BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νέο τραγούδι των Portishead για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας





Χθες ήταν Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και αυτή την ημέρα επέλεξαν οι Portishead να κυκλοφορήσουν το νέο τους τραγούδι «Chase the tear» που όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα πάνε για τις ανάγκες της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο διαδικτυακός χώρος «.eu» σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ

Από Πέμπτη 10/12, οι ευρωπαίοι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να καταχωρίζουν ονόματα για ιστότοπους .eu στο χρησιμοποιώντας αλφαβητικούς χαρακτήρες και από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι καταχωρούντες μπορούν, παραδείγματος χάρη, να χρησιμοποιούν λέξεις σε ελληνική ή κυριλλική γραφή, όπως www.διαδίκτυο.eu .

Τα διεθνοποιημένα ονόματα χώρου (IDN) είναι διαδικτυακά ονόματα χώρου που περιέχουν και άλλους χαρακτήρες εκτός από τους 26 του λατινικού αλφαβήτου «a» έως «z», τα ψηφία «0″ έως «9″ και την παύλα «-». Όσοι καταχώριζαν ονόματα χώρου στο «.eu», μπορούσαν ως τώρα να χρησιμοποιούν μόνον αυτή την περιορισμένη σειρά χαρακτήρων, τώρα όμως τα ονόματα είναι δυνατό να καταχωριστούν σε διάφορες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος ανωτάτου επιπέδου «.eu» θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης χαρακτήρων από όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι πολίτες της ΕΕ θα είναι σε θέση να καταχωρίζουν ονόματα χώρου σε μη λατινική γραφή, πράγμα σημαντικό για γλώσσες όπως η ελληνική ή η βουλγαρική. Επίσης, ισπανοί και βάσκοι μπορούν να καταχωρίζουν ονόματα με «?» ενώ γάλλοι, πορτογάλοι και καταλανοί μπορούν να χρησιμοποιούν το «?».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίσης για να εισαγάγει, το ταχύτερο δυνατό, παραλλαγές διεθνοποιημένων ονομάτων χώρου στο ανώτατο επίπεδο «.eu» (π.χ. το ίδιο το «eu» σε ελληνικούς ή κυριλλικούς χαρακτήρες). Το Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του φόρουμ για τη διοίκηση του Ίντερνετ, η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ICANN (το φορέα του Ίντερνετ για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών) Ροντ Μπέκστρομ σχετικά με τα σχέδια της Επιτροπής. Όταν ICANN εγκρίνει τα διεθνή ονόματα χώρου (IDN) στο ανώτατο επίπεδο για το «.eu», θα μπορούν οι καταχωρούντες στην ΕΕ να καταχωρίζουν ολόκληρες διευθύνσεις στον Παγκόσμιο Ιστό χρησιμοποιώντας χαρακτήρες από το αλφάβητό τους (δηλαδή το «europa» και το «.eu»).

Ο χώρος ανωτάτου επιπέδου της Ευρώπης, «.eu» έχει καθιερωθεί από την ΕΕ, αλλά τη φροντίδα λειτουργίας του έχει ο ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός EURid. Ο όμιλος αυτός, αποτελούμενος από βελγικό, τσεχικό, ιταλικό, σουηδικό και σλοβένικο μητρώο, άρχισε τη λειτουργία του «.eu» το 2005. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια ονόματα χώρου «.eu». Στην Ελλάδα στις 30/9/2009 είχαν καταχωριστεί 26.231 ονόματα χώρου .eu και μεταξύ 2007-2009 η αύξηση έφθασε το 28% (έναντι μέσου όρου 10% στην ΕΕ).
Οι δέκα μεγαλύτεροι μεγαλύτεροι χώροι (domains) στις 30/9/09
domain names
Αριθμός καταχωρήσεων:
.com 82 467 859
.de 13 077 091
.cn 12 545 589
.net 12 477 730
.org 7 840 201
.uk 7 826 095
.info 5 282 857
.nl 3 523 290
.eu 2 991 205
.biz 2 370 874

Πώς και πότε θα εισπράξω το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα φέρει υπό συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση, σας παρουσιάζει σήμερα το enet.gr. Όπως σημειώνεται, η κάθε κατηγορία δικαιούχων του επιδόματος, θα εισπράξει κατά περίπτωση τα χρήματα από τις τράπεζες ή τους αντίστοιχους φορείς που χορηγούν τα επιδόματα αυτά.
Πως θα γίνει η καταβολή της ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης;

Η καταβολή θα διαφέρει για κάθε δικαιούχο και εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία ανήκει. Ειδικότερα για τους οικογενειάρχες με εισοδήματα από μισθούς και αγροτικά επαγγέλματα θα γίνεται μέσω τραπεζών ή αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων. Για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων θα γίνεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που παίρνουν και την σύνταξη τους. Όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους νεφροπαθείς θα το εισπράξουν από τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που παίρνουν τα αντίστοιχα επιδόματα ενώ οι άνεργοι από τους φορείς που τους δίνουν το επίδομα ανεργίας.

