BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τους 30άρηδες χτυπάει το AIDS

Ιδιαίτερα υψηλός εμφανίζεται ο αριθμός κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα ενώ η λοίμωξη παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη της διάγνωση.
Στη χώρα μας, για τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, ο αριθμός νέων διαγνώσεων λοιμώξεων ΗΙV ανέρχεται σε 462, από τις οποίες οι 49 (10,6%) αφορούν σε κρούσματα AIDS, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του yπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

To σύνολο των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008. Πέρσι, παρατηρήθηκε ο δεύτερος, μετά από το 1998, υψηλότερος αριθμός νέων διαγνώσεων ΗIV λοίμωξης (51,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν άτομα ηλικίας 25-44 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες η ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών.

Η επιδημία προσβάλλει στην Ελλάδα κυρίως άνδρες (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους ομοφυλόφιλους. Η μετάδοση στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό έρχεται σε δεύτερη θέση.

Από την αρχή του έτους διαγνώσθηκαν 73 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ΑIDS , εκ των οποίων οι 57 (78,1%) ήταν άνδρες και οι 16 (21,9%) γυναίκες.

Συνολικά, 9.798 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως HIV οροθετικοί στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως τον Οκτώβριο του 2009 (περιλαμβανομένων και των κρουσμάτων AIDS), με τους άνδρες να υπερισχύουν από πλευράς ποσοστού (80,4%).

Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγεία υπογραμμίζουν ότι έχει σημειωθεί αύξηση άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids (1η Δεκεμβρίου), η καμπάνια ενημέρωσης της ΜΚΟ PRAKSIS «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» διοργάνωσε φωτογράφιση 15 ηθοποιών, δημοσιογράφων, αθλητών και ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον ιό Hiv-Aids. Με κεντρικό μήνυμα «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!», η καμπάνια εστιάζει τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.


Αστυνομικό Δελτίο

Σε άγρια καταδίωξη εξελίχθηκε ένα μπλόκο της Αστυνομίας το βράδυ της Κυριακής στην Μεταμόρφωση. Όλα ξεκίνησαν, όταν αστυνομικοί περιπολικού της Άμεσης Δράσης στην οδό Αχαρνών έκαναν σήμα σε ύποπτη μοτοσικλέτα, στην οποία επέβαινε ένα ζευγάρι, να σταματήσει για έλεγχο. Τότε, η γυναίκα που καθόταν πίσω από τον οδηγό, έβγαλε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών, ενώ ο οδηγός με έναν ελιγμό απέφυγε το μπλόκο και ξεκίνησε η φρενήρης καταδίωξη.

Για περισσότερα από 4 χλμ. το ζευγάρι που επέβαινε στην μοτοσικλέτα, προσπαθούσε να ξεφύγει από το περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Στην Μεταμόρφωση ο οδηγός της μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και τα δύο άτομα βρέθηκαν στην άσφαλτο. Η γυναίκα στην θέα του περιπολικού να πλησιάζει, δεν δίστασε να βγάλει και πάλι το όπλο και να πυροβολήσει τουλάχιστον 20 φορές εναντίον του. Αν και η περιοχή κατακλύστηκε από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς και άνδρες της ΕΚΑΜ, το ζευγάρι των πιστολέρο κατάφερε να ξεφύγει. Η μοτοσικλέτα σύμφωνα με την Αστυνομία είχε κλαπεί από την περιοχή της Γλυφάδας, ενώ στο σημείο των πυροβολισμών βρέθηκε μία τσάντα που κρατούσε η γυναίκα και ένα διαβατήριο που ανήκει σε ομογενή από την Ρωσία.

Γιατί έχασε η Ντόρα

Η συντριβή της Ντόρας Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά στις πρόσφατες εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ, έχει προφανώς πολλά αίτια τα οποία θα αναλυθούν εξαντλητικά τις επόμενες ημέρες και μήνες. Όμως, μια πρώτη διαπίστωση την οποία μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι, ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία της εκλογικής εκστρατείας της κ. Μπακογιάννη, είναι ότι ταυτίσθηκε με το «κατεστημένο». Αυτή η ταύτιση, αφενός της αφαίρεσε κάθε δυναμική, και αφετέρου επέτρεψε στον κ. Σαμαρά να μονοπωλήσει το ρόλο του «επαναστάτη», που έρχεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.


Από την πρώτη στιγμή -μετά την πρόσφατη ήττα της ΝΔ- η κ. Μπακογιάννη εμφανίσθηκε σίγουρη ότι θα κατακτήσει την ηγεσία, δίνοντας μάλιστα πολλές φορές την εντύπωση, ότι το κόμμα της ανήκει περίπου δικαιωματικά. Στην προεκλογική περίοδο φάνηκε να ταυτίζεται με τις προσπάθειες που αποσκοπούσαν να περιορίσουν τη δυνατότητα της «βάσης» να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες –γεγονός που ενίσχυε την άποψη ότι η κ. Μπακογιάννη αποτελούσε μέρος του κομματικού «κατεστημένου» και των κομματικών «μηχανισμών». Η βεβαιότητα του επιτελείου της ότι η υποψήφιά τους είχε τις εκλογές στην τσέπη της, ήταν τόσο μεγάλη ώστε αρνήθηκαν να επιλέξουν τον επίπονο δρόμο της μετωπικής και σε βάθος αντιπαράθεσης με τους άλλους υποψήφιους, αρκούμενοι σε μια ανούσια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων. Όταν επανειλημμένα είχα θέσει το ερώτημα σε επιτελείς της κ. Μπακογιάννη, γιατί δεν ανεβάζουν τους τόνους στην αντιπαράθεση με τους άλλους υποψήφιους, η απάντηση ήταν «διότι η Ντόρα ως αρχηγός, θα πρέπει να συνυπάρξει μαζί τους την επόμενη μέρα».

Ένα άλλο στοιχείο που ενίσχυε την εκτίμηση σχετικά με την ταύτιση της κ. Μπακογιάννη με το «κατεστημένο», ήταν οι -πολλές φορές μέχρι αηδίας- δηλώσεις αφοσίωσής της προς τον Κώστα Καραμανλή. Αυτή η ταύτισή της με τον, πιο ίσως αποτυχημένο πολιτικό ηγέτη της ΝΔ των νεότερων χρόνων, δεν είχε απολύτως κανένα πολιτικό αντίκρισμα. Aφενός δεν ενίσχυε τη δημοτικότητά της μεταξύ των «καραμανλικών», που θεωρούσαν ότι η πρότασή της για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στοίχισε την εκλογική ήττα στη ΝΔ. Αφετέρου, με αυτές τις δηλώσεις έβαζε «πάγο» σε όποια διάθεση δραστηριοποίησης του φιλελεύθερου τμήματος της ΝΔ, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε να είχε αποτελέσει τη δυναμική εμπροσθοφυλακή της.


