BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αχελώος: το ΣτΕ παγώνει τα έργα εκτροπής του

Παγώνουν προσωρινά τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου, μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Το Συμβούλιο Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία υποστήριζε ότι η συνέχιση των έργων θα επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος και θα επιβαρύνουν το υδατικό δυναμικό του ποταμού.

Συγκεκριμένα η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση ζητούσε από το ΣτΕ, την αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου, όπως είναι τα έργα αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, οι αποπερατώσεις των έργων της ΔΕΗ, κ.λ.π.

Μεταξύ των άλλων, η εν λόγω οργάνωση υποστηρίζει ότι η συνέχιση των έργων, θα κλονίσει ανεπανόρθωτα τη φέρουσα ικανότητα του Αχελώου, θα αλλάξει το κλίμα λόγω της δημιουργίας τεχνητών λιμνών, θα υποβαθμιστεί η βιοποικιλότητας της Πίνδου και θα αφανιστούν συνολικά 17,510 στρέμματα δασικής έκτασης από την αποψίλωση που θα διενεργηθεί για την πλήρωση των ταμιευτήρων.

Το Δημόσιο, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η συνέχιση των εργασιών στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής, δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ενώ η διακοπή των εργασιών θα επιφέρει αρνητικές οικονομικές συνέπειες σε βάρος του Δημοσίου, λόγω της διάλυσης της σύμβασης.

Το Συμβούλιο Επικρατείας θα ασχοληθεί ξανά με το εν λόγω θέμα, μόλις σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, από τα ερωτήματα που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, την προηγούμενη χρονιά.

Η ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί στη χώρα

Οι επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη ενεργειακή επιβάρυνση για τις αμέσως επόμενες δεκαετίες στη χώρα, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης των κλιματιστικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κύπρου, η περίοδος των πολύ ζεστών καλοκαιρινών ημερών, που θα απαιτούν τη χρήση κλιματιστικών, αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες μέχρι το 2050, κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την ξηρασία, την πτώση της παραγωγικότητας των υδροηλεκτρικών σταθμών, οι οποίο παίζουν χαρακτηριστικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας κατά τους θερινούς μήνες, αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Οι περιοχές που θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, η Θεσσαλονίκη και η πεδιάδα των Σερρών, ενώ ελαφρώς καλύτερες συνθήκες θα επικρατούν στη Βοιωτία, στην Αττική, στην Λακωνία και στην Αργολίδα.

Ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, τόνισε ότι «αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι ο καταμερισμός της ενεργειακής ζήτησης μέσα στη διάρκεια του έτους».

Ο κ. Γιαννακόπουλος εξήγησε ότι το ενεργειακό ισοζύγιο μπορεί να μην διαφοροποιείται σημαντικά σε ετήσια βάση, καθώς η ζήτηση αυξάνεται το καλοκαίρι αλλά μειώνεται τον χειμώνα. Η μετατόπισή της, ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες και η αύξηση των ψυκτικών απαιτήσεων πολλαπλασιάζουν τις ημέρες αιχμής, κατά τις οποίες το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρυνθεί πολύ.

Ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Χρήστος Ζερεφός, δήλωσε ότι «η ΔΕΗ πρέπει τάχιστα να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αφθονούν το καλοκαίρι ιδίως στο Αιγαίο», τονίζει ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου, Χρήστος Ζερεφός.

Περικοπές και στη Βουλή

Περικοπές σε επιδόματα που παίρνουν ο πρόεδρος, βουλευτές και οι υπάλληλοι της Βουλής ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

"Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει τη συμμετοχή και τη συμβολή του καθενός μας, αλλά και όλων μαζί στην προσπάθεια για την αποφασιστική και ταχεία βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας μας" ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνοντας τις αποφάσεις.

Ειδικότερα, για τους βουλευτές μειώνονται κατά 10% τα επιδόματα στην οργάνωση του γραφείου και τα έξοδα κίνησης και κατά 15% η αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές της Βουλής, ενώ κατά 10% μειώνονται τα έξοδα παράστασης που προβλέπονται για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής.

Για τους βουλευτές θα ισχύσει και για το 2010 η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5%, μέτρο που είχε αποφασιστεί από πέρυσι.

Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, "από τα μέτρα αυτά η μείωση συνολικά των μηνιαίων αποδοχών των βουλευτών υπολογίζεται περί τα 800 ευρώ και για τον πρόεδρο της Βουλής περί τα 1.030 ευρώ μηνιαίως", ενώ συνολικά "υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 3.360.000 ευρώ για το 2010".

Για τους υπαλλήλους της Βουλής, που έπαιρναν 16 μισθούς εκ των οποίων ο ένας ήταν αφορολόγητος και χωρίς κρατήσεις, αποφασίστηκε ο συγκεκριμένος μισθός να μπει στην κλίμακα.

Μεταξύ άλλων, μειώνονται κατά 10% τα επιδόματα υπερωριακής εργασίας και κίνησης. Σημειώνεται ότι με σιωπηρή συμφωνία, υπερωρίες λαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, "η συμβολή των υπαλλήλων της Βουλής στη μείωση των δαπανών κυμαίνεται, κατ' άτομο, από 155 ευρώ έως και 350 ευρώ μηνιαίως".

Παράλληλα, αποφασίστηκε η περαιτέρω περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2010 κατά 3.000.000 ευρώ.

Πέθανε ο σχεδιαστής Αλεξάντερ Μακουίν

Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στο σπίτι του στο Λονδίνο ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Μακουίν, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του δηλώνει «συντετριμμένη με την τραγική είδηση».

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του γνωστού σχεδιαστή, που ήταν 40 ετών.

O Βρετανός σχεδιαστής πέθανε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου και του Παρισιού, όπου θα παρουσίαζε τη νέα κολεξιόν του.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατός του δεν θεωρείται ύποπτος και ότι θα διενεργηθεί νεκροψία.

Το 1996, ο Μακουίν, γνωστός και ως «ο χούλιγκαν της αγγλικής μόδας», έγινε βασικός σχεδιαστής στο γαλλικό οίκο Givenchy.

«Εκ μέρους της οικογένειας του Λι Μακουίν, η εταιρεία Αλεξάντερ Μακουίν ανακοινώνει την τραγική είδηση ότι ο Λι Μακουίν, ιδρυτής και σχεδιαστής της μάρκας Alexander McQueen βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν πρέπον να σχολιάσουμε τα τραγικά αυτά νέα, πέρα από το να πούμε ότι είμαστε συντετριμμένοι και ότι μοιραζόμαστε το σοκ και το πένθος της οικογένειας του Λι. Η οικογένεια του Λι έχει ζητήσει έχει ζητήσει να σεβαστούν τα ΜΜΕ τις δύσκολες στιγμές που περνάει», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του, που αναφέρεται στο σχεδιαστή με το πρώτο του όνομα, Λι.

Ο θερμότερος κόσμος του μέλλοντος θα είναι και πιο... ευωδιαστός!

Η κλιματική αλλαγή θα έχει, εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών, και μια μάλλον απρόσμενη και καλοδεχούμενη παρενέργεια: θα κάνει τη φύση γύρω μας πιο ευωδιαστή από αρώματα, σύμφωνα με μια νέα ισπανο-γαλλική επιστημονική έρευνα.

Καθώς αυξάνεται συνεχώς το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και η θερμοκρασία ανεβαίνει, προκαλώντας μια σειρά από μεταβολές (στις χρήσεις της γης, στα ποσοστά βροχής, στην κατανομή του νερού κ.α.), τα φυτά θα εκλύουν μεγαλύτερες ποσότητες αρωματικών χημικών ουσιών, που αποκαλούνται "βιογενετικές πτητικές οργανικές ενώσεις". Η αυξημένη έκλυση αυτών των ουσιών, με τη σειρά της, θα επηρεάσει τον τρόπο που τα φυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αμύνονται απέναντι στα έντομα και τα παράσιτα.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Γιόζεπ Πενουέλας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και τον δρα Μισέλ Στοντ του Κέντρου Λειτουργικής Οικολογίας και Εξέλιξης στο Μονπελιέ της Γαλλίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Trends in Plant Science" (Τάσεις στην Επιστήμη των Φυτών), σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι ήδη ο κόσμος μας γίνεται πιο ευωδιαστός, καθώς τα φυτά κιόλας έχουν αρχίσει να εκλύουν περισσότερες από αυτές τις αρωματικές ενώσεις.