Τι ισχύει για όσους δικαιούνται από δυο πηγές την έκτακτη ενίσχυση;

Αυτή η κατηγορία των πολιτών, θα εισπράττουν το σύνολο της ενίσχυσης από τον φορέα που είναι αρμόδιος για την καταβολή του μεγαλύτερου ποσού. Εάν τα ποσά είναι ίσα, τότε αρμόδιος φορέας είναι αυτός στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο πολίτης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πως υπολογίζεται το εισόδημα για όσους ανήκουν στην κατηγορία ελαχίστου εισοδήματος;

Το υπουργείο διαχωρίζει τους ανωτέρω φορολογούμενους σε αυτούς όπου

α)το ετήσιο συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα αντίστοιχα ανώτατα όρια

β)στο ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα περιλαμβάνονται εισοδήματα τα οποία απαλλάσσονται από φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς και για αυτό το λόγο το σύνολο του εισοδήματος τους δεν υπερβαίνει τα αντίστοιχα όρια.

Στην πρώτη κατηγορία θα σταλεί σχετική ειδοποίηση για την παραλαβή του επιδόματος ενώ για την δεύτερη η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Οι φορολογούμενοι που ανήκουν στην κατηγορία (β), θα λάβουν ειδοποίηση για τον τρόπο που θα πάρουν το επίδομα μετά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί. Στην περίπτωση δε, που έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά την δήλωση θα τους ζητηθεί να προσκομίσουν τα στοιχεία που λείπουν στην αντίστοιχη ΔΟΥ. Αφού γίνει ο έλεγχος και βεβαιωθεί ότι δικαιούνται το επίδομα, τότε θα λάβουν ειδοποίηση ανάλογη με την πρώτη κατηγορία για το πώς και από πού θα το εισπράξουν.

Τι κάνω εάν δεν έχω υποβάλλει δήλωση εισοδήματος γιατί δεν ήμουν υποχρεωμένος;

Οι φορολογούμενοι που δεν είναι υπόχρεοι στην υποβολή φορολογικής δήλωσης μπορούν να την υποβάλλουν εκπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις, αλλά μέχρι 28/02/2010, προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση. Σε αυτήν την περίπτωση θα εισπράξουν το σύνολο του ποσού στην ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Τι γίνεται εάν δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωση εισοδήματος ακόμα;

Σε αυτήν την περίπτωση η πρώτη δόση της ενίσχυσης θα καταβληθεί μέχρι 31/3/2010 ή μαζί με την δεύτερη δόση.

Εάν πληρώ τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και δεν μου έρθει ειδοποίηση τι κάνω;

Σε περίπτωση που κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για την είσπραξη της ενίσχυσης αλλά δεν έχει λάβει ειδοποίηση από το κράτος τότε έχει περιθώριο να υποβάλλει σχετική αίτηση στη ΔΟΥ που υπέβαλλε δήλωση εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2009. Η προθεσμία που έχει για να το κάνει αυτό είναι μέχρι τις 28/2/2010

Πως καταβάλλεται η ενίσχυση στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων;

Για τους δικαιούχος των υπόλοιπων περιπτώσεων, η πρώτη δόση της έκτακτης ενίσχυσης καταβάλλεται με την ίδια διαδικασία με την οποία τους καταβάλλονται οι συντάξεις, τα επιδόματα ή οι άλλου είδους παροχές που εισπράττουν από τους ανάλογους φορείς.

Θα πάρω τα χρήματα αν συνταξιοδοτήθηκα μετά την ημερομηνία του νομοσχεδίου;

Για τους δικαιούχους σύνταξης, οι οποίοι γράφτηκαν στα μητρώα μετά την ημερομηνία του νομοσχεδίου, θα πρέπει να γίνει έλεγχος ότι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του φορέα. Εάν η καταβολή της πρώτης σύνταξης γίνεται πριν την καταβολή της δεύτερης δόσης της ενίσχυσης, τότε θα εισπράξουν ολόκληρη την ενίσχυση με τη δεύτερη δόση.

Διαφορετικές οι καταναλωτικές "στρατηγικές" των δύο φύλων

Αν οι γυναίκες περνάνε ώρες ατελείωτες σε ψώνια στα καταστήματα, μπαινοβγαίνοντας από το ένα στο άλλο και δοκιμάζοντας (εκτός από ρούχα) την υπομονή των ανδρών, οι οποίοι συνήθως αρκούνται σε σύντομης διάρκειας "καταδρομικού στιλ" επισκέψεις στα μαγαζιά, αυτό οφείλεται στο διαφορετικό εξελικτικό παρελθόν τους, που φθάνει στην εποχή των κυνηγών-συλλεκτών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπό τον καθηγητή Ντάνιελ Κρούγκερ, και δημοσιεύεται στο "Journal of Social, Evolutionary and Cultural Psychology" (Περιοδικό Κοινωνικής, Εξελικτικής και Πολιτισμικής Ψυχολογίας), σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ".

Οι διαφορετικοί ρόλοι μεταξύ των δύο φύλων στους προϊστορικούς χρόνους εξελίχθηκαν σταδιακά στις σημερινές διαφορετικές καταναλωτικές "στρατηγικές". Στο παρελθόν οι γυναίκες, συνήθως μαζί με τα παιδιά τους, περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους βρίσκοντας και συλλέγοντας φαγητό από τα δάση και τους αγρούς. Σήμερα περνάνε… άπειρες ώρες, πάλι συνήθως μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι να βρουν το "τέλειο" δώρο ή αντικείμενο για το σπίτι τους, όπως πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια υπομονετικά έψαχναν να βρουν την "τέλεια" τροφή στη φύση, κάτι που ήταν θέμα ζωής ή θανάτου, επειδή μια λάθος επιλογή μπορεί να προκαλούσε θανατηφόρα δηλητηρίαση.

