μεγάλη δύναμη και με πολύ δυσκολία και τη βοήθεια το γιατρού κατάφερα να το απαγκιστρώσω. Πέρασε από το μυαλό κου ότι συνέβαιναν δύο πράγματα. Ή ότι ήθελε να με πάρει μαζί του ή ότι μου έστελνε κάποιο μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας δημιουργός

Ακολούθως εξιστόρησε τη δημιουργία του «Ζ» που όπως είπε οφειλόταν στη νεολαία που μετά το πρωτοφενές ξεσήκωμα στην κηδεία του μεγάλου αγωνιστή, δημιουργήθηκε ένα κίνημα, με δύο βασικά συνθήματα στα στόματα όλων. «Ο Λαμπράκης Ζει» και «Ζει, Ζει, Ζει».

«Ετσι υιοθετήσαμε το γράμμα «Ζ» που το κάναμε κονκάρδα και να ταυτιζόμασταν οι νεολαίοι εκείνης της εποχής. Μάλιστα ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε σπεύσει και είχε αναπαράγει περίπου 5.000 από αυτά τα σηματάκια», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης που τόνισε: «Η δολοφονία και η εν συνεχεία μαζική προσέλευση του κόσμου στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη πιστεύω ότι άλλαξε τον ρου της ελληνικής ιστορίας».

Ο κ Πάγκαλος ευαχαρίστησε τον ΣΕΓΑΣ για την πρωτοβουλία του και την συγκίνηση που σκόρπισε με την ενέργειά του να διοργανώσει την εκδήλωση, μίλησε για τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη και το έργο που πρόσφερε στην Ειρήνη και στη Δημοκρατία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει στις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ για την αναβάθμιση του Κλασικού Μαραθωνίου και τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζει η ομοσπονδία για το 2010 όταν και συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.).

Σπουδαίες αναμνήσεις ήρθαν στο νου και του Βασίλη Βασιλικού από το ξεδίπλωμα των γεγονότων που επιχείρησε μιλώντας για την εποχή εκείνη, ενώ χαρακτήρισε το χαμό του Γρηγόρη Λαμπράκη «ως απαρχή των πολιτικών δολοφονιών που ξέσπασαν σε όλο σχεδόν τον κόσμο την δεκαετία του ΄60». Λίγο νωρίτερα, στην αρχή των δηλώσεών του είχε επισημάνει: «Την Κυρικαή λόγω του Μαραθωνίου οι δρόμοι θα είναι κλειστοί, θα είναι όμως ανοικτοί οι δρόμοι της καρδιάς».

Και βέβαια αφού μιλάμε για την ημέρα τιμής και μνήμης στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στο μυαλό μας έρχονται, τα έργα και τα λόγια του που συνοψίζονται στην υποθήκη που άφησε σε όλους μας:

«Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την Ειρήνη,

είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την Ειρήνη».

Στην εκδήλωση ο Δώρος Δημοσθένους, ερμήνευσε τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη:

«Το γελαστό παιδί» ορχηστικό

«Το παλικάρι έχει καημό» ποίηση Μάνου Ελευθερίου

«Σ αυτή τη γειτονιά» ποίηση Μάνου Ελευθερίου

«Αυτούς που βλέπεις» ποίηση Μιχάλη Κατσαρού

Τα μέλη της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης»:

Κιθάρα: Δημήτρης Παπαγγελίδης

Πιάνο: Τατιάνα Παπαγεωργίου

Κρουστά: Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης

Κόντρα Μπάσο: Σταύρος Καβαλιεράτος.

