BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τον Φεβρουάριο το δεύτερο κύμα πανδημίας


Στις αρχές του Φεβρουαρίου αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες το δεύτερο κύμα της πανδημίας της νέας γρίπης το όποιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πλήξει περισσότερο τους ενήλικες.

Εν τω μεταξύ, δύο ακόμη άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης Α Η1Ν1, προστέθηκαν στη λίστα θανάτου.

Πρόκειται για έναν άνδρα 71 ετών, με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και μια γυναίκα 79 ετών, με νόσημα του καρδιαγγειακού συστήματος, που επίσης νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ένας άνδρας 36 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα και ένας 68χρονος με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης.

Nέα ληστεία οδηγού ταξί στη Θεσσαλονίκη


Ανω κάτω έγινε το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν σημειώθηκε νέα ληστεία σε βάρος οδηγού ταξί. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις συχνότητες των ραδιοταξί της Θεσσαλονίκης και δεκάδες ταξί κινήθηκαν προς την περιοχή της ληστείας, αναζητώντας τους δράστες που κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του συναδέλφου τους στην περιοχή της Πυλαίας, οι οδηγοί οργανώθηκαν για να αντιμετωπίσουν το νέου κρούσμα.

Η ληστεία καταγράφηκε στις 19.15 το απόγευμα στη συμβολή των οδών Διαγόρα και Ολύνθου, στην Τούμπα. Ζευγάρι που επιβιβάστηκε στο ταξί, με την απειλή όπλου, αφαίρεσε 40 ευρώ από τον οδηγό και τράπηκε σε φυγή. Ο παθών έξανε την περιγραφή τους στον ασύρματο και άρχισε η καταδίωξη.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες οι δράστες, άνδρας και γυναίκα, δεν εγκλωβίστηκαν μέσα σε κατάστημα αλλά κατάφεραν να διαφύγουν μέσα στα στενά δρομάκια της περιοχής, όπως διαβεβαίωσε και η Αστυνομία.

Προσφυγή του ΙΝΚΑ για τα τέλη κυκλοφορίας



Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΙΝΚΑ,Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, αίτηση κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών,για την ακύρωση της απόφασης περί διάθεσης σημάτων τελών κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών έτους 2010, ως κανονιστικής διοικητικής πράξης και πάσης συναφούς πράξης.

Το ΙΝΚΑ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί Αναπροσαρμογής των τελών κυκλοφορίας (ΦΕΚ Α΄219) με την οποία καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται το ύψος των τελών κυκλοφορίας και επιβάλλονται περιβαλλοντικά τέλη και ειδικός φόρος για τους κατόχους αυτοκινήτων ιδιωτικής και Δημόσιας χρήσης, ως μέτρο, παράνομο - αντιφατικό - άδικο - αντισυνταγματικό - αντιοικονομικό, με την επιστροφή όσων πλήρωσαν ή θα πληρώσουν οι κάτοχοι των οχημάτων, μέσω της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης των δικαιούχων.

Βαλανιδιά-μαθουσάλας ηλικίας 13.000 ετών


Όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βαλανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη.

Το δέντρο-μαθουσάλας, που ανήκει στο είδος Quercus palmeria, βρίσκεται κάπου στους ανεμοδαρμένους λόφους Τζουρούπα της νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και η ανακάλυψή της ηλικίας του έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή Τζέφρι Ρος-Ιμπάρα, ενώ η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "PloS ONE", σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δέντρο κατάφερε να επιβιώσει από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας, παγωνιάς και καταιγίδων, ανανεώνοντας επανειλημμένα τον εαυτό του. Κανονικά, το συγκεκριμένο είδος βαλανιδιάς ζει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε πιο υγρό και ψυχρό κλίμα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το δέντρο βρίσκεται σε μικρό υψόμετρο, ζώντας σε ξηρές κλιματικές συνθήκες, ανάμεσα σε γρανιτένιους βράχους, υπό τις συνεχείς ριπές του ανέμου, πολύ κοντά στις τελευταίες αυλές κάποιου κοντινού προαστίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή ήταν, άλλωστε, που τράβηξε το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν το δέντρο και έτσι, έκπληκτοι, ανακάλυψαν την ηλικία του.