Η ανάγκη αυτή έκανε τις γυναίκες, μέσα από μια μακρά εξελικτική "εκπαίδευση", ιδιαίτερα ικανές στο να ξεχωρίζουν χρώματα, υφές μυρωδιές κλπ., ώστε να είναι σίγουρες ότι η τροφή που μάζευαν ήταν όντως ασφαλής. Η ίδια ουσιαστικά ικανότητα αξιοποιείται σήμερα για τα ψώνια.

Από την πλευρά τους, οι άνδρες στο απώτερο παρελθόν ήσαν κυρίως κυνηγοί που σχεδίαζαν εκ των προτέρων πού και πώς θα πιάσουν και θα σκοτώσουν τη λεία τους, ενώ μόλις εκτελούσαν το έργο τους, επέστρεφαν αμέσως στο σπίτι τους. Σήμερα πια έχουν υποσυνείδητα υιοθετήσει ένα ανάλογο "στιλ", έχοντας προσχεδιάσει συνήθως τι θέλουν να αγοράσουν και από ποιο κατάστημα, το ψωνίζουν χωρίς χρονοτριβή και μετά γυρνούν σπίτι πάραυτα κουβαλώντας τα "νεκρά θηράματα" (ψώνια!), αφού θεωρούν ότι…η αποστολή τους εξετελέσθη. Δεν τους αρέσει να κουβαλάνε τα μικρά παιδιά τους μαζί στα ψώνια, όπως κάποτε δεν τα έπαιρναν μαζί στο κυνήγι, επειδή θεωρούσαν ότι τους ήταν βάρος.

Κάπως έτσι, τελικά, σήμερα οι άνδρες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια μαύρη κάλτσα από μια σκούρα μπλε, όταν ψωνίζουν, ενώ οι γυναίκες μπορεί να χάσουν τον προσανατολισμό τους ακόμα και μέσα σε ένα πολυκατάστημα.

Σύμφωνα με τον Κρούγκερ, η εξήγηση αυτή μπορεί να ρίξει φως στο γιατί τόσο συχνά, σε όλο τον κόσμο, τα ζευγάρια τσακώνονται, όταν βγουν για ψώνια μαζί. Πολύ απλά… το ευχαριστιούνται με διαφορετικό τρόπο και ο ένας δεν αντέχει υποσυνείδητα τη "στρατηγική" του άλλου. Ο ερευνητής καλεί τα δύο φύλα να δείξουν μεγαλύτερη αμοιβαία κατανόηση, ειδικά τώρα που αρχίζει η νέα εορταστική περίοδος και τα ψώνια θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Ακόμα διευκρίνισε ότι αυτές οι διαφορετικές συμπεριφορές ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι γενετικά καθορισμένες και δεν ισχύουν κατ' ανάγκην για τον καθένα, αλλά ισχύουν ως μια γενική τάση στα δύο φύλα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γεγονότα
1931 - Η Καταστατική Πράξη του Γουέστμινστερ δίνει πλήρη νομοθετική ανεξαρτησία στον Καναδά, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Νότια Αφρική, την Ιρλανδία και το Νιουφάουντλαντ.
1937 - Η Ιταλία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.
1941 - Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ηνωμένες Πολιτείες.
1958 - Η Άνω Βόλτα ανακηρύσσει την ανεξαρτησία από την Γαλλία μετατρεπόμενη σε αυτόνομη δημοκρατία εντός της Γαλλικής Κοινότητας.
1972 - Το Apollo 17 ήταν η έκτη και τελευταία αποστολή που προσεληνώθηκε στην Σελήνη.
1994 - Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.
2001 - Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γίνεται μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου


Γεννήσεις

1803 - Έκτορ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης
1843 - Ρόμπερτ Κωχ, Γερμανός βακτηριολόγος
1882 - Μαξ Μπορν, Γερμανός φυσικός
1911 - Ναγκίμπ Μαχφούζ, Αιγύπτιος συγγραφέας
1918 - Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν, Ρώσος συγγραφέας, βραβείο Νόμπελ 1970
1922 - Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Έλληνας τραγουδιστής
1925 - Πωλ Γκρήνγκαρντ, Αμερικανός νευροεπιστήμονας, βραβείο Νόμπελ 2000
1948 - Σταμάτης Σπανουδάκης, Έλληνας μουσικοσυνθέτης
1949 - Ελένη Γερασιμίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
1950 - Χριστίνα Ωνάση, Ελληνίδα εφοπλίστρια


Θάνατοι
1282 - Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
2008 - Αγγελική Λαΐου, καθηγήτρια και Ακαδημαϊκός
[Επεξεργασία] Αργίες και εορτές
Ημέρα του Τανγκό, Μπουένος Άϊρες
Ημέρα της Δημοκρατίας στην Μπουρκίνα Φάσο (το 1958 η Άνω Βόλτα έγινε αυτόνομη δημοκρατία της Γαλλικής Κοινότητας.)
Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Βικιπαίδεια:Εορτολόγιο/11 Δεκεμβρίου (Ααρών, Αδάμ, Αδαμάντιος, Αδαμαντία, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Δαβίδ, Δαυίδ, Δανάη, Εύα, Ισαάκ, Ιώβ, Ραχήλ, Ρουμπίνη, Σάρα, Σεβαστιανός) - εορτάζονται στις 11 Δεκεμβρίου και πάντοτε Κυριακή. Αν η 11η Δεκεμβρίου τύχει καθημερινή τότε η εορτή μετατίθεται την προσεχή Κυριακή.