"Προκλητικές αμοιβές"

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για τη διατήρηση και τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτηρίζει «πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία» το γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης παραμένουν σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα διοικητικά στελέχη που είχαν οριστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση με υψηλότατες αμοιβές και ερωτά τον πρωθυπουργό εάν θα λάβει μέτρα «για τον γενικότερο περιορισμό, και ει δυνατόν την εξάλειψη, του φαινομένου των "golden boys" και "golden girls" από τις διοικήσεις των οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και δεύτερον εάν θα προβεί σε «νομοθετική ρύθμιση που να θεσπίζει ανώτατα όρια στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακόμα και εκείνων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο» Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στην πρόσθετη φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, δήλωσε: «Η Πολιτεία πρέπει να αποδώσει στην Εκκλησία αυτά που τις ανήκουν και εν συνεχεία η Εκκλησία να φορολογηθεί δικαίως και όχι εκδικητικώς». Αναφερόμενος στην απεργία των λιμενεργατώνο κ. Αϊβαλιώτης μίλησε για ανεπάρκεια αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση και τόνισε: «Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε λογικές εκβιασμού, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας είναι κάτι περισσότερο από τραγικά». Τέλος σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο ξεπεσμός στο Βυζάντιο. Οι μισθοφόροι σαφώς έχουν άλλη νοοτροπία. Εάν ήμασταν χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, τέτοιες εισηγήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα συζήτησης. Στην περιοχή που είμαστε, με ανοιχτά μέτωπα με Τουρκία και Σκόπια και τη ρευστότητα που υπάρχει με την Αλβανία, η εισήγηση αυτή ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Συνιστούμε στον κ. Βενιζέλο να δει πώς αντιμετώπιζε το αξιόμαχο των Ε.Δ. ο συνεπώνυμός του αείμνηστος Εθνάρχης».

Διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη"

Διήμερο ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών με θέμα «Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη» διοργανώνει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, χθες και σήμερα, στην Αίγλη Ζαππείου ένα μόλις μήνα πριν την, καθοριστικής σημασίας, Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, όπου οι ηγέτες του κόσμου θα διαμορφώσουν τον καινούριο παγκόσμιο κλιματικό χάρτη.

Το διήμερο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του UNEP MAP (Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης) με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Κύπρου και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΕΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής και διαδραστικής αυτής εκδήλωσης, οι πολίτες της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής από τους πλέον ειδικούς, να διατυπώσουν τις ανησυχίες και τα ερωτήματά τους, να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις, να εμπλακούν ενεργά στην ανίχνευση σχετικών προτάσεων και λύσεων, να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενόψει της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά και ενημερωτικά δρώμενα για παιδιά (θεατρικό παιχνίδι, καλλιτεχνικές δημιουργίες, κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και τη γνωριμία τους με πρακτικές που συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της. Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την δημιουργία του μεγαλύτερου πανό, που θα σταλεί από την Ελλάδα στην Κοπεγχάγη, πάνω στο οποίο μικροί και μεγάλοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν το δικό τους μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Κεντρικός ομιλητής στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας "Ο κόσμος και η Ελλάδα λίγο πριν την Κοπεγχάγη" ήταν ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, με θέμα "Με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη: οι τελευταίες εξελίξεις και ο ρόλος της ΕΕ".

"Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος" για τις προοπτικές της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο, είπε ο κ. Δήμας και δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα είναι δεσμευτική, παγκόσμια, συνολική και φιλόδοξη: "παγκόσμια", επειδή οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι κοινές αλλά διαφοροποιημένες. "Συνολική", επειδή όλοι οι τομείς της οικονομίας πρέπει να συμμετέχουν στην προσπάθεια. "Φιλόδοξη", διότι πρέπει να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. "Δεσμευτική", τέλος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν οι συμφωνίες χωρίς σύστημα συμμόρφωσης.

Ο επίτροπος Δήμας διαφοροποιήθηκε από τον Δανό υπουργό Περιβάλλοντος - η Δανία φιλοξενεί στην Κοπεγχάγη τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα - ο οποίος έκανε λόγο για στόχο επίτευξης πολιτικής συμφωνίας. Υπογράμμισε ότι στόχος των ηγετών των χωρών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει ένα μικρό χρονικό περιθώριο για την επεξεργασία μικρών λεπτομερειών.