Στη δημοσιότητα τα ονόματα του κυκλώματος παιδεραστίας

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκαν από τον εισαγγελέα τα ονόματα των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στο κύκλωμα παιδεραστίας, που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία την προηγουμένη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα κατηγορούμενοι είναι οι :

Χαράλαμπος Τσόγκας, οπερατέρ ΕΡΤ, ετών 30, Πολύκαρπος Τσόγκας, οπερατέρ ΕΡΤ, ετών 60, Ρομάνι Καρίμ από το Λίβανο, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Στυλιανός Καλλιμάνης, Γιώργος Αδαμόπουλος, Λεωνίδας Κούκος, Κωνσταντίνος Σαχπαζής , Γιώργος Χριστόπουλος, Βασίλης Γκότσης και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά, Ευάγγελος Κοροβέσης.

Εντολή για άμεση αναστολή των καθηκόντων του εκπαιδευτικού που συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του πορνογραφικό υλικό και ναρκωτικές ουσίες, με ταυτόχρονη παραπομπή του στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης, έδωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Δάσκαλος σημαίνει λειτούργημα. Εκπαιδευτικός που παρεκτρέπεται, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο δεν έχει θέση στην τάξη» ανέφερε χαρακτηρηστικά.

Ανήμπορη να πιστέψει όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα είναι η ελληνική κοινωνία. Αυτά που όλοι θεωρούσαμε ξένα σε εμάς αποδεικνύεται ότι είναι πλέον υπόθεση που μας αφορά όλους. Οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας και κυρίως για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που αρέσκονται να βλέπουν αυτό το αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό υλικό στην οθόνη του υπολογιστή τους, μας έχουν αφήσει άφωνους.

Μετά τις δεκάδες συλλήψεις και την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παιδόφιλων, στην οποία οδήγησε η επιχείρηση «Τσάρλι», μια άλλη είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας συμπλήρωσε το παζλ της φρίκης. Στο πλαίσιο νέας έρευνας συνελήφθη στην Καβάλα ένας 44χρονος διευθυντής δημοτικού σχολείου, ο οποίος έμπαινε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες παιδικού πορνό και «κατέβαζε» φωτογραφίες και βίντεο, στα οποία απεικονίζονταν ανήλικοι σε σεξουαλική δραστηριότητα με ενηλίκους.

Η «Espresso» από το περασμένο Σάββατο, σε σχετικό της δημοσίευμα, ανέφερε πως διεξάγονται νέες επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα για κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα στοιχεία του 44χρονου διευθυντή σχολείου στη Χρυσούπολη της Καβάλας προέκυψαν έπειτα από σήμα της Ιντερπόλ, καθώς ανιχνεύτηκαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη σε ιστοσελίδα του εξωτερικού, στην οποία διακινείται σκληρό παιδικό πορνό.

Η αποκάλυψη της σύλληψης του διευθυντή σκόρπισε τον πανικό στους γονείς των παιδιών, που φοιτούν στο σχολείο. Πάντως, όπως λένε οι γονείς των παιδιών που τον γνώριζαν, ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος και τίποτα δεν πρόδιδε τη σκοτεινή αυτή πλευρά του χαρακτήρα του.

Μάλιστα κανένας μαθητής δεν είχε ποτέ εκφράσει κάποιο παράπονο για τη συμπεριφορά του διευθυντή. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους μαθητές κάνουν λόγο για έναν σοβαρό εκπαιδευτικό που αντιμετώπιζε με τη δέουσα σοβαρότητα την εκπαιδευτική του αποστολή αλλά και τους μαθητές του σχολείου.

Κι όμως, ο άνθρωπος αυτός είχε αποθηκευμένο σε τρεις σκληρούς δίσκους αυτό το ανατριχιαστικό υλικό, ενώ σε ψηφιακό δίσκο είχε αποθηκευμένους συνδέσμους που οδηγούσαν στο Διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες με το πλέον σκληρό παιδικό πορνό.

Εκτός από τους σκληρούς δίσκους και τα DVD στην κατοχή του διευθυντή βρέθηκε και κατασχέθηκε και μικροποσότητα χασίς.

Σαμαράς: «Και μαζί και απέναντι με Παπανδρέου»

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου είχε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός του ευχήθηκε «τα καλύτερα και για την πατρίδα, γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και τόνισε ότι «χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη διαδικασία που ακολουθήσατε».

«Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία και στα εθνικά θέματα, γιατί έχουν διογκωθεί τα προβλήματα και χρειάζεται διάλογος και συναίνεση» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι «ο δικός μας συνταγματικός ρόλος μας υποχρεώνει να έχουμε αυτές τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της κυβέρνησης. Ανάλογα τα θέματα, είμαστε πότε μαζί και πότε απέναντι. Μαζί γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία, απέναντι γιατί υπηρετούμε διαφορετικές ιδεολογίες. Και αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Παπανδρέου ρώτησε τον κ. Σαμαρά πως πήγε ο εκλογικός αγώνας και εκείνος του απάντησε ότι δεν ήταν εκλογικός αγώνας, ήταν εσωκομματική άμιλλα. «Πόσο διήρκησε;» ρώτησε ο κ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Σαράντα μέρες. Μας δημιούργησε μια εσωστρέφεια την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε».

Όπως επιβάλλουν οι θεσμοί του πολιτεύματος, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, γενικά σε πρώτη φάση, για τα προβλήματα που υπάρχουν και ιδιαίτερα του χώρου της οικονομίας», ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αν. Σαμαράς, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνάντηση «γόνιμη» και επιβαλλόμενη». Ερωτηθείς εάν θα «βάλει πλάτη» για τα προβλήματα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν του «ζήτησε κάτι τέτοιο, για κάτι συγκεκριμένο» και πρόσθεσε ότι «θα δούμε κατά περίπτωση». Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «σε άλλα θέματα θα είμαστε μαζί, σε άλλα απέναντι». Εξήγησε δε ότι «μαζί θα είμαστε γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία και έχουμε τους ίδιους στόχους, δηλαδή την ευημερία του ελληνικού λαού «. «Απέναντι θα είμαστε γιατί υπηρετούμε μια διαφορετική ιδεολογία και γιατί αυτό επιβάλλεται και αρμόζει άλλωστε στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι δύο τους υπήρξαν συμφοιτητές και συγκάτοικοι, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «το να είσαι φίλος με κάποιον, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι πολιτικά αντίπαλος. Και πιστέψτε με, όπου χρειάζεται να είμαστε πολιτικά αντίπαλοι ως Ν.Δ. θα είμαστε πολύ σκληρά απέναντι», σημείωσε.

Συγχαρητήρια Καραμανλή σε Σαμαρά για τη «μεγάλη νίκη»

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής υποδέχτηκε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά στο γραφείο του, στη Ρηγίλλης. Ακολουθεί ο διάλογός τους:

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Συγχαρητήρια, καταρχήν, για τη μεγάλη νίκη, για την μεγάλη επιτυχία. Σε μια διαδικασία με μια πρωτοφανή συμμετοχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε, μου λένε, πιθανώς και τις 700 χιλιάδες…

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Καλή δύναμη σε όλο, από εδώ και μπρος, το έργο. Είναι αυτονόητο ότι όλοι μας, όπου χρειαστείς, θα είμαστε δίπλα σου.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Χαρά μου και τιμή μου. Ευχαριστώ πολύ.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ (στο 86,28%, ήτοι σε 1451 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 1.648):

- Αντώνης Σαμαράς: 50,28% (328.721 ψήφοι)

- Ντόρα Μπακογιάννη: 39,45% (257.901 ψήφοι)

- Παναγιώτης Ψωμιάδης: 10,27% (67.162 ψήφοι)

Βάσει της καταμέτρησης μέχρι στιγμής, στις εκλογές ψήφισαν 662.354 ψηφοφόροι.

