BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κρίσιμη η κατάσταση στα ποτάμια της Ελλάδας

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση, ως προς την ποιότητα των υδάτων των ελληνικών ποταμών, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής , Κώστας Καρτάλης, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

«Σε πολλές περιπτώσεις οι ποταμοί της χώρας δεν αντιμετωπίζονται ως πηγές ζωής αλλά ως αποδέκτες οικιακών, βιομηχανικών/βιοτεχνικών και γεωργικών αποβλήτων. Σημαντική είναι η επιβάρυνση και εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών αλλά και των υδροηλεκτρικών και αρδευτικών φραγμάτων. Επιπρόσθετα το νομοθετικό σύστημα είναι ελλιπές και καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας» τόνισε ο κ. Καρτάλης.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Π. Μέρκος, ενημέρωσαν την υποεπιτροπή για την εν λόγω κατάσταση.

Λόγω της περιορισμένης βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδος, η κατάσταση των ποταμών είναι καλύτερη από το μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ, αλλά παρ όλα αυτά το 58% των ποταμών βρίσκεται σε μέτρια ή και σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ.

Υπάρχουν όμως πολλά ποτάμια, ιδιαίτερα σε ορεινές ζώνες, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

Τα σημαντικότερα προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται στους ποταμούς Αξιό, Πηνειό, Έβρο και Ασωπό, ενώ μέτρια ή ελλιπής είναι η κατάσταση στο Σπερχειό, το Νέστο, τον Αλιάκμονα, το Στρυμόνα και τον Αχελώο).

Ακόμα το ΕΛΚΕΘΕ τόνισε ότι το 85% των βιολογικών καθαρισμών, είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει στο μέγιστο βαθμό.

Διεκόπη η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Για την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου διεκόπη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

Το δικαστήριο είχε αδυναμία να συνεχίσει σήμερα τη διαδικασία, καθώς έχει ανυπέρβλητο κόλλημα η εισαγγελέας έδρας κ. Βασιλική Βλάχου.

Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγος της κας Βλάχου πέθανε αιφνιδίως σε επαγγελματικό ταξίδι του στην Κίνα.

Στην έδρα, στη θέση της κας Βλάχου, ανέβηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος είπε πως βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναγγείλει το κόλλημα της εισαγγελέως έδρας.

Πολιτική Αγωγή και Υπεράσπιση τόνισαν στο δικαστήριο ότι βάσει του νόμου εφόσον έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία, η Αρχή του Ενιαίου της Εισαγγελίας κάμπτεται και επομένως η δίκη ή πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια Εισαγγελική Λειτουργό ή αλλιώς να αναβληθεί και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή με άλλη σύνθεση.

Η δίκη είχε διακοπεί από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και κατέθεσε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κα Βέρτζιν Τσαλικιάν, πρώτη μάρτυρας της υπόθεσης.