Στις θετικές εξελίξεις ενόψει Κοπεγχάγης ανέφερε την πολύ θετική θέση της διοίκησης Ομπάμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος θα τηρήσει όσο έχει εξαγγείλει για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ. Συμπεριέλαβε στις θετικές εξελίξεις την καινούργια ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς τα μέτρα που έχει ανακοινώσει είναι συγκρίσιμα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την Αυστραλία, πρόσθεσε ο κ. Δήμας, ενώ αναφέρθηκε στα εσωτερικά προγράμματα σε μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως Κίνα, Βραζιλία, Νότια Αφρική και άλλες. Υπογράμμισε, τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος την ουσιαστική σημασία ότι γίνεται, πλέον, μεγάλη συζήτηση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

"Καθοριστικής σημασίας ρόλο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παίζει η χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ ανά έτος", είπε ο κ. Δήμας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ένα μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων μπορεί να προέλθει από τις πράσινες επενδύσεις στις χώρες που μειώνουν τις εκπομπές, ένα άλλο μέρος από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και το υπόλοιπο από τα δημόσια οικονομικά των ανεπτυγμένων χωρών.

Τη δέσμευση της νέας πολιτικής ηγεσίας για αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων με καινούργιες, αναμένοντας ταυτόχρονα την επανεξέταση του ενεργειακού σχεδιασμού της ΔΕΗ, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, συμμετέχοντας στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η πολιτεία, οι φορείς και η κοινωνία των πολιτών».

Η επιλογή της κ. Μπιρμπίλη στην πρώτη της δημόσια παρέμβαση να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αντί να απευθύνει χαιρετισμό έρχεται, όπως υπογράμμισε η ίδια, να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα για διάλογο με φορείς, οργανώσεις, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τη βιομηχανία, τα εργατικά συνδικάτα αλλά και του ανοίγματος αυτού του διαλόγου στην κοινωνία.

Η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει αλλαγές και στο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ως προς το σχεδιασμό διευκρίνισε παράλληλα ότι η επιτροπή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ομάδα εργασίας για τις ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι. Και ενημέρωσε ότι το Δεκέμβριο μετά από ευρύτατη διαβούλευση θα κατατεθεί προσχέδιο δεσμευτικού Οδικού Χάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να ανοίξει θέματα υποδομών, δικτύων, νομοθετικού πλαισίου και εξοικονόμησης ενέργειας.

«Η περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα θα είναι μια οριζόντια πολιτική. Θα είναι μια πολιτική που θα συνδυαστεί με άλλες πολιτικές, ώστε να είναι εφικτή η εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε η υπουργός. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ενέργεια θα υποταχθεί στο περιβάλλον και όχι το αντίστροφο. Η κλιματική αλλαγή δηλώνει τη σύνδεση των δύο και αυτό σηματοδοτεί η συμπερίληψή της στην επωνυμία του νέου Υπουργείου».

Σε ερώτηση για τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία και υπογράμμισε το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει σε αυτή την κατεύθυνση ο Ελληνας πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε, τέλος, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί αποδεκτή λύση για τη χώρα μας, κυρίως για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

«Για κάθε ένα βαθμό επιπλέον αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μειώνεται κατά 8,5% το ανά κεφαλή εισόδημα» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής μελέτης επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Μιχάλης Σκούρτος στη συζήτηση «Κλίμα, οικονομία και απασχόληση».

Παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ελληνική Οικονομία» ο κ. Σκούρτος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι τρωτή απέναντι στην κλιματική αλλαγή και ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης θα υποστεί έντονα τις επιπτώσεις. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας στους κλάδους του Τουρισμού και της Γεωργίας, στην τρωτότητα των παράκτιων περιοχών εξαιτίας της εκτεταμένης ακτογραμμής και τον μεγάλο κίνδυνο να χαθεί το μεγάλο απόθεμα βιοποικιλότητας που διαθέτει η χώρα. Οι αφίξεις το 2100, σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 21% λόγω κλιματικής αλλαγής και η μείωση του εισοδήματος κατά 7%. Σημείωσε την αύξηση των ειδών στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο από 128 είδη το 2004 σε 192 είδη το 2009, ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την δημόσια υγεία και αποτελεί απειλή για τον τουρισμό. Για τον κλάδο της Γεωργίας παρουσίασε στοιχεία του ΕΛΓΑ που δείχνουν τη διαρκή αύξηση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στα μη επαρκή αποθέματα νερού που οδηγούν στην αύξηση του κόστους ανά νοικοκυριό.