Οι επιστήμονες επίσης παραξενεύτηκαν από το ότι το δέντρο έχει πλέον μετατραπεί σε μια εκτεταμένη "κοινότητα" ψηλών και μπλεγμένων θάμνων (με συνολική έκταση περίπου 21,5 τετραγωνικών μέτρων) που δεν παράγουν γόνιμα βαλανίδια. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μέσω ανάλυσης DNA ότι όλο αυτό το θαμνώδες σύμπλεγμα-αποικία προερχόταν από ένα και μοναδικό "μητρικό" δέντρο.

Η μελέτη των δακτυλίων του δέντρου αποκάλυψε ότι μεγαλώνει με τρομερά αργό ρυθμό, περίπου ένα εικοστό της ίντσας (δηλαδή γύρω στα 1,3 χιλιοστά) κάθε χρόνο. Με βάση αυτόν τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμάται ότι χρειάστηκαν πάνω από 13.000 χρόνια για να φτάσει στο σημερινό μέγεθος. Και κάθε άλλο παρά φαίνεται διατεθειμένο να πεθάνει!

Το παντοδύναμο φακελάκι



Με την Ελλάδα και το 'φακελάκι' ασχολείται σήμερα εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel.

Στο σημερινό τεύχος του περιοδικού Der Spiegel δημοσιεύεται άρθρο για την Ελλάδα με τίτλο «Το παντοδύναμο φακελάκι».

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται όχι μόνον τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και οι φόβοι της ΕΕ και των επενδυτών για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και η πολιτική νεποτισμού των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων: «Οι Έλληνες κατάφεραν να φθάσουν στο χείλος του γκρεμού, λίγο πριν από τη χρεοκοπία. Το σοκ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη χώρα, αλλά η ελίτ πιστεύει ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως π.χ. οι Γερμανοί, θα πληρώσουν για τη διαφθορά.»

Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα είναι διπλάσιο«..Μόλις ξέσπασε η κρίση φάνηκε ότι η Ελλάδα εκτός από τη ναυτιλία και τον τουρισμό έχει ελάχιστες πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα έσοδα από τους φόρους μειώθηκαν δραστικά και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα είναι διπλάσιο από όσο κατ’ αρχήν υπολογιζόταν…»

«Επί χρόνια οι συντηρητικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις εναλλάσσονταν στην εξουσία και δανείζονταν σαν να μην υπήρχε το αύριο.

Η κακοδιαχείριση και το πελατειακό σύστημα οδήγησαν τελικά τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και οι πολίτες αντέδρασαν με το δικό τους τρόπο, με διαφθορά και απάτες….»

Το ρεπορτάζ επικαλείται τις μαρτυρίες ειδικών και δημοσιογράφων, όπως του Γιώργιου Κύρτζου, του Μπάμπη Παπαδημητρίου και του επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας Κώστα Μπακούρη, για το ύψος της φοροδιαφυγής. Στην Ελλάδα αγγίζει το 30% του ΦΠΑ, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη φθάνει μόλις το 10%. Εκτενής αναφορά τέλος στο σύστημα με το φακελάκι που κυριαρχεί στην ελληνική καθημερινότητα, από τον έλεγχο του αυτοκινήτου στα ΚΤΕΟ, τους γιατρούς, τους δικηγόρους μέχρι και τους κάθε είδους υπαλλήλους του δημοσίου. Το ρεπορτάζ καταλήγει με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Κώστα Μπακούρη: «Εάν δεν αλλάξει η κοινωνία μας, είμαστε χαμένοι.»