Ελάχιστες οι πιθανότητες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας;

Καταιγισμός ρεπορτάζ και σχολίων για την Ελλάδα στον σημερινό ευρωπαϊκό τύπο. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρεται στις ευθύνες των χρηματοπιστωτικών οίκων αξιολόγησης: «Η επέκταση της κρίσης δεν περιορίζεται μόνον στην Ελλάδα. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ισπανία όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές της προοπτικές, χαρακτηρίζοντάς τις ‘αρνητικές’.

Πρόκειται για μια προειδοποίηση που σημαίνει ότι προσεχώς ενδέχεται να υποβαθμιστεί και άλλο η αξιοπιστία της Ισπανίας.

Η απόφαση αυτή είναι υπερβολική, καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας είναι ένα από τα χαμηλότερα της ΕΕ. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο σοβαρή….μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για το ευρώ και τους πιστωτές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλά οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ελάχιστες.»

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει: «Με τα κράτη μπορεί να συμβεί ό,τι συνέβη και με τις τράπεζες: να χάσουν την αξιοπιστία τους και να καταρρεύσουν. Για να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη τα κράτη–μέλη της ΕΕ δεν τους μένει τίποτε άλλο από το να στηρίξουν την Ελλάδα.

Άμεση οικονομική βοήθεια ή ανάληψη μέρους των χρεών της απαγορεύονται σαφέστατα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν από μερικούς μήνες σε ένα απόρρητο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να συνδράμουν τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Και όπως στην περίπτωση της Λετονίας και της Ουγγαρίας, που δεν ανήκουν καν στην ευρωζώνη, θα μπορούσαν να καλέσουν σε βοήθεια ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εάν χρειαστεί.»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις προεκλογικες του υποσχέσεις;

Γιατί θέλουν την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας;

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι υψηλό, αλλά όχι ασυνήθιστα υψηλό», παρατηρεί η γερμανική αριστερή εφημερίδα Junge Welt διατυπώνοντας μια ενδιαφέρουσα θεωρία: «Το έλλειμμα της Ελλάδας έχει υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες –π.χ. οι ΗΠΑ- που στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης είδαν τα ελλείμματά τους να αυξάνονται.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ζητούμενο είναι η παραδειγματική τιμωρία. Κατ` αρχήν για να εξαναγκαστεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιηθεί από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Οι δραστικές περικοπές που αποφασίστηκαν δεν αρκούν. Στο πεδίο των μισθών, οι οποίοι σημείωσαν άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, θα πρέπει να ισχύσουν γερμανικές συνθήκες.

Κατά δεύτερο λόγο η υπόθεση αυτή είναι μια δοκιμασία για την ΟΝΕ. Πριν καν χρεοκοπήσει η Ελλάδα οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα κανονίσουν ένα όμορφο και μεγάλο δάνειο, στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για το οποίο οι Έλληνες οφείλουν να αιμορραγήσουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι χώρες που βρίσκονται στα πρόθυμα της χρεοκοπίας θέλουν τη βοήθεια και όχι το μαστίγιο του ΔΝΤ

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τι ρόλο θα παίξει το ΔΝΤ;Η γαλλική Le Monde υπενθυμίζει: «Πριν από την εισαγωγή του ευρώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, εάν ενταχθούν στην ευρωζώνη χώρες της Νότιας Ευρώπης, τις οποίες χαρακτήρισε ανενδοίαστα ‘κλαμπ μεντιτερανέ’. Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν.

Οι πολιτικοί λόγοι ένταξης αυτών των χωρών στην ευρωζώνη υπερίσχυσαν….Στη θεωρία απαγορεύει η συνθήκη του Μάαστριχτ κάθε βοήθεια σε χρεοκοπημένη χώρα της ευρωζώνης, αλλά στην πράξη θα είναι δύσκολο για τους Βορειοευρωπαίους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αφήσουν μια χώρα της ευρωζώνης να καταρρεύσει, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μια σοβαρή κρίση αξιοπιστίας προς το ευρώ.»

Τέλος, η επίσης γαλλική Liberation διευκρινίζει ποιες είναι οι ευθύνες των πολιτικών και του ΔΝΤ: «Μπορούμε να κατηγορήσουμε την Ελλάδα για κακοδιαχείριση του δημόσιου ελλείμματος, αλλά εάν κάνουμε μια σύγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μόνον οι Έλληνες πολιτικοί υπεύθυνοι για αυτή την καταστροφή. Ένοχος είναι το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο. Οι πολιτικοί μπορούν να λειτουργήσουν μόνον σαν πυροσβέστες, τη φωτιά όμως την έβαλαν οι τραπεζίτες. Με άλλα λόγια: δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας σαν να ήταν αυτοί οι κακοί μαθητές, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αντίθετα οι χώρες αυτές αξίζουν τη βοήθεια και όχι το μαστίγιο του ΔΝΤ, που μεσούσης της οικονομικής καταιγίδας έκανε πρώτο λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας», παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα.

"Δεν παντρεύομαι τον Βουτσά"!

