BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Φρένο για οικοδομικές άδειες στα καμένα


Φρένο στις οικοδομικές άδειες για την προστασία των καμένων περιοχών της Αττικής, προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε φορείς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Αναστολή στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τηλεσκοπικό σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων, καθώς και κατάργηση διατάξεων του «δασοκτόνου» νόμου 3208/2003, προανήγγειλε η κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο «για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Ν. Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις» αναφέρεται ότι:

Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε όλες τις εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα, οι οποίες βρίσκονται εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, περιοχές των διοικητικών ορίων των δήμων και κοινοτήτων των καμένων εκτάσεων της Αττικής, οι οποίες θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες.

Εξαιρείται η έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής μόνο για τα νόμιμα υφιστάμενα κτίσματα, δημόσια κτίρια, ειδικές εγκαταστάσεις και έργα, δημόσια έργα και έργα υποδομής, τα οποία έχουν χωροθετηθεί και για τα οποία πρέπει να εκδοθεί η οικοδομική άδεια ή τα οποία σήμερα εκτελούνται.

Μόλις κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές τότε θα αρθεί η αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας.

Επιτρέπεται όμως η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών για κτίσματα εντός αναδασωτέων περιοχών που έχει εκδοθεί νομίμως η οικοδομική άδεια μόνο ύστερα από αυτοψία ειδικής επιτροπής ελέγχου.

Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων, που βρίσκονται εντός των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), θα πρέπει μέσα σε διάστημα δύο μηνών να λειτουργήσει το σύστημα τηλεσκοπικής χαρτογράφησης για τον Ν. Αττικής και να ενημερώνει κάθε μην την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε καινούργιο κτίσμα που θα εμφανίζεται στο χάρτη με τις καμένες περιοχές.

Σε κάθε οικοδομική άδεια που θα εκδίδεται για τις παραπάνω περιοχές, θα πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά οι γεωγραφικές συντεταγμένες του κτίσματος.

Οι περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές κηρύσσονται υποχρεωτικά σε κτηματογράφηση εντός μηνός από την κήρυξη αυτών ως αναδασωτέων και συντάσσεται δασικός χάρτης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναστέλλεται η εφαρμογή της διάταξης του Ν. 3208/2003 και επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 998/1979, που καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσους ή ως δασικής. Με τον Ν. 3208 ορίζεται ότι σε ελάχιστο εμβαδόν έκτασης 3 στρεμμάτων, το 25% πρέπει να είναι δάσος ή δασική περιοχή για να θεωρηθεί η ευρύτερη περιοχή δασική.

Αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις περιοχές του Νομού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια των δήμων και κοινοτήτων:

-Δήμου Πεντέλης της Νομαρχίας Αθηνών.

-Δήμων Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής: Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης, Ν. Μάκρης, Γέρακα, Παλλήνης, Διονύσου, Δροσιάς και Μαραθώνος.

-Κοινοτήτων Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής: Ροδόπολης, Σταμάτας, Ανθούσας, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου και Πικερμίου.