BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δεν είναι αετός..δεν είναι καρακάξα...



Κι όμως..δεν είναι αετός..δεν είναι καρακάξα..μπορεί άραγε κανείς να καταλάβει ποια θεά του μόντελινγκ κρύβεται κάτω από όλο αυτό το φτερό και το πούπουλο? Ε ναι λοιπόν...είναι η Χάιντι Κλόυμ..αναζητώντας τον άντρα της..Seal..που έτσι όπως την είδε πέταξε για αλλού...

Μελέτη προς Μουρατίδη: "Εύχομαι να βρεις ΕΝΑΝ καλό σύντροφο"!

Το πόσο με κουράζουν οι κόντρες, δεν μπορείς να φανταστείς αγαπημένε μου. Βγαίνει ο ένας, πετάει μία κακία για κάποιον και μετά περιμένει τι θα του απαντήσει εκείνος, για να του ξανά απαντήσει και με λίγα λόγια να βρίσκονται όλοι σε δουλειά και να απασχολούν τη δημοσιότητα. Γιατί σε αυτό το «πανηγύρι» είμαστε εμείς στη μέση, που καθόμαστε και ασχολούμαστε μαζί τους.

Αν και με κουράζουν, όπως είπα, τα μάλα αυτές οι κόντρες (που μου θυμίζουν τις γυναίκες στη γειτονιά μου, οι οποίες τσακώνονται με τη σκούπα στο χέρι), δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην τελευταία που μας προέκυψε. Νίκος Μουρατίδης και Ελεονώρα Μελέτη είναι το νέο μέτωπο και από τους πρωταγωνιστές μπορείς να καταλάβεις αγαπημένε μου τι γέλιο έχουμε να ρίξουμε. «Της κατινιάς το πανηγύρι» σε όλο του το μεγαλείο, με νταούλια, ντέφια και άφθονο γέλιο. Γιατί και οι δύο πλευρές έχουν αποδείξει ότι είναι γάτες σε αυτό το παιγνίδι και ξέρουν να το παίζουν καλά.

Ήδη έχουμε πάρει μία γεύση. Την αρχή έκανε ο Μουρατίδης, ο οποίος σε κάποια από τα σχόλια του είπε ότι η Μελέτη του φαίνεται «ανικανοποίητη». Εννοώντας ότι ο αγαπημένος της Γιάννης, μάλλον δεν την ικανοποιεί και τόσο στο σεξ. Στο γράφω και τρέμει το φυλλοκάρδι μου μόνο στην ιδέα της αγριεμένης Μελέτη. Μπρρρρ. Πόση τόλμη πρέπει να έχει κάποιος για να ξεστομίσει τέτοια κακία για την εν λόγω; Δεν ξέρει ότι για την Μελέτη never μα never δε λέμε κακή κουβέντα; Γιατί, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την οργή της; Μπρρρρ.

Επειδή, η κουβέντα που ξεστόμισε ο Μουρατίδης ήτο βαριά και ασήκωτη (δεν είναι και λίγο να σε λένε ανικανοποίητη 31 ετών κοπέλα σαν τα κρύα τα νερά και μες στα μέλια με τον καλό σου) η απάντηση της παρουσιάστριας δεν ήρθε μέσω κλήσης στο κινητό και απειλών για αγωγές και μηνύσεις. Αλλά την έδωσε μέσω της εκπομπής της να ακούσουν και οι τηλεθεατές. Τι απάντησε στο μέλος του X Factor; Ότι με τον καλό της είναι μία χαρά, την ικανοποιεί με το παραπάνω, είναι ο ένας και μοναδικός σύντροφος για εκείνη, ενώ στο τέλος ευχήθηκε στον Μουρατίδη... «να βρεις κι εσύ έναν καλό σύντροφο». Στο «έναν» έκανε μία μικρή παύση, ενώ τόνισε τη λέξη σε περίπτωση που ο αγουροξυπνημένος τηλεθεατής δεν έδωσε σημασία στο γένος. Λοιπόν, θα σου την πω την αμαρτία μου. Αν και δεν είναι το καλύτερο μου, εγώ με την απάντηση της Μελέτη γέλασα πολύ. Μου έφτιαξε τη μέρα βρε αδελφέ. Αλήθεια.

Παιδεία: η βάση του 10 καταργείται

Την κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση προανήγγειλε την Τρίτη η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα η κ. Διαμαντοπούλου, αποδεχόμενη το γεγονός ότι από τότε που θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο έχουν μείνει κενές χιλιάδες θέσεις, τόνισε ότι μελετάται η κατάργηση της βάσης χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ, η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι η κατάργηση της βάσης του 10 αποτελεί προεκλογική δέσμευση και «οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρούνται».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη και να εξεταστούν οι προϋποθέσεις πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε αλλαγή.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση της βάσης του 10 αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΟΛΜΕ ζητούσε εξαρχής την κατάργηση του μέτρου ενώ πρόσφατα η ΓΣΕΕ πρότεινε την κατάργηση από τις επόμενες κιόλας εξετάσεις καθώς κάθε χρόνο αυξάνονται τα τμήματα που απειλούνται με λουκέτο λόγω των κενών θέσεων.