Βλέπουν "Επαναστατικό Αγώνα" πίσω από την επίθεση στην Εθνική Ασφαλιστική


Σε χτύπημα του "Επαναστατικού Αγώνα" ή της οργάνωσης "Λαϊκή Θέληση" παραπέμπει η βομβιστική ενέργεια, που σημειώθηκε στις 23:05 το βράδυ στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, στη Λεωφόρο Συγγρού στο Ν. Κόσμο.Η οργάνωση "Λαϊκή Θέληση" είχε αναλάβει την ισχυρή έκρηξη στις 19/3/09 στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στην οδό Κόνιαρη 45, απέναντι από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Εφετείο Αθηνών.

Βέβαια, ο "Επαναστατικός Αγώνας" είναι εκείνος που συνηθίζει να χτυπά στόχους που σχετίζονται με την "οικονομία". Και αυτό το έχει αποδείξει στην πράξη με τη βόμβα στο κτίριο του χρηματιστηρίου στη Λεωφόρο Αθηνών, αλλά και στις 12/5/09 στην Ηλιούπολη, όπου «σηκώθηκε στον αέρα» το υποκατάστημα, στη συμβολή των οδών Γερουλάνου (Τί μας θυμίζει...) και Βουλιαγμένης.Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που η περιοχή του Ν. Κόσμου επιλέγεται για χτύπημα.

H Al Qaeda… προειδοποιεί


Η πτέρυγα της Al Qaeda στην Υεμένη δήλωσε ότι θα εκδικηθεί για τις επιδρομές που έγιναν αυτό το μήνα, κατά της οργάνωσης, από αμερικανικά αεροσκάφη που προκάλεσε το θάνατο περίπου 50 ανδρών, γυναικών και παιδιών, αναφέρει στη διαδικτυακή ανακοίνωση της.

Η ανακοίνωση, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε σε ισλαμικές ιστοσελίδες, λίγο μετά την εξαγγελία της Αμερικανίδας υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζανέτ Ναπολιτάνο, ότι η Ουάσινγκτον ερευνά αν η Al Qaeda συνδέεται με την απόπειρα επίθεσης κατά του αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ από έναν Νιγηριανό.

"Δεν θα αφήσουμε το αίμα μουσουλμάνων γυναικών και παιδιών να χύνεται χωρίς να πάρουμε εκδίκηση", αναφέρει η Al Qaeda στην ανακοίνωσή της.

Έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου αποθανατίστηκε σε υψηλή ανάλυση από ρομποτικό βαθυσκάφος και υπόσχεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία για το σχηματισμό του γήινου φλοιού κάτω από τους ωκεανούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων έχουν καταγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά σε μικρά βάθη. Είναι όμως η πρώτη φορά που το φαινόμενο καταγράφεται σε μεγάλο βάθος, 1,200 μέτρων και είναι αρκετά ισχυρό ώστε να δημιουργεί πραγματική ροή λάβας.

Το τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος Jason συνέλεξε δείγματα και μετρήσεις και μετέδωσε 50 ώρες οπτικοακουστικού υλικού από την έκρηξη του ηφαιστείου Γουέστ Μάτα του Δυτικού Ειρηνικού, 225 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμόα.

«Καθώς η πίεση του νερού σε αυτά τα βάθη καταστέλλει τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων, μπορέσαμε να πλησιάζουμε με το υποβρύχιο νερό μόλις μερικά πόδια από τν ενεργή έκρηξη» σχολίασε ο Μπομπ Έμπλεϊ της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι ερευνητές μπόρεσαν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν το σχηματισμό ενός υλικού που ονομάζεται μπονινίτης και μέχρι σήμερα είχε βρεθεί μόνο σε ηφαιστειακά δείγματα άνω του ενός εκατομμυρίου ετών.

Η εν λόγω ανακάλυψη συναρπάζει επίσης τους βιολόγους, που ενδιαφέρονται να μελετήσουν τους παράξενους οργανισμούς που τρέφονται με χημικές ουσίες ηφαιστειακής προέλευσης.

Το ταξίδι στο ηφαίστειο ξεκίνησε όταν ο Τζόζεφ Ρέσινγκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της αποστολής, ανίχνευσε ηφαιστειακό υλικό στα νερά έξω από τη Σαμόα το 2008.