"Δεν παντρεύομαι τον Κώστα. Δεν ξαναπαντρεύομαι. Το έχω κάνει ήδη δύο φορές και δεν θέλω να το επαναλάβω». Η Μαρία Τσακαλίδου μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για τη σχέση της με τον Κώστα Βουτσά και εξομολογείται πως δεν υπάρχει ούτε καν στο βάθος του μυαλού της η προοπτική ενός τρίτου γάμου στη ζωή της. Όπως δηλώνει, παραμένει αρνητική στην οπτική μιας τέτοιας ιδέας, αν και θεωρεί τον αγαπημένο ηθοποιό υπέροχο σύντροφο. Η Μαρία Τσακαλίδου και ο Κώστας Βουτσάς είναι τον τελευταίο ένα χρόνο μαζί, αν και πριν από λίγους μήνες διέρρευσε η φήμη ότι έχουν τραβήξει χωριστούς δρόμους Το ΛΟΙΠΟΝ πέτυχε το ζευγάρι στην πρώτη τους "μετά από καιρό" δημόσια εμφάνιση στη γιορτή της φίλης τους Κικής Σεγδίτσας. Τι απαντάει όμως η Μαρία Τσακαλίδου για το χωρισμό της από το διάσημο ηθοποιό; Καταρρίπτει τις φήμες λέγοντας: «Δεν υπήρξε ποτέ κανένας χωρισμός. Είμαστε πάντοτε δύο αγαπημένοι φίλοι και σύντροφοι. Στον Κώστα αγαπάω πολύ την ευγένεια και την τρυφερότητά του».

Τι είπε η Στάη για τη συνεργασία με Ευαγγελάτο;

Χρόνια και ζαμάνια να περάσουν η Έλλη Στάη δεν πρόκειται να ξεχάσει ότι είχε φύγει από τον ΑΝΤ1 και το δελτίο ειδήσεων μετά την έλευση του Νίκου Ευαγγελάτου. Ούτε εμείς βέβαια πρόκειται να ξεχάσουμε το δίδυμο να κάθεται στριμωχτά σε ένα τραπεζάκι και να θυμίζουν μαθητούδια περασμένων δεκαετιών. Το γεγονός ότι η Στάη δε λησμονά και ακόμη τα έχει μαζεμένα στον Ευαγγελάτο, το διαπιστώνουμε κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται εκεί.

Αυτό έγινε και την Τρίτη, που η «σιδηρά κυρία» της ενημέρωσης ήταν καλεσμένη στο «Όλα 10» του Θέμου Αναστασιάδη. Την προηγούμενη μέρα είχαμε το «διαζύγιο» Ευαγγελάτου με ΑΝΤ1, οπότε λογικό ήταν η κουβέντα να πάει εκεί. Και η Στάη μίλησε για την πάλαι ποτέ συνεργασία τους. Είπε, λοιπόν, ότι ποτέ δεν πίστευε ότι είχε δυνατότητες και μέλλον η τότε συνεργασία τους στο δελτίο. Αποκάλυψε, δε, ότι είχε ζητήσει να φύγει, αλλά δεν την άφηναν από το κανάλι και τότε εκείνη, πέταξε την καρέκλα κι έφυγε.

Εξάλλου, όπως είπε, οι άνθρωποι του ΑΝΤ1 παραβίαζαν το συμβόλαιο της, το οποίο την ήθελε να κάνει δελτίο μόνη της. Κι αν στην αρχή δέχτηκε, το έκανε από καλή θέληση, επειδή «ήμουν καλός άνθρωπος» είπε χαριτολογώντας η Στάη. Τώρα, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ωραία και καλά τα είπε η Στάη, αλλά μεταξύ μας τα σχόλια της ακούστηκαν κάπως τη συγκεκριμένη στιγμή. Όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι τους (ακόμη και οι παρουσιαστές ειδήσεων) παίρνουν το μέρος του Ευαγγελάτου στην ιστορία του «διαζυγίου», μιλώντας με τα καλύτερα για εκείνον, οι δηλώσεις της Στάη ξεχωρίζουν και μάλλον θεωρούνται λίγο άκαιρες και ξεπερασμένες, όταν η ιστορία έχει συμβεί χρόνια πριν.

Το live στριπτίζ του Παπαδάκη!

«Στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται» και το αυτό ισχύει και στην τηλεόραση. Για την τηλεθέαση όλα επιτρέπονται. Ακόμη κι ένα πρωινό... στριπτίζ! Όχι ότι μας χάλασε, αφού «Κιμ Μπάσιντζερ» την είδε ο Νίκος Παπαδάκης. Και χωρίς να φανώ ξελιγωμένη, το να βλέπεις τους κοιλιακούς του Παπαδάκη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξει η μέρα σου.

Θα παρακαλούσα τον παρουσιαστή την επόμενη φορά που θα μείνει ημίγυμνος, να είναι με το ξεκίνημα της εκπομπής. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο πρωινό ξύπνημα. Με τους κοιλιακούς του μοντέλου απέναντι σου (έστω και μέσω της τηλεόρασης) ξεχνάς και μοναξιές και μαγκουφιές και τον ένα κοιλιακό του δικού σου. Άσε, που θα ωφελήσει ακόμη περισσότερο την εκπομπή. Ο «Όμορφος κόσμος» τερμάτισε δεύτερος (μετά τους ΚαραμεροΧαριτάτους) κι ενώ το στριπτίζ έγινε στο τέλος. Φαντάσου να γινόταν στο ξεκίνημα.

Δε με νοιάζουν οι ηθικολογίες κάποιων. Το παιδί έβγαλε το πουκάμισο του για να του το σιδερώσει η καλεσμένη. Πού το κακό; Δηλαδή θα ήταν καλύτερο θέαμα να έβγαζε το πουκάμισο και να έμενε με τη λευκή φανέλα του παππού; Μπλιαχ. Εξάλλου, είπαμε και στην τηλεθέαση όλα επιτρέπονται. Χμ. Μάλλον όχι όλα... Ας πούμε απαγορεύεται να ακολουθήσει το παράδειγμα ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, ο οποίος τον έβλεπα εγώ, είχε λυσσάξει μέσα του που δεν έκανε εκείνος στριπτίζ.

