BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πολύωρη αναμονή για ένα... ποντίκι!


Πιλότος αεροπλάνου της αεροπορικής εταιρίας Delta με προγραμματισμένη πτήση από την Νέα Υόρκη στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, αρνήθηκε να απογειωθεί εάν δεν "αποβιβαζόταν" ένας απρόσκλητος επισκέπτης. Ο πιλότος είχε δει ένα ποντίκι να... σουλατσάρει μέσα στην καμπίνα του.
Περισσότεροι από 300 επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροπλάνο και περίμεναν τουλάχιστον τρεις ώρες μέχρι να προωθηθούν στον προορισμό τους.
Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας Delta σημείωσε ότι για την ασφάλεια των επιβατών έπρεπε να διενεργηθεί προληπτικός έλεγχος καθώς το ποντίκι ίσως είχε κόψει ή φθείρει τα καλώδια.

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν

Η σύσταση της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκληφθεί από την ΠΓΔΜ ως ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζει ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν καλώντας παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς τα Σκόπια να μην προχωρήσουν σε δημοψήφισμα.
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα, παρά τη θετική σύσταση της Επιτροπής, να μην αποφασιστεί τον Δεκέμβριο έναρξη διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και γενικά σχετικά με την προοπτική μακροχρόνιας καθυστέρησης στην πρόοδο της χώρας λόγω των αντιρρήσεων της Αθήνας, ο Όλι Ρεν δήλωσε:
«Προτιμώ να μην φανταστώ αυτό το σενάριο. Πιστεύω ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευθετήσουν το ζήτημα, ώστε να αποφύγουμε επιπλέον προβλήματα».
Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης εκδήλωσης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής με θέμα: «Ευρωπαϊκή διεύρυνση: Πρόοδος και προοπτικές» ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος επανέλαβε ότι διμερή ζητήματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν την ενταξιακή διαδικασία.
Αναφερόμενος, ωστόσο, ειδικότερα στην ΠΓΔΜ, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκληφθεί από την κυβέρνηση της χώρας ως ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης να λύσει επιτέλους το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα». Κληθείς, εξάλλου, να τοποθετηθεί σχετικά με την προοπτική διοργάνωσης δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος ή υποψήφιο μέλος να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή προοπτική, στη βάση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμά του.
Επισήμανε, ωστόσο, πως σε επίπεδο ρεαλιστικής πολιτικής θα ήταν προτιμότερο τα κράτη της περιοχής και κυρίως τα μη μέλη της ΕΕ να σκεφτούν διπλά πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τέτοιου τύπου ζητήματα.
Στην ίδια εκδήλωση -μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τον Όλι Ρεν- ακολούθησε ομιλία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναούμοφσκι, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του στην πορεία εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης, καθώς και του οδικού χάρτη για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της χώρας. Eπιπλέον, αναφέρθηκε στο μήνυμα «έντονης ενθάρρυνσης» που έλαβε η κυβέρνησή του με τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο Β.Ναουμόφσκι αναφέρθηκε στην προσήλωση της χώρας του στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τόνισε «η ΠΓΔΜ παραμένει στις συνομιλίες όχι με την προοπτική να διαπραγματευεται για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο άμεσο μέλλον», μια λύση που, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να δημιουργεί νικητές και στις δύο πλευρές».