Δημιουργήθηκε το πρώτο κρέας εργαστηρίου.

Ακούγεται σαν ιδέα τρελού επιστήμονα, αλλά ορισμένοι ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν κομματάκια κρέας στο εργαστήριο, χωρίς την ανάγκη εκτροφής και σφαγής ενός ζώου. Ολλανδοί επιστήμονες ήδη κατάφεραν να παράγουν το πρώτο εργαστηριακό χοιρινό και τώρα θέλουν να το βελτιώσουν, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα οι καταναλωτές θα θέλουν να το φάνε. Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από την ολλανδική κυβέρνηση και από μια εταιρία που παράγει σάλτσες και έρχεται μετά από τη δημιουργία τεχνητού κρέατος ψαριού από μυϊκά κύτταρα ψαριού.

Προς το παρόν, κανείς δεν έχει γευθεί εργαστηριακό κρέας, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεχνητό κρέας θα μπορεί να διατεθεί προς πώληση στην αγορά σε περίπου μια πενταετία από σήμερα. Διάφορες οργανώσεις φυτοφάγων και προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, δηλώνοντας ότι δεν έχουν «καμία ηθική αντίρρηση», εφόσον το κρέας δεν προέρχεται από νεκρό ζώο και τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κρέας όντως δεν προέρχεται από ζώο που προηγουμένως είχε σφαγιαστεί.

Ο τελικός στόχος των ερευνητών είναι να παραχθούν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου, μια εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από το πολλαπλό βάρος της εκτεταμένης κτηνοτροφίας και της βιομηχανικής εκτροφής ζώων (με συνέπειες για το περιβάλλον, την ευημερία των ζώων, την υγεία των ανθρώπων κ.α.), ενώ παράλληλα ευελπιστούν ότι το εργαστηριακό κρέας θα βοηθήσει στη διατροφή των πεινασμένων του πλανήτη.

Όμως τα απίθανα αυτά σχέδια ανοίγουν νέες απρόσμενες δυνατότητες, που κάποτε θεωρούνταν ότι ανήκαν καθαρά στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας, ενώ φυσικά εγείρονται άλλα τεράστια ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο στο μέλλον μπορεί να ανακύψουν άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται ότι οι σημερινές έρευνες για το τεχνητό κρέας προσδοκούν να επιλύσουν.

Τα τελευταία χρόνια οι βιοτεχνολόγοι έχουν καταφέρει να αναδημιουργήσουν στα εργαστήρια νεύρα, καρδιά και άλλους οργανικούς ιστούς. Το τελευταίο επίτευγμα ήταν η ανασύσταση πέους λαγού από βλαστοκύτταρα. Αν και κατ' αρχήν αυτές οι έρευνες έχουν ιατρικούς σκοπούς, ο βιοτεχνολόγος Μαρκ Ποστ και οι συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, σύμφωνα με το Live Science και τις βρετανικές «Telegraph» και «Sunday Times», υποστηρίζουν ότι μια παρόμοια τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία εργαστηριακού κρέατος.

Όπως αναφέρουν, αυτό πρέπει να επιδιωχθεί προκειμένου λιγότερα ζώα να υποφέρουν κατά την εκτροφή και σφαγή τους, να μειωθούν δραστικά οι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο ζωονόσοι (π.χ. ασθένεια τρελών αγελάδων, γρίπη χοίρων κ.α.), να απελευθερωθούν για γεωργική καλλιέργεια πολύτιμες εκτάσεις γης που σήμερα καταλαμβάνονται από την κτηνοτροφία (σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφία δεσμεύει το 70% όλης της γεωργικής γης ή το 30% της συνολικής χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη μας), καθώς επίσης να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (τα ζώα εκλύουν το 18% των συνολικών «αερίων του θερμοκηπίου», περισσότερα από όλα μαζί τα αυτοκίνητα της Γης).

Η πιο πολλά υποσχόμενη τεχνική για την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος είναι μέσω βλαστοκυττάρων, που έχουν ληφθεί είτε από έμβρυα ζώων, είτε από άλλα δορυφορικά κύτταρα (τα βλαστοκύτταρα, όπως και στον άνθρωπο, μπορούν να μεταμορφωθούν σε άλλα είδη κυττάρων και έτσι να αναδημιουργήσουν έναν ιστό). Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα συνήθως τοποθετούνται σε τρισδιάστατους βιοδιασπώμενους συνθετικούς σκελετούς και στη συνέχεια κάνουν τα «μαγικά» τους, αναδημιουργώντας π.χ. ένα μυ ζώου.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μόνο πολύ μικρά κομμάτια σκελετικού χοιρινού μυ (από μπούτι), σε μέγεθος περίπου μισού νυχιού. Ακόμα όμως και αυτά τα μικρά κομμάτια κρέας θα μπορούσαν ήδη να τοποθετηθούν σε σάλτσες ή πίτσες, όπως ανέφεραν ο Ποστ και οι συνεργάτες του σε εργασία τους στο περιοδικό «Trends in Food Science & Technology» (Τάσεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Τροφίμων).

Οι ερευνητές εξήγαγαν κύτταρα από το μυ ενός ζωντανού χοίρου, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασίασαν και τελικά αναδημιούργησαν στο εργαστήριο νέο μυϊκό χοιρινό ιστό. Η αναδημιουργία όμως μιας τεχνητής μπριζόλας θα απαιτούσε μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας εργαστηριακή παραγωγή, που προς το παρόν δεν είναι εφικτή. Ένα βασικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί, είναι να βρεθεί ένας τρόπος για φυσική «άσκηση» του τεχνητού μυ.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν ποτέ καταστεί εφικτή η εργαστηριακή παραγωγή κρέατος σε μεγάλα μεγέθη και ποσότητες, οι επιστήμονες θα επιλέξουν κατ' αρχήν να δημιουργήσουν κρέας από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρι. Φυσικά, ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας (και όχι μόνο) θα μπορούσε να φανταστεί πολύ πιο σκοτεινές προοπτικές.

AIDS - Πάντα προφυλακτικό


















Μισό αιώνα μετά το πρώτοεπιβεβαιωμένο κρούσμα και 3 δεκαετίες μετά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη μυστηριώδη και νέα, τότε, μεταδιδόμενη ασθένεια, οι τάσεις αύξησης των κρουσμάτων ακόμη και στην Κύπρο, αποδεικνύουνότι η ενημέρωση για το AIDS παραμένει ελλιπής -και η πρόληψή ακόμη περισσότερο…

Ήταν το 1959 όταν οι επιστήμονες κλήθηκαν για πρώτη φορά να εξιχνιάσουν ένα μυστηριώδη θάνατο που σημειώθηκε στο Κονγκό, με συμπτώματα τα οποία δεν ταίριαζαν με καμία γνωστή ασθένεια. Άλλη μία αναφορά σε θάνατο από παρόμοια συμπτώματα καταγράφεται το 1969 στο Σεντ Λιούις, ενώ στη δεκαετία του ’70 η νέα ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία στο Ζαΐρ, την Ουγκάντα και άλλα κράτη της Κεντρικής Αφρικής. Ακολουθούν σποραδικοί θάνατοι στη Νορβηγία, ενώ στη συνέχεια ο ιός περνά στην Αϊτή κι από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιούνιο του 1981, η Αμερικανική κυβέρνηση με σύντομη δημόσια ανακοίνωση ανέφερε μια παράξενη ασθένεια η οποία παρατηρήθηκε σε ομοφυλόφιλους άνδρες στο Λος Άντζελες.