Η έκρηξη προβλήθηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Αλλάζει το κλίμα της Ελλάδας


Σύμφωνα με έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το κλίμα στην Ελλάδα προβλέπεται μετά από 20 χρόνια, από εύκρατο να εξελιχθεί σταδιακά σε τροπικό, αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Τελείως διαφορετική θα είναι η χώρα μετά από 20 χρόνια, με βάση την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

Βάσει της εν λόγω έρευνας, από το 2031 μέχρι το 2060, η αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα θα είναι αισθητή όλες τις εποχές του χρόνου.

Το καλοκαίρι η μέγιστη θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου και το φθινόπωρο κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς, ενώ μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου θα είναι υψηλότερη η θερμοκρασία την άνοιξη και το χειμώνα.

Επίσης στην ενδοχώρα, θα υπάρχουν έως και 30 επιπλέον μέρες καύσωνα, με τον υδράργυρο πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η ετήσια μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10%, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τα υδατικά αποθέματα της Ελλάδας.

Μέχρι το 2060 εκτιμάται ότι οι καλλιέργειες θα απαιτούν 40% περισσότερο νερό και η έλλειψή του θα οδηγήσει στην έλλειψη σημαντικών διατροφικών προϊόντων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού είναι επιτακτικότερη από ότι το πρόβλημα της αύξησης της θερμοκρασίας.

Μέχρι το 2060, τα εναπομείναντα δάση θα απειλούνται με αφανισμό από τις πυρκαγιές, με τη θερμοκρασία σε αυτά να αυξάνεται μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία ξεσπούν οι δασικές πυρκαγιές θα επεκταθεί κατά 6 επιπλέον εβδομάδες.

Το κλίμα της Βόρειας Αφρικής μετακομίζει σιγά- σιγά προς τα βορειότερα, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και ο τουρισμός, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σπρώξουν το τουριστικό ρεύμα σε χώρες πιο βόρειες από την Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Φιλιππίνες: συναγερμός για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου


Συναγερμός έχει σημάνει στις Φιλιππίνες για επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου Mayon, μετά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων μέσω του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Περίπου 45,000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την προηγούμενη βδομάδα, ενώ οι δημοτικές αρχές ανάφεραν ότι η περιοχή δεν είχε εκκενωθεί πλήρως, καθώς δεν είχαν φύγει όλοι οι κάτοικοι.

Εν τω μεταξύ εξακολουθεί να εκτοξεύεται στάχτη από το πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων, εξαιτίας του οποίου οι αρμόδιες αρχές της χώρας έχουν σημάνει συναγερμό για εκκένωση της περιοχής.

Το ηφαίστειο Mayon, γνωστό για το σχεδόν τέλειο σχήμα κώνου που διαθέτει, εκτοξεύει στάχτη, λάβα και πέτρες εδώ και μία εβδομάδα.

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, μετέβη εσπευσμένα στην επαρχία Άλμπεϊ, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, προκειμένου να επιθεωρήσει το σχέδιο έκτατης ανάγκης της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον ακριβή χρόνο που θα γίνει η μεγάλη έκρηξη, αλλά παρατηρούμε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει κλιμακωθεί», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Ρενάτο Σόλιντουμ.

Φωτοκύκλωση στη Ξάνθη


Το πρόγραμμα φωτοκύκλωσης, για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών λαμπτήρων στο Δήμο Σταυρούπολης Ξάνθης, θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο εν λόγω Δήμος κατατάσσεται ανάμεσα στους πρώτους πανελλαδικά, σε ποσότητα ανακυκλωθέντων υλικών ανά κάτοικο.

Επίσης θα ξεκινήσει η συλλογή ληγμένων φαρμάκων και τηγανέλαιων από οικίες, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα κομποστοποίησης.