Ροζ κύκλωμα με φοιτήτριες στην Πάτρα


Το πρωί φοιτήτριες, το βράδυ πόρνες! Από τα φοιτητικά έδρανα του Πανεπιστημίου Πατρών κατέληγαν σε ερωτικά ραντεβού, που κλείνονταν μέσω Ιντερνετ, σε ξενοδοχεία της πόλης, με πελάτες που τις πλήρωναν για τις υπηρεσίες τους από 400 έως 1.000 ευρώ τη φορά. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής κατάφεραν να εξαρθρώσουν το ροζ κύκλωμα που δρούσε μέσω Διαδικτύου και στο οποίο φέρεται να συμμετείχαν δεκάδες φοιτήτριες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενδιαφερόμενος διάβαζε τη ροζ αγγελία σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και παράλληλα έβλεπε σε φωτογραφία που είχε αναρτηθεί τα... κάλλη της κάθε φοιτήτριας, χωρίς όμως να μπορεί να δει το πρόσωπό της. Για να κλείσει ο χρήστης ραντεβού με εκείνη που προτιμούσε, έπρεπε να στείλει e-mail στην ιστοσελίδα και στη συνέχεια, μέσω μηνύματος από καρτοκινητό τηλέφωνο, τα μέλη του κυκλώματος ενημέρωναν τον πελάτη για τον τρόπο που θα κλεινόταν το ραντεβού.

Αστυνομικός της Ασφάλειας Πατρών, προσποιούμενος τον πελάτη, επικοινώνησε με το διαδικτυακό κύκλωμα και έκλεισε ερωτικό ραντεβού με μία 17χρονη. Για το ραντεβού χρειάστηκαν εβδομάδες διαβουλεύσεων προκειμένου το κύκλωμα να διασφαλίσει ότι δεν επρόκειτο για ραντεβού-παγίδα. Τελικά, η ερωτική συνάντηση κλείστηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο της αχαϊκής πρωτεύουσας έναντι 400 ευρώ. Οταν μπήκε η κοπέλα στο δωμάτιο και πήρε στα χέρια της τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Οπως αποκαλύφθηκε πρόκειται για μία 17χρονη από την Αθήνα που είναι πρωτοετής σε Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οπως επιβεβαίωσε η ίδια, μαζί με μία άλλη συμφοιτήτριά της είχαν αναρτήσει στο Διαδίκτυο ιστοσελίδα, στην οποία "διαφήμιζαν" τις υπηρεσίες τους: "Είμαστε δύο 17χρονες φοιτήτριες και πολύ άτακτες. Εύη και Λιζέτα. Ελληνίδες 100%. Ερχόμαστε στο χώρο σου ή σε ξενοδοχείο. Τα δωράκια μας: 1 ώρα 400 ευρώ, 2 ώρες 700 ευρώ, 3 ώρες 1.000 ευρώ. Τα extra μας: όλα στο στοματάκι μας συν 50 ευρώ. Κατάποση συν 50 ευρώ. Διευκρίνιση: όχι πρωκτικό. Το πρόγραμμά μας: ελεύθερο στοματικό, φιλί με γλώσσα, σεξ σε όλες τις στάσεις, τελείωμα στο πρόσωπο ή στο στόμα μας. Τηλ.: .......... (10.00-21.00). Για να κλείσεις ραντεβού τηλεφώνησε μία μέρα πριν ή 6 ώρες πριν".

Για την υπόθεση πραγματοποιούνται έρευνες, ώστε μέσω της ιστοσελίδας να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη μελών του κυκλώματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιστοσελίδα παραπέμπει σε κεντρική μονάδα που βρίσκεται στην Αθήνα και αυτό επιβεβαιώνει τις υπόνοιες των αστυνομικών ότι πρόκειται για κύκλωμα που δρα σε όλη την Ελλάδα και στο οποίο εμπλέκονται και άλλες φοιτήτριες.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΖ TV