Η μάστιγα της ομοφοβίας

Τα πρώτα χρόνια που ξέσπασε η μάστιγα του ιού του AIDS, η εξάπλωσή του περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στους ομοφυλόφιλους, με αποτέλεσμα η νέα ασθένεια να χαρακτηρίζεται ως η «νόσος» ή ο «καρκίνος των ομοφυλόφιλων». Οι κοινωνικές συνέπειες της λανθασμένης αυτής αντίληψης οδήγησαν στην ομοφοβία, την έξαρση του ρατσισμού σε βάρος αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, ακόμη και σε αυξημένη εγκληματικότητα σε βάρος των ομοφυλοφίλων. Σήμερα, ωστόσο, είναι γνωστό ότι η ετεροσεξουαλική επαφή είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Μάλιστα μία μόνο σεξουαλική επαφή με φορέα είναι αρκετή για να μολυνθεί κανείς από τον ιό. Η μόλυνση από τον ΗΙV δεν οδηγεί αμέσως στην ανάπτυξη του ΑΙDS, αλλά πιθανότατα να εκδηλωθεί ακόμα και οκτώ χρόνια αργότερα. Γι’ αυτό πολλές φορές όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορεί να μην το γνωρίζουν και να τον μεταδίδουν άθελά τους σε άλλους.

Τρομακτικές διαστάσεις πανδημίας

28 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από τη μάστιγα του AIDS, σε διάστημα μικρότερο από 30 χρόνια. Άλλα 40 εκατ. έχουν νοσήσει. 11.000 νέες μολύνσεις καταγράφονται κάθε μέρα και σχεδόν 3 εκατ. ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο. Κάθε λεπτό ένα παιδί μικρότερο των 15 ετών μολύνεται. Η κατάσταση είναι πιο τραγική στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η επιδημία σκοτώνει σχεδόν 500.000 παιδιά το χρόνο, ωστόσο το βαρύτερο φόρο στη νόσο πληρώνουν οι γυναίκες στην Αφρική και την Ασία. Τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν με τον ιό HIV σχεδόν στο σύνολο των φτωχών χωρών. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το AIDS αποτελεί παγκόσμια πανδημία, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS τονίζει ότι η ενημέρωση πρέπει να συνεχίσει και μάλιστα να ενισχύεται συνεχώς.

Ραγδαία αύξηση στην Κύπρο

Μέσα σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης των μεταφορών και των πληθυσμιακών μετακινήσεων, η μετάδοση του ιού σε κάθε γωνιά του κόσμου ήταν αναπόφευκτη. Στην Κύπρο έχουν διαγνωστεί 565 περιστατικά από το 1986 ως το 2007, συν 32 νέα οροθετικά περιστατικά που καταγράφηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2008. Από το σύνολο των 565, οι μισοί σχεδόν είναι Κύπριοι και οι άλλοι μισοί αλλοδαποί (294 και 271 αντίστοιχα), με την αναλογία φύλου στους Κύπριους οροθετικούς να είναι 7 άνδρες προς 1 γυναίκα και στους αλλοδαπούς 1 άνδρας προς 1 γυναίκα. Αν και η μέση ετήσια συχνότητα μετρά 25 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, μία πιο προσεκτική ματιά στα στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης φανερώνει μία άλλη, πιο ανησυχητική όψη του προβλήματος: την τάση αύξησης των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, από 11 νέα περιστατικά το 1986, φθάσαμε να έχουμε 46 το 2007, ενώ τα περισσότερα κρούσματα (57,4%) διαγιγνώσκονται σε νέους ηλικίας 25-39%!

Τι είναι τελικά το safe sex ;

Μετά τον πανικό της δεκαετίας του ’80, την ομοφοβία και την επίρριψη ευθυνών στον νέο τρόπο ζωής με τη σεξουαλική απελευθέρωση και την αλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων, ήρθε ο εφησυχασμός και η αποσιώπηση. Σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι νέοι σήμερα έχουν μπερδέψει εντελώς την έννοια του safe sex με την έννοια της αντισύλληψης. Τα τελευταία χρόνια, συνεπεία της αλλαγής των σεξουαλικών ηθών, το προφυλακτικό έχει επικρατήσει να θεωρείται απλά ένα από τα πολλά μέσα αντισύλληψης, δημιουργώντας την εντύπωση ότι τα αντισυλληπτικά χάπια ή η διακεκομμένη συνουσία αντικαθιστούν πλήρως το ρόλο του προφυλακτικού. Και μπορεί αυτό να ισχύει εν μέρει στο θέμα της αντισύλληψης, όμως το ρίσκο του ελεύθερου sex δεν είναι μόνο οι ανεπιθύμητες κυήσεις, αλλά και η μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το AIDS, τα κονδυλώματα και τα χλαμύδια. Ας μιλήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Ο λόγος που η ερωτική επαφή παραμένει ο κύριος τρόπος μετάδοσης της ασθένειας, είναι επειδή ο ιός βρίσκεται εν αφθονία στο σπερματικά υγρά του μολυσμένου ατόμου. Το προφυλακτικό είναι το μόνο μέσο που εξασφαλίζει ασφαλές σεξ, αφού εμποδίζει την ανάμειξη των υγρών κατά τη συνουσία ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο.

Αισιόδοξες προβλέψεις

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τον εντοπισμό του HIV, δεν έχει υπάρξει ακόμη ούτε εμβόλιο εναντίον του ιού ούτε θεραπεία για το AIDS. Ωστόσο, μία νέα γενιά φαρμάκων έχει αυξήσει δραστικά το προσδόκιμο όριο ζωής των φορέων του ιού. Από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά πρότυπα εμβολίων. Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι θα βρουν σύντομα το κατάλληλο εμβόλιο που θα σταματά την καταστροφική δράση του ιού, ακόμη κι αν δεν καταφέρνει να προφυλάξει τον οργανισμό από τη μόλυνση. Πρόσφατα, ο Γάλλος ιολόγος Λικ Μοντανιέ, βραβευμένος με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός φάρμακου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον ιό είναι θέμα 4-5 χρόνων, ενώ μετά την ανακάλυψη του φάρμακου η τροποποίησή του σε εμβόλιο θα είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Μέχρι να επιβεβαιωθούν όμως οι αισιόδοξες προβλέψεις, ο μόνος τρόπος για την πρόληψη του AIDS είναι ένας: Η ενημέρωση και το safe sex.