"Η αύξηση (των ουσιών) είναι εκθετική", σύμφωνα με τον Πενουέλας. "Μπορεί να έχει υπάρξει αύξηση ήδη 10% κατά τα τελευταία 30 χρόνια και μπορεί οι ουσίες αυτές να αυξηθούν ακόμα κατά 30 - 45% τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου".

Οι βιογενετικές πτητικές οργανικές ουσίες (BVOCs) εκλύονται συνεχώς από τα φυτά στην ατμόσφαιρα και περιλαμβάνουν μια ποικιλία χημικών ενώσεων, που διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος, τις ιδιότητες και την προέλευση (ισοπρένιο, μονοτερπένιο, καρβονύλια, οξέα, αλκοόλες κ.α.). Όλες αυτές οι ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στο μεταβολισμό των φυτών, στην επικοινωνία μεταξύ τους, στην αναπαραγωγή και στην άμυνά τους έναντι των εξωτερικών εχθρών. Από τις περιβαλλοντικές συνθήκες εξαρτάται η ποσότητα και το είδος των εκλυόμενων ουσιών -και εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο του το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι τώρα το ζήτημα της επίπτωσης της ανόδου της θερμοκρασίας στις εκπομπές πτητικών αρωματικών ουσιών από τα φυτά είχε παραγνωριστεί.Η νέα μελέτη για πρώτη φορά μελέτησε εκτεταμένα το ζήτημα και καλεί τους ερευνητές να προχωρήσουν σε νέες μακροπρόθεσμες μελέτες για το θέμα.

"Γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα;"

Καταιγισμός δημοσιευμάτων σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την ενδεχόμενη βοήθεια από την ΕΕ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα» επιγράφει η Frankfurter Rundschau εκτενή συνέντευξή του επιφανούς Γάλλου οικονομολόγου Ζαν Πολ Φιτουσί. Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα και εξηγεί το γιατί : «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση. Το δημόσιο χρέος της δεν είναι υψηλότερο από το γερμανικό. Και δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι η ελληνική οικονομία δέχεται μεγάλες επιθέσεις ο Ζαν Πολ Φιτουσί διευκρινίζει: «Ξεχνάτε πως η βιομηχανία της οικονομίας οφείλει τη διάσωσή της στα κράτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα. Το οικονομικό βάρος της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 3% της Ευρωζώνης και έχει λιγότερα χρέη από ότι η Γερμανία».

Υπάρχει όμως περίπτωση να υπάρξει ένα ντόμινο τώρα με την Πορτογαλία και την Ισπανία, ρωτά και πάλι η γερμανική εφημερίδα; «Η ΕΕ έχει συνολικότερα ένα μικρότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και ένα μικρότερο δημόσιο χρέος από ότι οι ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη δεν βλέπω κανένα πρόβλημα». Λίγο παρακάτω συμπληρώνει : «Η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα της μή λειτουργίας της ΕΕ. Στη συνθήκη της Λισαβόνας έδεσε μόνη της τα χέρια της με τη ρήτρα ‘no bail out’ η οποία δεν επιτρέπει μια χώρα να αναλάβει τα χρέη άλλων χωρών - μελών της ευρωζώνης. Γιατί δεν εφάρμοσε κανείς αυτό το δόγμα στις τράπεζες; Εκεί εφαρμόστηκε αυτό το δόγμα για ένα κλάδο, ο οποίος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το δικό του κέρδος και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Από τους Έλληνες απαιτεί κανείς να σφίξουν το ζωνάρι και να υποφέρουν. Αυτά τα μέτρα λιτότητας δεν ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη».

