BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σε κίνδυνο οι ελέφαντες λόγω της αυξημένης ζήτησης ελεφαντόδοντου



Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παράνομης εμπορίας ελεφαντόδοντου σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Όπως διαπιστώθηκε, το 2009 κατασχέθηκαν περισσότερα από 14.000 προϊόντα από ελεφαντόδοντο, ενώ το 2007 είχαν κατασχεθεί 12.000 προϊόντα.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία δημοσιεύτηκαν την παραμονή της επετείου των 20 χρόνων από την παγκόσμια απαγόρευση εμπορίας ελεφαντόδοντου.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιανουαρίου του 1990 και αποτελούσε το πρώτο ελπιδοφόρο μέτρο για τη σωτηρία χιλιάδων ελεφάντων που σφαγιάζονταν για τους χαυλιόδοντές τους.

Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση της Δύσης για το ελεφαντόδοντο εκτίναξε την τιμή του από τις 150 λίρες το κιλό το 2004 στις 4.000 λίρες.

Σύμφωνα με τη Guardian, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε χρόνο σκοτώνεται το 8% με 10% των ελεφάντων της Αφρικής για να καλυφθεί η ζήτηση.

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη απειλείται και πάλι με εξαφάνιση λόγω της ανελέητης σφαγής στο βωμό του χρήματος.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ορισμένες αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Κένυα, ετοιμάζονται να ανακαλέσουν την απαγόρευση στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου.

Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις αυξάνουν τη ζήτηση ορισμένων προϊόντων, με αποτέλεσμα να ακμάζει το παράνομο εμπόριο και να σφαγιάζονται χιλιάδες ελέφαντες.

«Στοπ» στις παραλαβές εμβολίων για τη νέα γρίπη


Στην καταγγελία της σύμβασης για τα οκτώ εκατομμύρια εμβόλια κατά της νέας γρίπης -που αποτελούσαν τη δεύτερη προεκλογική παραγγελία- προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «το κράτος θα πληρώσει μόνον για τα εμβόλια που έχει παραλάβει».

Έως τις 16 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είχε παραλάβει 3.636.700 δόσεις του πανδημικού εμβολίου και έκτοτε οι παραλαβές διεκόπησαν.

Το κόστος της παραπάνω ποσότητας υπολογίζεται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, η Ελλάδα είναι σε διαπραγμάτευση, ώστε το υπόλοιπο της αρχικής παραγγελίας (περίπου 4,5 εκατομμύρια δόσεις) είτε να επιστραφεί στις εταιρείες είτε να διατεθεί σε χώρες που έχουν έλλειψη εμβολίων.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στα 476 εμβολιαστικά κέντρα περίπου 1, 2 εκατομμύρια δόσεις, αλλά έχουν αξιοποιηθεί μόνον οι 362.665, όσες δηλαδή και οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Όπως ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, μεγάλη ποσότητα των εμβολίων μπορούν να αξιοποιηθούν και την επόμενη χρονιά, αφού έχουν ημερομηνία λήξης το 2011.

Ελπίδες ανάμεσα στα συντρίμμια


Ομάδα αμερικανών και τούρκων διασωστών ανέσυρε χθες ζωντανούς από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τρεις ανθρώπους και η 80μελής ομάδα εκτιμά ότι με το πρώτο φως της μέρας θα ανασύρει ζωντανούς δύο ακόμα, μετέδωσε το CNN.

Οι πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του τριώφορου Caribbean Supermarket που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, που έπληξε την Τρίτη την Αϊτή.

Περισσότερα από 20 σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή έχουν ανασύρει ζωντανούς 62 ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, αλλά μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διασωθούν κι άλλοι άνθρωποι μειώνονται δραματικά.

Η διάσωση στο σούπερ μάρκετ καταγράφηκε λεπτομερώς από το CNN.

"Ήταν σχεδόν σαν θαύμα. Ήταν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα τρόφιμα", είπε στο CNN ο Τζόζεφ Φερνάντεζ, επικεφαλής ενός από τα συνεργεία από τη Φλόριντα. Ο ίδιος περιέγραψε στην εκπομπή του Λάρι Κίνγκ στο CNN πώς οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή με ό,τι βρήκαν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ.

