BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος αρχιζει μεταξύ Δήμου Λαγανά και Πάρκου

Από την "ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ" :

Πόλεμος φαίνεται ότι ξεκινά μεταξύ του Δήμου Λαγανά και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, αφού η δημοτική αρχή έχει γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων τόσο για την συμπεριφορά της διοίκησης, όσο όμως και για τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται στις παραλίες ωοτοκίας.
Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί ότι όλο αυτό το διάστημα… υποβόσκει μια κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, μιας και το Πάρκο έστειλε, σύμφωνα με τον κ. Κομιώτη, εξώδικα για τα αδέσποτα ζώα, για τα άλογα και για τα οχήματα. Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης απαγόρευσε στον Δήμο Λαγανά να απομακρύνει τα φύκια από την παραλία του Καλαμακίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφήμιση της περιοχής, αλλά και της Ζακύνθου.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι, κάτι που φρόντισε να επισημάνει με δηλώσεις του στην “Ημέρα” ο Δήμαρχος Λαγανά, Διονύσης Κομιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι του χρόνου δεν πρόκειται να περάσουν οι κατακτητικές τάσεις του Φορέα Διαχείρισης και προανήγγειλε κινητοποιήσεις.
“Του χρόνου θα αλλάξουν τα πράγματα στις παραλίες ωτοκίας, διότι η δημοτική αρχή και οι δημότες είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε λύσεις για θέματα, τα οποία βλάπουν σοβαρά τον τουρισμό μας και την ανάπτυξη. Δεν επιτρέπεται να διώχνουν τους επισκέπτες από τις παραλίες πριν από τη δύση του ηλίου. Από ΄κει και πέρα, ο Δήμος Λαγανά δέχθηκε εξώδικα από το Θαλάσσιο Πάρκο για τα αδέσποτα σκυλιά, για τα άλογα, καθώς και για τα οχήματα και από την άλλη δεν μας αφήνουν να απομακρύνουμε τα φύκια από την παραλία του Καλαμακίου. Όλο το καλοκαίρι επικρατούσε έντονη δυσοσμία, με συνέπεια να δυσφημείται ο Δήμος μας και η Ζάκυνθος. Με το έτσι θέλω εφαρμόζουν αυτό το τερατούργημα, που ονομάζεται Προεδρικό Διάταγμα. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τον Φορέα Διαχείρισης, όμως επισημαίνω ότι του χρόνου δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τις κατακτητικές τάσεις. Οι Καλαμακιώτες δεν θα γίνουν ξανά επαίτες για μια ξαπλώστρα! Είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις, διότι δεν πάει άλλο” υπογράμμισε ο κ. Κομιώτης.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της νέας υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία σημείωσε ότι στη Ζάκυνθο θα δημιουργηθεί ένας “πράσινος” Δήμος. Ο κ. Κομιώτης υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις προκλητικές δηλώσεις και να εφαρμόσουν ανθρωποκεντρική πολιτική.
“Πριν η Πολιτεία φτιάξει πράσινους Δήμους, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσει την ψυχική ηρεμία των πολιτών της. Το 1989 άρχισε η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, που όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι ένα τερατούργημα. Οι κάτοικοι των Δήμων Λαγανά και Ζακυνθίων είναι εγκλωβισμένοι, αφού έχει δεσμευθεί η περιουσία τους. Αντί η Πολιτεία να συζητήσει με τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το τί πρέπει να γίνει, οι κυβερνώντες προτιμούν να κάνουν πομπώδεις εξαγγελίες και να αναλύουν μεγαλεπίβολα σχέδια, τα οποία δεν είναι εναρμονισμένα με την Ελληνική, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η Ελλάδα “σπάει τα μούτρα της” συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αρκετοί πολίτες έχουν δικαιωθεί και τώρα το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους καταβάλλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα μας ξεφτιλίζεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και οι κυβερνώντες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να φτιάξει ένα Θαλάσσιο Πάρκο, που θα βασίζεται στην αρμονική συμβίωση των κατοίκων με την χελώνα. Είναι απαραίτητο να συνταχθεί μια καινούρια περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα αποκαθιστά τις αδικίες που έχουν γίνει σε βάρος των πολιτών. Αυτά, λοιπόν, πρέπει να γίνουν, και όχι να ισχυρίζονται ότι θα φτιάξουν πράσινους Δήμους. Δεν είμαστε αντίθετοι με την πράσινη ανάπτυξη, όμως δεν μπορούν να γίνουν οικολογικές παρεμβάσεις όταν δεν έχουν αποκατασταθεί οι καλές σχέσεις με τους πολίτες. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, δεδομένου ότι δεσμεύει περιουσίες, δίχως να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες” ανέφερε ο κ. Κομιώτης.