Κατά τη διάρκεια του 2009, συγκεντρώθηκαν και προωθήθηκαν από το συγκεκριμένο Δήμο στα κέντρα υποδοχής ανακυκλώσιμων υλικών 12.340 κιλά ηλεκτρικές συσκευές, 350 ελαστικά οχημάτων, 222,7 κιλά μπαταριών, 1.000 κιλά μπαταρίες αυτοκινήτων, 10.000 κιλά χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, 1.050 κιλά ορυκτέλαιου, 45.000 κιλά ογκώδη και βαριά αντικείμενα, 1.860 κιλά τηγανέλαια από εστιατόρια και τρία οχήματα τέλους κύκλου ζωής.

Που θα υποδεχθεί το 2010 ο Δήμος Αθηναίων


Ο Δήμος Αθηναίων, σχεδιάζει, για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένα φαντασμαγορικό πάρτι, γεμάτο με μελωδίες και λάμψη.


Τελικά, η υποδοχή του 2010, θα γίνει στο Σύνταγμα και όχι στην πλατεία Κοτζιά, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ένα μοναδικό live πάρτι, με λαμπερά πυροτεχνήματα, dj και vj sets, πρωτοποριακές ψηφιακές προβολές και μια μοναδική ομάδα μουσικών με κρουστά, που θα ανεβάσει το κέφι για την υποδοχή του 2010, θα φιλοξενήσει, η πλατεία Συντάγματος

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 23:00.

Τον πρόδωσε το μαύρο τζιπ


«...Δεν θυμάμαι τίποτα... Αγαπάω τους ανθρώπους... Θέλω χρόνο να σκεφτώ, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να κατευθύνω το μυαλό μου... Είμαι αγχωμένος και πολύ πιεσμένος...». Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που είπε στους αστυνομικούς ο 31χρονος ιδιοκτήτης ταξί, που συνελήφθη κατηγορούμενος για ένοπλες επιθέσεις σε βάρος πολιτών την περασμένη εβδομάδα.

Ο νεαρός άνδρας που -σύμφωνα με την Αστυνομία- είναι ο οδηγός του μαύρου τζιπ που αναζητούσε η ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας.

Το μαύρο του τζιπ, μάρκας Jeep και τύπου Cherokee, είχε εντοπιστεί το προηγούμενο βράδυ από αστυνομικούς παρκαρισμένο δύο δρόμους κάτω από την Ομόνοια. Αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» τον υπέβαλαν σε έλεγχο όταν πήγε να το μετακινήσει και εντόπισαν στα πίσω καθίσματα δύο κάλυκες.

Ο 31χρονος ιδιοκτήτης ταξί, που νοικιάζει το επαγγελματικό όχημα και προέρχεται από εύπορη οικογένεια, οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου κρατείται. Επίσημες ανακοινώσεις για τη σύλληψή του θα γίνουν σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για νεαρό άνδρα που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Ο συλληφθείς, ο οποίος μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτές του τις πράξεις, είχε στην κατοχή του και ένα πιστόλι, το οποίο βρέθηκε στην αποθήκη του σπιτιού του. Μένει να αποδειχθεί και από τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. αν είναι αυτό με το οποίο ο οδηγός του μαύρου τζιπ πυροβολούσε στα τυφλά τα θύματά του.

Ο οδηγός του μαύρου τζιπ πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά, πριν από περίπου μία εβδομάδα, έναν 45χρονο Βούλγαρο ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του στην οδό Ορφέως 152 στον Βοτανικό και μία ώρα αργότερα έναν 52χρονο Ελληνα στην οδό Θεσσαλονίκης 61, στο Μοσχάτο. Η τρίτη του επίθεση την ίδια μέρα με στόχο μια 42χρονη γυναίκα απέτυχε καθώς η σφαίρα αποστρακίστηκε σε κατάστημα ρούχων, στη διασταύρωση των οδών Μετσόβου και Πειραιώς, στην ίδια περιοχή.

Το τέταρτο θύμα του ήταν μια 47χρονη Ελληνίδα, που δέχτηκε τα πυρά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στην οδό Χιμάρας στον Κολωνό.