Στο μεταξύ σε νέα συνάντηση κάλεσε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών, για να τους ζητήσει να καταθέσουν τις προτάσεις τους εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκινά τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων, η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι η προϋπηρεσία όσων εργάστηκαν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται θα συνεχίσει να υπολογίζεται για τον διορισμό τους αλλά στον εξής θα συνδυάζεται και με την επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα για όσους βρίσκονται ήδη στους σχετικούς πίνακες χωρίς να έχουν περάσει στον ΑΣΕΠ.

Έκκληση λοιμωξιολόγων να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για τη νέα γρίπη

Tο εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι επαρκές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τονίζουν οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Eλληνικής Eταιρείας Λοιμώξεων.
Oι ειδικοί τόνισαν ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του κύματος της πανδημίας, ενώ εκτιμάται ότι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων. Aυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί νοσηλεία περισσότερων ασθενών σε κοινούς θαλάμους και σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Aπό τα πρόσφατα στοιχεία του EKEΠY προκύπτει ότι στην Eλλάδα υπάρχουν 20 ασθενείς με πνευμονία από τη νέα γρίπη εκ των οποίων οι 13 νοσηλεύονται σε Mονάδα Eντατικής Θεραπείας. Aπό αυτούς οι 9 είναι σε κρίσιμη κατάσταση εκ' των οποίων οι 2 δεν έχουν υποκείμενο νόσημα. Οι 4 από τους 7 είναι παχύσαρκοι, γεγονός που ενδεχομένως επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση της υγείας τους.

Ό, τι αφορά στην πορεία του εμβολιασμού ο κ. Mάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και Mέλος της Eπιτροπής Πανδημίας τόνισε ότι αν και οι γιατροί των νοσοκομείων προσέρχονται για να εμβολιαστούν, οι νοσηλευτές αντιστέκονται ακόμη. Mέχρι στιγμής έχουν προσέλθει για να εμβολιαστούν 4000 άτομα εκ των οποίων το 10% έως 20% ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η αποτελεσματικότητα του πανδημικού εμβολίου σε ότι αφορά την προστασία από τη νέα γρίπη, είπε ο κ. Μ. Λαζανάς, έχει αποδειχθεί από τις μελέτες του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC και ECDC) και ξεπερνά το 90%.

Oι λοιμωξιολόγοι σημείωσαν ότι στη Σουηδία, σε 2,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς έχουν καταγραφεί 137 ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί σοβαρές. Eπίσης, στην ίδια χώρα έχουν εμβολιασθεί 5000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 50.000 παιδιά 3 έως 6 ετών υγιή ή με υποκείμενα νοσήματα. Στα παιδιά έχουν καταγραφεί 31 ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτά που έχουν γεννηθεί μετά το 2000, και μόνο 5 σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Aυτές οι αντιδράσεις έχουν θεωρηθεί ήπιες.

H παθολόγος-λοιμωξιολόγος Κυριακή Κανελλακοπούλου, τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μη ειδικοί γιατροί λένε να μην εμβολιαστεί ο κόσμος. Aυτό, σημείωσε, σε μητέρες παιδιών κάτω των 6 μηνών μπορεί να θεωρηθεί ιατρική αμέλεια. O παθολόγος λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» κ. Γαργαλιάνος δήλωσε ότι κάνουν λάθος οι γιατροί που λένε όχι στο εμβόλιο και συνέχισε λέγοντας, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι καλύτερα είναι να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Eπίσης, σημείωσε ότι οι επαγγελματίες της υγείας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται με το πανδημικό εμβόλιο και θέτουν έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών τους είναι ένοχοι εγκληματικής αμέλειας. Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο για όσους εργάζονται σε μονάδες νεογνών, καθώς τα νεογνά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν μολυνθούν με γρίπη.

Άλλες πλατφόρμες, άλλα...κοινά

Με τα μάτια στραμμένα στα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων βρίσκονται συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο βασικοί διεκδικητές του “γαλάζιου” προεδρικού θώκου επιχειρούν να συσπειρώσουν τουλάχιστον το ακροατήριο που “τους ταιριάζει”, ανάλογα με το πολιτικό προφίλ που έχουν δώσει στις υποψηφιότητές τους.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως λένε στο newstime.gr συνομιλητές της, γνωρίζει πολύ καλά ότι, με την πολιτική πλατφόρμα που έχει παρουσιάσει, αλλά και με την επιμονή του σε θέσεις της εξωτερικής πολιτικής που εξέφραζε από την περασμένη δεκαετία, ο Αντώνης Σαμαράς “κολυμπάει” στη δεξαμενή των “σκληροπυρηνικών” ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Για το λόγο αυτό, η πρώην υπουργός Εξωτερικών επικεντρώνει την εκστρατεία της στις γυναίκες, το νεανικό κοινό και τους λεγόμενους “κεντροδεξιούς”, ευχόμενη, παράλληλα, να ξεπεράσει η συμμετοχή τις 350.000. Αυτό διότι, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου εκτιμούν πως όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότεροι μη “σκληροπυρηνικοί δεξιοί” θα ψηφίσουν. Και άρα, θα αυξηθούν οι πιθανότητες να κερδίσει την αναμέτρηση η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Μπακογιάννη έχει πολλά “φεμινιστικά” στοιχεία στις ομιλίες της, ενώ ελπίζει και στη βοήθεια του Άρη Σπηλιωτόπουλου, προκειμένου να αυξήσει τη διείσδυσή της στο νεανικό κοινό.

