BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θάνατος αρκούδας από τροχαίο στην Ελάτη Τρικάλων


Αρσενική αρκούδα, 7 ετών και βάρους περίπου 110 κιλών, βρήκε ακαριαίο θάνατο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου, σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό αυτοκίνητο στην περιοχή Ελάτη Τρικάλων.

Στο ασυνήθιστο για τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτό τροχαίο, που σημειώθηκε σε δευτερεύον επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα Δ.Δ. Ελάτης και Περτουλίου (περιοχή με μόνιμη παρουσία αρκούδας) με την πόλη των Τρικάλων και σε υψόμετρο 500 μ., ο οδηγός εξαφανίστηκε.

Το ζώο εντόπισε σε νυχτερινή περιπολία κλιμάκιο του Α.Τμήματος Πύλης, ενώ στο σημείο έσπευσε επίσης εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Τρικάλων (υπεύθυνος για την Ελεγχόμενη Κυνηγετική περιοχή Κόζιακα-Πύλης) καθώς και οι ομάδες άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.

Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής μέχρι να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη νεκροψία από τον εντεταλμένο κτηνίατρο της νομαρχίας Τρικάλων (κλιμάκιο Δ.Δ. Πύλης) παρουσία της κτηνιάτρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Το πόρισμα υποδεικνύει σοβαρά τραύματα στην περιοχή του στέρνου και της θωρακικής κοιλότητας που προκάλεσαν τον ακαριαίο θάνατο του ζώου, καθώς προφανώς ξαφνιάστηκε από τα φώτα του φορτηγού, σηκώθηκε στα δυο του πόδια για να εποπτεύσει το χώρο με αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρό χτύπημα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα από το τροχοφόρο.

Το περιστατικό καθώς και το γεγονός ότι βρέθηκαν υπολείμματα τροφής στο στομάχι του ζώου, αποδεικνύουν ότι οι αρκούδες δεν έχουν φωλιάσει ακόμη για το χειμέριο ύπνο τους, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν για την εποχή και στις ορεινές περιοχές.

Οι έρευνες πεδίου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνουν την κινητικότητα των αρκούδων με μικρότερες μετακινήσεις, σε σχετικά μεγαλύτερα υψόμετρα και κοντά σε περιοχές φωλιάσματος.

Στην περιοχή του Νομού Τρικάλων, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μάλιστα υλοποιεί διεθνές ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Nature σε συνεργασία με Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία, με κύριο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα.

Οι αρκούδες στην Ελλάδα, υπόκεινται σε σοβαρή διαταραχή του βιολογικού τους κύκλου λόγω των κλιματικών αλλαγών και συνεχίζουν να εκτίθενται σε ανθρωπογενείς απειλές κάθε είδους, συνθήκες που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό του είδους στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες επιβίωσής του.

Τους θανάτους δυο εμβρύων στον πέμπτο και όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης διερευνά ο ΕΟΦ,


Τους θανάτους δυο εμβρύων στον πέμπτο και όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης διερευνά ο ΕΟΦ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν συνδέονται με τον εμβολιασμό της μητέρας κατά της νέας γρίπης, καθώς ο ένας θάνατος κατεγράφη 14 ήμερες μετά τον εμβολιασμό και ο δεύτερος 17 ημέρες μετά.

Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου, δήλωσε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να βγει κάποιο συμπέρασμα.


Στο μεταξύ, σε 90 ανέρχονται πλέον τα θανάσιμα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι το πανδημικό κύμα διέρχεται ύφεσης, ύστερα από τους θανάτους τεσσάρων ακόμη ατόμων που ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Πρόκειται για τρεις άνδρες, έναν 32χρονο με αυτοάνοσο νόσημα, έναν 86χρονο με χρόνιο αναπνευστικό και καρδιολογικό νόσημα και έναν 49χρονο χωρίς υποκείμενο νόσημα, και μία 75χρονη γυναίκα με αιματολογικό νόσημα. Και οι τέσσερις, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α/Η1Ν1, ανέπτυξαν επιπλοκή λόγω αυτής και κατέληξαν.

Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο μια 50χρονη γυναίκα, επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Η1Ν1, εισήχθη και νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η κατάστασή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Εντοπίστηκε το όπλο του Αστυνομικού Διευθυντή Ζακύνθου Βασίλη Πατσούρη


Εντοπίστηκε το όπλο του Αστυνομικού Διευθυντή Ζακύνθου Βασίλη Πατσούρη, ο οποίος χθες βρέθηκε νεκρός στην παραλία «Πόρτο Μπανάνα» στην περιοχή του Βασιλικού Ζακύνθου.

Το όπλο του ανιχνεύτηκε από ειδικό μηχάνημα του Λιμενικού σώματος σε βάθος 30 μέτρων στη θάλασσα.

Από το όπλο με το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αυτοκτόνησε ο Βασίλης Πατσούρης, λείπει μόνο μια σφαίρα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα βαλλιστικής εξέτασης.