Όταν ένα επτάχρονο κοριτσάκι εμφανίστηκε στο στενό πέρασμα που είχαν ανοίξει οι διασώστες "πρώτα βγήκαν φρούτα και μπισκότα", είπε ο Φερνάντεζ.

Μεταξύ των διασωθέντων από το σούπερ μάρκετ είναι και η μητέρα ενός άνδρα ο οποίος ζει στο Πέμπροουκ Πάινς της Φλόριντα, απ΄όπου προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα διασωστών.

Πιθανότατα να ήταν τα γραπτά μηνύματα που έστελνε η γυναίκα τα οποία να οδήγησαν τους αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι ζει και να κατέστη δυνατό να την εντοπίσουν οι διασώστες.

Βοήθεια από την Ελλάδα

Αύριο το πρωϊ και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747 θα αναχωρήσει για την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

280 κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας

Κατα τ' άλλα, περίπου 280 κέντρα θα ανοίξουν από σήμερα στην Αϊτή για να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και να φιλοξενούν αστέγους, όπως δήλωσε χθες κυβερνητική πηγή της χώρας.

Τα κέντρα αυτά θα έχουν δυνατότητα υποδοχής κατά μέσον όρο 500 ατόμων και θα εγκατασταθούν σε δημόσια κτίρια, όπως οι αυλές σχολείων, σε εκκλησίες, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε έξι πόλεις στα περίχωρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η διαχείριση των κέντρων και η διανομή των τροφίμων θα γίνεται σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), κατέληξε η πηγή.

Παράλληλα, τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μπορεί να ανέλθει σε 150.000 με 200.000 εξέφρασε υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

Πρόκειται για τον τριπλάσιο ή ακόμη τον τετραπλάσιο αριθμό νεκρών από αυτόν που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

Ο αντιστράτηγος ΠΚ Κιν, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση των ανθρωπιστικών προσπαθειών του αμερικανικού στρατού στην Αϊτή, ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή για τους νέους υπολογισμούς που κυκλοφορούν μεταξύ των αξιωματούχων.

"Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα εξετάζει αυτούς τους αριθμούς και πιστεύω ότι αυτό είναι μια αρχή", απάντησε ο Κιν.

"Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο", σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, περίπου 70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε χθες ο υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ.

Η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία του πρωθυπουργού της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προσθέτει η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε χθες εντολή για την κινητοποίηση εφέδρων για να μετάσχουν στις ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει περισσότερους από 10.000 άνδρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

Οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη μέλη προσέφεραν συνολικά περισσότερα από 420 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα και πιο μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή της Καραϊβικής, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΕ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Αρωγής για την Ανάπτυξη Κάρελ ντε Γκαχτ δήλωσε πως στη βοήθεια θα περιληφθούν 137 εκατομμύρια ευρώ για βραχυπρόθεσμες ανάγκες και τουλάχιστον 200 εκατομμύρια για τις μεσοπρόθεσμες και τις πιο μακροπρόθεσμες.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι επιπλέον 92 εκατομμύρια ευρώ θα προσφερθούν από κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο επίτροπος Κάρελ ντε Γκαχτ θα μεταβεί την Τετάρτη στην Αϊτή για να εκτιμήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και τα προβλήματα.

Στο μεταξύ, η ισπανική προεδρία προτείνει να διανεμηθούν ευρωπαϊκά αγροτικά πλεονάσματα στα θύματα του σεισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανίδα υπουργός Γεωργίας, κατά την άφιξή της σε σύνοδο στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομολόγους της.

Η ευρωπαϊκή γεωργία έχει τακτικά μεγάλα πλεονάσματα, ιδιαίτερα στο γάλα και το βούτυρο.

Την ίδια ώρα ελβετικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι αποδέσμευσαν περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον σεισμό στην Αϊτή.

«Το ελληνικό άλγος – η Ευρώπη χάνει την υπομονή της»


Και πάλι η Ελλάδα και τα δημοσιονομικά της ενόψει και της μηνιαίας συνόδου του Eurogroup. Δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται ξανά στα ελληνικά ελλείμματα.


«Το ελληνικό άλγος – η Ευρώπη χάνει την υπομονή της για τα χρέη της Αθήνας», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.