Εξάλλου, η κίνηση του κ. Σπηλιωτόπουλου με τους 43 ΟΝΝΕΔίτες που στηρίζουν την επιλογή του υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη συνηγορεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Χθες, από τη Λάρισα, η κ. Μπακογιάννη δεσμεύθηκε για συμμετοχή νέων ανθρώπων στην νέα ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον εκλεγεί. Συν τοις άλλοις, σήμερα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε γυναίκες, στην Αθήνα και, κατά πληροφορίες, θα συνεχίσει να απευθύνεται σε αυτά τα δύο “ειδικά κοινά”.

“Μη με κρίνετε ως κόρη του Μητσοτάκη”

Η κ. Μπακογιάννη, στη σημερινή ομιλία της, αναφέρθηκε στα δύο “χάντικαπ” που φαίνεται ότι έχει, με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. “Λένε κάποιες δημοσκοπήσεις ότι τα δύο “αρνητικά” μου σημεία είναι η οικογενειακή μου προέλευση και το ότι είμαι γυναίκα”, είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας: “Έχω απαντήσει και για τα δύο. Για το πρώτο είπα πως όλοι γνωρίζουν ότι είχα μια ξεκάθαρη, αυτόνομη, πορεία και διεκδικώ και κρίνομαι για αυτή. Είμαι περήφανη για την οικογένειά μου αλλά είμαι και περήφανη που ακολούθησα μια δική μου, ανεξάρτητη, πολιτική σταδιοδρομία”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο και για “χυδαίες επιθέσεις” που δέχεται.

“Το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει ρέστα εναντίον μου”

“Στις εκλογές αυτές με έχουν χτυπήσει χυδαιότερα από οποιονδήποτε πολιτικό, άνδρα ή γυναίκα, τα τελευταία χρόνια. Μη βρίσκοντας πολιτικά επιχειρήματα, επιτίθενται άνανδρα στη γυναικεία μου υπόσταση, με αθλιότητες για την προσωπική μου ζωή, ακόμα και για τη σχέση μου με τα παιδιά μου. Η χυδαιότητα αυτή ξεπέρασε πλέον κάθε προηγούμενο. Πρέπει να ντρέπονται οι αυτουργοί αυτών των επιθέσεων, φυσικοί και ηθικοί”, υπογράμμισε και κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Αντώνη Σαμαρά να καταδικάσει τις επιθέσεις αυτές, αναφερόμενη σε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Veto.

“Δεν υπηρετείται έτσι η ενότητα, με το να μην απαντά κανείς επί τέσσερις ημέρες για τις επιθέσεις που δέχομαι. Αλλά αφού δεν απαντούν αυτή, την απάντηση θα τη δώσετε εσείς! Οι γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και όλης της Ελλάδας, γιατί αυτές οι συμπεριφορές έχουν αντίκτυπο σε κάθε γυναίκα αυτής της χώρας”, πρόσθεσε.

“Δε θα διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας οι λασπολόγοι και οι συκοφάντες. Και δεν θα βγάλει αρχηγό στη Νέα Δημοκρατία το σύστημα ΠΑΣΟΚ, που αυτή την περίοδο δίνει ρέστα εναντίον μου”, κατέληξε.

Καθημερινό μπρίφινγκ

Τέλος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, από αύριο, θα παραχωρεί καθημερινό “μπρίφινγκ” στους δημοσιογράφους για τις δραστηριότητές της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, εκπροσωπούμενη από τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Οικονόμου.

Συσπειρώνει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους

Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να επενδύει στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Κρατά σε πολύ υψηλούς τόνους την κριτική για τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ιδιαίτερα αναφορικά με τα σκάνδαλα, ώστε να προσεγγίσει και τους απογοητευμένους “γαλάζιους” ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν από την Νέα Δημοκρατία, όταν έχασε το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα”.

Όσον αφορά στην αστάθμητη μεταβλητή της κούρσας διαδοχής, δηλαδή τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου, στο επιτελείου του Μεσσήνιου πολιτικού εκτιμούν πως “όσο μεγαλώνει η συμμετοχή, τόσο λιγότερο λόγο θα έχουν οι μηχανισμοί”, απορρίπτοντας πως μεγάλη συμμετοχή σημαίνει και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού περιοδεύει σήμερα στον Έβρο και αναμένεται να απαντήσει στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χθες είχε δηλώσει πως “είναι υποκριτικό να μιλάμε για μηχανισμούς, αλλά να μην λέμε πώς δεσμευόμαστε να τους καταργήσουμε”.

Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα θανατοποινίτης στη Βιρτζίνια

Στην ηλεκτρική καρέκλα άφησε την τελευταία του πνοή ο θανατοποινίτης Λάρι Έλιοτ ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από το δικαστήριο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ για την δολοφονία μίας νεαρής γυναίκας και του συντρόφου της. Η ποινή εκτελέστηκε στη Βιρτζίνια, μια από τις ελάχιστες πολιτείες όπου επιτρέπεται ακόμη η χρήση της μεθόδου, ανακοίνωσαν οι πολιτειακές σωφρονιστικές αρχές.

Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με ηλεκτρική καρέκλα μετά από εκείνη του Ιουνίου του 2009 στη Νότια Καρολίνα, πολιτεία η οποία επιτρέπει σε όσους αντιμετωπίζουν την εσχάτη των ποινών να επιλέξουν με ποιον τρόπο θέλουν να πεθάνουν.

"Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 21:08· δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών στη Βιρτζίνια, Λάρι Τρέιλορ.

Ο 60χρονος Έλιοτ επέλεξε να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα, πράγμα πολύ σπάνιο μετά τη γενίκευση των εκτελέσεων με θανατηφόρο ένεση στις 35 πολιτείες όπου επιβάλλεται η θανατική ποινή, διότι η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται πιο ανώδυνη για τους καταδικασθέντες.

Ο Έλιοτ είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την δολοφονία μιας γυναίκας 25 ετών και σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία του 30χρονου συντρόφου της.

Το όπλο με το οποίο έγιναν οι φόνοι δεν βρέθηκε - ο Έλιοτ επέμενε ότι είναι αθώος.

Η Βιρτζίνια είναι, μετά το Τέξας, η αμερικανική πολιτεία όπου επιβάλλονται οι περισσότερες θανατικές ποινές και εκτελούνται οι περισσότεροι κρατούμενοι μετά την επαναφορά της δυνατότητας της επιβολής της εσχάτης των ποινών από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο το 1976.

Ο Έλιοτ είναι ο 3ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην πολιτεία από τις αρχές της χρονιάς και ο 105ος από το 1976. Την 10η Νοεμβρίου, οι αρχές στη Βιρτζίνια εκτέλεσαν το Τζον Μουχάμαντ, το λεγόμενο "ελεύθερο σκοπευτή".

Διευρύνθηκε ο κατάλογος των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης

Διευρύνθηκε ο κατάλογος με τους δικαιούχους για το επίδομα αλληλεγγύης μετά τη διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατά την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το επίδομα δικαιούνται πλέον και οι μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς,
οι άνεργοι επιδοτούμενοι του ΝΑΤ,
οι 1.500 πολιτικοί πρόσφυγες του Λαυρίου
και όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης τροποποιήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολύτεκνους και πλέον για όσους έχουν 3 παιδιά, το εισόδημά τους πρέπει να είναι έως 22.000 ευρώ, με 4 παιδιά έως 23,500 και 5 παιδιά έως 25.000

Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνει για τους χαμηλοσυνταξιούχους από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία και για τους υπόλοιπους δικαιούχους από τις νομαρχίες και τις εφορίες.

H διεύρυνση των αποδεκτών της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης, που προέκυψε από τη δημόσια διαβούλευση προ εβδομάδος, δεν στάθηκε ικανή να εξασφαλίσει τις επιδοκιμασίες της αντιπολίτευσης.

Δύο μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου αντί για τις 24 του μηνός, θα καταβληθεί η σύνταξη του Ιανουαρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Ο υφυπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, νομοσχέδιο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και υποστήριξε πως αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της υπεσχημένης αναδιανομής εισοδήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Μαργαρίτης Τζήμας χαρακτήρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου ως θετική κίνηση ωστόσο υπενθύμισε πως το κατώτερο όριο ενίσχυσης, είναι κατά 200 ευρώ μικρότερο εκείνου, που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Τζήμας ζήτησε από την κυβέρνηση, τη διόρθωση μιας αδικίας για τους δημοσίους υπαλλήλους των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Δράμας, στους οποίους δεν καταβάλλεται (με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε), επίδομα παραμεθορίων περιοχών.

Ο κ. Σαχινίδης απαντώντας αποδέχθηκε πως η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά αδικία, δεν δεσμεύτηκε όμως για επανόρθωση, σημειώνοντας πως το αίτημα είναι άσχετο με το νομοσχέδιο.


Ο Άγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ένα φιλοκοινωνικό πρόσωπο, την ώρα που έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο νομοσχέδιο, υπό τον όρο των περαιτέρω ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις και στις κοινωνικές δαπάνες.

«Γίνεται μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η πολιτική, που ετοιμάζετε. Τα λαϊκά στρώματα, όμως, δεν έχουν ανάγκη από το επίδομα, αλλά από ένα καλό εισόδημα», είπε ο βουλευτής.

Ο Ηλίας Πολατίδης από το ΛΑΟΣ υποστήριξε πως «απ’ την κυβέρνηση φαίνεται να απουσιάζει ο προβληματισμός για τις αιτίες του οικονομικού προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με πολιτικές που χρησιμοποιούνται στις φυσικές καταστροφές».

Ο κ. Πολατίδης, πρότεινε παράλληλα από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη να διαφοροποιηθούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις, που υφίστανται τον διεθνή ανταγωνισμό, από τις μη παραγωγικές, τις μεγάλες εμπορικές, που λειτουργούν παρασιτικά.

Τέλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί σταδιακά στην πολιτική της ΝΔ. «Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ούτε καν επιστρέφει τη φορολογία των επιχειρήσεων στα όρια, που την είχε παραδώσει», τόνισε.
Σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την κοινωνική ασφάλιση και το επίδομα αλληλεγγύης, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Να πληρώσουν αυτοί που διαχρονικά την καταλήστεψαν. Οι άνεργοι και οι φτωχοί δεν έχουν ανάγκη από κυβερνητικές ελεημοσύνες. Θέλουν δουλειές και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργία«.