Τι είναι το AIDS ;

AIDS είναι τα αρχικά για το «Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας». Προκαλείται από τον ανθρώπινο ιό ΗΙV, ο οποίος επιτίθεται και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τον οργανισμό επιρρεπή στις αρρώστιες. Συγκεκριμένα, διεισδύει στα βοηθητικά λεμφοκύτταρα Τ, που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και καρκίνους. Ο ιός του ΑΙDS προκαλεί τη διάρρηξη των λεμφοκυττάρων Τ, που απελευθερώνουν μόρια του ΗΙV στο αίμα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν και άλλα λεμφοκύτταρα Τ. Έτσι το σώμα μένει ανοχύρωτο σε «ευκαιριακές» ασθένειες όπως η πνευμονία και οι καρκίνοι, που επωφελούνται από την εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού και οδηγούν στο θάνατο. Ο HIV φαίνεται ότι προήλθε από μετάλλαξη ενός ιού των πιθήκων, και πέρασε στον άνθρωπο μεταξύ 1926-1946.

Μύθοι και πραγματικότητες

Το AIDS μεταδίδεται:

- Από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
- Από τη χρήση κοινής σύριγγας, φαινόμενο συχνό μεταξύ τοξικομανών που είναι χρήστες ενδοφλεβίως χορηγούμενων ναρκωτικών ουσιών
- Από μεταγγίσεις με αίμα μολυσμένο
- Από έγκυο ασθενή του AIDS στο αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στη μήτρα, ή κατά τον τοκετό από το μολυσμένο αίμα της μητέρας

Το AIDS ΔΕΝ μεταδίδεται:

- Από την καθημερινή, κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων
- Από την τουαλέτα
- Από τον ιδρώτα ή το σάλιο
- Από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια, τηλέφωνα, μαχαιροπίρουνα
- Από τις πισίνες ή από τη θάλασσα
- Από κουνούπια ή άλλα έντομα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - 1 Δεκεμβρίου 2009

Μία Εθνική Επιτροπή για το AIDS και μία Εθνική Ημέρα Ελέγχου για προληπτικές εξετάσεις για την HIV/AIDS λοίμωξη, θεσμοθετούνται όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Στη χώρα μας, για τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, ο αριθμός δηλώσεων νέων ΗΙV διαγνώσεων είναι υψηλός, αν και, το σύνολο των σχετικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008. Η πραγματικότητα για την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, όπως αυτή απεικονίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό, ιδιαίτερα δε αν λάβουμε υπόψη μας ότι πλήττεται ο βασικός κορμός του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, η ηλικιακή δηλαδή ομάδα των 25-44 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία για την HIV λοίμωξη κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2009:

•Ο αριθμός δηλώσεων νέων ΗΙV διαγνώσεων ανέρχεται σε 462, από τις οποίες 49 (10,6%) αφορούν κρούσματα AIDS (νοσούντες).
•Η επιδημία προσβάλλει κυρίως άνδρες (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Η μετάδοση στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό έρχεται σε δεύτερη θέση.
•Συνολικά, η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων ήταν ηλικίας 25-44 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες η ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών.
•Διαγνώσθηκαν 73 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ΑIDS , εκ των οποίων οι 57 (78,1%) ήταν άνδρες και οι 16 (21,9%) γυναίκες.
•Χαμηλός παραμένει ο αριθμός χρηστών ουσιών με HIV.
•O συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως τις 31.10.2009 (περιλαμβανομένων και των κρουσμάτων AIDS) ανέρχονται σε 9.798, με τους άνδρες να υπερισχύουν από πλευράς ποσοστού (80,4%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 παρατηρήθηκε ο δεύτερος, μετά από το 1998, υψηλότερος αριθμός νέων διαγνώσεων ΗIV λοίμωξης (51,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Για το 2009 δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων, εκτιμάται όμως ότι ο συνολικός αριθμός νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν τελικά θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, αλλά ενδεχομένως όχι μεγαλύτερα σε σχέση με το 2008.

Άρχισε η δίκη του ναζί Ντεμγιανγιούκ

Στο Μόναχο ξεκίνησε σήμερα το πρωί η δίκη του 89χρονου πρώην δεσμοφύλακα Τζον Ντεμγιανγιούκ που κατηγορείται για συνέργια σε ανθρωποκτονία 27.900 κρατουμένων στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ στην ανατολική Πολωνία.
Ήδη στο προοίμιο της δίκης το ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης είναι μεγάλο. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το προχωρημένο της ηλικίας του ουκρανικής καταγωγής ναζί δεν του επιτρέπει να δικαστεί. Όμως οι εισαγγελικές αρχές έχουν διαφορετική άποψη.

Πόσοι ναζί εγκληματίες είναι ακόμα εν ζωή;

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Από την έκδοση του Ντεμγιανγιούκ στη Γερμανία (11/5/2009)Η δίκη του Τζον Ντεμγιανγιούκ επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα, πόσοι ναζί εγκληματίας πολέμου ζουν ακόμα και πόσοι από αυτούς μπορεί κάποτε να καταδικαστούν. Ας σημειωθεί ότι εκτός από τον Ντεμγιανγιούκ σε δικαστήριο του Άαχεν δικάζεται αυτή την εποχή για εγκλήματα πολέμου ο επίσης υπέργηρος Χάινριχ Μπούρε, πρώην μέλος των SS.

Ο ρόλος της γερμανικής Υπηρεσίας Διαλεύκανσης Εγκλημάτων του Ναζισμού

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η υπηρεσιακή ταυτότητα του δεσμοφύλακα Ντεμγιανγιούκ στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ Ο Τζον Ντεμγιανγιούκ είχε καταδικαστεί στο παρελθόν στο Ισραήλ. Ωστόσο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας παρέμεινε μη εκτελεστή διότι το δικαστήριο είχε αμφιβολίες για τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Η υπόθεση Ντεμγιανγιούκ, όπως και άλλες υποθέσεις πρώην ναζί, εξετάζονται με μεγάλη προσοχή από την Κεντρική Υπηρεσία για τη Διαλεύκανση των Εγκλημάτων του Ναζισμού στο Λούτβιγκσμπουργκ της Γερμανίας. Ποια στρατηγική ακολουθήθηκε στην περίπτωση Ντεμγιανγιούκ εξηγεί ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας: «Περιοριστήκαμε σε αυτά που συνέβησαν στο Σόμπιμπορ, διότι το στρατόπεδο αυτό ήταν καθαρά ένα στρατόπεδο εξόντωσης. Κατά την άποψή μας, κάθε δεσμοφύλακας γνώριζε πολύ καλά τι έκανε. Είναι σίγουρο ότι οι δεσμοφύλακες εκεί έπαιζαν ενεργό ρόλο στην εξόντωση των κρατουμένων».

«Οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μνημείο για τα 250.000 θύματα στο στρατέπδο συγκέντρωσης ΣόμπιμπορΗ υπηρεσία για την Διαλεύκανση των Εγκλημάτων του Ναζισμού αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τις έρευνες σε βάρος άλλων ναζί εγκληματιών πολέμου. «Το πόσοι ναζί υπάρχουν ακόμα εν ζωή είναι άγνωστο», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Γιόαχιμ Ρίντελ. Είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι οι έρευνες εντοπισμού και των τελευταίων επιζώντων ναζί θα πρέπει να συνεχιστούν: «Εγκλήματα πολέμου συμβαίνουν δυστυχώς παντού, ακόμα και εναντίον Εβραίων. Όμως, μόνο οι Γερμανοί προχώρησαν στην βιομηχανική εξόντωση ολόκληρων τμημάτων του πληθυσμού σε στρατόπεδα θανάτου. Για το λόγο αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένες οι προσπάθειές μας».

