BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ευρήματα από την αρχαιότερη κατοικία στην Ελλάδα

Γεωφυσικές έρευνες στο λόφο της Κεφαλάς στην Κνωσό αποκάλυψαν ευρήματα από την αρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ. Τη σημαντική αυτή ανακάλυψη παρουσίασε η διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγήτρια πανεπιστημίου κα Κάθριν Μόργκαν στην ετήσια ανοιχτή συνάντηση της Σχολής στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ραντάρ και σε συνεργασία με Ολλανδούς επιστήμονες σε έρευνες που διεξάγονταν από τον Μάιο του 2009 για την χαρτογράφηση και οπτικοποίηση αρχαιολογικών και γεωλογικών ιζημάτων στην περιοχή της Κνωσού.

Στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού της Βρετανικής Σχολής, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 1900, η κα Μόργκαν παρουσίασε ακόμα την πορεία αντίστοιχων ερευνών στην νησίδα Κέρος των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στον οικισμό Δασκάλιο ο οποίος ήταν σημαντικός οικισμός κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, στον Κάβο της Κέρκυρας, την Θεσσαλία τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση της κας Μόργκαν ότι βάση των αρχαιολογικών ερευνών της σχολής στην Αίγινα, λόγω των φυσικών πόρων, και των εμπορικών δυνατοτήτων του νησιού, άνθιζε η κατασκευή πήλινων αγγείων από την εποχή του χαλκού μέχρι και την δεκαετία του 1960, ενώ σήμερα μόνο μία οικογένεια εξακολουθεί να διατηρεί αυτή την παράδοση των πέντε χιλιετιών.

Επίσημος προσκεκλημένος της συνάντησης της Βρετανικής σχολής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Ρόμπιν Κόρμακ ο οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή του Βυζαντίου στην κληρονομιά της Βρετανικής αυτοκρατορίας μέσα από το έργο σημαντικών βρετανών αρχιτεκτόνων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Γουόλτερ Σάικς, ο οποίος εργάστηκε από το 1906 έως το 1911 για την Βρετανική Σχολή στην Αθήνα και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές και συντηρήσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων στη χώρα μας.

Ο Σάικς ήταν ένας από τους σχεδιαστές της πόλης του Νέου Δελχί και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την βυζαντινή αρχιτεκτονική και από την εμπειρία του στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόρμακ στους Ρόμπερτ Βάις Σούλτς και τον συμφοιτητή και μετέπειτα συνεργάτη του Σιντνεϊ Μπάρνσλεϊ, οι οποίοι ήρθαν με υποτροφία στην Ελλάδα για Βυζαντινές σπουδές. Ο Σούλτς, βαθύτατα επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Ελλάδα, φαίνεται ότι έχτισε τον Καθεδρικό ναό του Χαρτούμ στο Σουδάν, στα πρότυπα του Αγ. Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν και το σημαντικότερο έργο του.

Καμμένος: Καμία αμφιβολία για το χρηματισμό πολιτικών στην υπόθεση Siemens


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολιτικοί πληρώθηκαν για την υπόθεση Siemens Τo θέμα είναι να βγουν όλα τα ονόματα», τόνισε, μιλώντας στο Real Fm, o βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος «Θα βγάλουμε άκρη, γιατί αλλιώς θα ξεφτιλιστούμε», πρόσθεσε και επεσήμανε πως «η άποψη των πολιτών είναι ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές γίνονται, προκειμένου οι πολιτικοί να καλύψουν τους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει πια στο όριο η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς».

«Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά μας φτύνουν, γιατί όλοι πιστεύουν ότι όλοι συμμετέχουμε σε μία συγκάλυψη. Η εξεταστική για τη Siemens αποτελεί ένα στοίχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι πολιτικοί πληρώθηκαν. Υπάρχουν ομολογίες στη Γερμανία, από εκείνους που έδιναν τα λεφτά. Άρα, ότι υπάρχει πολιτικό χρήμα στην υπόθεση Siemens, είναι δεδομένο», συμπλήρωσε

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «ήδη υπάρχουν ονόματα, υπάρχουν λογαριασμοί πολιτικών, οι οποίοι έχουν πάρει χρήματα σε offshore εταιρίες, οι οποίες ανοιγόμενες, δείχνουν ότι πρόκειται για offshore συγγενικών τους προσώπων. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι θα βγουν, το θέμα είναι να βγουν όλοι. Σε ότι αφορά το C4i, (...) δεν υπάρχει κανένα δεδομένο ότι θα αφήσουμε οποιαδήποτε υπόθεση, η οποία δεν θα διερευνηθεί. Το βασικό μας μέλημα, είναι να ακολουθήσουμε τους δρόμους του χρήματος. Και στην υπόθεση του C4i, υπάρχουν δρόμοι χρήματος».

Έβρος: τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες

Η στάθμη του ποταμού Έβρου έχει αρχίσει και υποχωρεί κάτω από τα όρια, σχεδόν σε όλους τους σταθμούς μέτρησης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, η κρίση οδεύει στο τέλος της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ακριτικό νομό, να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη άνω των 250,000 στρεμμάτων, να έχει καλύψει σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες, αντλιοστάσια, καθώς και άλλες υποδομές.

Οι ζημιές υπολογίζονται από το νομάρχη Ν. Ζαμπουνίδη, περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου μέσω διακρατικής συμφωνίας, να δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών του ποταμού Έβρου.

Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας έργου, η οποία θα διαχειρίζεται τα προβλήματα του νομού, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε, όπως τόνισε ο υπουργός «να μην χρειαστεί πλέον εκ των υστέρων να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας πλημμύρας, άλλα ως Προμηθείς να προλαμβάνουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

Ο ΟΗΕ και η Ινδονησία συνεργάζονται για την κλιματική αλλαγή

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) και η Ινδονησία, ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua.

Τα παράκτια και τα θαλάσσια οικοσυστήματα λειτουργούν ως φυσικοί σύμμαχοι κατά του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ινδονησίας, Fadel Muhammad και ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, Achim Steiner, σε κοινή δήλωση τους, τόνισαν ότι «θα πιέσουμε όλες τις χώρες να λάβουν μέτρα για την προστασία των παράκτιων και θαλασσίων οικοσυστημάτων, αφού λειτουργούν ως φυσικοί σύμμαχοι κατά της κλιματικής αλλαγής».

Επίσης, πρόσθεσαν ότι θα πραγματοποιηθεί αναλυτική έρευνα για το ρόλο των ωκεανών ως ρυθμιστές της κλιματικής αλλαγής, αφού απορροφούν σημαντικό μέρος των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ινδονησία είναι μια χώρα που διαθέτει μεγάλη έκταση με μαγκρόβια δέντρα αλλά και θαλάσσια χόρτα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση των εκπομπών του CO2, δήλωσε ο Fadel Muhammad.

Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για το μέλλον του πλανήτη και ειδικότερα για τον περιορισμό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που καταστρέφουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τόνισε ο ίδιος.

«Η κοινή δράση της Ινδονησίας και του ΟΗΕ στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο Achim Steiner.