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ., Βασίλη Τσιατούρα, ζήτησε και έλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έλαβε τη σχετική απόφαση μετά τα επεισόδια της Τετάρτης στα Εξάρχεια και την προσαγωγή ατόμων από πολιτικούς χώρους, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα αργότερα αφού σε βάρος τους δεν υπήρχε κανένα στοιχείο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός «οι λογικές σερίφη και ράμπο οφείλονται σε υπερβάλλοντα ζήλο, ο οποίος δεν είναι καλός οδηγός για την Αστυνομία».
«Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη από όσους προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το ξανακάνω δημοσίως» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ιδρυθεί ειδικό γραφείο διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ θα καθιερωθεί σύγχρονος, αυστηρός και αποτελεσματικός πειθαρχικός κώδικας στην αστυνομία.
« Ενδεχομένως να γίνουν λάθη. Ενδεχομένως κάποιοι να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο. Σκοπός μας είναι μία ανοιχτή πόλη, όπου δεν θα έχουν θέση αστυνομικές αυθαιρεσίες, ούτε θα υπάρχουν άβατα για τους πολίτες. Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Απέναντί μας βρίσκονται αυτοί που χάνουν το ελεύθερο να πλιατσικολογούν και να βανδαλίζουν ανενόχλητοι το κέντρο. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούν την προσπάθειά μας», υποστήριξε ο κ Χρυσοχοΐδης
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της αστυνομίας και στα χθεσινά επεισόδια, τόνισε η κοινωνική ειρήνη και η ποιότητα ζωής των κατοίκων δεν εξασφαλίζεται με την καταστολή.
« Βάζουμε τέλος στα γκέτο και τα άβατα. Επαναφέρουμε τη νομιμότητα και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Δέχομαι τη φωνή, την οργή των πολιτών για ασφαλείς ανθρώπινες γειτονιές. Δεν δέχομαι ιδεολογήματα που θα καλύπτουν την ανομία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κυκλοφόρησαν τα Windows 7


22 Οκτωβρίου 2009 η πρώτη επίσημη μέρα κυκλοφορίας των Windows 7.Ήδη όσοι τα είχαν προπαραγγείλει αρχίζουν να τα παίρνουν και να τα εγκαθιστούν.
2 χρόνια λοιπόν μετά τα Windows Vista που δεν πέτυχαν την επιθυμητή ανταπόκριση παρόλη τη μεγάλη προσπάθεια και διαφήμιση από την πλευρά της Microsoft, έρχονται τα Windows 7 που ήδη από τις δοκιμαστικές εκδόσεις τους είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις και δέχθηκαν αρκετές καλές κριτικές από όσους τα παρουσίασαν. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν πιο επιθυμητό από ότι τα Vista, είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα, καλύτερη συμβατότητα με παλιότερες εφαρμογές, δεν έχουν τις τρελές απαιτήσεις σε hardware που είχαν τα Vista και έτσι μπορούν και τρέχουν ακόμα και σε παλιότερους υπολογιστές ή και στα netbooks που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια και ως γνωστόν δεν είναι τόσο δυνατά σε ισχύ.
Αν βάλουμε μέσα στα παραπάνω και την υποστήριξη των οθονών αφής που όλα δείχνουν πως θα κινηθούν πολύ τα επόμενα χρόνια, η πιο γρήγορη σύνδεση σε wi-fi networks, ευκολότερη αναζήτηση – εύρεση αρχείων, καλύτερο, φιλικότερο και πιο αισθητικό περιβάλλον χρήσης, μεγαλύτερη και καλύτερη υποστήριξη format ήχου και video και αρκετά άλλα καλούδια, όλα δείχνουν πως το μέλλον τους διαγράφεται λαμπρό.

