Το φαγητό δεν είναι φάρμακο, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων που πλήττουν τον σύγχρονο άνθρωπο του ανεπτυγμένου κόσμου. Κι αυτό γιατί όπως τονίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16/10) ο Αν. Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνης Ζαμπέλας (πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου), «η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων γιατί μπορεί να βελτιώσει πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης στο αίμα.»
«Οι αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, συμπληρώνει ο κ Ζαμπέλας, πρέπει να τηρούνται από την παιδική ηλικία διότι έτσι μπορεί να επιτευχθεί χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων (ζωικών), trans (μερικώς υδρογονωμένων) λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου, αλλά και η ικανοποιητική πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών (φυτικά λιπαρά, ιχθυέλαια), φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων».
Σύμφωνα με τον κ Ζαμπέλα στο καθημερινό διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου, πρέπει να βρίσκονται δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ το κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και αφού αφαιρεθεί το ορατό λίπος.
Προσοχή στις ετικέτες
Ο καταναλωτής πρέπει πλέον να αρχίζει να διαβάζει με προσοχή τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων και να προσπαθεί να κάνει σωστές επιλογές, όπως τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό λίπος, κορεσμένα και trans λιπαρά, νάτριο, και επιπρόσθετη ζάχαρη.
Το μαγείρεμα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Κατά το τηγάνισμα δημιουργούνται trans λιπαρά οξέα και επομένως καλό είναι τα τρόφιμα είτε να βράζονται είτε να ψήνονται. Το αλάτι περιέχει νάτριο άρα δεν πρέπει να αλατίζεται το τρόφιμο κατά το μαγείρεμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται επιτραπέζιο αλάτι. Προσοχή στις κρυφές πηγές νατρίου στη διατροφή όπως πολλά είδη τυριών, ψωμί, πίκλες κ.α.
Τέλος επειδή η διατροφή δεν είναι φάρμακο αλλά μία ευχαρίστηση, πρέπει να την απολαμβάνουμε με παρέα και όχι μπροστά στην τηλεόραση. Αυτό θα βοηθήσει να προσλαμβάνονται μικρότερες ποσότητες, και αν οι ενήλικες δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους θα έχουν επιτελέσει έναν από τους σημαντικούς ρόλους τους στην οικογένεια.
«Οι αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, συμπληρώνει ο κ Ζαμπέλας, πρέπει να τηρούνται από την παιδική ηλικία διότι έτσι μπορεί να επιτευχθεί χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων (ζωικών), trans (μερικώς υδρογονωμένων) λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου, αλλά και η ικανοποιητική πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών (φυτικά λιπαρά, ιχθυέλαια), φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων».
Σύμφωνα με τον κ Ζαμπέλα στο καθημερινό διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου, πρέπει να βρίσκονται δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ το κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και αφού αφαιρεθεί το ορατό λίπος.
Προσοχή στις ετικέτες
Ο καταναλωτής πρέπει πλέον να αρχίζει να διαβάζει με προσοχή τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων και να προσπαθεί να κάνει σωστές επιλογές, όπως τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό λίπος, κορεσμένα και trans λιπαρά, νάτριο, και επιπρόσθετη ζάχαρη.
Το μαγείρεμα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Κατά το τηγάνισμα δημιουργούνται trans λιπαρά οξέα και επομένως καλό είναι τα τρόφιμα είτε να βράζονται είτε να ψήνονται. Το αλάτι περιέχει νάτριο άρα δεν πρέπει να αλατίζεται το τρόφιμο κατά το μαγείρεμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται επιτραπέζιο αλάτι. Προσοχή στις κρυφές πηγές νατρίου στη διατροφή όπως πολλά είδη τυριών, ψωμί, πίκλες κ.α.
Τέλος επειδή η διατροφή δεν είναι φάρμακο αλλά μία ευχαρίστηση, πρέπει να την απολαμβάνουμε με παρέα και όχι μπροστά στην τηλεόραση. Αυτό θα βοηθήσει να προσλαμβάνονται μικρότερες ποσότητες, και αν οι ενήλικες δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους θα έχουν επιτελέσει έναν από τους σημαντικούς ρόλους τους στην οικογένεια.