BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δανειστήκαμε ήδη 2 δισ. του... 2010



Σε έκτακτο δανεισμό αναγκάστηκε να προχωρήσει χθες το ελληνικό δημόσιο. Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου η χώρα αναγκάστηκε λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του χρόνου να προσφύγει για μία ακόμη φορά στην έκδοση «εξπρές» ομολόγων προκειμένου να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού.


Το ύψος του δανείου έφτασε τα 2 δισ. ευρώ και το Δημόσιο αναγκάστηκε να πληρώσει «καπέλο» 2,5%, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε σε εγχώριες τράπεζες στην προσπάθειά του να παρακάμψει τις αδηφάγες ορέξεις των ξένων δανειστών μας. Η εσπευσμένη προσφυγή σε έκτακτο δανεισμό, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε και χθες στην αγορά των ομολόγων μετά τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αντανακλά και τα πιεστικά ταμειακά ανοίγματα του προϋπολογισμού που επιχειρεί να κλείσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το νέο δάνειο των 2 δισ. ευρώ έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε λίγες ώρες χθες το απόγευμα με τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης. Σε αυτή συμμετείχαν όλες σχεδόν οι ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς) και από το εξωτερικό μόνον η ιταλική ΙΜΙ. Το επιτόκιο που απέσπασαν για τα ομόλογα πενταετούς διάρκειας είναι προσαυξημένο κατά 2,5% από το εκάστοτε εξάμηνο επιτόκιο της διατραπεζικής (euribor). Το τσουχτερό κόστος που αναγκάστηκε να καταβάλει το Δημόσιο αποτελεί προανάκρουσμα των πολύ δυσκολότερων συνθηκών που θ'αντιμετωπίσει η χώρα στον δανεισμό της από την αρχή του νέου έτους. Χθες οι επενδυτές αντέδρασαν με άκρα επιφυλακτικότητα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Κύμα ρευστοποιήσεων

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων παρατηρήθηκε έντονο κύμα ρευστοποιήσεων. Οι εντολές πωλήσεων έφτασαν το 68% του τζίρου (615 εκατ. ευρώ) στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα το περιθώριο να εκτιναχθεί στο 2,56%. Λίγες ώρες αργότερα το Δημόσιο έκλεινε το νέο δάνειο-εξπρές με το ίδιο περίπου περιθώριο, το οποίο τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν «δίκαιο» αν συνυπολογιστεί η κατάσταση των αγορών και ο «υπερδανεισμός του Δημοσίου».

Από την αρχή του έτους το Δημόσιο έχει δανειστεί περισσότερα από 72 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 προγραμματίζεται δανεισμός άνω των 55. Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ο νέος δανεισμός προβλέπεται να είναι επώδυνος για το Δημόσιο. Ηδη το νέο δάνειο χθες προϊδέασε για τις πιεστικές συνθήκες που θ' αντιμετωπίσει η χώρα όταν θ' απευθυνθεί στη διεθνή αγορά από τις αρχές κιόλας του 2010, όπως έχει προαναγγήλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος πάντως φαίνεται ότι «έπεσε έξω» στις εκτιμήσεις του, καθώς είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους να προσφύγει σε νέο δανεισμό».

Ποδαρικό» με αύξηση διοδίων

Νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων θα πληρώνουν από τις αρχές Ιανουαρίου οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, που περιλαμβάνουν και την καρμανιόλα της Κορίνθου-Πατρών.


Η προαναγγελία έγινε χθες από τους αναδόχους των έργων, που σε σχετική ανακοίνωση εκθέτουν ουσιαστικά τον τεώς υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και αποκαλύπτουν ότι τα έσοδα από τα διόδια ώς το 2014 θα καλύψουν το ένα τρίτο του κόστους κατασκευής, που ανέρχεται σε 2,138 δισ. ευρώ! Στα 550 εκατ. ευρώ ανέρχεται η κρατική συμμετοχή.