EUROSTAT: Πρώτη η Ελλάδα μ’ έλλειμμα 7,7 %


Τον εκτροχιασμό του ελλείμματος στην οικονομία της Ελλάδας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat για το 2008. Σύμφωνα με αυτά η χώρα μας σημείωσε ρεκόρ στην εκτίναξη του ελλείμματος καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και τη δεύτερη για το δημόσιο χρέος.
Με επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που απέστειλε η Ελλάδα στην Ε.Ε. η Eurostat ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης, τοποθετώντας την Ελλάδα στην κορυφή των ελλειμμάτων για το 2008.
Συγκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το έλλειμμα του 2008 διαμορφώθηκε στο 7,7% του ΑΕΠ –το υψηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.– όπως άλλωστε ανακοίνωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2008 οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 48,3% και τα έσοδα κατά 40,6%.
Σε απόλυτα μεγέθη, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε στα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε στα 237,1 δισ. ευρώ.
Τονίζει ότι στα στοιχεία που παρουσιάζονται για την Ελλάδα. Λαμβάνονται υπόψη οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις που απέστειλε η νέα κυβέρνηση 21 Οκτωβρίου του 2009.
Πάντως πολλές από τις ευρωπαϊκές οικονομίες «πνίγονται» από τα υψηλά ελλείμματα καθώς σύμφωνα με την Eurostat το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα κατέγραψε η Ιρλανδία (-7,2%), ενώ ακολουθούν οι: Ρουμανία (-5,5%), η Μ. Βρετανία (-5%), Μάλτα (-4,7%), Ισπανία (4,1%), Λετονία (4,1%), Ουγγαρία (3,8%), Πολωνία (3,6%), Γαλλία (3.4%) και Λιθουανία (3,25%).
Η διαδικασία που προβλέπεται
Στις 3 Νοεμβρίου η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις Φθινοπωρινές της προβλέψεις για όλα τα κράτη – μέλη της βασιζόμενη για την Ελλάδα στα στοιχεία που έχει στείλει το Υπουργείο Οικονομικών.
Η συνέχεια στην περιπέτεια των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων έρχεται στις 11 Νοεμβρίου όταν η Κομισιόν, θα πρέπει να υποβάλλει την εξαμηνιαία έκθεση προόδου για μέτρα που πήρε η (προηγούμενη) ελληνική Κυβέρνηση.
Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στις 15 Νοεμβρίου όταν η έκθεση προόδου θα περάσει από το Κολέγιο των Επιτρόπων το οποίο και θα ετοιμάσει μια εισήγηση για την συνέχιση της κοινοτικής επιτήρησης.
Η εισήγηση αυτή θα εξεταστεί στις συνόδους των Eurogroup και Ecofin στις 1-2 Δεκεμβρίου όπου οι υπουργοί οικονομίας των 27 θα επικυρώσουν τη συνέχιση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας.
Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία θα υπαχθεί από την παράγραφο 8 του άρθρου 104 που βρίσκεται σήμερα, στην παράγραφο 9 που προβλέπει επιτήρηση της οικονομίας με αποστολή τριμηνιαίων εκθέσεων προόδου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το πραγματικό τεστ για την ελληνική οικονομία θα είναι το αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα υποβάλει η χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου. Μέσα στο τριετές πλάνο δημοσιονομικής διαχείρισης θα ξεδιπλώνονται όλα τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος συμπεριλαμβανομένων και των γενικών αρχών του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να έχει εξεταστεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή και να έχει πάρει την έγκριση και του συμβουλίου υπουργών οικονομίας μέχρι και τα τέλη Φεβρουάριου του 2010.
Αντιδράσεις
«Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: στην κυβέρνηση Παπανδρέου θα δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα (εμφανή και μη εμφανή) από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πτωχεύσουμε οικονομικά. Εθνικά παίζεται», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
«Είναι, πλέον, φανερό πως η κυβέρνηση, χωρίς καμία διάθεση αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας, αξιοποιώντας την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, προτίθεται να ακολουθήσει μια πολιτική παρεμφερή με εκείνη των προκατόχων της. Πριν τις εκλογές προφασιζόταν ότι δεν γνώριζε και τώρα κάνει πως «ανακαλύπτει την Αμερική», προετοιμάζοντας το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία δήθεν θα εμφανιστούν ως αναπόφευκτα», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. Κ. ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "ΤΗΛΕΦΩΣ"

Στην εκπομπή " ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΖΩΗΣ" του Γενικού Υπεύθυνου των "ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ', ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ, στη τηλεόραση "ΤΗΛΕΦΩΣ", συμμετέχει αυτή την ώρα ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, καταγγέλοντας Τρεμόπουλο και Οικολόγους Πράσινους.

