BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μάθημα ενημέρωσης κατά του καπνίσματος στα ελληνικά σχολεία

Συνάντηση με τον καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αλλά και Έλληνες κορυφαίους επιστήμονες είχε την Παρασκευή η υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του υπουργείου για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία. Το υπουργείο θα εντάξει ειδικό μάθημα σε γυμνάσια και λύκεια, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των μαθητών.

Για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία, μίλησαν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο καθηγητής Γκρεγκ Κόνολι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Διευθυντής του προγράμματος Έρευνας για τον έλεγχο του καπνίσματος.

"Το κάπνισμα είναι ένας αδιαμφισβήτητος εχθρός. Χωρίς ‘ίσως’ , χωρίς ‘αλλά’, χωρίς ‘θα δούμε’. Χωρίς να το μεταθέτουμε στο αύριο. Καταστρέφει ζωές, σκοτώνει ανθρώπους, διαλύει σε πολλές χώρες τα εθνικά συστήματα υγείας. Κυρίως επηρεάζει τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά"

Άννα Διαμαντοπούλου

Όπως δήλωσε η υπουργός,το Υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνειεκστρατεία σε συνεργασία με το Χάρβαρντ, με ελληνικά Πανεπιστήμια και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, γιατί σε αυτή ακριβώς την ηλικία των 13,14,15 χρονών μπορούμε να προλάβουμε το κάπνισμα. Ξέρουμε όλοι ότι η καταστολή είναι πάντοτε το δεύτερο και λιγότερο αποτελεσματικό μέτρο. Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει σχολείο, σημαίνει αγωγή υγείας«.Στη συζήτηση, που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας, συμμετείχαν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Τριχόπουλος, Παναγιώτης Μπεχράκης και Γιάννης Τούντας.

Βελτιωμένο «τεχνητό πάγκρεας» προσφέρει ελπίδα κατά του διαβήτη

Ένα προηγμένο «τεχνητό πάγκρεας» που δοκιμάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Βρετανία αποδείχθηκε πιο ακριβές από ό,τι οι συμβατικές αντλίες ινσουλίνης στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου Ι (νεανικού διαβήτη).

Το σύστημα αποτελείται από έναν μετρητή γλυκόζης και μια αντλία ινσουλίνης που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Οι ερευνητές όμως ανέπτυξαν και έναν νέο αλγόριθμο με τον οποίο υπολογίζεται ανα πάσα στιγμή η απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης, βάσει των μετρήσεων της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο.

Η δοκιμή έδειξε ότι το νέο «τεχνητό πάγκρεας» ρυθμίζει πιο αποτελεσματικά το διαβήτη τύπου Ι, καθώς διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου εντός των φυσιολογικών ορίων στο 60% των περιπτώσεων.

«Οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τη διαχείριση του διαβήτη τύπου Ι, πιθανότατα όμως θα είναι μια σταδιακή διαδικασία» εκτιμά στο Reuters ο Ρόμαν Χόβορκα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet.

Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες και οφείλεται σε αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνης, την ορμόνη που ρυθμίζει τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα.

Οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να μετρούν τακτικά το σάκχαρο με φορητές συσκευές και να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης αρκετές φορές την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορούν να εφοδιαστούν με μια μόνιμη συσκευλη μέτρησης της γλυκόζης και μια μόνιμη αντλία ινσουλίνης, η οποία όμως διοχετεύει προκαθορισμένες δόσεις της ορμόνης.

Η τελευταία μελέτη έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Ερευνητικού Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη ότι θα αναπτύξει ένα τεχνητό πάγκρες, σε συνεργασία με την Johnson & Johnson, η οποία παράγει αντλίες ινσουλίνης, και την DexCom που παράγει συσκευές διαρκούς μέτρησης της γλυκόζης.

Το σύστημα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές στο Κέμπριτζ βασίστηκε σε εξοπλισμό των εταιρειών Smiths Medical και της Abbot Diabetes Care.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17 παιδιά που πέρασαν μερικά βράδυα στο νοσοκομείο και δοκίμασαν το σύστημα κάτω από διάφορες συνθήκες, όπως πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό, καθώς και έπειτα από έντονη σωματική άσκηση.

ΠΡΩΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Κυβερνητικός αιφνιδιασμός με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Με πρωθυπουργική παρέμβαση δεν πρόκειται να κυρωθεί το νομοσχέδιο

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ρυθμίζονταν τα πριμ, οι υψηλές συντάξεις και η πρόωρη συνταξιοδότηση των περίπου 5.000 υπαλλήλων της πρώην ΟΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής αιφνιδιάζοντας χθες τους πάντες, ακόμη και το αρμόδιο υπουργείο, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση εν όψει των κρίσιμων οικονομικών συγκυριών, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ρύθμιση που οξύνει τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες και γεννάει αισθήματα κοινωνικών διακρίσεων και προνομιακής κοινωνικής ή ασφαλιστικής μεταχείρισης» .

Το κόστος των ρυθμίσεων που αναιρεί η κυβέρνηση εκτιμάται σε 600-800 εκατ. ευρώ και αλλάζει το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με μπόνους των εργαζομένων της πρώην ΟΑ οι οποίοι τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στα σπίτια τους απλήρωτοι, περιμένοντας να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης περικόπτονται οι υψηλές αμοιβές των πιλότων οι οποίοι επιθυμούν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της Ολυμπιακής τους οποίους αφορά η ρύθμιση, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως παρά το ότι δεν θα κυρωθεί αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα γίνουν σεβαστά όσα δικαιώματα έχουν δίκαια και θεμιτά προκύψει από αυτήν την πράξη.

Σημειωτέον ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ τ. Α΄/181/16.9.09) υπεγράφη στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, περίπου 2,5 εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και μία εβδομάδα αργότερα ήταν έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λόγω της προκήρυξης των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Μετά τις εκλογές η πράξη αυτή υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς της νέας κυβέρνησης και κατατέθηκε στη Βουλή περιμένοντας την κύρωσή της.

Μάλιστα ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδης κατέθεσε σχετική ερώτηση στις 4 του μηνός στη Βουλή, ζητώντας να μάθει γιατί αργούσε η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε τελεσίδικες αποφάσεις «που θα σπρώξουν χιλιάδες εργαζομένους στη χωματερή του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανέχειας», αλλά να διασφαλίσει άμεσα και χωρίς περιστολές τις διαδικασίες μετάταξης και συνταξιοδότησης όπως αυτές έχουν προβλεφθεί.

Θιβέτ: ρεκόρ θερμοκρασιών το 2009

Οι θερμοκρασίες στο Θιβέτ το 2009, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, από τότε που διατηρούνται τα αρχεία το 1961, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η περιοχή στα Ιμαλάια είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Η μέγιστη θερμοκρασία στο Θιβέτ το 2009 ήταν 5,9 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 1,5 βαθμός παραπάνω από το «κανονικό», αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «China Daily».

«Οι μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε 29 παρατηρητήρια έδειξαν ρεκόρ υψηλών τιμών», δήλωσε ο Zhang Hezhen, ειδικός στη περιφερειακή μετεωρολογική υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι η άνοδος των θερμοκρασιών αφορούν και το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Το Θιβέτ, όπου το μέσο υψόμετρο είναι στα 4,000 μέτρα, είναι πολύ ευάλωτο απέναντι στη κλιματική αλλαγή, τονίζουν οι επιστήμονες.

Η υπερθέρμανση ήδη προκαλεί το λιώσιμο των παγετώνων που τροφοδοτούν τα ποτάμια και παρέχουν νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η περιοχή λειτουργεί ως «μεγεθυντικός φακός» για την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας, Zheng Guoguang.

«Η επίδραση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου, έχει επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων και τη συρρίκνωση των παγετώνων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα της στάθμης των υδάτων στις λίμνες του Θιβέτ. Αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση εκατομμύρια άνθρωποι στην δυτική Κίνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμύρες βραχυπρόθεσμα και οι περιοχές με ξηρασία μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Zheng Guoguang.

Μπορεί οι άνθρωποι κάποια μέρα να περπατάνε στους τοίχους ;

Μπορεί οι άνθρωποι κάποια μέρα να περπατάνε στους τοίχους όπως ο Σπάιντερμαν; Αυτό ακριβώς υπόσχεται μια νέα συσκευή, σε μέγεθος παλάμης, που επιτρέπει στα χέρια να κολλάνε με ασφάλεια στον τοίχο, την οποία ανέπτυξαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ.