Στο θέμα της αναζήτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν. «Η υιοθέτηση πολιτικών για την άμβλυνση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οδηγεί σε μεταβολή των μεθόδων και των επιδιώξεων αυτών των πολιτικών» δήλωσε, αναφερόμενος στην κοινωνική διάσταση της κλιματικής αλλαγής που αφορούν θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφορετικής προσέγγισης της οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής μέσα σε μια κοινωνία γνώσης και εργασίας. «Μόνο αν υπάρχει γνωσιακό υπόβαθρο μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος των διαφορετικών φορέων που εμπλέκονται» δήλωσε. Για τη στροφή προς την «πράσινη ανάπτυξη» και τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που έχει ανάγκη η οικονομία τόνισε: «Η επανάληψη της μεθόδου που εφαρμόστηκε για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή η μέθοδος της εξασφάλισης υψηλών κερδών και επιδοτήσεων, δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα. Ο σχεδιασμός των πολιτικών και των επιπτώσεών τους πρέπει είναι η νέα μέθοδος, με στόχους για το περιβάλλον, αλλά και για την κοινωνία, οι οποίοι να προκύπτουν από το συνδυασμό αξιόπιστων προβλέψεων, επεξεργασίας εργαλείων και μέτρων, και αξιολογήσεων των αποτελεσμάτων.»

Στις οικονομικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας κ. Ευτύχιος Σαρτζετάκης μιλώντας για το πρόβλημα της εκτίμησης του κόστους της κλιματικής αλλαγής που εξαρτάται από τις διαφορετικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η συζήτηση έκλεισε με το θέμα των πράσινων θέσεων εργασίας στην εποχή της κλιματικής κρίσης με τον υπεύθυνο για θέματα Ενέργειας του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace κ. Δημήτρης Ιμπραήμ να αναφέρει ότι η «πράσινη ανάπτυξη» στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στον ενεργειακό και κατασκευαστικό τομέα, στον κλάδο της Γεωργίας και στην διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα συνολικό αριθμό 155.000θέσεων εργασίας.

100 εκατ. ευρώ κέρδισαν δύο τυχεροί στο λόττο της Αγγλίας



Δύο βρετανοί κέρδισαν 100 εκατομμύρια ευρώ στο τζακπότ που σημειώθηκε στο παιχνίδι Euromillions, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία Camelot.Οι δύο τυχεροί θα μοιραστούν ισόποσα τα κέρδη.

100.000€ πήρε ο Γεωργούλης για το spot της WIND

Kαι όμως ακόμα υπάρχουν ηθοποιοί, που παίρνουν τόσα λεφτά για ένα διαφημιστικό σποτάκι...Διαβάσαμε λοιπόν στο gossip-tv πώς ο Γεωργούλης για το νέο τηλεοπτικό σπότ της WIND με το πρόγραμμα XL πήρε 100 χιλιάρικα (καθαρά στο χέρι 75000€). Μπράβο χολυγουντιανέ μας στάρ εσύ!

Το ανέκδοτο της ημέρας...

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας


''Να σταθούν δίπλα στη ΝΔ στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου, παραμερίζοντας παράπονα και πικρίες, ζητά από τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας πως «είναι τόσο κρίσιμη αυτή η αναμέτρηση που δεν χωρά ψήφος διαμαρτυρίας».
Εδώ γελάμε. Δηλαδή: «Ψηφίστε με και πάλι για να μπορείτε να συνεχίσετε άνετα τη μιζέρια, την κακοδαιμονία και τη διαμαρτυρία σας για άλλα 2-3 χρόνια».''

Τρομοκρατία στην Ελλάδα - Η 17 Ν έχει συλληφθεί;

Τρομοκρατικές οργανώσεις έτοιμες για πόλεμο ξεπηδάνε όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Σέχτα επαναστατών, Πυρήνες της Φωτιάς, Επαναστατικός αγώνας και πολλές άλλες μικρότερες, φαίνεται να έχουν κηρύξει πόλεμο και όχι μόνο τρομοκρατικές επιθέσεις. Χαρακτηριστικό του εμπόλεμου κλίματος που επικρατεί είναι η πρόσφατη επίθεση στο Α.Τ. Αγ. Παρασκεύης με 100 σφαίρες...Τεράστιος αριθμός αν τον αναλογιστεί κανείς και ευτυχώς που δεν υπήρχαν θύματα...