Το 2010 ενδεχομένως να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία


Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται απίστευτο, καθώς η βόρεια Ευρώπη, η Ασία και τμήματα της Αμερικής γνωρίζουν βαρύ ψύχος, αλλά το 2010 ενδεχομένως να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία.

Οσοι αμφιβάλλουν ότι το πρόβλημα είναι τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν πάρει θάρρος από την ανακοίνωση του Κέντρου Χάντλεϊ, το οποίο ανήκει στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις ήταν το 1998. Δώδεκα χρόνια χωρίς ένα νέο ρεκόρ, λένε οι σκεπτικιστές, είναι ένα μάλλον μεγάλο διάλειμμα σε μια υποτιθέμενη διαρκή αύξηση. Δυστυχώς γι'αυτούς, οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι ότι αυτό το διάλειμμα φέτος θα λάβει τέλος.

Το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ρεκόρ τη δεκαετία του 2000, γράφει ο Εκόνομιστ, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε θέρμανση του πλανήτη αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, μάλιστα, τέτοια ρεκόρ στην πραγματικότητα υπήρξαν. Ούτε είναι πρωτοφανής η διάρκεια της περιόδου χωρίς ρεκόρ. Η θερμότητα αποθηκεύεται συχνά για ένα διάστημα σε άλλα μέρη του συστήματος, όπως οι ωκεανοί, και δεν εμφανίζεται στα θερμόμετρα των μετεωρολόγων.

Πράγματι, ένας από τους λόγους για τους οποίους η χρονιά αυτή ενδέχεται να είναι η θερμότερη όλων των εποχών είναι ότι ο τροπικός Ειρηνικός «ξεφορτώνεται» αυτή την εποχή θερμότητα. Το φαινόμενο αυτό, κατά το οποίο η θερμότητα που έχει αποθηκευτεί στη θάλασσα τα προηγούμενα χρόνια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, είναι γνωστό με το όνομα Ελ Νίνιο.

Ενας ισχυρός Νίνιο συνέβαλε στις θερμοκρασίες-ρεκόρ του 1998. Το 2007 και το 2008 συνέβη το αντίθετο φαινόμενο, που είναι γνωστό ως Λα Νίνια. Ετσι εξηγείται ότι οι χρονιές αυτές ήταν μάλλον ψυχρές για τα δεδομένα της δεκαετίας.

Εκτός από τον Ελ Νίνιο, όμως, υπάρχει και ο ήλιος. Η λαμπρότητα του ήλιου παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια ενός κύκλου 11 ετών. Το 2009, ο ήλιος ήταν στο κατώτατο σημείο του κύκλου. Εκτός απροόπτου, έτσι, τους επόμενους 12 μήνες θα αρχίσει πάλι να λάμπει.

Η πρόβλεψη της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έγινε με τη χρησιμοποίηση του Συστήματος Δεκαετούς Πρόβλεψης. Τα κλιματικά μοντέλα χρησιμοποιούνται συνήθως για να δείξουν πώς το κλίμα απαντά σε πράγματα όπως τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να πέσουν κι έξω. Η πρώτη μελέτη που έγινε με το σύστημα αυτό, το 2007, έδειξε ότι θα υπάρξουν αρκετά ακόμη χρόνια χωρίς ρεκόρ, για να ακολουθήσει μια αδιαμφισβήτητη αύξηση της θερμοκρασίας. Μελέτες που έγιναν στη συνέχεια όμως, με κάπως διαφορετικές αρχικές συνθήκες, δείχνουν ότι κατά 80% το 2010 θα είναι η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών.

Και η εξήγηση έχει σαφώς να κάνει με το «κρυφτούλι» που παίζει η θερμότητα. Από το 1998 ως το 2003, παρόλο που οι επιφανειακές θερμοκρασίες δεν αυξάνονταν, πολλή ενέργεια συσσωρευόταν στους ωκεανούς, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αν ληφθούν υπόψη και οι επιπλέον επιπτώσεις από την τήξη των πάγων, η άνοδος αυτή ταιριάζει πλήρως με τη διαστολή των υδάτων των ωκεανών που προκαλείται από τη θερμότητα.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, λοιπόν, η εξίσωση ήταν σωστή. Το πρόβλημα δημιουργείται στη συνέχεια. Ο ρόλος της τήξης των πάγων στην άνοδο της στάθμης μεγαλώνει, γεγονός που σημαίνει ότι η συμβολή της διαστολής (και άρα της θερμότητας που αποθηκεύεται στη θάλασσα) μειώνεται. Η ενέργεια που λείπει πρέπει λοιπόν να πηγαίνει κάπου αλλού. Μία πιθανότητα θα ήταν να αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Κι αν πολλά έχουν αμφισβητηθεί στην επιστήμη του κλίματος, το μόνο βέβαιο είναι ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής: ότι δηλαδή δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί ενέργεια ούτε να καταστραφεί.

