BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κατηγορούν ΗΠΑ και Βρετανία για επίθεση καμικάζι με 31 νεκρούς

Με όρκους για εκδίκηση και απόδοση ευθυνών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία το Ιράν ανακοίνωσε χθες πως τουλάχιστον 31 πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση καμικάζι στην περιοχή Πισίν, κοντά στα ιρανοαφγανικά σύνορα, και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι έξι υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, που ήταν και ο στόχος των τρομοκρατών.
Συγκεκριμένα, οι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης βρίσκονταν μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο καθ’ οδόν προς μια συνάντηση που είχαν στην περιοχή Πισίν κοντά στα σύνορα Ιράν με Πακιστάν, όταν ένας άνδρας κινούμενος πλησίον του αυτοκινήτου πυροδότησε εκρηκτικά που μετέφερε, σκοτώνοντας τους επιβαίνοντες σ’ αυτό, αλλά και αθώους πολίτες.
Μεταξύ των νεκρών φρουρών είναι και ο στρατηγός Νουραλί Σουστάρι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών και ο στρατηγός Μοχμεντζαντέχ, διοικητής των δυνάμεων των Φρουρών στο Μπαλουχιστάν.
Αν και η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως μία οργάνωση σουνιτών ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι αναμείχθηκαν στην επίθεση εναντίον των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης και προειδοποίησαν ότι θα εκδικηθούν, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Fars».
«Η τρομοκρατική οργάνωση του Ρίτζι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση», μετέδωσε η τηλεόραση, αναφερόμενη στον Αμπντολμαλέκ Ρίτζι, ηγέτη της σουνιτικής Τζουντόλαχ, ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για «τρομοκράτες που στηρίζονται από το Μεγάλο Σατανά, τις ΗΠΑ, και τη σύμμαχό τους, Βρετανία».
O πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί επιβεβαίωσε το θάνατο των υψηλόβαθμων διοικητών σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, λέγοντας πως «στόχος των τρομοκρατών ήταν να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια στην επαρχία Σιστάν-Μπαλοχιστάν και αυτό δείχνει ότι δεν θέλουν να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή με βάση το οικονομικό σχέδιο», ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Από την πλευράς τους, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση αυτοκτονίας αρνούμενες ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση μ’ αυτή.
Επισημαίνεται ότι οι πιστοί στο πνεύμα της επανάστασης του 1979 Φρουροί της Επανάστασης είναι στην πραγματικότητα 120.000 ετοιμοπόλεμοι άνδρες, που μεριμνούν για την ιρανική ασφάλεια σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, είναι υπεύθυνοι για το πυραυλικό σύστημα και διαθέτουν αυτόνομο εξοπλισμό, στρατιωτικό και ναυτικό.
Η σουνιτική οργάνωση Τζουντόλαχ, που κατά το σιιιτικό Ιράν στηρίζεται από τις ΗΠΑ, επιτέθηκε τελευταία φορά σε σιιτικό τέμενος του Ιράν –στο Μπαλουχιστάν– τον περασμένο Μάιο.

Αποκωδικοποίησαν την τρισδιάστατη δομή του ανθρώπινου γονιδιώματος


Αμερικανοί ερευνητές αποκωδικοποίησαν την τρισδιάστατη δομή του ανθρώπινου γονιδιώματος ανοίγοντας τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις στις λειτουργίες και τις γονιδιωματικές δομές, σύμφωνα με τις εργασίες τους που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Όπως εξηγεί ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης αυτής, ο Νίνκε βαν Μπέρκουμ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης: «Αποσυνθέτοντας το γονιδίωμα σε χιλιάδες τμήματα, δημιουργήσαμε έναν χάρτη σε τρεις διαστάσεις αποκαλύπτοντας σε λεπτομέρειες τις σχέσεις ανάμεσα σε όλα αυτά τα τμήματα», και προσθέτει: «Κάναμε ένα φανταστικό τρισδιάστατο παζλ και στη συνέχεια το λύσαμε με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή».
Για να το κάνουν αυτό οι επιστήμονες αυτοί χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία που βαπτίστηκε «Hi-C«, η οποία τους επέτρεψε να απαντήσουν στις ερωτήσεις που παρέμεναν μέχρι σήμερα χωρίς απάντηση, εξηγούν τώρα πώς κάθε κύτταρο του σώματος μπορεί να περιέχει περίπου τρία δισεκατομμύρια βασικά ζεύγη του DNA λειτουργώντας θαυμάσια.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι σε μικρή κλίμακα το DNA είναι μια διπλή έλικα», αποκαλύπτει ο Ερεζ Λιμπερμαν Αιντεν, ερευνητής της σχολής μηχανικής του Χάρβαρντ, και ένας από τους συντάκτες της μελέτης αυτής, που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Science που κυκλοφορεί την Πέμπτη.
Αν απλώναμε τελείως αυτήν την διπλή έλικα, το γονιδίωμα που περιέχεται σε κάθε κύτταρο θα είχε δυο μέτρα μήκος. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν πως η δομή αυτή μπορεί να εισαχθεί στην πυρήνα ενός ανθρώπινου κυττάρου του οποίου η διάμετρος δεν είναι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό του χιλιοστού, προσθέτει η ίδια πηγή.
Αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει να επιλυθεί το μυστήριο αυτό, δηλώνουν οι ερευνητές αυτοί. Ανακάλυψαν επίσης ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι οργανωμένο σε δυο ξεχωριστά διαμερίσματα: τα ενεργά γονιδιώματα που είναι προσβάσιμα στις πρωτεΐνες χωρίζονται από το μη χρησιμοποιούμενο DNA, που είναι αποθηκευμένο. Τα χρωμοσώματα περνούν από το ένα διαμέρισμα στο άλλο συνεχώς και το DNA τους είναι πότε ενεργό και πότε ανενεργό.

Τέλος οι παχυλοί μισθοί των golden boys

Τέρμα στα «golden boy» βάζει η κυβέρνηση, κόβοντας τους προκλητικούς μισθούς των διοικητών και των προέδρων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων.
Από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού ακούσαμε για «χρυσούς» μισθούς μισού εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο για τον Πρόεδρο του ΟΠΑΠ Α.Ε , 400 χιλιάδων ευρώ για τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και 340 χιλιάδων για τον πρόεδρο της ΕΡΤ.
Τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, τόνισαν ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι σπάταλο, την ώρα που υπάρχουν πτυχιούχοι, ωρομίσθιοι καθηγητές που αμείβονται με 9 ευρώ την ώρα, μόνιμες καθαρίστριες σχολείων με 600 ευρώ τον μήνα και χιλιάδες νέοι «όμηροι» των stage.

Συνέχεια της δίκης για τη δολοφονία του Ν. Σεργιανόπουλου


Kατάμεστη ήταν τη Δευτέρα η αίθουσα του δικαστηρίου στην υπόθεση του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, καθώς προβλήθηκε το επίμαχο βίντεο από κάμερα ασφαλείας.
Το συγκεκριμένο βίντεο δείχνει τον δημοφιλή ηθοποιό να συνοδεύεται σε ταχυφαγείο από έναν άγνωστο άνδρα, τέσσερις ημέρες πριν από τη δολοφονία του.
Εάν το δικαστήριο δεχθεί πως ο συγκεκριμένος άνδρας είναι ο 30χρονος Γεωργιανός, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός πως η γνωριμία τους έγινε τη βραδιά τού φόνου.
Πάντως και οι δικηγόροι τής οικογένειας Σεργιανόπουλου δεν μπόρεσαν με βεβαιότητα να αναγνωρίσουν ποιός συνόδευε τον ηθοποιό στο βίντεο.

Καταργείται η θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία


Προς πλήρη κατάργηση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία προσανατολίζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό ανέφερε αρμόδια πηγή του ΥΕΘΑ διευκρινίζοντας σχετική αναφορά του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων χθες στη Βουλή.

Από το υπουργείο διευκρίνιζαν ότι θέμα μείωσης της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία δεν υφίσταται και ότι ο προσανατολισμός είναι προς την κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης στράτευσης και στα δύο αυτά Όπλα. Σχετική δέσμευση υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ενώ και η προηγούμενη κυβέρνηση εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν σύντομα ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί ως προς το χρόνο εφαρμογής τους.

Τα παιδιά στέλνουν μήνυμα στο Πρωθυπουργό για το κλίμα


Τα παιδιά, εν΄ όψει της Κοπεγχάγης, ενώνουν τις φωνές τους με το WWF Ελλάς και την Greenpeace, ζητώντας μια δυναμική και υπεύθυνη στάση της χώρας στην κρίσιμη Συνδιάσκεψη του ερχόμενου Δεκεμβρίου.
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Παρακαλούμε πολύ να πάτε στην Κοπεγχάγη, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, 7-18 Δεκεμβρίου 2009, και να βοηθήσετε δυναμικά στην απόφαση μιας τολμηρής και δίκαιης συμφωνίας για την προστασία του κλίματος, πριν να είναι πολύ αργά. Σας ζητάμε να μεταφέρετε το μήνυμα ότι θέλουμε να ζήσουμε σε έναν ανθρώπινο πλανήτη, ασφαλή και υγιή, χωρίς πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και άλλες καταστροφές! Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε να επιστρέψετε νικητής!»
Τα παιδιά με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, καλούνται να παροτρύνουν τον Πρωθυπουργό να δείξει μια σθεναρή στάση στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και να ζητήσει τη δέσμευση των ηγετών για μείωση των εκπομπών του CO2 κατά 40% μέχρι το 2020, εκ μέρους των ανεπτυγμένων χωρών.
Το WWF Ελλάς και η Greenpeace, στο πλαίσιο της από κοινού εκστρατείας τους «Μαζί για το Κλίμα», καλούν τα παιδιά όλης της χώρας να γράψουν και να ζωγραφίσουν μια κάρτα στον Πρωθυπουργό για τη σωστή στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας στην Κοπεγχάγη.
Μέσα από ένα απλό φυλλάδιο, τα παιδιά παροτρύνονται να εκφράσουν με τον δικό τους αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο τη θέλησή τους για τη σωτηρία του πλανήτη.
Τα παιδιά καλούνται να ετοιμάσουν την κάρτα τους προς τον Πρωθυπουργό και να την αποστείλουν στο WWF Ελλάς, ως τις 30 Νοεμβρίου. Οι κάρτες θα παραδοθούν στον Πρωθυπουργό, αφού πρώτα εκτεθούν σε κατάλληλο χώρο για να έχει ευκαιρία να τις απολαύσει το κοινό.

Απαγοητεύουν οι αποφάσεις Ομπάμα για τα απειλούμενα είδη


Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε στις περιβαλλοντικές οργανώσεις η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, να μη συμπεριλάβει τη φώκια largha στη λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η φώκια largha, που ξεχωρίζει γιατί είναι γεμάτη μαύρες βούλες, ζεί στην Αρκτική και η επιβίωσή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πάγους, οι οποίοι ωστόσο λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα καθώς η φώκια largha γεννά τα μωρά της αποκλειστικά πάνω στους πάγους, γεγονός που σημαίνει ότι αν επαληθευθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, το συγκεκριμένο είδος πιθανότατα θα εξαφανιστεί.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με μελέτες περιβαλλοντολόγων, το 40% των θαλάσσιων πάγων στην Αλάσκα αναμένεται να λιώσει μέχρι το 2050.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Βιοποικιλότητας, επισημαίνεται ότι ο Ομπάμα όχι μόνο αρνήθηκε να συμπεριλάβει τη φώκια largha στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση αλλά επανεξετάζει τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αρκτική.
Αυτό σημαίνει ότι η φώκια largha, εκτός από την κλιματική αλλαγή θα απειλείται επίσης από την ηχορύπανση και την ανθρώπινη παρουσία.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν λόγο για θυσία της φύσης στο βωμό της πολιτικής.
Παράλληλα, οι περισσότεροι εξ αυτών ανακαλούν τα λεγόμενά τους περί «πράσινης διακυβέρνησης Ομπάμα» και τον ταυτίζουν με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.
«Η επιστήμη και η προστασία του περιβάλλοντος εξακολουθούν να έρχονται σε δεύτερη θέση, πίσω από τις πολιτικές προσδοκίες και φιλοδοξίες», υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντολόγοι.

Γκόρντον Μπράουν: «καταστροφικό» το μέλλον του πλανήτη


Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε ομιλία του στο Φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα (MEF) στο Λονδίνο, προειδοποίησε ότι το μέλλον του πλανήτη προβλέπεται να είναι «καταστροφικό», με κύματα καύσωνα, πλημμύρων και ξηρασιών, αν επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη.
Ο Γκόρντον Μπράουν επισήμανε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν μπροστά τους ένα περιθώριο 50 ημερών για να «σώσουν τον πλανήτη».
Είναι καιρός να δράσουμε, δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη σωτηρία του πλανήτη, τόνισε χαρακτηριστικά στο Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν 17 χώρες μέλη με τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπομπών ρύπων στο πλανήτη.
Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης στοχεύει στη σύναψη μιας κοινής συμφωνίας για τη κλιματική αλλαγή, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.
Ο κος Μπράουν τόνισε ότι η χώρα του πρόκειται να αντιμετωπίσει συχνότερα φαινόμενα ξηρασίας και πλημμύρων στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής του κλίματος, το καλοκαίρι του 2003, όπου η Ευρώπη «χτυπήθηκε» από ένα κύμα καύσωνα, που κόστισε τη ζωή 35,000 ανθρώπων.
Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορεί να συμβεί συχνότερα στο μέλλον, για αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής.
Οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κλιματική αλλαγή, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, τόνισε ο ίδιος.
Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα στο μέλλον, όπως η μαζική μετανάστευση, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία τώρα.
Οι ζημιές που θα προκληθούν από την ανεξέλεγκτη αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, καμία αναδρομική συμφωνία στο μέλλον δεν θα μπορέσει να επανορθώσει την κατάσταση, συμπλήρωσε ο ίδιος.