Τα σκοτεινά βάθη των ωκεανών

Τα μονίμως ολοσκότεινα βάθη των ωκεανών του πλανήτη αποτελούν κατοικία πολύ περισσότερων πλασμάτων από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στα παγωμένα νερά συνολικά 17.650 θαλάσσια είδη, που ζουν σε βάθος από 200 μέτρα (όπου δεν υπάρχει πια ηλιακό φως) μέχρι 5 χιλιόμετρα. Από αυτά, τα 5.722 ζουν σε βάθος μεγαλύτερο από τα 1.000 μέτρα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η άβυσσος των ωκεανών εθεωρείτο μια έρημος γυμνή από ζωή, αλλά τώρα πια αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί. Σήμερα τα αιώνια σκοτάδια των βυθών αντιμετωπίζονται ως το μεγαλύτερο και πιο παράξενο οικοσύστημα της Γης.

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν από την ευρύτερη δεκαετή διεθνή πρωτοβουλία για την "Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής", η οποία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2010 και οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον υπεύθυνο ωκεανογράφο Ρόμπερτ Κάρνεϊ του πολιτειακού πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους "Τάιμς του Λονδίνου". Η Απογραφή, με τη συμμετοχή 2.000 επιστημόνων από 80 χώρες, μέχρι τώρα (μέσα από 210 αποστολές) έχει καταγράψει συνολικά περίπου 235.600 θαλάσσια είδη και αναμένεται να ανακαλύψει και ακόμη περισσότερα μέχρι την ολοκλήρωσή της σε ένα χρόνο.

Φωσφορίζουσες μέδουσες, μεγάλα σκουλήκια που τρώνε πετρέλαιο, τεράστιες γαρίδες και καλαμάρια, καβούρια, κοράλλια, σπάνιοι καρχαρίες και άλλα πιο εξωτικά πλάσματα, όπως τα σιφωνοφόρα (μεγαλύτερα και από γαλάζια φάλαινα), τα διαφανή θαλάσσια αγγούρια με πλοκάμια ή τα ζελατινοειδή οκτάποδα μήκους δύο μέτρων, με πτερύγια σαν αυτιά (που αποκαλούνται "Ντάμπο" γιατί μοιάζουν με το γνωστό καρτούν-ελέφαντα), αποτελούν μέρος των οικοσυστημάτων των σκοτεινών βυθών.

"Η ποικιλία της ζωής στα μεγάλα βάθη είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε. Η άβυσσος δεν είναι πια μια μαύρη τρύπα", δήλωσε ο Κάρνεϊ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πραγματικός αριθμός των ειδών κάτω από το βάθος των 200 μέτρων είναι κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές μεγαλύτερος από τα 17.650 είδη που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα. "Η πανίδα της αβύσσου είναι τόσο πλούσια σε βιοποικιλότητα και τόσο άγνωστη μέχρι σήμερα, που η ανακάλυψη ενός γνωστού είδους αποτελεί μια ανωμαλία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Ντέηβιντ Μπίλετ, του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας.

Το φως συνήθως δεν μπορεί να διαπεράσει τα νερά κάτω από το βάθος των 200 μέτρων. Πέρα από αυτό το βάθος, όπου δεν μπορούν πια να φυτρώσουν υποθαλάσσια φυτά, τα θαλάσσια πλάσματα πρέπει, για να επιβιώσουν, να εκμεταλλευτούν τα βακτήρια (π.χ. αυτά που διασπούν το μεθάνιο ή το πετρέλαιο) ή να βρουν τροφή που βυθίζεται σαν βροχή από τα επιφανειακά νερά (από μικροσκοπικά νεκρά πλάσματα μέχρι πτώματα φαλαινών).

Πολλά πλάσματα των βυθών δημιουργούν το δικό τους φως για να μπορούν να βλέπουν μέσα στο μόνιμο σκοτάδι, να βρίσκουν πιο εύκολα τη λεία τους ή να βοηθιούνται στο ζευγάρωμα. Ορισμένα τολμηρά πλάσματα των επιφανειακών φωτισμένων νερών τολμούν να κάνουν εξερευνήσεις στη σκοτεινή άβυσσο, όπως ένας θαλάσσιος ελέφαντας, τον οποίο οι επιστήμονες βρήκαν σε βάθος 2.388 μέτρων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μερικά πλάσματα, όπως τα σκουλήκια-γεωτρύπανα που ζουν κάτω από τα 500 μέτρα βάθος και τρέφονται με τη διάσπαση του πετρελαίου και του μεθανίου, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ αξιόπιστο βιολογικό δείκτη για το πού οι εταιρίες πετρελαίου μπορούν να βρουν στο βυθό ορυκτά καύσιμα, αντί να κάνουν πολυδάπανες γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις στο βυθό.

Η μελέτη της σκοτεινής ωκεάνιας αβύσσου είναι ένα δύσκολο και πανάκριβο έργο, που γίνεται με τη βύθιση καμερών, την χρήση σόναρ και ειδικών ρομποτικών σκαφών. Προς το παρόν, τα πιο αβυσσαλέα από όλα τα βάθη, τα λεγόμενα και "βάθη του Άδη", που φθάνουν σε βάθος μεγαλύτερο και από το Έβερεστ, παραμένουν ουσιαστικά εκτός της επιστημονικής έρευνας.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν τα πρακτικά οφέλη από μια τέτοια εξερεύνηση, καθώς προστίθεται στις γνώσεις μας ένα τεράστιο γενετικό δυναμικό.Σύμφωνα με τη διάσημη ωκεανογράφο Σίλβια Έρλ, η βιομάζα στο βυθό μπορεί να υπερβαίνει τη βιομάζα στην επιφάνεια της Γης.

Κλιματική Αλλαγή: μήνυμα των παιδιών προς τον Πρωθυπουργό

Η νέα γενιά είναι άκρως ευαισθητοποιημένη για τη σωτηρία του πλανήτη, γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και το αποδεικνύει στέλνοντας μέχρι στιγμής 1000 και πλέον κάρτες στα γραφεία του WWF Ελλάς και της Greenpeace, με μηνύματα προς τον Πρωθυπουργό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς.

Με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, τα παιδιά ουσιαστικά παροτρύνουν τον Πρωθυπουργό, να ζητήσει τη δέσμευση των ηγετών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ως το 2020, εκ μέρους των ανεπτυγμένων χωρών.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να βοηθήσετε να σωθεί ο πλανήτης μας. Στην Κοπεγχάγη να προτείνετε και να ψηφίσετε τα καλύτερα μέτρα για τη σωτηρία του πλανήτη! Σκεφτείτε εμάς τα παιδιά και το μέλλον μας πάνω στη γη!» «Πηγαίνετε στην Κοπεγχάγη για την παγκόσμια συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή για να πείσετε και τους άλλους ηγέτες των κρατών και να τους πείτε πως τα παιδιά μας θέλουνε μια γη όμορφη, όπως την ακούνε από τις ιστορίες των παππούδων τους και όχι αυτή τη γη στην οποία ζούμε εμείς!!! Τολμήστε, αποφασίστε, νικήστε!»