Επίσης, απαγορεύεται με ισόβιο αποκλεισμό από την τιβί να κάνουν στριπτίζ, οι υπόλοιποι άνδρες της πρωινής, πολύ πρωινής και απογευματινής ζώνης. Ακόμη και ο Σπύρος Χαριτάτος απαγορεύεται να το κάνει. Ας μείνει στα στενά μπλουζάκια που αναδεικνύουν το φούσκωμα του. Όσο για τις κυρίες επιτρέπεται να μιμηθούν τον παπαδάκη όλες. Οι παρουσιάστριες ε; Οι πανελίστριες ας μείνουν ντυμένες. Εννοείται ότι εξαιρείται η Φλορίντα. Η Ελένη και να μην εμφανισθεί με μαγιό, δεν μας πειράζει. Τη βλέπαμε κάθε μέρα το καλοκαίρι!

Μέτωπο κατά της διαφθοράς

Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα είναι σε μια κρίσιμη φάση, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια παρατεταμένη κατάσταση διαφθοράς.
Ο Κ.Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συμβάλει καθοριστικά στη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυσή των προβλημάτων που σχετίζονται με την ανομία. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στη μία και μισή το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Χρονίζουν τα προβλήματα, προβλήματα όμως που έχουν σχέση και με μια παρατεταμένη κατάσταση διαφθοράς και ανομίας που επιβαρύνουν και τους προϋπολογισμούς μας. Χρειάζεται πια, μια εθνική συστράτευση, για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα από κοινού και μ'αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε πραγματικά - και το πιστεύω αυτό - να πάει η Ελλάδα μπροστά, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες. Αδικείται η χώρα μας σήμερα, γιατί έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες δεν αξιοποιεί» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε:

«Και εσείς, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορείτε να συμβάλετε καθοριστικά σ'αυτή την ενότητα και τη συστράτευση, όλων των δυνάμεων της χώρας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με αισιόδοξο και ελπιδοφόρο τρόπο».

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας επανέλαβε ότι «είναι εθνική ανάγκη να το κάνουμε. Ελπίζω όλοι μας να συμφωνήσουμε σ'αυτό και όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά να πάρουμε και αποφάσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ζήτησε συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας «για να συστρατευθούμε», όπως τόνισε, «στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά υπέρ της διαφάνειας και της σωστής διαχείρισης του κράτους. Να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπροστά, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας».

Οι δηλώσεις των κομμάτων

Θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Η εθνική συστράτευση και συνεννόηση που προτείνουν ο πρωθυπουργός, πλουτοκρατία και η ΝΔ είναι κάλεσμα υποταγής του λαού και αποδοχής νέων, ακόμη πιο οδυνηρών θυσιών, για να μείνει τώρα άθικτη η υψηλή κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών" τονίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

"Η ταξική-λαϊκή αλληλεγγύη και αντεπίθεση πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχόλούμενων και των φτωχών αγροτών, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαίκής πολιτικής", καταλήγει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ερωτηθείς σχετικά στη Βουλή, δήλωσε: "Ο περιορισμός της διαφθοράς απαιτεί έργα και όχι λόγια. Εμείς θα συμμετάσχουμε στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, θα ακούσουμε και φυσικά θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας."

Φρίκη...

Φρικτό θάνατο μέσα στο ίδιο του το σπίτι βρήκε ένα βρέφος 13 μηνών, που κάηκε ζωντανό όταν ξέσπασε φωτιά από άγνωστη αιτία. Ζωντανό κατάφερε να βγει το 3,5 χρονών αδερφάκι του.
Το τραγικό συμβάν έγινε στο δημοτικό διαμέρισμα Λίμνης Ιωαννίνων. Οι γονείς τους είχαν πάει να μαζέψουν ξύλα και, γυρνώντας, είδαν το σπίτι τους να καίγεται. Το 3,5 ετών αγοράκι εντοπίστηκε από κάτοικο του χωριού περίπου 80 μέτρα μακριά.

Η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη, που επεκτάθηκε και στο διπλανό σπίτι, ενώ η οικογένεια έχασε το βιος της.

Εξαρθρώθηκε ευρωπαϊκό κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

Η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol εξάρθρωσε ένα κυκλωμα παιδικής πορνογραφίας που διακινούσε φωτογραφίες πορνογραφικού περιοχομένου με παιδιά μέσω μίας αυστριακής ιστοσελίδας και προχώρησε σε 115 συλλήψεις μέσα σε δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Αυστρίας.
Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, που τις συντόνιζε η Europol, οδήγησαν σε έρευνες σε 18 χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, Βρεατανία, Ρουμανία, Αυστρία και Λουξεμβούργο) και στον Καναδά.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν 5 παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 12 ετών από διάφορες χώρες που είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ένας νεκρός από τον κακοκαιρία

Φονικό αποδείχθηκε το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη χώρα μας. Νεκρός εντοπίστηκε ο ένας από τους δύο κτηνοτρόφους που αγνοούνταν στον Αλμυρό Βόλου. Ό άτυχος άνδρας παρασύρθηκε από χείμαρρο. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του αδελφού του. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, άλλος ένας κτηνοτρόφος αγνοείται στην Αγία Τριάδα Βόλου, ενώ οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δύο άτομα στο δήμο Σούρπης, όταν το νερό έφτασε σε ύψος τα τέσσερα 4 μέτρα.