Ο σχολιαστής υπογραμμίζει ότι οι Βρυξέλλες είναι εξοργισμένες με το κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης (Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης) που έστειλε η Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και ότι σήμερα στη συνάντηση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ακούσει τις επικρίσεις των ομολόγων του:

«Το ντοκουμέντο που έστειλαν οι Έλληνες στις Βρυξέλλες είναι ελάχιστα συγκεκριμένο και κυρίως δεν αποτυπώνονται σχεδόν σε κανένα του σημείο οι παθιασμένες υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι μελλοντικά θα πειθαρχήσει στους κανόνες της ΟΝΕ, υποστηρίζουν άναυδοι κύκλοι των Βρυξελλών.»

«Τώρα οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν διεξοδικά το κυβερνητικό σχέδιο μέχρις ότου μετατραπεί από σχέδιο διακηρύξεων σε δεσμευτικό πρόγραμμα περικοπών.

Οι Βρυξέλλες απαιτούν συγκεκριμένα στοιχεία. Δηλαδή για κάθε μέτρο που προβλέπεται στο κυβερνητικό σχέδιο πρέπει να υπάρχει και ένας αριθμός, ένα ποσόν που θα αντιστοιχεί στα χρήματα που προβλέπεται να εξοικονομηθούν και από το άθροισμα αυτών των αριθμών πρέπει να εξάγεται το εάν επαρκούν οι ανακοινωθείσες μεταρρυθμίσεις ή όχι, δηλώνουν οι Βρυξέλλες.»

«Το Eurogroup δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την άσκηση ισχυρών πολιτικών πιέσεων για να αναγκάσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε περικοπές. Ασφαλώς κανένα κοινοβούλιο δεν δέχεται να του υπαγορεύουν την πολιτική που πρέπει να ασκήσει, αλλά οι Έλληνες δεν παίρνουν τόσο στα σοβαρά τη λεπτομερή καταγραφή των κρατικών δαπανών….όμως τα δημοσιονομικά δεν συνιστούν πια μόνον ελληνικό πρόβλημα. Διότι δεν υποσκάπτεται μόνον η ελληνική οικονομία, αλλά και εκείνη της ευρωζώνης…Ουδείς βέβαια τολμά να προσδιορίσει συγκεκριμένα το μέγεθος του κινδύνου.

Ορισμένοι πολιτικοί που συνήθως μιλούν με σαφήνεια σχετικοποιούν σχεδόν αμέσως τις ίδιες τους τις δηλώσεις, όπως η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία σε μια ενδοκομματική εκδήλωση είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ευρώ κινδυνεύει, για να το σχετικοποιήσει αμέσως.

Επισήμως διακηρύσσεται παντού στην ευρωζώνη ότι η Ελλάδα θα μειώσει το δημόσιο χρέος της, όπως σχεδιάζει, με τις δικές της δυνάμεις. Κάθε δημόσια συζήτηση περί βοήθειας αποτρέπεται, και διότι η Αθήνα χωρίς πιέσεις δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας της….»

«Σοβαρή, αλλά όχι απελπιστική η κατάσταση»

«Οι σταβλάρχες του Αυγεία – πως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση να μειώσει το δημόσιο χρέος», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στις επισκέψεις στην Αθήνα των ιθυνόντων από την Eurostat, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στον φαύλο κύκλο της φοροδιαφυγής και επισημαίνει τη δυσπιστία που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τις υποσχέσεις που δίνουν οι Έλληνες: «Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον τεράστιων ευθυνών. Η εικόνα του Ηρακλή που καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αλλά όχι και απελπιστική. Εάν ο Παπανδρέου και οι υπόλοιποι σταβλάρχες του Αυγεία κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορεί μέχρι τις επόμενες εκλογές να έχει ανατραπεί η σημερινή εικόνα.»