Εκτενή σχόλια και αναλύσεις στις οικονομικές και πολιτικές της σελίδες φιλοξενεί η μεγάλη εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung. Ένα από τα σχόλιά της επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας. «Θα ήταν πολύ ωραίο και εύκολο στα λόγια αν λέγαμε πως οι Έλληνες θα πρέπει να δουν μόνοι τους πώς θα τα καταφέρουν. Τι θα την ένοιαζε αλήθεια την Ευρώπη πώς θα τα κατάφερναν οι Έλληνες με την εδώ και δεκαετίες απερίσκεπτη πολιτική τους, την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά; Η περίπτωση όμως της Ευρώπης δείχνει με παραδειγματικό τρόπο γιατί τα πράγματα στον διαδικτυομένο 21ο αιώνα δεν είναι τόσο απλά».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο πιο κάτω. «Στην Ελλάδα χιλιάδες βρίσκονται στο δρόμο και διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Βλέπει ήδη κανείς να καίγονται σημαίες της ΕΕ. Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν μόνοι τους; Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Χωρίς την Ευρώπη δεν θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση. Στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές. Οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν από αστεία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να αφήσουν μόνη της την Ελλάδα».

Πιο αυστηρή γλώσσα για την Ελλάδα χρησιμοποιεί η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Η κρίση στην Ελλάδα καταδεικνύει πως οι εθνικές αδυναμίες μέσα στην Ευρωζώνη μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα και για άλλα κράτη - μέλη. Εάν η Αθήνα είχε ακολουθήσει νωρίτερα τις συμβουλές της Αθήνας, όχι μόνο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της αλλά και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, οι αρχηγοί των κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε ερωτήματα στρατηγικής σημασίας».

Σε έξι τουλάχιστον σελίδες της η μεγάλη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί σχόλια και αναλύσεις για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην πρώτη της σελίδα μάλιστα φιλοξενεί μια μεγάλη φωτογραφία του ευρώ, όπου αναγράφεται 'Ευρώπη' με ελληνικά γράμματα και με τίτλο «Η Ευρώπη όμηρος» ενώ στις οικονομικές της σελίδες φιλοξενεί απόψεις οικονομολόγων που διαβλέπουν κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρώ και προειδοποιούν για ντόμινο.

"Η Ελλάδα θα πρέπει να αυτενεργήσει"

Ο Τόμας Μάγιερ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Deutsche Bank υποστηρίζει ότι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να στηριχθεί στις δυνάμεις της.

Εν όψει των αποφάσεων του συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ υποστηρίζει ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να έχει μεταβατικό χαρακτήρα, ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Να μην αποκλείσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν»…

'Καλή τύχη στις Βρυξέλλες' στέλνει με έναν ειρωνικό τόνο στη φωνή του ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ (Thomas Mayer) και θέλει να συμμερίζεται μαζί με τους Ευρωπαίους την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να βρουν λύση στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων της ευρωζώνης με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα

Γιατί ο Γερμανός εμπειρογνώμων πιστεύει ότι η Ε.Ε. δεν έχει δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων κατά το πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Είχα υποστηρίξει την άποψη, και συνεχίζω να το κάνω, ότι θα ήταν προτιμότερο να στηρίξει η Ευρώπη αυτά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, και μαζί με το φίλο μου, τον Ντάνιελ Γκρος, από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών, είχαμε επεξεργαστεί και σχετική πρόταση για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα έβαζε πλάτη. Αυτή ήταν η προτίμησή μου. Αλλά εδώ στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός. Σε περίπτωση λοιπόν που τυχόν ευρωπαϊκή στήριξη αποδεχθεί δύσκολη υπόθεση, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τονίζει μιλώντας στη Deutsche Welle.

Άποψη αιρετική για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που δεν επιθυμούν ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενός οργανισμού στον οποίο οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα βέτο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Και το ερώτημα που τίθεται, ποια λύση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, ελλείψει ευρωπαϊκού μηχανισμού;

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αυτενεργήσει»

Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί κατ΄ αρχήν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια όποιο πακέτο βοήθειας αποφασιστεί να έχει μεταβατικό χαρακτήρα.