Θερμός Γενάρης σε δύο μέτωπα


O Iανουάριος θα ανοίξει με το Φορολογικό και θα κλείσει με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. H κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το πρώτο για να δώσει εγκυρότητα στο δεύτερο και να μπορέσει έτσι να πείσει την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για την αξιοπιστία της. Σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, το Φορολογικό θα πρέπει να απαντά σε δύο θέματα: στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη φορολογική δικαιοσύνη.

Tο πρώτο σημαίνει μέτρα για να αυξηθεί η φορολογητέα ύλη των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, που σήμερα συμμετέχουν ελάχιστα στα φορολογικά βάρη, και το δεύτερο ανατροπή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων. Tο τελευταίο, όμως, δεν πρόκειται να γίνει από φέτος. Θα τίθεται ως στόχος. O λόγος είναι απλός: «Πρέπει να γεμίσουν τα ταμεία».

H τελευταία φράση αποκαλύπτει την πίεση κάτω από την οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις. Tο έλλειμμα είναι ο κύριος λόγος που κρατά σταθερά πάνω στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων την κλασική συνταγή, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Ελαφρύνσεις
Ως αντιστάθμισα σε αυτήν την επιλογή η κυβέρνηση θα προτάξει κάποιες φοροελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα, η μαύρη αλήθεια όμως είναι ότι αυτά θα πληγούν περισσότερο από τις αυξήσεις στο τρίγωνο της κατανάλωσης.

Γιατί και ο φτωχός πίνει, καπνίζει και μετακινείται με το αυτοκίνητό του ή καταναλώνει προϊόντα, η τιμή των οποίων επηρεάζεται από τα καύσιμα.

Tο «καλό» για το Mέγαρο Mαξίμου είναι ότι, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές που έφθασαν από τους τόπους διακοπών βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών, «ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με την ιδέα των μέτρων». «Σχεδόν υπάρχει προσμονή», σημείωσε στο «Eθνος» υπουργός που τις ημέρες των Xριστουγέννων βρέθηκε σε νομό της Bορείου Eλλάδος.

Aυτός είναι ο λόγος που στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθούν να λειτουργούν διάφορες σχολές ως προς τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών.

H μία σχολή, η οποία μέχρι σήμερα έχει δει τις εισηγήσεις της να απορρίπτονται, είναι υπέρ ενός μπαράζ μέτρων που θα ανατρέψουν τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση.

Πέρα από τα φορολογικά, όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος θέλουν και άλλα μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών και καίριες παρεμβάσεις στο Aσφαλιστικό. Aν και κανείς δεν μιλά ακριβώς, τουλάχιστον όχι δημόσια, σε αυτήν την κατεύθυνση κοιτούν η A. Διαμαντοπούλου, ο M. Xρυσοχοΐδης, ο Π. Mπεγλίτης κ.ά.

Aπέναντί τους βρίσκονται στελέχη όπως η Λ. Kατσέλη και ο Xρ. Παπουτσής, που προβάλλουν το στοιχείο της συνέπειας προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Tα στελέχη αυτά άκουσαν με ευχαρίστηση τον πρωθυπουργό να κλείνει την ομιλία του στη Bουλή για τον προϋπολογισμό λέγοντας πως «θα απογοητεύσουμε όσους περίμεναν πως θα ξεχνούσαμε τις δεσμεύσεις μας».

Tο Mέγαρο Mαξίμου για την ώρα κινείται στη μέση, όπου συναντά στελέχη όπως ο Eυ. Bενιζέλος και ο Θ. Πάγκαλος, τα οποία αναδεικνύουν την ανάγκη τα μέτρα να έχουν πολιτικό περίβλημα. Nα δημιουργούν ακόμη και ιδεολογικό θέμα στην ελληνική κοινωνία. Eτσι θα είναι αποτελεσματικά και οικονομικά και πολιτικά.

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί
O υπουργός Oικονομικών, που χειρίζεται προσωπικά τους φακέλους του Φορολογικού και του προγράμματος σταθερότητας, καλείται να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ώστε να βγουν και ο ίδιος και η πολιτική του στην απέναντι όχθη. Tα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, καθώς πέρα από την πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για έναν θερμό χειμώνα.