Όλα αυτά λοιπόν μας κάνουν να αναρρωτιόμαστε αν η 17Ν τελικά έχει συλληφθεί ή όχι. Είναι τυχαίο που ακόμα η 17Ν βρίσκεται στη λίστα της CIA και του FBI των πιο σκληρών τρομοκρατικών οργανώσεων; Μήπως αυτοί που μπήκαν στης φυλακής τα σίδερα, τους οποίους κιόλας ο κάθε Μάκης και Θέμος τους δίνει και λόγο να μιλάνε στα μέσα τους, ήταν απλώς κατώτεροι κάποιων άλλων;Και τί αν αυτοί οι άλλοι είναι τόσο "μεγάλοι" που δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς...


Σίγουρα πάντως ο φάκελλος τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν έχει σβήσει και όσο πλησιάζουμε στις 17 Νοεμβρίου και στη συνέχεια στον Δεκέμβριο τα πράγματα θα αρχίζουν να χειροτερέυουν. Ας ελπίσουμε όμως πάνω απ' όλα να μην θρηνήσουμε θύματα...

Υ.Γ. Αλήθεια γιατί κανένας από τους Εκπροσώπους της Κυβέρνησης δεν βγήκαν στα χθεσινά δελτία ειδήσεων; Τί φοβούνται; Ερωτήσεις για τον Χρυσοχοϊδη και αυτά που έλεγε όταν δεν ήταν στον "χορό"

“Φίμωση” των blogs

http://www.olympia.gr/
Μια μεγαλοπρεπής φούσκα για κρατική εκδούλευση του κυρίου Σανιδά.
Επικοινωνείτε μαζί μας και ζητάτε την άποψη μας για τις πρόσφατες δηλώσεις που αναστάτωσαν το διαδίκτυο. Να διευκρινήσουμε βεβαίως ότι λέγοντας διαδίκτυο εννοούμε αποκλειστικά τα Blogs διότι δεν αναγνωρίζουμε πλέον ιστοτόπους που είναι δεμένοι σε άρματα μεγάλων ΜΕ. Έχουν ξεφτίσει και διασυρθεί όπως και τα μέσα αυτά καθ’ αυτά.
Η μπαρούφα του κυρίου Σανιδά και η παραφιλολογία τρόμου που αναπτύχθηκε δεν έχουν σχέση με τη νομική πραγματικότητα.
Η δήλωση Σανιδά έγινε για να χαϊδέψει τα αυτιά κυβερνητικών στελεχών που είτε βάλλονται κατά ριπάς από ανεξάρτητα ιστολόγια είτε έχουν συγκεκριμένο πρόβλημα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα (pressmme) έχει γίνει ο εφιάλτης των γαλάζιων στελεχών που αντί να ασχοληθούν με τη δουλειά τους, αναλώνονται για να βρουν τρόπους αντίδρασης.
Με το Pressmme έχουμε διαφωνήσει αρκετές φορές στο παρελθόν όχι βάσει θεωρητικών προσεγγίσεων αλλά δεδομένων καταστάσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνηγορήσουμε στη φίμωση του οποιουδήποτε. Καλό θα ήταν δε να κατανοήσουν οι καθυστερημένοι πολιτικοί ταγοί ότι το διαδίκτυο έχει αμείλικτους κανόνες, έτη φωτός μπροστά από τα μπουκωμένα ΜΜΕ που συνηθίζουν να λιβανίζουν. Το διαδίκτυο έχει μια κριτική ικανότητα που απορρίπτει οριστικά όποιον επιχειρεί να περάσει ιδιωτικά οφέλη ή κομματικές εξυπηρετήσεις. Είναι μια αυτοματοποιημένη νομοτελειακή δικαιοσύνη όπου διαπλεκόμενα εκτρώματα τίθενται στο φυσικό τους χώρο.
Και η δικαιοσύνη εδώ είναι αμείλικτη, αποστασιοποιημένη από το νομικό σύστημα Σανιδά, Ζορμπά, Τσοβόλα κλπ. Το μόνο λοιπόν που θα κατορθώσουν είναι να εξοβελιστούν και από το πολιτικό σύστημα όσο ο κόσμος στρέφεται αποκλειστικά στα blogs για την ενημέρωση του. Άλλωστε οι μεγαλύτεροι διαφημιστές των blogs είναι οι ίδιες οι εφημερίδες με τις εξόφθαλμες απάτες της ύλης που διοχετεύουν επί πληρωμή στο αναγνωστικό κοινό. Αλήθεια κύριε Σανιδά, οι μαϊμού ειδήσεις και οι μαϊμού συνεντέυξεις όπως και οι μαϊμού δημοσκοπήσεις δεν συντελούν ποινικά αδικήματα; Απαρτίζουν σίγουρα μια μαϊμού δημοκρατία.