Εντωμεταξύ, η νύχτα που έπεσε στη χώρα μας, προκαλεί αναπόφευκτα και πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η πτωτική τάση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και αύριο. Λόγω παγετού, έχει διακοπή η κυκλοφορία από το 17ο χιλ. του επαρχιακού οδικού δικτύου Άρνισσας έως το Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, είναι απαραίτητες από το 18ο έως το 28ο χλμ. στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 35ο έως το 50ο χλμ. στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 17ο έως το 30ο χλμ. Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 6ο έως το 28ο χλμ. Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 9ο χιλ. έως το χλμ. Δημοτική Οδός Νάουσας - 3-5 Πηγάδια, από το 16ο (θέση Μαρουσία) έως το 26ο χιλ. Χ/Κ Επαρχιακής οδού Βέροιας- Σελίου και τέλος από το 86,5 χλμ. έως το 98,3 χλμ. Θεσσαλονίκης – Κοζάνης.

Νωρίτερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, που είχε διακοπή λόγω ισχυρής χιονοπτώσεις, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καρπενησίου - Φουρνάς, θέση Βράχος, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φουρνάς - Καρδίτσας, θέση Ζαχαράκι, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φουρνάς - Λαμίας, θέση Σερμιτζέλι και στο 16ο χλμ. Λαμίας- Δομοκού. Αυξάνονται ώρα με την ώρα τα προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας στη χώρα μας. Σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Σύμφωνα με αναφορά από ανταποκριτή του Xalazi.gr στα Ιωάννινα, επικρατεί ισχυρός Βορειοανατολικός άνεμος, ενώ χιονοθύελλες σημειώνονται στην Πίνδο από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο και πάνω. Τις πρωινές ώρες, χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και σε περιοχές με 800 μέτρα υψόμετρο. Δύσκολα τα πράματα στο πέρασμα της Κατάρας, καθώς λόγω της έντονης χιονοπτώσεις, τα εκχιονιστικά μηχανήματα παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο.

Και στην υπόλοιπη χώρα όμως, τα πράματα είναι δύσκολα. Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στα ορεινά του Νομού Τρικάλων. Συγκεκριμένα, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται: στην εθνική οδό Τρικάλων - Άρτας, από το 35ο (Ελάτη) έως το 75ο χιλιόμετρο (Γέφυρα Αξιού), στην επαρχιακή οδό Πύλης - Μεσοχώρας από το 24ο χιλιόμετρο (Στουρναρέϊκα) έως το 55ο χιλιόμετρο (Μεσοχώρα), στην εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων από το 63ο χιλιόμετρο (Παναγιά) έως το 76ο χιλιόμετρο (Κατάρα).

Η χιονόπτωση συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ενώ το ύψος του χιονιού στις παραπάνω περιοχές φτάνει μέχρι και τα 20 εκατοστά! Από το πρωί χιονίζει και στα ορεινά χωριά του Ν. Καρδίτσας. Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Μουζακίου - Πετρίλου (19ο έως 30ο χιλιόμετρο), Μουζακίου - Άρτας (19ο έως 35ο χιλιόμετρο), Καρδίτσας - Νεοχωρίου- Καρύτσας (από 21ο χιλιόμετρο) και Καρδίτσας - Καλλιθήρου- Μούχας - Φράγμα Νικολάου Πλαστήρα (από 26ο χιλιόμετρο). Η χιονόπτωση στις ορεινές περιοχές συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ενώ το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 10 έως 20 εκατοστά.

Αιματηρή ληστεία σε σούπερ μάρκετ

Κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης ο 53χρονος ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στην περιοχή των Συκεών, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά ένοπλου δράστη, στην προσπάθειά του να τον ακινητοποίησει και να αποτρέψει τη ληστεία.Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Στη συνέχεια διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, χωρίς να αποσπάσει χρήματα από τα ταμεία του καταστήματος.

S.O.S. Ένα αγγελούδι με καρκίνο ζητά τη βοήθεια μας

Στο Νοσοκομείο Παίδων νοσηλεύεται εδώ και καιρό μια μαθήτρια νηπιαγωγείου από τον Πύργο Ηλείας καθώς πάσχει από καρκίνο.

Η οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο σοβαρό πρόβλημα υγείας απ’ το οποίο πάσχει το κοριτσάκι τους.

Η παραμονή των γονέων στην Αθήνα προκειμένου να βρίσκονται καθημερινά δίπλα στο παιδί τους, που υποβάλλεται σε θεραπεία μετά από μια σοβαρή εγχείρηση αφαίρεσης όγκου, δεν τους αφήνει περιθώρια εργασίας.

Γι’ αυτό και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου μέσω του προέδρου του Δημήτρη Κωσταριά, κάνει έκκληση για βοήθεια.

Όσοι μπορούν να προσφέρουν βοήθεια ας επικοινωνήσουν με τον κ. Θανάση Κατσιμπέλη στο 6936919913 ή στο τηλέφωνο του συλλόγου 2621025332, ή στο email: syldnpyr@gmail
.com

Σύνοδος Κοπεγχάγης: διχάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες

Διχάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Τα μικρά νησιωτικά κρατίδια και τα φτωχά αφρικανικά κράτη είναι πολύ πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και απαιτούν να ληφθούν σκληρότερα μέτρα από εκείνα που αναφέρει το Πρωτόκολλο του Κιότο, για εκείνους που ευθύνονται περισσότερο για το εν λόγω φαινόμενο.

Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, πιστεύουν ότι τα σκληρότερα μέτρα θα είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη τους.

