BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συνεχής επαγρύπνηση για τη νέα γρίπη


Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εφησυχασμού απέναντι στην πανδημία της γρίπης έκρουσε η Σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για το ζήτημα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η αρμόδια υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έθεσε ως προτεραιότητα τη συστηματική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη - μέλη.
Η υπουργός Υγείας της Σουηδίας, Μαρία Λάρσον, σημείωσε ότι η επιδημία δεν είναι μέχρι τώρα σοβαρή, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να χαλαρώσει η επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με την αλλαγή του καιρού. Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, η Επίτροπος Υγείας της Ένωσης, Αντρούλα Βασιλείου, τόνισε ότι είναι εθελοντικός. "Εμείς είμαστε εδώ για να συμβουλεύουμε τον κόσμο", πρόσθεσε.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά έχουν θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα της υγείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της νέας γρίπης. Κατόπιν συμφωνίας των υπουργών, η Κομισιόν θα εξετάσει πρόταση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ια τη θέσπιση ενισχυμένων μηχανισμών σε θέματα φαρμακοεπαγρύπνησης και διαχείρισης κινδύνου.
Κοινή παραγγελία για οικονομικούς λόγους σχεδιάζουν πέντε χώρες
Η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Μάλτα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν από κοινού τις παραγγελίες τους για το εμβόλιο της γρίπης Α, ώστε να επιτύχουν την αγορά σε καλύτερη τιμή.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Εσθονίας, η οποία χρειάζεται τουλάχιστον 350.000 δόσεις του εμβολίου, “Η Εσθονία είναι μία μικρή χώρα. Αν πραγματοποιήσουμε μόνοι μας μία παραγγελία στους κατασκευαστές δεν θα έχουμε την ίδια τιμή όπως αν συναθροιστούμε”. Οι αρμόδιοι υπουργοί για τα θέματα υγείας, των πέντε χωρών, ζήτησαν σήμερα από την Ε.Ε. Να στηρίξει τις διαδικασίες που επιτρέπουν την αγορά εμβολίων για τα κράτη-μέλη.