"Ένα πακέτο βοήθειας έχει νόημα μόνο όταν βοηθά τον αποδέκτη να αυτενεργήσει", επισημαίνει. «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με μέτρα προσαρμογής, το οποίο τώρα θα πρέπει να εφαρμόσει. Περιλαμβάνει τιθάσευση του κρατικού ελλείμματος στο 3% ή ακόμη και κάτω από το 3% για τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει σκληρή δουλειά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Που σημαίνει επίσης ότι το πάγωμα των μισθών παίζει κάποιο ρόλο. Το σχέδιο αυτό χαιρετίστηκε από την Κομισιόν και εικάζω ότι θα το χαιρετίσει και το επόμενο Εκοφίν. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο για να το εφαρμόσει. Σε περίπτωση που οι χρηματαγορές κλείσουν τη στρόφιγγα ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα, τότε θα ήταν πράγματι αναγκαία μια βοήθεια υπό τη μορφή γέφυρας για να ξεπεράσει το πρόβλημα. Αλλά αυτό, όπως είπα, θα πρέπει να έχει μεταβατικό χαρακτήρα, γιατί αν το πρόγραμμα εξυγίανσης καθυστερήσει να εφαρμοστεί, τότε κάθε πακέτο στήριξης δεν βοηθά, ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και τους υπόλοιπους.

«Σημείο – κλειδί οι κοινωνικοί εταίροι»

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση είναι η συμμαχία με τους κοινωνικούς εταίρους, υποστηρίζει ο Τόμας Μάγιερ.

«Εύχομαι να επιτύχει η Ελλάδα, χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλά νομίζω ότι αυτό έχει γίνει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση», μας είπε. «Όταν διαβάζω τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έρχονται από την Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι αυτό έχει γίνει σαφές και στον ελληνικό λαό. Κατά την άποψή μου, το σημείο-κλειδί είναι οι κοινωνικοί εταίροι, δηλαδή συνδικάτα, επιχειρήσεις και κυβέρνηση να συνεννοηθούν ότι το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί. Νομίζω ότι τα πρότυπα αυτών των ενεργειών είναι η Ιρλανδία και η Σκανδιναβία τη δεκαετία του '90 και η Ολλανδία τη δεκαετία του '80. Όταν αυτές οι χώρες παρουσίασαν δυσκολίες συνόδευσαν τα προγράμματα εξυγίανσης και με συμφωνίες με τους κοινωνικούς εταίρους ότι θα σηκώσουν όλοι μαζί τα βάρη».

Ιδιαίτερα μαθήματα με καυτό στριπτίζ

Μια 47χρονη δασκάλα, αποφάσισε να δώσει νοστιμιά στα ιδιαίτερα που έκανε σε 15χρονο, με αποτέλεσμα, ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, να καταλήξει κατηγορούμενη.

Η Anne Poli-Page γνώρισε το παιδί σε μια κοινωνική εκδήλωση τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς και αμέσως ξύπνησε μέσα της η δίψα για διδασκαλία.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων η 47χρονη έκανε στριπτίζ και στη συνέχεια προχώρησε σε ερωτικές επαφές με τον 15χρονο.

Καθώς η σχέση συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες, το αγόρι μίλησε για τα "ιδιαίτερα" σε δάσκαλο του σχολείο του και η υπόθεση πήρε το δρόμο για τη δικαιοσύνη.

Η Poli-Page, ανύπανδρη μητέρα τριών παιδιών, παραδέχθηκε ότι έβλεπε το παιδί και ότι είχαν σεξουαλικές επαφές. Δήλωσε επίσης ένοχη για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για επίθεση, αφού οι επαφές γίνονταν χωρίς βια και πάντα στα πλαίσια της διδασκαλίας.

Η 47χρονη θα ακούσει την ποινή της από το δικαστήριο του Leicester τον ερχόμενο Απρίλιο.

Μπύρα για..γερά κόκκαλα

Η μπύρα συμβάλλει στην διατήρηση γερών οστών λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. Και αυτό οφείλεται στην διαιτητική σιλικόνη που περιέχει και παίζει ρόλο στην πυκνότητα των ιχνοστοιχείων στα οστά. Βέβαια κάθε είδος μπύρας έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε σιλικόνη άρα επηρρεάζει και σε διαφορετικό βαθμό την υγεία των οστών μας.

Στη νέα μελέτη, ο δρ Τσαρλς Μπάμφορθ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν 100 διαφορετικά είδη μπίρας, διαπιστώνοντας ότι η περιεκτικότητά τους σε σιλικόνη κυμαινόταν από 6,4 έως 56,5 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο.

Οι μπίρες με υψηλά επίπεδα βύνης κριθαριού και λυκίσκο είναι αυτές που περιέχουν την περισσότερη σιλικόνη, κατά τον δρα Μπάμφορθ.