Απομένουν λιγότερο από 10 μέρες, μέχρι την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και οι μαθητές ανά την επικράτεια, αποδεικνύουν με το δικό τους τρόπο ότι γνωρίζουν τι σημαίνει το εν λόγω φαινόμενο και τι επιπτώσεις θα φέρει στον πλανήτη.

Ενδεικτικά, τα λόγια ενός μαθητή που αναφέρονται στην κοινή εκστρατεία του WWF και της Greenpeace «Μαζί για το Κλίμα»: «Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο αλλά άμα προσπαθήσουμε όλοι οι άνθρωποι μαζί, τότε θα καταφέρουμε να αλλάξουμε το κλίμα του πλανήτη».

Οικολογικό αποτύπωμα σχολείων

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Σερρών θα ξεκινήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα με την ονομασία «Οικολογικό αποτύπωμα σχολείων», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι χορηγία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την επιστημονική στήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ΤΕΙ Σερρών.

Το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που αφορά την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος, μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων. Αρκεί μια σχολική τάξη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο εκπαιδευτικός καλείται να ενημερώσει τους μαθητές του για τους στόχους του προγράμματος και να τους δείξει με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστής, ανάλογο πρόγραμμα του WWF, το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής οργάνωσης και αφορά το οικολογικό αποτύπωμα ενός σπιτιού.

Οι μαθητές θα μπορούν να υπολογίσουν την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της κατανάλωσης ενέργειας.

Μέσω του εν λόγω προγράμματος, τα παιδιά καλούνται να γίνουν «ενεργειακοί επιμελητές» και να μπορέσουν να υπολογίσουν το αποτύπωμα του σχολείου τους.

Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Από 50 έως 100 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το ποσό της επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σταδιακά, σε βάθος τουλάχιστον μιας τετραετίας, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ.

Τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας, οι οποίοι θα αξιολογούν τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αναφορικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.

Για το θέμα των τελών για την ΕΡΤ μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε «ότι σήμερα δεν έχουμε εικόνα για το τι πληρώνουμε για την ενέργεια, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που ξεπερνάει το υπουργείο Περιβάλλοντος και μέσα στο 2010 θα μπορούμε να το συζητήσουμε με τα συναρμόδια υπουργεία».

Τέλος, η υπουργός δήλωσε ότι με το νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ «στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μονάδων». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ένα μέρος των παλιών μονάδων θα αντικατασταθεί με λιγνιτικές και όπως τόνισε «αυτό δεν έχει να κάνει με τη στροφή μας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Η ΕΕ υπονομεύει τις συζητήσεις για το κλίμα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υπονομεύει τις επικείμενες συζητήσεις για το κλίμα τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, μετά τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων στα οποία τονίζεται ότι δεν πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη Guardian, η ΕΕ έχει αφαιρέσει κάποιες γραμμές από το διαπραγματευτικό κείμενο που ετοιμάζει για την Κοπεγχάγη, τονίζοντας μόνο ότι «η χρηματοδοτική βοήθεια για την κλιματική αλλαγή είναι στην κορυφή της υπάρχουσας αναπτυξιακής βοήθειας». Ωστόσο σε κανένα σημείο του κειμένου δεν γίνεται λόγος για επιπλέον βοήθεια.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΜΚΟ, στελέχη των οποίων υποστηρίζουν ότι η ΕΕ απειλεί και υπονομεύει τις συζητήσεις για το κλίμα.

«Καμιά αναπτυσσόμενη χώρα δεν πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία στην οποία δεν θα γίνεται λόγος για επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη. Η ΕΕ και τα αναπτυγμένα κράτη πρέπει να δεσμευτούν για περαιτέρω βοήθεια αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο Μπομπ Μπέιλι, στέλεχος OXFAM (ΜΚΟ για την εξάλειψη της φτώχειας).

Τα αναπτυγμένα κράτη δέχονται ότι πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η Ευρώπη ωστόσο είναι διχασμένη σχετικά με το αν πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια για την προσαρμογή, ή αν πρέπει απλά να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας που έχει ήδη εγκριθεί.

Η Βρετανία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον χρήματα, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη αντιδρούν στο ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδοτικής στήριξης.

Απ’ ότι φαίνεται, μετά τις διαφωνίες σχετικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η χρηματοδοτική στήριξη θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας.

Συνελλήφθησαν με 75 κιλά χασίς

Στις αποσκευές του αυτοκινήτου του, ο οδηγός έκρυβε εβδομήντα δέματα που περιείχαν περίπου 74 κιλά χασίς. Ο δράστης, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Αρτας, συνελήφθη από άνδρες της συνοριακής αστυνομίας, στο 104 χλμ της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης.

Η σύλληψή του έγινε το Σάββατο το βράδυ, αλλά η επιχείρηση κρατήθηκε μυστική, καθώς ο ίδιος, ανακρινόμενος, ομολόγησε πως παραλήπτες των ναρκωτικών ήταν ένας άνδρας και μια γυναίκα από την Πρέβεζα. Οι δύο συνεργοί του, που είναι ζευγάρι, έπεσαν και αυτοί στα χέρια των αστυνομικών, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν άλλα 5 κιλά ινδικής κάνναβης.

Το εορταστικό ωράριο



Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), θα λειτουργήσουν από τις 9.00 το πρωί έως και τις 6.00 το απόγευμα.
Κλειστά θα παραμείνουν ανήμερα των Χριστουγέννων, όπως και το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι, το Σάββατο 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ το χειμερινό ωράριο θα επανέλθει από την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010.

Αυξάνονται τα κέντρα εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης

Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν εμβολιαστεί 75.658 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Όπως είπε η υπουργός Υγείας, στόχος είναι να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από 354 σε 527 μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα εμβολιαστικά κέντρα των Νομαρχιών.

Βέβαια ακόμα και τώρα οι απόψεις διύστανται. Αν θα πρέπει ή όχι να εμβολιαστούμε...Εμείς πάντως δεν σας συμβουλεύουμε ούτε να το κάνετε ούτε να μην το κάνετε το εμβόλιο.

ΝΔ - Αποτελέσματα για την εκλογή νέου προέδρου

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, όπως τα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Σιούφας και επί 617 εκλογικών τμημάτων που αντιστοιχούν στο 37,6% της επικράτειας, λαμβάνουν: Ο κ. Αντώνης Σαμαράς 111.216 ψήφους και ποσοστό 47,6% Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη 97.100 ψήφους και ποσοστό 41,6% Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης 25.024 ψήφους και ποσοστό 10,7%

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Σε σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων 2411, επί 2450 ψηφισάντων, για την εκλογή του νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, στη Ζάκυνθο, έλαβαν:

1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 1291 ψήφους και ποσοστό 53,55%
2. ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 925 ψήφους και ποσοστό 38,37%
3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ 195 ψήφους και ποσοστό 8,09%

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ : "Όλοι μαζί.."