Η ενέργεια που διοχετεύει ο ήλιος στη Γη πρέπει να είναι ίση με την ενέργεια που αντανακλάται πίσω στο διάστημα, συν την ενέργεια που επανεκπέμπεται με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, συν την ενέργεια που αποθηκεύεται κάπου στην ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς ή τη γη.

Το ότι η εξίσωση δεν «βγαίνει» αποτελεί παραδοχή άγνοιας - μιας άγνοιας στην οποία καλύτερες και ακριβέστερες μετρήσεις είναι βέβαιο ότι θα δώσουν στο μέλλον απάντηση.

"Εμπλοκή" της κυκλοφορίας του αέρα

Το κύμα ψύχους που πλήττει εδώ και εβδομάδες μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου οφείλεται σε ένα φαινόμενο "εμπλοκής" της κυκλοφορίας του αέρα, το οποίο δεν είναι τόσο συχνό, αλλά είναι γνωστό από τους ειδικούς, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

"Προς το παρόν, η μόνη εξήγηση (για το σημερινό κύμα ψύχους) είναι μια μετεωρολογική κατάσταση "εμπλοκής'", εξήγησε ο Ομάρ Μπαντούρ, μετεωρολόγος του WMO.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αλληλεπιδράσεις με το κλιματικό φαινόμενο El Nino, την επάνοδο του οποίου ανακοίνωσε ο WMO πριν από πολλούς μήνες.

Το El Nino χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στην ισημερινή περιοχή του Ειρηνικού, οι οποίες συνοδεύονται από ασυνήθιστα ατμοσφαιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το φαινόμενο "εμπλοκής" χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή της κυκλοφορίας του αέρα, η οποία γίνεται συνήθως το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο από τη δύση προς την ανατολή.

"Εκεί, ο κυματισμός γίνεται από τον βορρά προς τον νότο. Όταν αυτός ο κυματισμός είναι πολύ μεγάλος, σε πλανητική κλίμακα, και παραμένει πολλές εβδομάδες, κάνουμε λόγο για 'εμπλοκή'", προσέθεσε ο Μπαντούρ.

"Μια 'εμπλοκή' σε τέτοια κλίμακα δεν συμβαίνει πολύ συχνά, μπορεί να πει κανείς κάθε 30-50 χρόνια", σημείωσε ο ειδικός, διευκρινίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι την αποδίδουν "σε εσωτερικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα η λειτουργία των οποίων είναι πολύ περίπλοκη".

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό αυτό φαινόμενο της "εμπλοκής" βρίσκεται στο τέλος του, υπογράμμισε.

"Εν γένει, είναι θέμα εβδομάδων, ενός μήνα ή ενάμιση μήνα. Άρχισε το Δεκέμβριο, οπότε φτάνουμε σιγά σιγά προς το τέλος του επεισοδίου", κατέληξε ο Μπαντούρ.

Επενδύσεις – μαμούθ στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας


Κοινές επενδύσεις – μαμούθ στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας με επίκεντρο τη Βόρεια Θάλασσα σχεδιάζουν οι χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Στόχος τους είναι η ενεργειακή απεξάρτηση από τρίτες χώρες.

Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη δοθεί προς εκταμίευση, απομένει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. ΄Ηδη τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει 565 εκ. ευρώ για την επέκταση αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα στα πλαίσια ενός προγράμματος για την αναθέρμανση της οικονομίας. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεισφέρει 300 εκ. ευρώ για έναν νέο αγωγό που θα συνδέει τη Μ.Βρετανία με την Ολλανδία. Και μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο: ένα νέο δίκτυο αγωγών που θα συνδέει αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά εργοστάσια και φωτοβολταϊκά συστήματα σε εννέα χώρες της βόρειας Ευρώπης – μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Μ.Βρετανία, η Δανία και η Νορβηγία.

Ο Πάουλ Βίλτσεκ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας, επισημαίνει ότι στόχος των διαβουλεύσεων είναι μία κατ΄αρχήν πολιτική συμφωνία για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού επενδυτικού σχεδίου. «Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία, είναι ένα σημαντικό βήμα» λέει ο Πάουλ Βίλτσεκ στην Deutsche Welle. «Είναι το πρώτο διεθνές δίκτυο ενέργειας που αποφέρει σημαντική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, γιατί συντονίζει, για πρώτη φορά, τις ενεργειακές πολιτικές των κρατών-μελών που συμμετέχουν στο δίκτυο. Είναι ένα βήμα για την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. και την απεξάρτησή της από ασύμφορες εισαγωγές ενέργειας…»
Πολιτική συμφωνία μέσα στο 2010 ;