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων


Θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός, ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς και νέο σύστημα προμηθειών


Με μελανάΘεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός, ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς και νέο σύστημα προμηθειών χρώματα περιέγραψε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την κατάσταση στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ότι είναι κυρίαρχα τα ζητήματα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Προανήγγειλε τη θέσπιση οικογενειακού γιατρού και την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς, ενώ σημείωσε ότι η κατάργηση της λίστας φαρμάκων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάρυνε τα ταμεία με δύο δισ. ευρώ
Αναφερόμενη στα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων, ύψους 6,2 δισ. ευρώ, η υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση για τη ρύθμισή τους και δεσμεύτηκε για την εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους τους έως το τέλος του χρόνου. Εκτίμησε ότι με τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ και μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων έως και 1% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας ανακοίνωσε τη θέσπιση οικογενειακού γιατρού, οδοντίατρου και παιδιάτρου, καθώς επίσης την αναβάθμιση και επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, αλλά και την εφαρμογή λίστας φαρμάκων, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.


Στον τομέα των προσλήψεων στους χώρους υγείας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου διευκρίνισε ότι συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτών και 750 γιατρών, ενώ θα προσληφθούν επιπλέον 3.000 νοσηλευτές, όπως θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010.
Για τα θέματα προμηθειών, η υπουργός χαρακτήρισε αποτυχημένο το υπάρχον σύστημα και προσχηματική τη λειτουργία της επιτροπής προμηθειών, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα νέο σύστημα αποκεντρωμένο, όπου μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισης θα εξοικονομηθούν πρόσθετοι πόροι.


Μέτρα στήριξης ανακοίνωσε η Φ. Γεννηματά


Ως άμεσες προτεραιότητες στο χαρτοφυλάκιό της η υφυπουργός Υγείας, Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε τη στήριξη του απροστάτευτου παιδιού της μονογονεϊκής οικογένειας, την ενίσχυση του Κέντρου Βρεφών Μητέρα για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των υιοθεσιών, τη θέσπιση της κάρτας μόνιμης αναπηρίας για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την ενίσχυση των κέντρων κοινωνικής υποστήριξης, των κέντρων υποδοχής των απροστάτευτων παιδιών, καθώς και την ενίσχυση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Η ΕΕ θέτει στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου


Τα κράτη μέλη της ΕΕ στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στο κόσμο, αφού κατέληξαν σε κοινή πρόταση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου 95% μέχρι το 2050, με τη μεγαλύτερη μείωση 30% μέχρι το 2020, η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.
Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουμε στο κόσμο, δήλωσε ο Andreas Carlgren, υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, κατέληξαν στην εν λόγω πρόταση στο Λουξεμβούργο, την ώρα που οι συνάδελφοί τους οι υπουργοί Οικονομικών την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, απέτυχαν να συμφωνήσουν στη χορήγηση βοηθείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών, με επικεφαλής την Πολωνία και άλλες φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους, να βοηθήσουν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, στις οποίες η οικονομία τους αναπτύσσεται ταχύτατα.
Η ΕΕ επίσης θα πρέπει να λύσει ακόμα τις διαφωνίες που υπάρχουν με το σύστημα εμπορίας άνθρακα και πως ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη κλιματική αλλαγή.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος πρότειναν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% - 95%, μέχρι το 2050, με τις μεγαλύτερες μειώσεις 20%-30% να γίνουν μέχρι το 2020.
Επίσης πρότειναν για τις εκπομπές αερίων ρύπων που προέρχονται από τη ναυσιπλοΐα να μειωθούν κατά 20% και από την αερόπλοια κατά 10% την επόμενη δεκαετία.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει απροθυμία από τις μεγαλύτερες χώρες που ευθύνονται για τις εκπομπές ρύπων, ΗΠΑ , Κίνα και Ινδία να δεσμευτούν για συγκεκριμένες μειώσεις.