Πηγή:http://www.ert.gr

«Eπαναστατικός Αγώνας»:Δεν χτυπήσαμε εμείς στην Αγία Παρασκευή

Αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση που έγινε από ομάδα ενόπλων στο ΑΤ Αγ. Παρασκευής με προκήρυξη που έστειλε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» έστειλε η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας«.

Όπως ανακοινώθηκε από το «Ποντίκι«, η οργάνωση αρνείται την εμπλοκή της σε όλες τις επιθέσεις που έχουν μείνει χωρίς ανάληψη ευθύνης και αποδίδονται από την αστυνομία στην συγκεκριμένη οργάνωση, αλλά και κάθε σχέση με τους επικηρυγμένους ως «ληστές με τα μαύρα αλλά και ότι υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για μέλη του. Παράλληλα διαχωρίζει τον εαυτό της από όλες τις άλλες οργανώσεις, επιτίθεται κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και αντικρούει τη θεωρία περί διασύνδεσης αντάρτικου πόλης και κοινού εγκλήματος.

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 22χρονη

Στην 32η τακτική ανακρίτρια απολογήθηκε την Τετάρτη και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 22χρονη Αντιγόνη Χελιώτη. Στη φοιτήτρια, η οποία συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από ένταλμα σύλληψης εις βάρος της για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – Φράξια Μηδενιστών», επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Αρνείται τις κατηγορίες

Η 22χρονη κατέθεσε στην ανακρίτρια απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο αρνείται τις κατηγορίες και επαναλαμβάνει ότι δεν έχει σχέση με το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι γιάφκα της οργάνωσης, αλλά ούτε με τους συγκατηγορούμενούς της στην υπόθεση.

Τονίζει, επίσης, ότι το δακτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε στο επίμαχο σπίτι ήταν σε κινητό αντικείμενο.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι η 22χρονη δεν πρέπει να προφυλακιστεί και της επέβαλαν τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Εις βάρος της φοιτήτριας είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που αφορούν ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συρροή και έκρηξη από κοινού.

35χρονος στη Σκάλα Λακωνίας έσφαξε όλη την οικογένεια του

Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η άγρια δολοφονία των μελών μίας ολόκληρης οικογένειας στη Λακωνία. Δράστης είναι ο 35χρονος γιός της οικογένειας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του οποίου η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. Θύματα του, η μητέρα και η αδελφή του που βρέθηκαν κατασφαγμένες, ενώ φόβοι ότι την ίδια τύχη έχει και ο πατέρας του 35χρονου που αγνοείται.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε στο ανατριχιαστικό έγκλημα στο χωριό Στεφανιά, κοντά στη Σκάλα Λακωνίας.

Ένας άνδρας, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ψυχασθενής, μετά από έντονη λογομαχία με την μητέρα του στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, κατάσφαξε τη μητέρα του 70 ετών την οποία έσυρε στο δρόμο και πάτησε με το αυτοκίνητό του.

Οι άνδρες της ασφάλειας που μετέβησαν στο σημείο, κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό του, πήγαν στο σπίτι της οικογένειας στο ίδιο χωριό, όπου διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε σκοτώσει και την 35χρονη αδελφή του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αγνοείται και ο πατέρας του δράστη για τον οποίο εκφράζονται φόβοι ότι επίσης δολοφονήθηκε από τον γιο του.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλο το νομό για να συλλάβει τον δράστη.

Το "άγιο τσιπουράκι" και η εποχή των "καζανιών"

Εδώ και 150 χρόνια παράγει το ξακουστό του τσίπουρο, που έχει κατακτήσει τις καρδιές των μερακλήδων απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας (και όχι μόνο). Ο λόγος για τον Τύρναβο, όπου οι πρώτοι άμβυκες (σ.σ. καζάνια όπου βράζει το τσίπουρο) στήθηκαν πολλά χρόνια πριν, όταν ένας Τυρναβίτης επιχείρησε, σύμφωνα με οδηγίες ξένων, την απόσταξη.

Αφού έβρασε στέμφυλα, μάζεψε σταγόνα-σταγόνα το απόσταγμα και το εγχείρημα του το μιμήθηκαν στη συνέχεια, με επιτυχία, σχεδόν όλοι οι συμπατριώτες του. Από αυτό το πρώτο εγχείρημα έως σήμερα, η παραγωγή τσίπουρου στον Τύρναβο έχει εξελιχθεί και συνεχίζεται με σεβασμό στην παράδοση.

Για την παραγωγή του τσίπουρου, οι αμπελουργοί συνθλίβουν τα σταφύλια και τα φλούδια, τα λεγόμενα στέμφυλα και στη συνέχεια τα βράζουν στους άμβυκες. Ο ατμός που δημιουργείται μετατρέπεται, με ένα σύστημα σωληνώσεων (που ψύχονται), σε οινοπνευματώδες υγρό. Αυτό το απόσταγμα είναι το τσίπουρο.