Η Βόρεια Θάλασσα μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πηγές ενέργειας.Η πολιτική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010. ΄Ηδη σήμερα λειτουργούν έντεκα υποθαλάσσιοι αγωγοί στη Βόρεια Θάλασσα που συνδέουν για παράδειγμα τη βόρεια Γαλλία με την Αγγλία και την Ολλανδία με τη Νορβηγία. Άλλοι είκοσι αγωγοί κατασκευάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο στου σχεδιασμού. Ήδη αξιοποιούνται λοιπόν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά με τις σημερινές υποδομές είναι δύσκολο να διαχειριστούμε σωστά την ενέργεια που παράγεται, χρησιμοποιώντας πλεονάσματα από μία χώρα του δικτύου για να καλύψει τα ελλείμματα άλλων χωρών. Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Άντρις Πίλμπαγκς πιστεύει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με το νέο δίκτυο…

«Δεν είναι απλώς ένα μακρινό όραμα: Η δικτύωση των πηγών εφοδιασμού και κυρίως των αιολικών πάρκων εξασφαλίζει την ενεργειακή τροφοδοσία μας. ΄Αλλωστε από αέρα έχουμε αρκετό στη βόρεια Ευρώπη…» τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

¨Εξαρση των θανάτων από τη νέα γρίπη στη χώρα μας


Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την έξαρση των θανάτων από τη νέα γρίπη στη χώρα μας. 18 άνθρωποι έχουν πεθάνει μόνο την τελευταία εβδομάδα, ενώ θα θύματα από την έξαρση της πανδημίας πλησιάζουν τα 90, αρκετά απ αυτά με λευκό ιατρικό μητρώο.

Άλλα τέσσερα άτομα - ένα εξ' αυτών χωρίς υποκείμενο νόσημα- πέθαναν τη Δευτέρα στη χώρα μας, εξαιτίας επιπλοκών, αφού προσεβλήθησαν από τη "νέα γρίπη", ανακοίνωσε το ΕΚΕΠΥ.

Κόντρα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του Μητροπολίτη Ικονίου


Ίσως η πιο σκληρή εκκλησιαστική δημόσια κόντρα των τελευταίων ετών ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του Μητροπολίτη Ικονίου εξαιτίας της άρνησης του πρώτου να στηρίξει δύο ορφανά παιδιά από την Αφρική.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» δημοσίευσε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Θ. Καλμούκου, συμφωνα με το οποίο, ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ενημέρωνε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για ένα σημαντικό πρόβλημα.

Δύο ανήλικα αδέρφια ο Κώστας και ο Δημήτρης, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Κονγκολέζα κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο ορφανά και από τους δύο γονείς τους. Ο Έλληνας πατέρας τους έχει ήδη πεθάνει ενώ η μητέρα τους που πάσχει από την επάρατο νόσο βρίσκεται λίγο πριν το τέλος.

Σύμφωνα πάντα με τον «Εθνικό Κήρυκα» «...Ο ομογενής θείος των δίδυμων και εμπερίστατων ορφανών παιδιών, ο κ. Ιωάννης Σπορίδης, αδελφός του πατέρα τους, είναι συνταξιούχος και ήδη προχωρημένης ηλικίας, με περιορισμένη όραση και ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο θεωρείται «τυφλός», διαμένει στη Φιλαδέλφεια, χτύπησε την πόρτα της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την παράκληση να έλθουν στην Ακαδημία τα ορφανά παιδάκια κι ο ίδιος θα συνέβαλλε όσο μπορούσε και όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του, πλην όμως έπειτα από παρέλευση μηνών, τις παραμονές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου 2009, έλαβε την τελική αρνητική απάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο».

Στην επιστολή του αυτή, η οποία όπως με νόημα σημείωνει η εφημερίδα έφτασε στα χέρια του ενδιαφερομένου, μόλις 4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Δημήτριος απλά έυχεται να βρεθεί μια λύση αρνούμενος παράλληλα τη φιλοξενεία των παιδιών εξαιτίας της έλλειψης αμερικανικής υπηκοότητας.

«Ντρέπομαι που είμαι Αρχιερεύς»

Κι ενώ όλα έδειχναν πως για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής το έχει έχει κλείσει, στο Φανάρι, ο στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, διάβασε το ρεπορτάζ και όπως φαίνεται από το ύφος της επιστολής που συνέταξε, εξοργίστηκε.

«Ομολογώ ότι διαβάζοντας το κείμενο του κ. Θεοδώρου Καλμούκου, έφριξα, λυπήθηκα και ντράπηκα που είμαι αρχιερεύς της Ορθοδόξου Εκκλησίας» γράφει ο Μητροπολίτης προς την εφημερίδα και συνεχίζει:

«Και ερωτώ: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος έλαβε το γράμμα διά βοήθεια είχε την συνείδησή του ήσυχη τις εορτές της Θείας Επιφανείας και του Νέου Ετους; Μπόρεσε να εορτάσει ως αρχιερεύς τις Αγιες αυτές ημέρες άνευ συνειδησιακού προβλήματος; Πώς μπόρεσε να δώσει την απάντηση που έστειλε εις τον θείο των δύο αυτών παιδιών και μάλιστα κοροϊδεύοντας και στέλνοντας ευχάς ‘διά εξεύρεσιν λύσεως’. ».

Το κατηγορώ του Μητροπολίτη κατά του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου δεν σταματά εδώ. Συνεχίζει, κάνοντας λόγο για ασυνείδητους ποιμένες , ανόητες προφάσεις και για παραμύθια.

«Αλήθεια πού βαδίζουμε; Πού οδηγείται αυτή η ταλαίπωρος Ορθόδοξος Εκκλησία; Πού την οδηγούν οι ασυνείδητοι ποιμένες της; Πώς θέλουμε να μας πιστεύει ο κόσμος και να μας ακολουθεί όταν εμείς άλλα κηρύττουμε και άλλα πράττομε; Λυπάμαι πολύ διά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με απογοήτευσε δια μίαν ακόμη φορά.

Ποία είναι η αποστολή μας στον κόσμο, μήπως να ετοιμάζομε δείπνα και τελετές διά να εορτάσομε τα δεκάχρονά μας στον Θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ή να ομιλούμε και να κηρύττομε περί αγάπης και βοηθείας του πάσχοντος συνανθρώπου μας και εις την πράξη να μην κάνομε το παραμικρό. Μία ολόκληρη Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν είναι σε θέση να βοηθήσει δύο δεκάχρονα παιδάκια.

Και οι προφάσεις ανόητες και άνευ ουσίας. Δεν έχουν, λέγει ο κατά τα άλλα άγιος αδελφός, αμερικανική υπηκοότητα. Σε ποίον πουλάει τα παραμύθια αυτά; Είναι δυνατόν να θέλει να βοηθήσει και να μην βρει τον τρόπο ή κάποια λύση; Εάν δεν είναι σε θέση να βοηθήσει δύο ορφανά παιδάκια δέκα ετών, τότε κακώς παραμένει εις την θέση του.

Η ουσία είναι όμως μία: Δεν υπάρχει θέληση διότι έχομε ξεφύγει από την αποστολή μας. Από 100 δολάρια να ζητούσε από τους αρχιερείς της Αμερικής θα μάζευε 1,000 δολάρια το μήνα, και μη μου πείτε ότι δεν έχουν να δώσουν χρήματα γιατί θα γελάσει μαζί τους και το παρδαλό κατσίκι.

Και διάλεξε να απαντήσει παραμονάς των Χριστουγέννων, αυτό είναι το κωμικοτραγικό της υποθέσεως. Απήντησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αρνούμενος βοήθεια παραμονές της κατ' εξοχήν εορτής της αγάπης, όπου ο Θεός γίνεται άνθρωπος από αγάπη διά τον άνθρωπο να τον σώσει. Αυτή είναι η εκκλησιαστική μας συνείδηση; Επαναλαμβάνω, λυπάμαι δια την κατάντια της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Λυπάμαι δια την κατάντια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου της. Θα τρίζουν τα κόκαλα των ευσεβών Πατέρων μας, οι οποίοι δημιούργησαν τα ιδρύματά μας δια τους πάσχοντας αδελφούς μας.

Υπάρχει όμως Θεός και θα απολογηθούμε κάποια ημέρα διά τας πράξεις μας. Ομως να μην παραπονούμεθα διά τον λαόν του Θεού ότι μένει μακράν της Εκκλησίας. Εμείς τον απεμακρύναμε με τας πράξεις και τα παραδείγματά μας. Ντροπή μας.

Μετά τιμής και αγάπης Ο Ικονίου Θεόληπτος».

Μέχρι στιγμής η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν έχει απαντήσει. Αγνωστο επίσης παραμένει εαν ο Πατριάρχης ήταν γνώστης του περιεχομένου της επιστολής του στενού του συνεργάτη σε έναν από τους πιο προβεβλημένους ιεράρχες του θρόνου.

Σε κάθε περίπτωση το δριμύ κατηγορώ του κ. Θεολήπτου έχει πολλές αναγνώσεις και έχει τη δική του αξία.

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στο τηλεοπτικό κανάλι «Antenna» για τον Γιούρι Γκέλερ


Πρόστιμο 30.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στο τηλεοπτικό κανάλι «Antenna» για την εκπομπή «Ο διάδοχος του Γιούρι Γκέλερ» της 24ης/10/2009, 21.00-24.00, για «απεικόνιση ασυνήθιστων εργαλείων, ή μεθόδων, που μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή κίνδυνο». Μειοψήφισαν ο Ιωάννης Παπακώστας, η Εύη Δεμίρη και η Ιρις Αυδή, που πρότειναν πρόστιμο 40.000 ευρώ.
Πρόστιμο 15.000 ευρώ στον καθένα επέβαλε το ΕΣΡ στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Alter» και «Star» για μετάδοση αποσπασμάτων από την εκπομπή του Antenna «Ο διάδοχος του Γιούρι Γκέλερ». Μειοψήφισε η Εύη Δεμίρη, που πρότεινε πρόστιμο 30.000 ευρώ για το κάθε κανάλι. Αποσπάσματα της συγκεκριμένης εκπομπής μεταδόθηκαν από τον «Alter» στην εκπομπή «TV Weekend» και από τον «Star» στην εκπομπή «Πρωϊνή Μελέτη».

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε και στο τηλεοπτικό κανάλι «Alpha» για την εκπομπή «Δέστε τους» για προβολή σκηνών τρόμου και προστασία ανηλίκων, καθώς οι βίαιες σκηνές προβλήθηκαν σε ώρα παιδικής τηλεθέασης. Μειοψήφισαν η Εύη Δεμίρη και ο Ιωάννης Παπακώστας, που πρότειναν πρόστιμο 40.000 ευρώ.

Απορρίφθηκε, τέλος, η αίτηση που είχε υποβάλει το «Κανάλι 1» του νομού Ευβοίας για βεβαίωση νομίμου λειτουργίας και ανακλήθηκε η βεβαίωση νομίμου λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Βερενίκη» του νομού Λασιθίου, καθώς διαπιστώθηκε από το ΕΣΡ ότι έχει διακοπεί η λειτουργία του σταθμού.

Οι δάσκαλοι θα συμμτετέχουν στην απεργία της 10 Φεβρουαρίου


Θα συμμετέχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ αναφέρει ότι «οι σύλλογοι-μέλη της θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στις 19 Φεβρουαρίου, για να ληφθούν αποφάσεις, καθώς υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις, όπως πάγωμα ή και μείωση μισθών, ασφαλιστικό, υπηρεσιακές μεταβολές κλπ».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Γεγονότα

475 - Ο Βασιλίσκος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1755 - Δημιουργείται το πρώτο πανεπιστήμιο στη Ρωσία από την τσαρίνα Ελισάβετ.
1875 - Αναγορεύεται αυτοκράτορας της Κίνας ο Kwang-su.
1879 - Ξεκινά ο πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Ζουλού, όταν τα στρατεύματα των πρώτων εισβάλουν στη γη των δεύτερων από τη Δυτικοαφρικανική Δημοκρατία του Νατάλ.
1896 - Ο H.L. Smith κάνει την πρώτη ακτινογραφία χρησιμοποιώντας τις ακτίνες Χ.
1908 - Στέλνεται το πρώτο μακρινό ραδιομήνυμα από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.
1913 - Ο Ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας Πράβντα, σε επιστολή, που στέλνει προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπογράφει ως Στάλιν, δηλαδή Ατσάλινος Άνθρωπος.
1915 - Η αμερικανική Βουλή απορρίπτει την πρόταση για χορήγηση ψήφου στις γυναίκες.
1919 - Στη Γερμανία, κυβερνητικά στρατεύματα συντρίβουν μια επαναστατική εστία Σπαρτακιστών στο Βερολίνο.
1928 - Η Ρουθ Σνάιντερ γίνεται η πρώτη γυναίκα που κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ.
1929 - Οργανώνεται η ελληνική Γεωργική Τράπεζα.
1932 - Η Χάτι Κάραγουεη γίνεται η πρώτη γυναίκα, που εκλέγεται στην αμερικανική Γερουσία.
1940 - Στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ρωσία βομβαρδίζει τη Φινλανδία.
1943 - Οι γερμανικές δυνάμεις που πολιορκούν το Λένινγκραντ κινδυνεύουν να κυκλωθούν, καθώς έχει εκδηλωθεί σφοδρή σοβιετική αντεπίθεση, οπότε λύνουν την πολύμηνη πολιορκία.
1943 - Έλληνες αντάρτες του ΕΣΑΠ (Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας) εξολοθρεύουν την Ιταλική φρουρά της Καλαμπάκας.
1944 - Εκτελούνται στην Ιταλία ο κόμης Γκαλεάτσο Τσιάνο και ο στρατηγός Εμίλιο ντε Μπόνο, επειδή τάσσονται κατά του Μουσολίνι.
1944 - αγγλικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιδρομή εναντίον στρατιωτικών στόχων στον Πειραιά.
1945 - Στην Ελλάδα ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι συναντάται με εκπροσώπους του ΕΛΑΣ, με σκοπό την αναζήτηση τρόπων τερματισμού των εχθροπραξιών.
1945 - Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η Ρωσία εξαπολύει μια τεράστια επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη εναντίον των Γερμανών.
1953 - Με έντονο το ενδιαφέρον της γαλλικής κοινής γνώμης αρχίζει στο Μπορντό η δίκη 24 πρώην μελών των SS, για τη συμμετοχή τους στη μαζική δολοφονία 600 κατοίκων του χωριού Οραντούρ-σιρ-Γκλεν, τον Ιούνιο του 1944.
1957 - Πρεμιέρα Το κορίτσι με τα παραμύθια.
1962 - Οι ΗΠΑ δίνουν πάλι βοήθεια στο καθεστώς του Λάος.
1964 - Οι εθνικιστές αντάρτες της Ζανζιβάρης εξεγείρονται και ανατρέπουν την αραβική Κυβέρνηση. Ο Αμπέιντ Καρούμε ανακηρύσσει Λαϊκή Δημοκρατία.
1966 - Κάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση (στο CBS), ο Batman.
1969 - Στη Μεγάλη Βρετανία επεισόδια ξεσπούν στο Λονδίνο, όταν πέντε χιλιάδες άτομα διαμαρτύρονται για τη ρατσιστική βία.
1970 - Κάνει την παρθενική του πτήση το Boeing 747.
1971 - Παραπέμπονται στις ΗΠΑ σε δίκη ο αιδεσιμότατος Φίλιπ Μπέριγκαν και πέντε ακόμα άτομα με την κατηγορία της συνομωσίας για την απαγωγή του Χένρι Κίσιγκερ και την ανατίναξη ομοσπονδιακού κτηρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.
1971 - Επεισόδια απειλούνται από τους Έλληνες καπνεργάτες του Πειραιά, επειδή στις καπναποθήκες προσλήφθηκαν γυναίκες αντί για άνδρες.
1973 - Θεμελιώνονται τα νέα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.
1974 - Η Λιβύη του Καντάφι και η Τυνησία ανακοινώνουν, ότι ενώνονται και δημιουργούν την Ισλαμική Αραβική Δημοκρατία. Η απόφαση, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
1976 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποδέχεται με 11 ψήφους υπέρ και 1 κατά την Οργάνωση για την Απελευθέρωση των Παλαιστινίων (PLO).
1977 - Διαδηλώσεις γίνονται στο Ισραήλ εναντίον της Γαλλίας για την απελευθέρωση του Aboud Daoud, υπευθύνου, όπως πιστεύεται, για το μακελειό στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου το 1972.
1979 - Η ελληνική Κυβέρνηση αποκαλύπτει και επικηρύσσει για 2 εκ. δραχμές δύο άτομα, που καταζητούνται για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.
1982 - Η Κίνα διαμαρτύρεται για την πώληση αμερικανικών αεροπλάνων στην Ταϊβάν.
1989 - Απελαύνεται από το Ζαΐρ ο δικτάτορας Αμίν Νταντά.
1990 - Η Ρουμανία θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρόκειται για την πρώτη χώρα-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.
1991 - Στη Βουλγαρία διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές.
1991 - Το αμερικανικό Κογκρέσο εξουσιοδοτεί για τη χρήση βίας προκειμένου να εκδιωχθεί το Ιράκ από το Κουβέιτ.
1991 - Ελεύθεροι αφήνονται τέσσερις Βέλγοι όμηροι, που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση "Φατάχ", από 1987.
1991 - Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές παίρνουν μέρος για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
1992 - Υπέρ της απόσχισής της από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας τάσσεται η αλβανική μειονότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.
1992 - Στη Γερμανία, δημοσκόπηση δείχνει ότι το 1/3 των κατοίκων πιστεύει ότι οι Εβραίοι ήταν συνυπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα.
1992 - Ακυρώνονται τα αποτελέσματα του β' γύρου των γενικών εκλογών στην Αλγερία, μετά τη σημαντική νίκη του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας στον α' γύρο.
1993 - Η Ιταλία αποποινικοποιεί την κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση.
1993 - Στη Γερμανία, δικαστήριο αποφασίζει την αποφυλάκιση του πρώην Ανατολικογερμανού ηγέτη Έριχ Χόνεκερ για λόγους υγείας.
1994 - Η ανθρωπιστική οργάνωση "Helsinski Watch" καταγγέλλει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για διακρίσεις σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων.
1994 - Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Κάρλος Σαλίνας ντε Γκορτάρι ανακοινώνει μονομερή εκεχειρία για να τερματισθούν οι μάχες που διεξάγονται εδώ και 12 ημέρες στην Πολιτεία Τσιάπας μεταξύ στρατιωτών και 2.000 ενόπλων ιθαγενών χωρικών.
1995 - Η κροατική κυβέρνηση ενημερώνει επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας της Δύναμης Προστασίας του ΟΗΕ, η οποία λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου.
1995 - Η Βρετανία ανακοινώνει ότι αποσύρει μέρος του στρατού και της αστυνομίας της από το Μπέλφαστ, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας.
1995 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την παράταση του καθεστώτος των οικονομικών κυρώσεων, που επιβλήθηκε κατά του Ιράκ το 1990.
1995 - Συλλαμβάνεται η κόρη του Μάλκολμ Χ, Qubilah Shabazz για συνομωσία με σκοπό τη δολοφονία του ηγέτη του Έθνους του Ισλάμ Λούις Φάρακαν. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν την 1 Μαΐου 1995.
1996 - Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.
1997 - Τρεις νεκροί, 4 αγνοούμενοι, τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, είναι ο απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει την Ελλάδα.
1997 - Ο HAL, το κομπιούτερ της ταινίας 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος, του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ενημερώνει το πλήρωμα του διαστημοπλοίου ότι δημιουργήθηκε πριν από 4 χρόνια και συγκεκριμένα στις «12 Ιανουαρίου 1997». Στο βιβλίο του Άρθουρ Κλαρκ αναφέρεται η ίδια ημερομηνία αλλά ως χρονολογία αναφέρεται το 1992.
1998 - Ο Κάρλος Σαντάνα είναι ο πρώτος Ισπανός που μπαίνει στο Rock n' Roll Hall of Fame.
1998 - 19 ευρωπαϊκά κράτη συμφωνούν να απαγορεύσουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση.
2000 - Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφωνούν στην αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής, που έχει επιβληθεί στον καταδικασμένο αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
2000 - Επί 5 λεπτά της ώρας μετοχές αρχικής τιμής 6.500 δρχ της νεοεισηγμένης εταιρείας Ράδιο Κορασίδη πωλούνται στο ΧΑΑ αντί 120.000 δρχ η καθεμία, καθώς η, μέσω Η/Υ, αυξημένη ζήτηση ανέβασε την τιμή. Στη λήξη της συνεδρίασης η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στις 28.000 δρχ.