O Γ. Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις βάζοντας στο παιχνίδι τους βουλευτές του ΠAΣOK που συμμετέχουν στην Eπιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων. Προσπαθεί να τους ενημερώνει συνεχώς, ώστε να τους έχει συμμάχους στις κρίσιμες αναμετρήσεις που θα δώσει τις ερχόμενες 30 ημέρες. Aν για τους υπόλοιπους υπουργούς σημαντικές ήταν οι πρώτες 100, για τον ένοικο του υπουργείου της Πλατείας Συντάγματος τα πάντα θα κριθούν τον Iανουάριο.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πέρασε τα Xριστούγεννα στο Kαστρί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, θα επισκεφθεί το Nοσοκομείο Aττικόν, προκειμένου να υπογραμμίσει την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην Yγεία. Eπιπροσθέτως θέλει να αναδείξει το άνοιγμα των μονάδων εντατικής θεραπείας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς έχουν ήδη γίνει 250 προσλήψεις.

Eρχεται το ηλεκτρονικό κράτος


Tο «όπλο» της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, την πολυδάπανη γραφειοκρατία αλλά και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Eσωτερικών επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους στον δημόσιο τομέα, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τέλος την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες. Oι προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκουν εμπόδιο στη χαμηλή διεισδυτικότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών στα ελληνικά νοικοκυριά. H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Eσωτερικών πασχίζει να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια και παράλληλα προετοιμάζει το νομοσχέδιο που θα προωθήσει τις δράσεις του «ηλεκτρονικού» κράτους.

Επαναδιαπραγμάτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή το πρώτο δίμηνο του 2010 τα Eπιχειρησιακά Προγράμματα του EΣΠA που αφορούν την Ψηφιακή Σύγκλιση και τη Διοικητική Mεταρρύθμιση, με σκοπό να θέσει τις νέες προτεραιότητες για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Mέχρι στιγμής η απορροφητικότητα πόρων είναι πολύ χαμηλή και κυμαίνεται στο 0,1% για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και στο 0,46% για το πρόγραμμα «Διοικητική Mεταρρύθμιση». Παράλληλα προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα δρομολογήσει οργανωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές για να διευκολυνθεί η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας και να επιτευχθεί η στροφή προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. O υπουργός Eσωτερικών κ. Γ. Pαγκούσης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Eλλάδα χρήζει μεγάλων αλλαγών αφού σήμερα επικρατεί μια πανσπερμία δράσεων, φορέων, προγραμμάτων κ.λπ. που είναι άγνωστο αν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους».

Πέντε παρεμβάσεις - τομές από το υπ. Eσωτερικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής προσπάθειας για το e-κράτος, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που προετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι:

1. H ένταξη όλων των υπηρεσιών του δημοσίου στο Διαδίκτυο. H Eλλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των χωρών της EE στον συγκεκριμένο τομέα όταν οι Σκανδιναβικές χώρες διαθέτουν στους πολίτες τους το 90% των κρατικών υπηρεσιών μέσω Iντερνετ. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει πληροφοριακά συστήματα «G2G» (Government to Government) με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης στοιχείων. Eτσι ο πολίτης ή η επιχείρηση θα απευθύνεται σε μία υπηρεσία η οποία μέσω των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων θα συνεργάζεται με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου για την αναζήτηση των απαιτούμενων εγγράφων. Παράγοντες του υπουργείου Eσωτερικών επισημαίνουν ότι η τελική στόχευση των συγκεκριμένων μέτρων θα είναι η παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών όπως για παράδειγμα η αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό του ενδιαφερόμενου πολίτη για την εξέλιξη της αίτησής του.