Από τον Σεπτέβριο του 2008, οπότε η ευθύνη του αυτοκινητόδρομου πέρασε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στους εργολάβους, οι φορολογούμνεοι καλούνται για δεύτερη φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Η πρώτη «κεραμίδα» ήταν πιο καίρια, αφού για τα Ι.Χ. η αύξηση έφτανε έως και 40% και για φορτηγά πλησίαζε το 150%! Τώρα, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, οι αναπροσαρμογές είναι της τάξης του 5% έως 10%. Σημασία έχει ότι ο οδηγός Ι.Χ. που πλήρωνε διόδια 4,50 ευρώ για να κάνει τη διαδρομή Ελευσίνα-Πάτρα, από τον Σεπτέμβριο του 2008 καταβάλλει 5,60 ευρώ και από τον νέο χρόνο θα δίνει 5,80 ευρώ, χωρίς να έχει δει βελτίωση στον δρόμο, ο οποίος σε ορισμένα σημεία έχει λιγότερες λωρίδες κυκλοφορίας λόγω των εκτελούμενων έργων. Στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος υπάρχουν καταλήψεις σε μία λωρίδα σε πολλά σημεία για να αντικατασταθούν τα ενδιάμεσα στηθαία ασφαλείας. Σε τέσσερα τμήματα (Αίγιο, Καλάβρυτα, Παγοπούλα και Ζαρουχλιώτικα), συνολικού μήκους της τάξης των 20 χλμ., στη διαδρομή Κόρινθος-Πάτρα, υπάρχουν επίσης καταλήψεις λόγω εργοταξίων και η κυκλοφορία γίνεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Η ταλαιπωρία των οδηγών θα συνεχιστεί ώς τα τέλη του 2010, ενώ προβλέπεται να προστεθούν εργοτάξια και σε νέα τμήματα.

Στο τμήμα από Μιντιλόγλι ώς την Τσακώνα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε καν οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Στο τμήμα των περίπου 80 χλμ. περιλαμβάνεται και η διέλευση από τον βιότοπο του Καϊάφα. Για την προστασία του έχει από καιρό κάνει παρεμβάσεις η Κομισιόν, ενώ η νέα ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει νέα χάραξη ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις στο προστατευόμενο οικοσύστημα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο της ανατολικής παράκαμψης της λίμνης ή και η διατήρηση του σημερινού δρόμου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφούν έπειτα από διάλογο με τους τοπικούς φορείς.

Είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή στον αυτοκινητόδρομο, που παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Σουφλιά (24 Ιουλίου 2007) ότι έχουν γίνει «όλες οι μελέτες οδοποιίας, περιβαλλοντικές, γεωλογικές κ.λπ.», αποδεικνύεται ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αλλαγές θα γίνουν και σε άλλα τμήματα, κυρίως στο νομό Αχαΐας, για τα οποία έχουν υποβληθεί προσφυγές στο ΣτΕ.

Οι γκρίζες ζώνες της σύμβασης, που έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια, αφορούν τα διόδια που μπορούν να αυξηθούν με πρωτοβουλία των εργολάβων. Η «Ε» επικοινώνησε χθες με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη, που προεκλογικά ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί για επανεξέταση των διοδίων. Μας είπε ότι ενημερώθηκε για τις αυξήσεις και έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες να εξετάσουν το θέμα σε σχέση με τις υποχρεώσεις των εργολάβων.
Τα στοιχεία όμως αποδεικνύουν ότι ο κ. Σουφλιάς έλεγε τη μισή αλήθεια όταν δήλωνε πως το Δημόσιο δεν παρέχει εγγυήσεις στα δάνεια. Τον ρόλο αυτό επωμίστηκαν εν αγνοία τους οι οδηγοί, που πληρώνουν ήδη πανάκριβα διόδια. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν οι κατασκευαστές, από το 2021 έως το 2032, οπότε λήγει η περίοδος παραχώρησης, το Δημόσιο θα εισπράττει από το 65% έως και το 92% επί των τιμών των διοδίων! *


Σε απεργία τα συνδικάτα

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχουν κηρύξει για την Πέμπτη τα συνδικάτα, ενόψει της συζήτησης στη βουλή επί του προϋπολογισμού.


Μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, λόγω της συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία.

Στην 24ωρη κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι, καθώς και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν από τα μεσάνυχτα τα επιβατηγά πλοία. Τα δύο σωματεία των ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προχωρούν σε προειδοποιητική απεργία. Στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούν στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί για την πρωινή βάρδια και από τις 2μμ για την απογευματινή.

Τρεις συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 11, συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα, στην πλατεία Κοτζιά ραντεβού δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων.

Στις 12.30 στα Προπύλαια η συγκέντρωση καθηγητών, νοσοκομειακών γιατρών και δημοσιογράφων με τη συμμετοχή φοιτητών.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΓΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ

ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΑΓΙΟ  ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 
 ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ.




Ο Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου είναι Άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έζησε και έδρασε στη Ζάκυνθο από τα μέσα του 16ου αιώνα ως και τις αρχές του 17ου, ενώ διετέλεσε και επίσκοπος Αιγίνης. Σήμερα αποτελεί ένα από τους λαοφιλέστερους σύγχρονους αγίους και είναι πολιούχος της πόλης της Ζακύνθου.




Ο βίος του




Παιδική ηλικία και μόρφωση


Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 στο χωριό Αιγιαλός της Ζακύνθου. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Δραγανίγος ή Γραδενίγος Σιγούρος. Η οικογενειά του ήταν εύπορη και κατείχε μεγάλη έκταση γης, ενώ οι γονείς του συμμετέχοντας στους πολέμους των Βενετών κατά των Τούρκων απέκτησαν και αριστοκρατικό ιδίωμα. Ο πατέρας του λεγόταν Μώκιος και η μητέρα του Παυλίνα, ενώ είχε άλλα δύο αδέλφια τον Κωνσταντίνο και τη Σιγούρα. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις της Ζακύνθου, που δεν επιβεβαιώνονται ιστορικά, ο Άγιος είχε για ανάδοχο τον Άγιο Γεράσιμο.


Από μικρή ηλικία, η οικογένειά του, του παρείχε χριστιανική ανατροφή ενώ είχε προσλάβει και ένα δάσκαλο ονόματι Καιροφυλά ώστε να μεταδώσει στον μικρο Δραγωνίγο τόσο γνώσεις για τη θύραδεν παιδεία, όσο και για τα «εκκλησιαστικά γράμματα». Δεν γνωρίζουμε εν συνεχεία ποιοί διετέλεσαν δάσκαλοι του, όμως οπωσδήποτε απέκτησε σημαντική μόρφωση, αφού περαν των ελληνικών και ιταλικών είχε εξαιρετικό χειρισμό της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας, ενώ μια διασωθείσα επιστολή με υπομνηματισμούς πάνω στον Γρηγόριο το Θεολόγο, αναδεικνύει την ευρεία θεολογική μόρφωση που είχε ήδη αποκτήσει.


Ο μοναχικός βίος.

 
Σε ηλικία 20 ετών και μετά το τέλος της ζωής των γονιών του, όπως αυτό προκύπτει από τη δωρεά όλης της περιουσίας στον αδελφό του με ιδιαίτερη μνεία για την αποκατάσταση της αδελφής του, αποφασίζει να εισέλθει στο μοναχικό σχήμα. Η κλίση ήδη είχε διαφανεί από μικρή ηλικία καθότι ακολουθούσε ασκητικό βίο βασισμένο πάνω στην ορθόδοξη πατερική θεολογία. Ο ίδιος παρότι πλούσιος αποφάσισε να εισέλθει στο μοναχισμό και εκάρη στη μονή Στροφάδων, νότια της πόλης της Ζακύνθου, παίρνοντας το όνομα Δανιήλ. Έτσι αφιερώθηκε στην προσευχή, την μελέτη των γραφών και διήγαγε ασκητικό βίο, που τόσο ποθούσε. Σύντομα μάλιστα φάνηκε και η πνευματική πρόοδός του, με αποτέλεσμα 2 έτη αργότερα να γίνει ηγούμενος της μονής.