Η ονομασία του σε ούζο, επισημαίνουν τα ίδια στοιχεία του δήμου Τυρνάβου, οφείλεται σε παρέα Τυρναβιτών, ένα μέλος της οποίας (Αρμένιος γιατρός), συνέστησε σε ποτοποιό να προσθέσει και κάποια άλλη ουσία (πιθανόν γλυκάνισο) για να παραχθεί τσίπουρο καλύτερης ποιότητας. Αυτός ακολούθησε τη συμβουλή του γιατρού, και όταν την επομένη, οι φίλοι πήγαν να δοκιμάσουν το νέο απόσταγμα, ο πρώτος που το δοκίμασε ενθουσιάστηκε και αναφώνησε: "Μωρέ αυτό είναι ούζο Μασσαλίας". Έτσι το ποτό πήρε την ονομασία "ούζο".

Αυτό ειπώθηκε γιατί, εκείνη την εποχή, τα εκλεκτότερα από τα κουκούλια που παράγονταν στον Τύρναβο, αμπαλάρονταν και στέλνονταν στο λιμάνι του Βόλου με την επιγραφή "USO MASSALIA", δηλαδή με προορισμό και «προς χρήση στη Μασσαλία». Τα εκλεκτά κουκούλια ήταν, λοιπόν, η αιτία να πάρει και το εκλεκτό τσίπουρο την ονομασία "ούζο".

Κάθε χρόνο, από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι της 15 Οκτωβρίου, γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών. Τα σταφύλια μεταφέρονται από το αμπέλι με πλαστικές κλούβες ή με μεταλλικές κόφες σε ειδικές δεξαμενές (στέρνες), φτιαγμένες συνήθως από μπετόν, με χωρητικότητα από 4 έως 20 τόνους. Τοποθετούνται στις δεξαμενές και ακολουθεί η ζύμωσή τους (δημιουργία μυκήτων, που μετατρέπει τη ζάχαρη σε οινόπνευμα).

Η παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία. Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος είναι οι μήνες που σηματοδοτούν την έναρξη της χειμερινής περιόδου και το οριστικό τέλος κάποιου ζεστού καλοκαιριού. Για την περιοχή του Τυρνάβου όμως, χρόνια τώρα, η σημασία τους ήταν πάντα ξεχωριστή, αφού αποτελούν τη συνέχεια μιας παράδοσης η οποία, επιμένει να αναβιώνει ακόμα, από την εποχή της τουρκοκρατίας. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην εποχή των "καζανιών", εκεί που οι άμβυκες και οι αποστακτήρες δουλεύουν νύχτα-μέρα γύρω από τη φωτιά, ακολουθώντας χρόνια τώρα το ίδιο τελετουργικό.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου, Χρήστος Κιτσίδης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε μια εποχή που γίνονται τόσες προσπάθειες για την ανάδειξη του τσίπουρου, ο δήμος Τυρνάβου δηλώνει αποφασισμένος να σεβαστεί το μόχθο των παραγωγών που δίνουν ένα εκλεκτό προϊόν, άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση του τόπου μας.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Κωστούλας, τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να υπερασπισθεί το εισόδημα των αγροτών, αφού το τσίπουρο αποτελεί ελπίδα για τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

Σήμερα, η παραγωγή τσίπουρου γίνεται με δύο τρόπους: ο ένας είναι από τους αμπελουργούς, με το καθεστώς των διήμερων αμβύκων (το προϊόν των οποίων διατίθεται μόνο χύμα), αλλά και από οργανωμένα αποσταγματοποιεία, τα οποία το διαθέτουν υποχρεωτικά εμφιαλωμένο μέχρι του όγκου των 5 λίτρων.

Ο δήμος Τυρνάβου

Δεκαέξι μόλις χλμ. Β.Δ. της Λάρισας συναντάμε την πόλη του Τυρνάβου (παλιότερη ονομασία Τρίνοβος ή Τρίνοβον), έδρα ομώνυμου Δήμου. Επικράτησαν τρεις εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος. Η πρώτη αναφέρει πως πρόκειται για σλαβική λέξη, που σημαίνει αγκαθότοπος, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, ο Τύρναβος έλαβε το όνομα του από τις τούρνες, δηλ. τα ψάρια, που διαβιούσαν στα νερά του Τιταρήσιου ποταμού ή Ξηριά.

Η τρίτη εκδοχή βασίζεται στο χειρόγραφο του 10ου αιώνα "Βίος του Αγίου Νικολάου του Νέου το εν Βουναίνη", όπου αναφέρεται το τοπωνύμιο "όρος Τέρναβον". Πολλοί ταύτισαν το όρος με τη σημερινή Μελούνα, στα ριζά της οποίας βρίσκεται ο Τύρναβος. Χτισμένος αριστερά του Τιταρήσιου σε 90μ. ύψος (που πηγάζει από το όρος Τίταρος), είναι στο σταυροδρόμι, που συνδέει την πεδιάδα της Λάρισας με την Ελασσόνα.

Η εκτεταμένη αμπελοκαλλιέργεια θεωρείται ακόμα και σήμερα ο κύριος συντελεστής της οικονομικής ανάπτυξης του Τυρνάβου, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν η βαμβακοκαλλιέργεια και η πρόοδος της γεωργίας γενικότερα.