Γιούργκεν Σταρκ: «Φταίει η αύξηση κατά 100% των μισθών στο ελληνικό δημόσιο»


Επείγουσα θεωρεί την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στις επιταγές της ευρωζώνης το στέλεχος της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «πρώτο βήμα» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταθέτει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

Τις γνωστές επικρίσεις του στην Ελλάδα, αν και κάπως πιο προσεκτικά, επανέλαβε ο Γιούργκεν Σταρκ. Στο πλαίσιο συζήτησης με τους οικονομολόγους Χάινερ Φλάσμπεκ και Άνσγκαρ Μπέλκε στο στούντιο του γερμανικού δικτύου SWR, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι για το δημοσιονομικό πρόβλημα κάποιων χωρών ευθύνονται οι ανεπαρκείς πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τους (εννοώντας την Ελλάδα, αφού αυτό ήταν το θέμα της εκπομπής) τα τελευταία 10 χρόνια. Ο κ. Σταρκ έκανε λόγο για πολιτική αποτυχία αυτών των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν προσαρμόστηκαν στις επιταγές της ευρωζώνης. «Κάποιες χώρες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», επανέλαβε πολλές φορές ο Γερμανός οικονομολόγος. Ως έναν βασικό παράγοντα που οδήγησε στη σημερινή δημοσιονομική κρίση κατονόμασε ο κ. Σταρκ την αύξηση μισθών στο ελληνικό δημόσιο κατά 100% στο διάστημα 1999-2008. Η ανάγκη προσαρμογής είναι τεράστια, είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ, εξαίροντας τα μέτρα που έλαβε η Ιρλανδία, τα οποία όπως είπε βρίσκουν τη συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου.

«Πρώτο βήμα» τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου

Ο κ. Σταρκ επανέλαβε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να προσφερθεί βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ ή τη Γερμανία. Τέλος, χαρακτήρισε τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση «πρώτο βήμα», διευκρίνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να εξεταστεί εάν αυτά επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε ευθεία αντίθεση με τον Γιούργκεν Σταρκ ο οικονομολόγος των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) Χάινερ Φλάσμπεκ επέρριψε την ευθύνη για την ελληνική κρίση στην πολιτική συγκράτησης μισθών που ακολούθησε η Γερμανία και η οποία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της σε βάρος της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων χωρών. «Μπορεί η Ελλάδα να έζησε πάνω από τις δυνατότητές της, αλλά κάποιοι άλλοι ζουν κάτω από αυτές και αυτό δημιούργησε το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Φλάσμπεκ.

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο Τρίκορφο Φωκίδας


Σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.56 με επίκεντρο το Τρίκορφο Φωκίδας, στο δήμο Ευπαλίου, 35 χλμ βορειοανατολικά της Πάτρας και 19 χλμ ανατολικά της Ναυπάκτου, με εστιακό βάθος 10 χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί εντάσεως 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο Τρίκορφο Δωρίδας διεκόπη η ηλεκτροδότηση, ενώ υπήρξε και πτώση βράχων στην εθνική οδό Αντιρίου- Ιτέας.

Στην Πάτρα, όπως έγινε γνωστό, κάποιοι από τους κατοίκους βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να επικρατήσει πανικός.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Μουσική κατά του άγχους και της κατάθλιψης


Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο για τη θεραπεία κοινών ασθενειών, σύμφωνα με τον δόκτορα Χανς Γιοακίμ Τράπε της πανεπιστημιακής κλινικής Μαριχόσπιταλ στην Χέρνη, της Γερμανίας.

Η κλασσική μουσική είναι η πλέον αποτελεσματική, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα επί του άγχους, της κατάθλιψης και των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Εκτός αυτών βοηθά στην αντιμετώπιση των πόνων, του στρες και των διαταραχών του ύπνου και έχει πολύ θετικές επιρροές στο ανοσοποιητικό σύστημα, γράφει ο Τράπε σε γερμανικό ιατρικό περιοδικό. Επιπλέον η κλασσική μουσική βοηθά στη συγκέντρωση, στη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την ενέργεια σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ίδιου επιστήμονα.

Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η ορχηστρική μουσική. Ο Τράπε στην περίπτωση αυτή συστήνει να δοκιμάσουν ως εναλλακτική λύση την ποπ ή τη ροκ μουσική. Τα δύο αυτά είδη μουσικής έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την ανθρώπινη διάθεση. Επίσης η λατινοαμερικάνικη μουσική έχει παρατηρηθεί ότι διαθέτει ιδιότητες βελτίωσης της διάθεσης.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί σε καμιά περίπτωση για τη μουσική χέβι μέταλ ή την τέκνο, υπογραμμίζει ο Τράπε και προσθέτει ότι αυτά τα είδη μουσικής αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.