Πες τα ρε ΠΑΝΙΚΑ!

Μπορεί να φαίνεται γραφικός για πολλούς ακόμα και για εμάς αρκετές φορές...Είναι όμως ο μόνος που δεν χρησιμοποιεί ξύλινο λόγο...Δεν ξέρουμε αλλά πώς θα σας φαινόταν η ιδέα ενός τέτοιου πρωθυπουργού;Βέβαια δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση αλλά λέμε τώρα...Μπράβο πάντως στον Ψωμιάδη από εμάς!!!Είναι μεγάλος "μάγκας"!Τα λέει τα πράγματα όπως είναι...και τα έχει χώσει σε όλους αυτούς που θα έπρεπε τόσο καιρό να τα ακούσουν!

Έλληνες οι χειρότεροι οδηγοί της Ευρώπης - Τώρα και με στοιχεία

Οι πιο αθυρόστομοι οδηγοί της Ευρώπης είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελλαδικού Συνεδρίου των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την οδική ασφάλεια, με τους ειδικούς να επισημαίνουν για ακόμη μια φορά τη σημασία του κράνους και της ζώνης ασφαλείας.Στο Συνέδριο, που έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, παρουσιάστηκε πλήθος επιστημονικών μελετών για θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας. Δυστυχώς, στο σύνολό τους, οι έρευνες αποτύπωσαν για ακόμη μια φορά τη θλιβερή οδική συμπεριφορά των Ελλήνων και τις τραγικές της επιπτώσεις.ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΑποκαλυπτική είναι η έρευνα της TNS opinion (με τη συνεργασία του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς») που ολοκληρώθηκε πέρυσι σε 12 χώρες της Ε.Ε. σε δείγμα 6.366 ατόμων με αντικείμενο την οδηγική συμπεριφορά των οδηγών, με τους Έλληνες να αναδεικνύονται «πρωταθλητές της βρισιάς και της χειρονομίας»!Ειδικότερα, η εξύβριση αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που υφίστανται οι οδηγοί στους ελληνικούς δρόμους, με ποσοστό 58%. Ακολουθούν οι Βούλγαροι (57%), οι Τσέχοι (54%) και οι Γάλλοι (37%), ενώ οι πιο ευγενικοί οδηγοί είναι οι Ολλανδοί (11%).Η δεύτερη συνηθέστερη εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς στην οδήγηση στην Ελλάδα (51%) -και η πρώτη στις 12 χώρες της ΕΕ- είναι το παιχνίδι με τα φώτα (ερώτηση: «Σας αναβόσβησαν τα φώτα επιθετικά;»).Στην τρίτη θέση (50%), ακολουθούν οι αισχρές και επιθετικές χειρονομίες, όπου η χώρα μας διαθέτει και ειδική κατηγορία με τη γνωστή χειρονομία της «ανοιχτής παλάμης».Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό και στις επιθέσεις και τις απόπειρες σωματικής επίθεσης με ποσοστό 9%, έναντι ποσοστού 5% που αποτελεί τον μέσο όρο των 12 χωρών.Δυστυχώς, ως οδηγοί δεν υστερούσε ούτε στις υπόλοιπες εκδηλώσεις επιθετικής συμπεριφοράς, είτε κλείνοντας σκοπίμως την πορεία του άλλου οχήματος (47%) είτε κολλώντας πίσω του (22%). Το επιστέγασμά των συμπερασμάτων είναι η καταφατική απάντηση που έδωσε η πλειοψηφία των Ελλήνων οδηγών (41%) στο ερώτημα εάν είναι πιο ευγενικοί όταν οδηγούν στο εξωτερικό!ΧΩΡΙΣ ΖΩΝΗ - ΚΡΑΝΟΣΗ ευρωπαϊκή αποτυχία της εκστρατείας για τη μείωση των ατυχημάτων οφείλεται μεταξύ άλλων και στην επιμονή των οδηγών να μη βάζουν κράνος και να μη φορούν ζώνη ασφαλείας, η χρήση των οποίων θα έσωζε 6 χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η αποφυγή του συνόλου των 7.234 ατυχημάτων με εμπλοκή δικύκλου το 2007, θα απέτρεπε τα 8.284 θύματα και δευτερευόντως τις απώλειες 1,14 δισ. ευρώ που προκάλεσαν!Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά:Το 23% των οδηγών Ι.Χ., το 26% των συνοδηγών και το 77% των επιβατών στα πίσω καθίσματα δεν χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας!Το μεγαλύτερο ποσοστό μη χρήσης ζώνης ασφαλείας εμφανίζουν οι νέοι και οι ηλικιωμένοι άνδρες οδηγοί.Η χρήση ζώνης ασφαλείας στο αστικό οδικό δίκτυο είναι μειωμένη σε σχέση με το υπεραστικό οδικό δίκτυο, ενώ στις πόλεις, μόλις το 19% των επιβατών στα πίσω καθίσματα χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας.Η χρήση ζώνης ασφαλείας αυξάνεται κατά τις μεσημεριανές ώρες, τις καθημερινές και το Σάββατο. Το 25% των οδηγών δικύκλων και το 54% των επιβατών δεν χρησιμοποιεί κράνος.Μικρότερο ποσοστό χρήσης κράνους παρατηρείται στα μικρά δίκυκλα και στις πόλεις.Η χρήση κράνους εμφανίζεται αυξημένη τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και τις καθημερινές. Οι νέοι και οι ηλικιωμένοι άνδρες οδηγοί εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό χρήσης ζώνης ασφαλείας και οι νέες γυναίκες το μικρότερο ποσοστό χρήσης κράνους.ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ - ΠΑΓΙΔΕΣΠίστα κινδύνου αποτελούν τα πεζοδρόμια και οι διαβάσεις που καλούνται καθημερινά να διασχίσουν τα παιδιά στην προσπάθειά τους -κυριολεκτικά- να φτάσουν στο σχολείο. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα εργασίας του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ σε δέκα σχολικά συγκροτήματα, για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων: * φθαρμένες διαβάσεις πεζών, * κατεστραμμένες πινακίδες, * παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων από οχήματα.Εξαιρετική είναι η περίπτωση του σχολικού συγκροτήματος στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Στενημάχου, πίσω από το οποίο υπάρχει γραμμή του τραίνου!
apolitistosteki

Νέα γρίππη: Ασφαλή τα εμβόλια

Για ασφαλή εμβόλια κάνει λόγο η Κομισιόν, αναφερόμενη στα εμβόλια κατά της νέας γρίπης και καλεί τους πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν, αφού συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Όπως δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος, για θέματα υγείας, Ανδρούλα Βασιλείου οι παρενέργειες είναι αμελητέες.

Ήδη σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται εμβολιασμοί, εδώ και δυο εβδομάδες , με σκευάσματα τριών εταιρειών, που η κ. Βασιλείου χαρακτήρισε ασφαλή και αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα, ο ομαδικός εμβολιασμός, ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου, είναι βεβαίως προαιρετικός, αλλά πολλοί γιατροί, εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο , προξενώντας ,σύγχυση και ανησυχία στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, κλειστά για μία εβδομάδα λόγω κρουσμάτων της νέας γρίπης, θα παραμείνουν τμήματα σε γυμνάσιο της Καλλιθέας, σε δημοτικό της Πετρούπολης, καθώς και σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τον Έβρο.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8