10 δισ. € το 2010 για την τόνωση της οικονομίας

«Ενεση» 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2010 για την αναθέρμανση της οικονομίας, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.Σύμφωνα με την υπουργό, μέσω του ΕΣΠΑ υπάρχουν διαθέσιμα 16 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέχρι το 2015, ενώ όπως διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια του 2010 θα διατεθούν 10,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων - πόροι που είναι αυξημένοι κατά 8,42% σε σχέση με το 2009.

Ο ερυθρός τόνος απειλείται με εξαφάνιση

Σε εξαφάνιση οδηγείται ο ερυθρός τόνος παγκοσμίως, μετά την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τονοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), να μη μειωθεί επαρκώς το όριο ετήσιας αλίευσης, κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Ρεσίφε της Βραζιλίας.

Ο παραλογισμός της υπεραλίευσης του ερυθρού τόνου αναμένεται λοιπόν να συνεχιστεί, καθώς η ετήσια ποσότητα αλίευσης μειώθηκε μόλις στους 13.500 μετρικούς τόνους για το 2010, σε σύγκριση με τους 22.000 του 2009.

Τη στιγμή που τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία, συνηγορούν σε συνολική παύση της αλιείας τόνου προκειμένου να έχει πιθανότητες ανάκαμψης έως το 2019, μία τέτοια απόφαση μόνο καταδικαστική μπορεί να είναι για το μέλλον του ερυθρού τόνου.

«Το αποτέλεσμα της συνάντησης της ICCAT και τα ανεπαρκέστατα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι απλά απαράδεκτα και ενάντια σε κάθε προσπάθεια σωτηρίας του ερυθρού τόνου» αναφέρει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Ο πληθυσμός του ερυθρού τόνου βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης λόγω της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας του βιομηχανικού στόλου που τον αλιεύει ζωντανό, προκειμένου να παχυνθεί σε φάρμες, να αυξηθεί το βάρος και η αξία του, και να εξαχθεί κατά κύριο λόγο στην Ιαπωνία.

Τα υψηλότατα περιθώρια κέρδους σε συνδυασμό με την υπερβολική αλιευτική ικανότητα, οδηγούν στις παράνομες δραστηριότητες που κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει.

Στη συνάντηση του Ρεσίφε, σχεδόν όλες οι χώρες μέλη της ICCAT που αλιεύουν ερυθρό τόνο ταυτοποιήθηκαν σε σχέση με παράνομες δραστηριότητες, όπως στην περίπτωση φαρμών πάχυνσης της Ε.Ε.

Επίσης, η περίοδος αλίευσης ζωντανού ερυθρού τόνου από τους στόλους γριγρί μειώθηκε σε ένα μήνα, ο οποίος όμως εξακολουθεί να συμπίπτει με την αναπαραγωγική περίοδο, από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Το τελευταίο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής της ίδιας της ICCAT (Οκτώβριος 2009) κάνει λόγο για μείωση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του ερυθρού τόνου στο 15%, σε σχέση με τα ιστορικά του επίπεδα.

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας πλέον για τον ερυθρό τόνο είναι η απαγόρευση του διεθνούς του εμπορίου (και άρα της εξαγωγής και εμπορίας του στην Ιαπωνία), μέσω της καταχώρησης του στο Παράρτημα Ι της σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας), που θα αποφασιστεί στο Κατάρ τον Μάρτιο του 2010.

Η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει 6 βαθμούς Κελσίου…

Η παγκόσμια θερμοκρασία ενδέχεται να ανέβει 6 βαθμούς Κελσίου, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ομάδας επιστημόνων.

Οι εκπομπές του CO2 αυξήθηκαν κατά 29% μεταξύ της περιόδου 2000-2008, σύμφωνα με το Global Carbon Project (GCP), το οποίο είναι ένα παγκόσμιο επιστημονικό ερευνητικό δίκτυο.

Η εν λόγω αύξηση προήλθε από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά το ένα τέταρτο των εν λόγω εκπομπών, προήλθε από την παραγωγή προϊόντων για κατανάλωση στα βιομηχανοποιημένα κράτη.

Σύμφωνα με την επιστήμονα Corrine Le Quere, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις που θα γίνουν για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Η επιστήμονας Corrine Le Quere είναι στο βρετανικό Πανεστημίο East Anglia και υπεύθυνη για την μελέτη που συντάχθηκε και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης τον ερχόμενο μήνα είναι η τελευταία λύση για τη σωτηρία του πλανήτη. Θα πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα για να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία, τόνισε χαρακτηριστικά η Corrine Le Quere.

Σύμφωνα με το GCP πριν το 2002, οι εκπομπές του CO2 παγκοσμίως αυξάνονταν περίπου 1%, ετησίως.

Μετά παρουσιάστηκε μια αύξηση της τάξης του 3% ετησίως και οφειλόταν κυρίως στην οικονομική ανάπτυξης της Κίνας. Το 2008 μειώθηκαν ελάχιστα, οι εν λόγω εκπομπές λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μια μείωση της τάξης του 3% στο 2009, σύμφωνα με το GCP.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας των επιστημόνων, οι ωκεανοί και τα φυτά απορροφούν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προέρχεται από τις καύσεις των ορυκτών καυσίμων, από ότι 50 χρόνια πριν.