Από την πλευρά τους, οι φτωχότερες χώρες προτείνουν μια δεσμευτική συμφωνία με αυστηρότερα μέτρα για τις αναδυόμενες οικονομίες και μια λιγότερο, για τις φτωχές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε, στην τρίτη ημέρα των συζητήσεων για το Κλίμα, το μικρό νησιωτικό κρατίδιο του Τουβαλού, το οποίο ζήτησε την αναστολή των διαπραγματεύσεων μέχρι να λυθεί το εν λόγω θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, Ian Fry, δήλωσε ότι το κράτος του είναι ευάλωτο απέναντι στην κλιματική αλλαγή και το μέλλον του εξαρτάται από τα μέτρα που θα ληφθούν στην εν λόγω Σύνοδο.

Συγκεκριμένα, προτείνεται μια δεσμευτική τροποποίηση του Κιότο με αυστηρότερους όρους για τις μεγάλες οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες.

Την πρόταση του Τουβαλού υποστηρίζουν και άλλα μικρά κρατίδια, όπως η Σιέρρα Λεόνε, η Σενεγάλη, τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα νησιά Φίτζι.

Η εν λόγω πρόταση μπλοκαρίστηκε από τις οικονομικά ανατπυσσόμενες χώρες, όπως Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική.

Κοπεγχάγη: ο Τζορτζ Σόρος δίνει τη λύση για την αναπτυξιακή βοήθεια; ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ:

«Η χρηματοδοτική ενίσχυση των 10 δισ. ετησίως που πρότειναν τα αναπτυγμένα στα αναπτυσσόμενα κράτη για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές δεν αρκεί και το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των όσων προτείνονται και των όσων πραγματικά χρειάζονται θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης σε αποτυχία», δήλωσε ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Υπό τον φόβο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων λοιπόν, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πρότεινε την εκταμίευση αποθεματικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων και προγραμμάτων προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σόρος πρότεινε την εκταμίευση 100 δισ. δολαρίων σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, ένα διεθνές αποθεματικό στοιχείο που δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969 για την ενίσχυση των υφιστάμενων επίσημων αποθεματικών.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, το ΔΝΤ πρόσφατα «δημιούργησε» περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα.

Ωστόσο, ο επενδυτής επισήμανε ότι μεγαλύτερο αγκάθι στην υλοποίηση του σχεδίου του είναι το Αμερικανικό Κογκρέσο το οποίο δεν αναμένεται να εγκρίνει μια τέτοια πρόταση ακόμα και αν ο διοίκηση Ομπάμα ασκήσει πιέσεις.

«Μπορούμε να αυξήσουμε τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική θέληση. Ακόμα και αν υπάρχει ωστόσο, χρειάζεται και η έγκριση από το Κογκρέσο», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.

Πυρηνική ενέργεια: διχάζονται οι γνώμες για τη χρήση της

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη για την πυρηνική ενέργεια, οι επιστήμονες τόνισαν για να εισαχθεί η εν λόγω ενέργεια στη χώρα θα πρέπει να γίνει με προυποθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Την ίδια ώρα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Στην εν λόγω ημερίδα, έλαβαν μέρος γνωστοί ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υποστήριξαν ότι η χώρα πρέπει να εξετάσει τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο, αν δεν θέλει να εισέλθει «άοπλη» στη μεταπετρελαϊκή και τη μεταλιγνιτική εποχή.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λειτουργούν συμπληρωματικά για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης της χώρας.

Το Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου χαρακτήριζει την πυρηνική ενέργεια ως μία αδιέξοδη, πανάκριβη και επικίνδυνη επιλογή, ενώ μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Oικολογικών Oργανώσεων εισέβαλαν στην αίθουσα της ημερίδας και διέκοψαν τις εργασίες της, σηκώνοντας πανό με συνθήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Η ομάδα εργασίας του Tμήματος Kεντρικής Mακεδονίας του Tεχνικού Eπιμελητηρίου, που μελέτησε το θέμα, κατέληξε ότι το ενεργειακό πρόβλημα πρέπει να μελετηθεί σφαιρικά και όχι μονοδιάστατα ως δίλημμα πυρηνική ενέργεια ή πετρελαϊκή πολιτική.

«Tο TEE δεν είναι αντίθετο στην εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι αυτή στηρίζεται σε πλήρη μελέτη του θέματος, ενταγμένη στην ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της χώρας», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της εργασίας.

Επίσης ζητά να μελετηθούν το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η προμήθεια ουρανίου και εξοπλισμού για το εργοστάσιο, συγκριτικά οικονομικά στοιχεία, καθώς και η κατάλληλη περιοχή εγκατάστασης του εργοστασίου.
O καθηγητής του Purdue University των HΠA, Eλ. Tσουκαλάς, υποστήριξε πως η πυρηνική ενέργεια είναι αναγκαία για την Eλλάδα στη μεταπετρελαϊκή εποχή.

Ο πρόεδρος της Eλληνικής Eπιτροπής Aτομικής Eνέργειας Λ. Kαμαρινόπουλος, μιλώντας για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, τόνισε ότι πως ο αντιδραστήρας του Tσέρνομπιλ, στον οποίο σημειώθηκε το ατύχημα του 1986, δεν θα είχε ποτέ αδειοδοτηθεί σε κανένα κράτος του δυτικού κόσμου.

Ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Aντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Mεσογείου, πολιτικός μηχανικός Θ. Aναπολιτάνος, υποστήριξε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε φθηνή, ούτε ασφαλής λύση, απλά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μικρότερες σε σχέση με τις συμβατικές πηγές.