 Ιεροσύνη και επισκοπή


Ένα έτος αργότερα ο Διονύσιος, θα χριστεί ιερέας παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις λόγω της βαριάς ευθύνης της ιεροσύνης, από τον επίσκοπο Κεφαληνίας και Ζακύνθου, Θεόφιλο. Το 1577 όμως θέλησε να πάει να στους Αγίους Τόπους. Περνώντας από την Αθήνα θέλησε να πάρει την ευλογία του επισκόπου Νικάνορα. Ο Νικάνορας όμως εντυπωσιαστηκε από την παιδεία, την μόρφωση και τη στωικότητα του Αγίου και θέλησε να τον προάγει στο επισκοπικό αξίωμα της επισκοπής Αιγίνης, που βρισκόταν σε χειρία. Έτσι έγραψε στον Πατριάρχη Ιερεμία υπέρ της υποψηφιότητος του Δανιήλ. Ο Ιερεμίας συνέναισε τελικά και ο Άγιος εχρίσθη επίσκοπος Αιγίνης λαμβάνοντας το όνομα Διονύσιος. Το έργο που επιτέλεσε στο νησί της Αίγινας ήταν σημαντικό τόσο από ποιμαντικής απόψεως όσο και στην ανακούφιση των καταπονημένων και φτωχών.


Το 1579 όμως υποχρεώθηκε σε παραίτηση.Ο ασκητικός βίος σε σύνθεση με το διαρκές αόκνο έργο, καταπόνησαν την υγεία του, με αποτέλεσμα να αποστείλει επιστολή τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία όσο και τον Μητροπολίτη Αθηνών Νικάνορα με την παραίτησή του και την ταυτόχρονη βούλησή του να επιστρέψει στην Ζάκυνθο. Ο Ιερεμίας όμως δεν ήθελε να μείνουν αναξιοποίητες οι ικανότητες του Διονυσίου και έτσι τον έχρισε χωρεπίσκοπο Ζακύνθου. Η έντονη δραστηριότητα όμως στην Ζάκυνθο, προκάλεσε την επιβουλή του επισκοπικού περιβάλλοντος, ίσως δε και του ίδιου του επισκόπου, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί για υπέρβαση εξουσίας, στον ηγεμόνα του νησιού Νικόλαο Δαπόντε. Ο Δαπόντε ζήτησε την παραίτηση του Διονυσίου, κάτι που ο ίδιος δέχτηκε ωστε να μην προκληθούν σχίσματα και εντάσεις.

 
Η φυγάδευση του δολοφόνου του αδελφού του


Οι οικογένειες Σιγούρου και Μονδίνου από διασωθέντα έγγραφα που ανάγονται στα αρχεία της Βενετίας, φαίνεται να είχαν θανάσιμο μίσος. Συμπλοκές μεταξύ των δυο οικογενειών συνέβαιναν διαρκώς. Σε μια από αυτές ο αδελφός του Αγίου, Κωνσταντίνος, δολοφονήθηκε. Στην προσπάθεια όμως να διαφύγει ο δολοφονός του Κωνσταντίνου αναζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι που βρισκόταν ο Άγιος, χωρίς όμως να γνωρίζει τη συγγένεια. Όταν ο δολοφόνος έφτασε στη Μονή, ερωτήθη από τον Διονύσιο, που ήταν ο ηγούμενος της Μονής, γιατί ζητεί καταφύγιο, αφού κανονικά δεν επιτρέπετο να εισέλθει. Ο ίδιος απάντησε πως τον κυνηγούσαν οι Σιγούροι, ενώ μετά από διαρκείς ερωτήσεις ομολόγησε πως δολοφόνησε τον Κωνσταντίνο Σιγούρο. Ο Διονύσιος παρά τη θλίψη του, όχι μόνο έκρυψε τον δολοφόνο αλλά και τον φυγάδευσε. Έτσι με αυτόν τρόπο κατάφερε να αποτρέψει ένα ακόμα έγκλημα και ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα μετανοίας στον δολοφόνο, παρά την πικρία για το χαμό του αδελφού του, δίνοντας ένα παράδειγμα συγχωρητικότητας και υψηλής εφαρμογής των Χριστιανικών ιδεωδών.