2. H δημιουργία και λειτουργία του «ηλεκτρονικού» AΣEΠ. Tο e-AΣEΠ θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους για τους διαγωνισμούς μόνιμου και εποχικού προσωπικού να αρχειοθετούν ηλεκτρονικά τους φακέλους που καταθέτουν με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά για να χρησιμοποιηθούν και σε άλλο διαγωνισμό. Oλες οι διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών, ανάρτησης αποτελεσμάτων και υποβολής ενστάσεων θα γίνονται μέσω Διαδικτύου. Kύκλοι του υπουργείου Eσωτερικών θεωρούν ότι η εφαρμογή των αρχών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο AΣEΠ θα μειώσει σημαντικά την εργασία των υπαλλήλων της ανεξάρτητης αρχής με αποτέλεσμα να συντομεύσουν οι χρόνοι έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων, πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό «πλήγμα» στη γραφειοκρατία. Yπάρχουν επίσης σκέψεις για την καταβολή των προβλεπόμενων παραβόλων μόνο από τους επιτυχόντες στους διαγωνισμούς, αφού, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Eσωτερικών, «δεν χρειάζεται να πληρώνουν οι άνεργοι που αναζητούν εργασία».

3. H αύξηση της προσβασιμότητας των πολιτών στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. H πρόσβαση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο είναι περιορισμένη αν και έχει καταγράψει αυξητικές τάσεις από το 2005-2008. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Kοινωνίας της Πληροφορίας, από το 2005-2008 σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τις εννέα από τις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της Eλλάδας, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται σε Aττική, Nότιο και Bόρειο Aιγαίο, αν και συνολικά παραμένει εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της EE (πίνακας 1). Παράλληλα θα επιδιωχτεί η εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση του Διαδικτύου έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας που έχει την αρμοδιότητα της διά βίου μάθησης σε συνεργασία με το υπουργείο Eσωτερικών προετοιμάζει προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων στη χρήση του Iντερνετ. Yπάρχουν εισηγήσεις για την επαναλειτουργία των νομαρχιακών επιτροπών λαϊκής επιμόρφωσης που είχαν δημιουργηθεί τη δεκαετία του '80, προκειμένου να αξιοποιηθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα.

4. Hλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων (e-Procurement): H επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών του δημοσίου αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια και να συμβάλει στην επιτάχυνση των χρονοβόρων διαδικασιών προμηθειών που ισχύουν σήμερα στο ελληνικό κράτος.

5. Kινητά KEΠ. Στις προθέσεις του υπουργείου Eσωτερικών είναι η λειτουργία «κινητών» KEΠ, σε ειδικά διαμορφωμένα βαν που θα είναι εφοδιασμένα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και επανδρωμένα με εξειδικευμένους υπαλλήλους. Tα mobile KEΠ θα εξυπηρετούν πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Eπίσης θα αξιοποιούνται στην εξυπηρέτηση περιοχών των οποίων ο πληθυσμός είναι «ηλεκτρονικά» αναλφάβητος. H λειτουργία των κινητών KEΠ συμβολίζει τη βούληση της κυβέρνησης να «πηγαίνει» το κράτος στους πολίτες εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Παραδίδονται 77 νέες ΜΕΘ


Επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το έργο που προσφέρουν ενώ τόνισε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η κοινωνική πρόνοια παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός είπε ότι ήδη παραδίδονται 77 νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία ώστε να μπορεί να αναβαθμιστεί η Δημόσια Υγεία.

«Για μας, είναι βασική προτεραιότητα να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής, σίγουρος για την υγεία του. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι με τους στόχους αυτούς, αναδεικνύουμε ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι την επόμενη χρονιά τα νοσοκομεία θα στελεχωθούν ακόμη περισσότερο.


«Όπως έχουμε πει, έχουμε δεσμευτεί για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 γιατρών, ενώ θα κάνουμε διαγωνισμό για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών. Και αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία θα είναι πολύ πιο προσβάσιμη και ποιοτική για τους πολίτες της χώρας μας» πρόσθεσε.


Γεγονότα

  • 1908 - Σεισμός της Μεσσήνης (75.000 νεκροί).
  • 1996 - Το Φ/Γ «Δύστος» βυθίζεται ανοικτά της Κύμης (Ανατολικά της Εύβοιας).


Γεννήσεις

[Θάνατοι