Το σύνθημα του Σαμαρά...Πολύ καλή δήλωση του νέου προέδρου της Ν.Δ....Μια δήλωση ενότητας και αποφασιστικότητας για το μέλλον. Η δυναμική αντιπολίτευση από αύριο προέχει και έκανε πολύ καλά που το επισήμανε. Αλλά ακόμα πιο σωστός ήταν όταν τόνισε πώς δεν τον ενδιαφέρει η Ν.Δ. να γίνει κυβέρνηση αν πρώτα δεν είναι έτοιμη να αλλάξει τη μοίρα του τόπου μας.

Μεταξύ άλλων είπε:"Με εντολή των ψηφοφόρων αναλαμβάνω την τιμή να οδηγήσω την παράταξη να οδηγήσω την παράταξη μπροστά. Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη να επιστρέψει στις νίκες και ιδεολογικά κυρίαρχη. Ο λαός μίλησε, η βάση του κόμματος, ο απλός ψηφοφόρος μίλησε κσι η εντολή του είναι ηχηρή και αδιαμφισβήτητη. Πριν ενάμιση μήνα σας μίλησα για ελπίδα και το μετατρέψατε σε μεγάλη πρωτοφανή λαοθάλασσα που σάρωσε όσους μας πήγαιναν πίσω και μας πλήγωναν. Σε ένα τέτιο πρωτόγνωρο άνοιγμα στην βάση ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Σήμερα νικήσαμε όλοι. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. Δεν είμασταν αντίπαλοι και το διακήρυξα στις δύσκολες ώρες. Από εδώ και εμπρός δεν είμαστε αντίπαλοι. Ευχαριστώ την Ντόρα το τηλεφώνημα της και θα μιλήσω μαζί της όπως κια με τον Ψωμιάδη στον οποίο εύχομαι περαστικά. Θα μιλήσω και με τον Καραμανλή. Δεν με νοιάζει ποιον ψήφισαν τα στελέχη και όσα ειπώθηκαν μέχρι σήμερα τα έχω ξεχάσει όλα. Σφουγγάρι. Η βάση δεν θα δεχθεί υπονόμευση. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και όσους μου στάθηκαν. Τον Δ.Αβραμοπουλο που ξεκίνησε το άνοιγμα στην βάση και του το χρωστάμε όλοι. Θα πάμε στους επόμενους μήνες σε συνέδριο για διακήρυξή θέσεων και αρχών.
Να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα της Ελπίδας"

ΛΑ.Ο.Σ. - Και τώρα τι κάνουμε ;

ΠΟΙΑ Η ΤΎΧΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ :

Η "κατεδάφιση" της "πολυκατοικίας" την 4η Οκτωβρίου θέτει τον συνιδιοκτήτη του οικοπέδου αυτής ΛΑ.ΟΣ. να διακατέχεται, και όχι άδικα, από αμφίβολα συναισθήματα αλλά και ανησυχία για την τύχη της "αντιπαροχής" του οικοπέδου προς αναστήλωση του ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ υπό τον νέο ιδιοκτήτη του ρετιρέ αυτού.
Με τη "συμβολαιογραφική πράξη" που επικυρώθηκε δια υπογραφής ΣΑΜΑΡΑ την 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, σεμνά και ταπεινά θεωρούμε ότι μπαίνει ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη και έτσι η φερόμενη ως κοινά ιδεολογικός "πολυκατοικία" να γίνει "μονοκατοικία".
Η ΝΔ με την κυβέρνηση και την αρχηγία Καραμανλή έχασε το ιδεολογικό της υπόβαθρο.
Εκ δεξιόν της απόλεσε το "πατριωτικό" προφίλ του ιδρυτή της και εξ αριστερόν της ασπάστηκε τον νεοφιλελευθερισμό της Αγίας Οικογένειας χάνοντας έτσι τον μπούσουλα με αποτέλεσμα να φτάσει και στην αναπόφευκτη συντριβή που όμοια της δεν έχει προηγούμενο.
Η λήψη της αρχηγίας από τον Σαμαρά σηματοδοτεί τουλάχιστον, έναν ιδεολογικό ορίζοντα με τον χαρακτήρα του "πατριωτικού" μια και ο νυν αρχηγός Σαμαράς το διατυμπανίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί.
Δεν χρειάζεται και πολύ να καταλάβει κανείς ότι η "πολυκατοικία" αποκτά ως κοινό γνώρισμα της τον "πατριωτισμό" μια και ο "πατριωτισμός". Λόγω των ανοιχτών εθνικών θεμάτων Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκόπια που αυτόν τον καιρό είναι τόσο επίκαιρα όσο ποτέ , οι "ευπατρίδες" θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Σε συνδυασμό τα ανωτέρω με το κατασκευασμένο από τους "καχύποπτους" πολιτικούς αντιπάλους παρουσιαζόμενο "μειοδοτικό" προφίλ στον νυν πρωθυπουργού δημιουργείται ενίσχυση στις τάσεις των "πατριωτικών" αντιστάσεων αλλά και των κατ επάγγελμα πατριδοκάπηλων ώστε να αποτελέσει τροφή για τους υπερπατριώτες ΣΑΜΑΡΑ και ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, τότε ως συνεπαγωγή το αποτέλεσμα δεν μένει παρά να είναι το αυτονόητο.
Η ΝΔ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΤΟΝ "ΜΙΚΡΟ" ΛΑΟΣ

Πρόεδρος της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς...


Είναι σαφές το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά, μόλις έκανε και δήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη που μετά τα πρώτα αποτελέσματα που πήρε από την Ρηγίλλης θεώρησε σωστό να συγχαρεί τον Αντώνη Σαμαρά και να μην αφήσει αιχμές για δεύτερο γύρο...Τα λέγαμε από το μεσημέρι για τα αποτελέσματα, σαρωτική η νίκη Σαμαρά...Από αύριο αρχίζει δουλειά!

Δηλώσεις Ψωμιάδη για εκλογή Σαμαρά

«Θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον καλό φίλο και άξιο αγωνιστή Αντώνη Σαμαρά για την καθαρή και δίκαιη επικράτησή του. Επίσης, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στη Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική στάση που κράτησε σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη για το κόμμα μας διαδικασία.

Προσωπικά, σ’ αυτόν τον...
αγώνα μέτρησα τους φίλους μου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κομματαρχών να με ισοπεδώσουν, από σήμερα ο απλός νεοδημοκράτης θα έχει πλέον πιο δυνατή φωνή. Θέλω να ευχαριστήσω όσους άντεξαν στις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή δύσκολη ημέρα.

Έδωσα μόνος μου έναν ωραίο, τίμιο και ηθικό αγώνα. Να είστε βέβαιοι πως και την επόμενη ημέρα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να σωπάσει, θα είμαι παρών στις εξελίξεις, σταθερά απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές που θα υποθηκεύουν το αύριο της παράταξης και του τόπου.

Η ΝΔ κέρδισε σήμερα την πρώτη μάχη στη μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.
Είναι τώρα η ώρα, να «καθαρίσουμε» το σπίτι μας, να διώξουμε τα «παράσιτα», να ανασυνταχτούμε για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει.

Η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει κόμμα δύο ταχυτήτων. Ή όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την ανατροπή και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, ή αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε κυβέρνηση.

Εύχομαι ο νέος πρόεδρος να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, να ξαναβάλει το κόμμα μέσα στην κοινωνία ώστε να συνταχθούμε όλοι στο πλευρό του και να αγωνιστούμε για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας».