BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Το γερμανικό σωσίβιο για την Ελλάδα

Το Βερολίνο κάνει «θεαματική» στροφή και σύμφωνα με τη Financial Times Deutschland επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Παρά τη διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης, οι σχετικές φήμες δεν λένε να κοπάσουν.

Δύσκολα βρίσκει κανείς αυτή τη στιγμή Γερμανούς πολιτικούς που θα ήθελαν να μιλήσουν για το θέμα μιας πιθανής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενόψει μάλιστα της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αν διαρρεύσουν νωρίτερα τα γερμανικά σχέδια, το Βερολίνο δεν θα είχε αύριο την ευχέρεια διαπραγμάτευσης. Όλοι στο Βερολίνο κατανοούν ότι η Γερμανία ως ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην επιχείρηση οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας. Το ζητούμενο για τη Γερμανία είναι, στην προσπάθεια αυτή να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες.

Με χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου;

Υπάρχει όμως και η ενδοκυβερνητική διάσταση για τη δημοσιονομική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Ενώ στους Χριστιανοδημοκράτες, και ειδικά στον υπουργό οικονομικών, υπάρχει η διάθεση για βοήθεια προς την Ελλάδα με απώτερο στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ, οι φιλελεύθεροι την απορρίπτουν κατηγορηματικά. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των φιλελευθέρων στο γερμανικό κοινοβούλιο και αρμόδιος επί των οικονομικών, Καρλ Λούντβιγκ Τίλε, μιλώντας στη Deutsche Welle για τις φήμες περί γερμανικής βοήθειας. “Δεν μπορείς βέβαια να αποκλίσεις καμία υπόθεση. Αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση για βοήθεια δεν είναι επίκαιρη. Επίκαιρο αυτή τη στιγμή είναι μια ξεκάθαρη απογραφή, μια ξεκάθαρη εντολή για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα, και τίποτα άλλο.

Θα ήταν λάθος να βοηθήσουμε ένα κράτος με χρήματα του Γερμανού φορολογουμένου δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα προηγούμενο και για άλλα κράτη. Όταν θα έχουν προβλήματα θα λένε: δεν χρειάζεται να κάνουμε ανάλογες προσπάθειες εφόσον θα βοηθηθούμε. Αυτός είναι ένας ολότελα λανθασμένος δρόμο”, λέει ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Κυβερνητικές διαψεύσεις που επιβεβαιώνουν

Η Γερμανία δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ανώδυνα και απλόχερα βοηθά όταν άλλα κράτη της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πάντως, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, όπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση των διαψεύσεων. Όταν χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Financial Times Deutschland η πληροφορία ότι το γερμανικό υπουργείο οικονομικών έχει προετοιμάσει συγκεκριμένα σχέδια οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ, δεν διέψευσε το γεγονός της βοήθειας, αλλά είπε ότι δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η σταθερότητα του ευρώ αφορά όλους τους εταίρους

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις της Νικολέτ Κρεσλ, αρμόδια για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών και υφυπουργός οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση. “Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Γερμανία θα αναλάβει μόνη της μια πρωτοβουλία. Πρόκειται για τη σταθερότητα του Ευρώ, και αυτό το θέμα αφορά όλους τους εταίρους. Όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα πρέπει να αποφευχθεί η εντύπωση, ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δεν χρειάζεται να προσέχουν τον κρατικό τους προϋπολογισμό και αν αντιμετωπίζουν προβλήματα θα τους βοηθήσουν είτε εταίροι είτε ένα άλλο κράτος της ευρωζώνης.”, είπε η κ. Κρεσλ στη Deutsche Welle.

Η όποια απευθείας βοήθεια της Γερμανίας για την Ελλάδα, πχ. σε μορφή κρατικού δανείου, θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και προηγουμένως την επιτροπή οικονομικών. Η επόμενη τακτική συνεδρίασή της είναι στις 24 Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται και η έκτακτη σύγκλισή της.

Buzz: Το όχημα κοινωνικής δικτύωσης της Google

Η Google πρόκειται να επεκτείνει την υπηρεσία email της σε κοινωνικό δίκτυο, με στόχο την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνισμού από το Facebook.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, οι ιθύνοντες της Google ανακοίνωσαν ένα νέο προϊόν, το Google Buzz, που περιλαμβάνει στοιχεία από κοινωνικά δίκτυοα όπως το Facebook, MySpace και το Twitter, δημιουργώντας μια εντελώς νέα υπηρεσία.

Το Buzz, που βασίζεται στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail της εταιρείας, επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο μεταξύ τους, καθώς και να βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο.

Τέτοια χαρακτηριστικά εφαρμόζονται ήδη στα κοινωνικά δίκτυα, με τη Google να επισημαίνει ότι η πορεία προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ζωτικής σημασίας για το μέλλον της. «Δημιουργούμε αυτή την υπηρεσία σήμερα γιατί μόλις αρχίζουμε» δήλωσε ο Μπράντλι Χόροβιτζ, αντιπρόεδρος product marketing της Google. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, μπορούμε να το συνδέσουμε με τόσους τρόπους στις υπόλοιπες λειτουργίες της Google αλλά και άλλα κομμάτια του Ίντερνετ».

Το Buzz θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες με εκείνους που υπάρχουν ήδη στη λίστα επαφών του Gmail, ενώ θα μπορούν να μοιράζονται και πληροφορίες ένας προς έναν χωρίς να ενημερώνεται όλη η λίστα επαφών. Ελπίδα της εταιρείας είναι ότι θα πείσει τους 150 εκατομμύρια χρήστες του Gmail να χρησιμοποιήσουν τη νέα υπηρεσία, κάτι που αυτόματα θα φέρει το Buzz στη δεύτερη θέση των κοινωνικών δικτύων από πλευρά αριθμού χρηστών, ξεπερνώντας ακόμη και το MySpace.

Η κίνηση αυτή φέρνει την εταιρεία σε τροχιά ανταγωνισμού με μια σειρά μικρών εταιρειών, άνευ προηγούμενου. Αν και η Google παραμένει η ισχυρότερη δύναμη του Web, βλέποντας τα έσοδα της να αυξάνονται παρά την ύφεση, ταυτόχρονα αισθάνεται αυξημένη πίεση από ανταγωνιστές που στηρίζονται σε υπηρεσίες σύνδεσης και δικτύωσης των χρηστών στο Διαδίκτυο.

Το Facebook, που γιόρτασε την έκτη επέτειο του την περασμένη εβδομάδα, διαθέτει περισσότερους από 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Το Twitter, την ίδια ώρα, παραμένει μία από τις εντυπωσιακότερες επιχειρήσεις του Διαδικτύου που αναπτύσσεται με ταχείς ρύθμους.

Η ενασχόληση με το social μέρος του Διαδικτύου δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Google. Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει η παρουσίαση και τα σχετικά δημοσιεύματα για το Google Wave, μια υπηρεσία με πληθώρα χαρακτηριστικών δικτύωσης, η οποία πάντως ακόμη παραμένει σε πειραματικό στάδιο.

«Πιστεύω ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες στο Διαδίκτυο έχουν υποστεί σειρά αλλαγών σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο συνιδρυτής της Google, Σέρτζι Μπριν. «Ανταγωνιστές θα υπάρχουν πάντα, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε κι εμείς να συνεισφέρουμε αποτελεσματικά στην κοινωνική δικτύωση των χρηστών».

"Είμαστε όλοι εξωγήινοι";

Οι άνθρωποι και οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί ήρθαν στη Γη από το διάστημα, με "όχημα" τους περιπλανώμενους κομήτες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα νέα αστρονομικά στοιχεία που συνεχώς έρχονται στο φως, σύμφωνα με κορυφαίο βρετανό επιστήμονα.

Ο καθηγητής Τσάντρα Γουικραμασίνγκε, διευθυντής του Κέντρου Αστροβιολογίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σε άρθρο του στο "International Journal of Astrobiology" (Διεθνές Περιοδικό Αστροβιολογίας) του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Τέλεγκραφ", τονίζει ότι η γήινη ζωή έχει κοσμική προέλευση, αλλά ένα "πολιτισμικό φράγμα" εμποδίζει τους ανθρώπους του πλανήτη να παραδεχθούν τη διαστημική τους καταγωγή.

Όπως αναφέρει, η αστρονομία συνεχίζει να αποκαλύπτει την παρουσία οργανικών μορίων και οργανικής "σκόνης" σε μια τεράστια κοσμική κλίμακα, που καλύπτει το ένα τρίτο περίπου του συνολικού διαστρικού άνθρακα. Εκτιμά ότι όπως στη Γη η οργανική ύλη, που έχει αποθηκευτεί στη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών και ανιχνεύεται στα γεωλογικά στρώματα, κατά βάση προέρχεται από τη σταδιακή αποσύνθεση ζώντων κυττάρων, έτσι και στο αχανές διάστημα η διαστρική οργανική ύλη έχει βιολογική προέλευση, από αποσυντεθειμένα βακτήρια και μικρόβια.

Ο Γουικραμασίνγκε εκτιμά ότι, καθώς φέτος ξεκίνησε μια νέα δεκαετία, η δεύτερη του 21ού αιώνα, ήρθε η ώρα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει πια την εξωγήινη καταγωγή της και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε κοσμική κλίμακα.

Ο διάσημος επιστήμων, ο οποίος γεννήθηκε στη Σρι Λάνκα το 1939, υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του διάσημου βρετανού αστρονόμου Φρεντ Χόιλ, μαζί με τον οποίο υπήρξαν, στη δεκαετία του ΄60, οι πρωτεργάτες της θεωρίας της "πανσπερμίας", σύμφωνα με την οποία η ζωή είναι διάχυτη στο σύμπαν και διασπείρεται συνεχώς, με τον τρόπο αυτό φθάνοντας και στη Γη.

Σύμφωνα με τον Γουικραμασίνγκε, οι πρώτοι "σπόροι" της ζωής έφτασαν με κομήτες που έπεσαν στον πλανήτη μας πριν περίπου 3,8 δισ. χρόνια. Ήσαν μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί, που τελικά εξελίχτηκαν για να δημιουργήσουν τη βιοποικιλότητα που σήμερα βλέπουμε στη Γη.

"Ναι, είμαστε όλοι εξωγήινοι, μοιραζόμαστε μια κοσμική καταγωγή", τονίζει. «Κάθε φορά που ένα νέο πλανητικό σύστημα σχηματίζεται, λίγα μικρόβια που επιβιώνουν, βρίσκουν το δρόμο τους σε κάποιους κομήτες. Μετά αυτά πολλαπλασιάζονται και 'σπέρνονται' σε άλλους πλανήτες. Είμαστε, έτσι, τμήμα μιας ενιαίας αλυσίδας που εκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του Κόσμου. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν αναμφισβήτητα προς αυτή την κατεύθυνση", προσθέτει.

Ουσιαστικά, όπως πιστεύει, πρόκειται για μια κυκλική διαδικασία μεταφοράς της ζωής από πλανήτη σε πλανήτη (χωρίς την μεσολάβηση εξωγήινων κατ' ανάγκην!). Οι κομήτες πέφτουν πάνω σε πλανήτες και σπρώχνουν την οργανική ύλη στο διάστημα. Ένα μέρος από αυτή την ύλη επιβιώνει πάνω σε κομήτες και μεταφέρεται έτσι, με την επόμενη πρόσκρουση, σε άλλο πλανήτη κ.ο.κ. στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών.

Πάντως ο κεϊλανο-βρετανός αστρονόμος παραδέχεται ότι η θεωρία του δεν μπορεί να εξηγήσει πώς άρχισε πραγματικά η ζωή για πρώτη φορά κάπου στο σύμπαν. "Αν και δεν έχουμε ξεκάθαρη γνώση για το πώς η ζωή ξεκίνησε στην αρχή, από τη στιγμή που αυτό συνέβη, άρχισε την εξάπλωσή της στον Κόσμο και η επιβίωσή της ήταν αναπόφευκτη", υποστηρίζει.

Ο Γουικραμασίνγκε και η θεωρία της πανσπερμίας αντιτίθενται στην εναλλακτική -και πιο δημοφιλή μεταξύ των επιστημόνων μέχρι στιγμής- θεωρία ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από μια "πρωταρχική σούπα" χημικών στοιχείων, από όπου, με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και μετά από πολλές "δοκιμές" και τύχη, ξεπήδησαν τα πρώτα οργανικά μόρια, που αποτέλεσαν την απαρχή της μακράς εξελικτικής πορείας της ζωής.

Ο 70χρονος αστροβιολόγος αντιτείνει ότι, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, πολλές επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι μεγάλες εκτάσεις του γαλαξία μας είναι "σπαρμένες" με γιγάντια σύννεφα σκόνης γεμάτης οργανικά μόρια. Όπως αναφέρει, η φασματοσκοπική ανάλυση αυτών των οργανικών μορίων δείχνει ότι στην πραγματικότητα είναι απομεινάρια βακτηρίων που έχουν πια διασπαστεί. "Τα διαστρικά νέφη φαίνονται να είναι τα νεκροταφεία και όχι τα λίκνα της ζωής", γράφει στο άρθρο του.

Δίκτυο Μεσόγειος SOS: άμεση έρευνα για τα ραδιενεργά απόβλητα της Μαφίας

Η ΜΚΟ Δίκτυο Μεσόγειος SOS, επαναφέρει το θέμα των τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αποστέλλοντας επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία, την οποία συνυπογράφουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η εν λόγω υπόθεση, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Η πιθανότητα σκόπιμης απόρριψης ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο ή στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, αποτελεί σοβαρότατη απειλή, η οποία χρήζει την άμεση και καίρια παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων.

Η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, που ήδη από το 1990 καταγγέλλει τη διακίνηση τοξικών αποβλήτων και τη διάθεσή τους στο βυθό της θάλασσας, εκτιμά πως περισσότερα από 637 «δηλητηριώδη» πλοία βρίσκονται σήμερα βυθισμένα και κρυμμένα στη Μεσόγειο, κάποια από τα οποία μάλιστα στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου.

Στην εν λόγω επιστολή των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, ζητείται η σύσταση εξειδικευμένης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία σε συνεργασία και με τις Ιταλικές αρχές, θα συλλέξει και αξιολογήσει όλα τα κρίσιμα στοιχεία, ούτως ώστε να προωθηθεί άμεσα η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι υποψίες για ραδιενεργά και τοξικά φορτία στα πλοία, που βρίσκονται διάσπαρτα στο βυθό της Μεσογείου, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για τον θαλάσσιο πλούτο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω θέμα, αφορά την εσκεμμένη βύθιση δεκάδων πλοίων που μετέφεραν πυρηνικά αλλά και επικίνδυνα απόβλητα από τη Μαφία εδώ και 20 χρόνια.

Το κλίμα στη Β. Ελλάδα επηρέασε τις αρκούδες

Οι αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, έπεσαν σε χειμερία νάρκη ένα μήνα αργότερα, λόγω της καλοκαιρίας. Αντίθετα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Αρκτούρου, οι αρκούδες που ζουν σε αιχμαλωσία, έχουν «κοιμηθεί» από τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

«Είναι λογικό να έχουν αυτή τη χρονική διαφορά, γιατί οι αρκούδες που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας έχουν απόκλιση από τον φυσικό βιολογικό κύκλο» εξηγεί η Βάσω Πετρίδου.

Από έρευνες που έγιναν σε περιοχές όπου ζουν αρκούδες, διαπιστώθηκε ότι ήδη έχουν φωλιάσει από τα μέσα Ιανουαρίου, λίγο αργότερα από ότι συνηθίζεται, εξαιτίας του σχετικά καλού καιρού, συμπλήρωσε η κ. Πετρίδου.

«Οι 13 αρκούδες που ζουν στο καταφύγιο του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο, έχουν κοιμηθεί νωρίτερα και το καταφύγιο έχει κλείσει τις πόρτες του στους επισκέπτες» κατέληξε η ίδια.

Είναι σημαντικός ο χειμέριος ύπνος για την αρκούδα, αφού την προστατεύει από την έλλειψη τροφής λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη φύση.

Οι αρκούδες που ζουν στο καταφύγιο είναι στειρωμένες, λόγω ότι δεν πρέπει να αναπαράγονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

«Τα μικρά δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια, κατά την απελευθέρωσή τους, να επιβιώσουν στο δάσος» συμπλήρωσε η κ. Πετρίδου.