Η συσκευή χρησιμοποιεί την επιφανειακή τάση του νερού και των άλλων υγρών ως δεσμούς συγκόλλησης σε μια επιφάνεια και μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή γαντιών και παπουτσιών, που θα κολλάνε και θα ξεκολλάνε κατά βούληση από κάθετες επιφάνειες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αναρριχώνται εκεί που σήμερα μπορούν μόνο στους όνειρά τους (και στις ταινίες του Χόλιγουντ). Μια άλλη πρακτική εφαρμογή θα ήταν αυτοκόλλητες σημειώσεις (Post-it) στον τοίχο, οι οποίες όμως θα μπορούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος!

Η ανακάλυψη έγινε από τον καθηγητή χημικής και βιομοριακής μηχανικής Πολ Στιν και τους συνεργάτες του και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Η έμπνευση για τη συσκευή-κόλλα προήλθε από ένα σκαθάρι της Φλόριδα (Hemisphaerota cyanea), το οποίο μπορεί να προσκολληθεί σε ένα φύλλο με δύναμη 100 φορές μεγαλύτερη από το δικό του βάρος, παρόλα αυτά μπορεί να ξεκολλήσει αμέσως όταν το θελήσει.

Η λεπτή επίπεδη συσκευή, που δεν περιλαμβάνει καθόλου στερεά κινούμενα μέρη, διαθέτει μικροσκοπικές οπές και μια μικρή κοινή μπαταρία 9 βολτ, η οποία στέλνει νερό ή άλλο υγρό (π.χ. λάδι), το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε ένα ξεχωριστό χώρο, να κυλήσει μέσω της συσκευής και των ανοιγμάτων της. Η επιφανειακή τάση των σταγόνων του υγρού, καθώς αυτές εκτίθενται στις οπές, δημιουργεί "υγρές γέφυρες" και επιτρέπει στη συσκευή να προσκολληθεί γερά σε μια άλλη επιφάνεια (π.χ. κάθετο τοίχο).

Όσο πιο μικρές και πιο πολλές είναι οι τρύπες, τόσο πιο ισχυρή είναι η συγκολλητική δύναμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια συσκευή με επιφάνεια περίπου 6,5 τετραγωνικά εκατοστά, η οποία διαθέτει εκατομμύρια τρύπες με διάμετρο ένα μικρόμετρο (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου) η κάθε μια, μπορεί να κρατήσει κολλημένο ένα βάρος περίπου επτά κιλών. Προς το παρόν, οι τρύπες της συσκευής έχουν διάμετρο περίπου 150 μικρόμετρα η κάθε μια και μπορούν να σηκώσουν βάρος περίπου 10 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αν κάθε τρύπα μειωθεί σε 0,1 μικρόμετρο, η συσκευή θα μπορεί να σηκώσει (κολλήσει) βάρος μέχρι 13 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Για να ξεκολλήσει η συσκευή, απλώς αντιστρέφεται το ηλεκτρικό πεδίο και το νερό αποσύρεται από τις οπές, σπάζοντας έτσι τις αόρατες "γέφυρες" συγκόλλησης που είχαν δημιουργηθεί από τις μικροσκοπικές σταγόνες ανάμεσα στη συσκευή και την άλλη επιφάνεια. Η νέα συσκευή στηρίζεται στις αρχές της λεγόμενης "ηλεκτρο-οσμωτικής" δύναμης που αναπτύσσεται από την επιφανειακή τάση δύο ξεχωριστών επιφανειών.

Οι ερευνητές ήδη οραματίζονται την κατασκευή μεγαλύτερων τέτοιων συσκευών, μόλις τελειοποιήσουν τον μηχανισμό και ο συγκολλητικός δεσμός γίνει ακόμα ισχυρότερος. Η παραπάνω τεχνική που βασίζεται στην υγρή συγκόλληση που χρησιμοποιεί το σκαθάρι, διαφέρει από την ξηρά συγκόλληση που χρησιμοποιούν οι σαύρες και την οποία επίσης προσπαθούν να μιμηθούν οι επιστήμονες.