O ΧΥΤΑ Φυλής έκλεισε

Έκλεισε ο ΧΥΤΑ Φυλής, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο Δήμος Αθηναίων απηύθυνε έκκληση στους δημότες, να αποφύγουν να κατεβάσουν τα απορρίμματά τους στους κάδους, από σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου.

Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις

Η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί για τη χώρα βασικό πυλώνα του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Σημαντικό ρεύμα των αποβλήτων αποτελούν τα απόβλητα που προκύπτουν, από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (AEKK).

Στα εν λόγω απόβλητα περιλαμβάνονται υλικά όπως σκυρόδεμα, οπλισμός, τούβλα, επιχρίσματα, ξύλα, μέταλλα, κεραμικά, ξύλα, μέταλλα, χαρτόνια, πλαστικά, υπολείμματα κατασκευών υλικών, χώμα, βράχοι, πέτρες και άσφαλτος.

Το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ καθορίζεται από το Νόμο 2939/2001 «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις.

Εκκρεμεί όμως, από το 2004 η ψήφιση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα εξειδικεύει τις υποχρεώσεις για τους διαχειριστές ΑΕΚΚ και θα καθορίζει τα μέτρα και τους όρους για τη διαχείρισή τους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση των διαχειριστών των εν λόγω αποβλήτων να υποβάλλουν πριν από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών ή έργων τεχνικών υποδομών αναλυτικά στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων που θα παραχθούν από την δραστηριότητά τους (στοιχεία διαχειριστή, τόπος και δραστηριότητα προέλευσης αποβλήτων, κύριος έργου, παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων, σύμβαση με εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης ΑΕΚΚ κ.ά).

Επιπλέον, στο σχέδιο του Π.Δ (το οποίο έχει συνταχθεί το 2007) τίθενται οι ακόλουθοι συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι :

α) μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2010, να αξιοποιείται κατ’ ελάχιστο το 30% σε βάρος, από το οποίο να ανακυκλώνεται τουλάχιστον 50%.

β) μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, να αξιοποιείται τουλάχιστον το 60 % σε βάρος, από το οποίο να ανακυκλώνεται τουλάχιστον 50%
.
Ωστόσο η Οδηγία-Πλαίσιο για τα απορρίμματα έθεσε το 2008 υψηλότερους στόχους ήτοι 70% κ.β. για τα εν λόγω απόβλητα έως το 2020.

Κάθε εγκατάσταση επεξεργασίας και αξιοποίησης ΑΕΚΚ χρειάζεται να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις ή/ και άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις της εκάστοτε κείμενης νομοθεσίας και να συμβληθεί με εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των ΑΕΚΚ αποτελούνται από χώρους υποδοχής των ΑΕΚΚ, χώρους διαλογής και αποθήκευσης των ανακτημένων υλικών, χώρους επεξεργασίας / ανακύκλωσης και αποθήκευσης των δευτερογενών προϊόντων, καθώς και τον απαραίτητο τεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Οι χώροι είναι περιφραγμένοι, προκειμένου να προστατεύονται από την απόρριψη άλλου τύπου αποβλήτων και πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις για υγιεινή και ασφάλεια. Όλοι οι χώροι, επίσης, πρέπει να διαθέτουν συστήματα πυρανίχνευσης- πυρόσβεσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό πυροπροστασίας και λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα εξουδετέρωσης των οσμών.

Η επεξεργασία των ΑΕΚΚ πραγματοποιείται σε χώρους που εγκρίνονται ως κατάλληλοι, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας ή σε χώρους ανενεργών ή ενεργών λατομείων.

Τα επεξεργασμένα αδρανή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «προϊόντα δομικών κατασκευών» σε έργα που καλύπτουν τόσο τα κτίρια όσο και τα έργα υποδομής θα είναι κατάλληλα για τη χρήση για την οποία προορίζονται και θα πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

Τα αδρανή κατάλοιπα που προκύπτουν από την επεξεργασία των ΑΕΚΚ, καθώς και τα χώματα και πέτρες και μπάζα εκσκαφών (κατηγορίες 17 05 04 και 17 05 06 από τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων, σύμφωνα με την Απόφαση 2001/118/ΕΚ), αξιοποιούνται με τη χρήση τους, σε εργασίες επιχωματώσεων, αποκαταστάσεις ανενεργών και εν ενεργεία λατομείων, ανεξέλεγκτων χωματερών, επικαλύψεις χώρων υγειονομικής ταφής και εν γένει αναμόρφωση υποβαθμισμένων τοπίων ή αναπλάσεων χώρων.

Η διάθεση των υπολειμμάτων που θα προκύψουν από τις μονάδες επεξεργασίας υλικών θα πραγματοποιείται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αδρανών Αποβλήτων ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο πλησίον των Μονάδων Ανακύκλωσης που περιγράφηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, έτσι ώστε να αποφευχθεί επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τη μεταφορά των υπολειμμάτων.

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αδρανών Υλικών, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά μόνο αδρανή υλικά, θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να τηρεί κάποιες βασικές προδιαγραφές κατά την κατασκευή του. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους και εγκεκριμένους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπεται η κατασκευή από ένα (1) έως τρεις (3) Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αδρανών Αποβλήτων (ΧΥΤ Αδρανών) ανά Νομό κατά μέσο όρο.