Γεννήσεις

1729 - Έντμουντ Μπρουκ, Άγγλος πολιτικός και ρήτορας
1856 - Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ Αμερικανός ζωγράφος
1876 - Ερμάνο Βολφ Φερράρι, Ιταλός συνθέτης
1876 - Τζακ Λόντον, Αμερικανός συγγραφέας
1893 - Χέρμαν Γκαίριγκ, Γερμανός πολιτικός
1899 - Πωλ Χέρμαν Μίλερ, νομπελίστας χημικός
1910 - Λουΐζ Ράινερ, Αυστριακή ηθοποιός, που κέρδισε για δυο συνεχόμενες χρονιές, 1936 και 1937, το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για τις ταινίες "The Great Ziegfeld" και "The Good Earth"
1916 - Πίτερ Γουίλιαμ Μπόθα, πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής από το 1978 έως το 1984 και Πρόεδρος από το 1984 έως το 1989
1943 - Ρέι Μάνζαρεκ, κιμπορντίστας των DOORS
1944 - Τζο Φρέζιερ, μποξέρ και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 1964
1955 - Κίρστι Άλλεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός, ιδιαίτερα γνωστή από την ταινία «Για κοίτα ποιος Μιλάει», όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Τζον Τραβόλτα
1964 - Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και πρόεδρος του "amazon.com"
1970 - Zack de la Rocha, τραγουδιστής και πρώην μέλος του συγκροτήματος "Rage Against the Machine"
1982 - Δημήτρης Τσιάμης, Έλληνας αθλητής του στίβου

Θάνατοι

1049 - Αμπού Σαΐντ, Πέρσης ισλαμιστής του μυστικιστικού τάγματος, σε ηλικία 81 ετών.
1519 - Μαξιμιλιανός Α΄, βασιλιάς της Γερμανίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1655 - Πιέρ ντε Φερμά, Γάλλος μαθηματικός, από τους κορυφαίους του 17ου αιώνα
1922 - Βενέδικτος ΙΕ΄, Πάπας Ρώμης, από πνευμονία
1976 - Άγκαθα Κρίστι, συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου, σε ηλικία 85 ετών
1992 - Χουάν Ζιλμπέρτο Φούνες, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, στην Αργεντινή στα 28 του χρόνια από καρδιακή προσβολή
2001 - Γουίλιαμ Χιούλετ, ο ένας εκ των δυο ιδρυτών της εταιρίας Hewlett-Packard
2001 - Adhemar Ferreira da Silva, Βραζιλιάνος άλτης του τριπλούν, σε ηλικία 73 ετών
2003 - Λεοπόλδος Φορτουνάτο Γκαλτιέρι, δικτάτορας της Αργεντινής
- Μώρις Γκιμπ, τραγουδιστής και μπασίστας των Bee Gees

Αργίες και εορτές

Ορθόδοξη Εκκλησία

Μνήμη των αγίων οκτώ Μαρτύρων
Μαρτύρων Τατιανής (†226), Ευθασίας, Μερτίου (†305), Φιλοθέου, Ζωτικού, Ρογάτου, Μοδέστου, Καστουλίου, Πέτρου του Αβεσαλαμίτου, Αθανασίου του ομολογητού
Αγίου μάρτυρος Αρκαδίου
Ιερομάρτυρος Βασιλείου
Αγίου Βενεδίκτου
Οσίων Ευπραξίας, Μαρτινιανού, Γαλακτίωνος του δια Χριστόν σαλού, και Ηλιού του θαυματουργού του εν τω «Παραδείσω»
Τιγρίου Πρεσβυτέρου και Ευτροπίου
Εϊλιανού εκ Ρώμης
Θεοδοσίου εκ Ρωσίας
Ιωάννου επισκόπου Ραβέννης
Συναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μεσοπαντητίσσης εν Κρήτη
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου του Ακαθίστου (της Μονής Χιλανδαρίου)
Μνήμη Ναού Αγίου Αλεξάνδρου πλησίον των Αγίων Αποστόλων