Το τέλος της ζωής του και το άφθαρτο σκήνωμα


Ο ναός του αγίου ΔΙονυσίου στη Ζάκυνθο.Ο Άγιος Διονύσιος κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί στο μοναστήρι της Θεοτόκου της Αναφωνήτριας. Πολύς κόσμος τον επισκέπτετο για να λάβει συμβουλές αλλά και να εξομολογηθεί. Τελικά εκοιμήθει σε ηλικία 75 ετών, στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, με τελευταία του επιθυμία να ταφεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων, οπού και χειροτονήθηκε ιερέας. Τρία έτη μετά εξετάφη και το λείψανό του και στην ανακομιδή παρεδόθη ακέραιο όπως και παραμένει μέχρι και σήμερα, εκτιθέμενο στο ναό του αγίου στην Ζάκυνθο. Είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα στο Ιόνιο, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Άγιου Γεράσιμου και του Αγίου Διονυσίου.


Η αγιότητά του αναγνωρίσθηκε από το οικουμενικό πατριαρχείο το 1703, αλλά στο νησί ένεκα του βίου του, αλλά και του λειψάνου του ετιμάτο ως άγιος αρκετά νωρίτερα.



Γεγονότα


1431 - Ο Ερρίκος ΣΤ' της Αγγλίας στέφεται Βασιλιάς της Γαλλίας στην Νοτρ Νταμ του Παρισιού.

1497 - Ο εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα περνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

1707 - Τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου και μεγαλύτερου βουνού Φούτζι της Ιαπωνίας.

1767 - Πρεμιέρα της όπερας Άλκηστις.

1803 - 22 Σουλιώτισσες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

1867 - Οι Κρήτες επαναστάτες κατατροπώνουν στην Δρακωνία Λασιθίου Τουρκικό σώμα, το οποίο κατευθυνόταν προς την Νεάπολη.

1885 - Εγκαίνια της Ακαδημίας Αθηνών.

1915 - O Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη «Θεωρία της Σχετικότητας»

1920 - Σεισμός 8,5 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την επαρχία της Κίνας Γκανσού και στοιχίζει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

1942 - Ολοκαύτωμα: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι να μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1944 - Ξεκινά η Μάχη των Αρδεννών η τελευταία μεγάλη επίθεση των Γερμανικής Βέρμαχτ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1991 - Ανεξαρτησία του Καζακστάν.

Γεννήσεις

1770 - Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Γερμανός μουσικός (ημερομηνία αβέβαια)

1775 - Τζέην Ώστιν, Βρετανή συγγραφέας

1917 - Άρθουρ Κλαρκ, Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας

1928 - Φίλιπ Ντικ, Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας

1963 - Γιώργος Αθανασιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1774 - Φρανσουά Κενέ, Γάλλος οικονομολόγος

1921 - Καμίγ Σαιν-Σανς, Γάλλος συνθέτης

1965 - Γ. Σόμερσετ Μομ, Βρετανός συγγραφέας

1974 - Κώστας Βάρναλης, Έλληνας ποιητής

1989 - Λη Βαν Κλιφ, Αμερικάνος ηθοποιός

1989 - Σιλβάνα Μανγκάνο, Ιταλίδα ηθοποιός