Αντίδραση για την επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση
Στη συνέχεια, ο κ. Κομιώτης στάθηκε ιδιαίτερα και στην επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία στη Ζάκυνθο θα μείνει μόνο ένας Δήμος.
Ο Δήμαρχος Λαγανά εξέφρασε την αντίθεσή του και τόνισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο “Καποδίστριας 2”, εφόσον δεν υπάρξουν οικονομικές εγγυήσεις.
“Η μεταρρύθμιση με τον “Καποδίστρια 1” ήταν αποτυχημένη. Το ίδιο θα συμβεί και με τον “Καποδίστρια 2”. Οι Δήμαρχοι της Ζακύνθου είμαστε εναρμονισμένοι με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ. Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη δημιουργία ενός μόνο Δήμου στη Ζάκυνθο. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και κάποιες οικονομικές εγγυήσεις. Το κράτος δεν μας έχει στείλει ούτε τους ΚΑΠ, προκειμένου να πληρώσουμε τους εργαζόμενους. Θεωρώ πως τα όσα προωθούνται, στερούνται σοβαρότητας. Πώς θα εξυπηρετείται ο κάτοικος της Αναφωνήτριας, όταν μείνει ένας Δήμος στο νησί μας;” τόνισε ο Δήμαρχος Λαγανά.

Αρμένης προς Κομιώτη: Παραιτήσου! Εσύ και ο Βόσδου φταίτε για το πρόβλημα!


ΑΠΟ ΤΟ "GoZakynthos".

Κατηγορώντας τον ότι με την στάση και την πολιτική του διαιώνισε την δυσλειτουργία του Συνδέσμου Ύδρευσης -και κατ΄επέκταση ενίσχυσε το πρόβλημα της υδροδότησης- ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας του Δήμου Ζακυνθίων Γιώργος Αρμένης ζήτησε δημόσια την παραίτηση του προέδρου του Συνδέσμου Άκη Κομιώτη.

Σε παρέμβαση του στον BRAVO και κατά την διάρκεια συζήτησης για την υδροδότηση, ο κ. Αρμένης κάλεσε σε έντονο ύφος τον κ. Κομιώτη να παραιτηθεί καθώς «με την στάση του και σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου, ενίσχυσε την παρούσα τραγική κατάσταση».

Σχολιάζοντας την επικείμενη συνεδρίαση του Συνδέσμου ύδρευσης, ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- Νέα Δημοτική Πορεία τόνισε με νόημα πως πρέπει να είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση προσκαλεί τον Βουλευτή Ζακύνθου Δ. Βαρβαρίγο «παρόλο που ο κ. Βουλευτής δεν εκλέχθηκε τώρα για πρώτη φορά…».

Ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική του κ. Κομιώτη και επισημαίνοντας πως το εργοστάσιο αφαλάτωσης δεν έχει σταματήσει να προωθείται, ο κ. Αρμένης εξαπέλυσε πυρά και κατά του γραμματέα της Περιφέρειας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Π.Ι.Ν. λειτούργησε με σκαιότητα και στο θέμα της υδροδότησης αλλά και στο θέμα των σκανδάλων του Δήμου Ζακυνθίων!».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του συναδέρφου του, Παναγιώτη Αβράμη, ο οποίος σημείωσε πως «όταν εμείς φωνάζαμε, οργανώναμε και προωθούσαμε αλλαγές στον φορέα, ο κ. Κομιώτης…. αγνοούνταν! Βρήκε έτοιμα σχέδια και μελέτες και ενώ απουσίαζε τόσα χρόνια, τώρα τα βρήκε έτοιμα και τα οικειοποιείται!».

ΑΕΚ και Ηρακλής αποκλείστηκαν από το κύπελλο Ελλάδας



Η ΑΕΚ συμπλήρωσε το παζλ των ομάδων της Σούπερ Λίγκα που αποκλείστηκαν από τον θεσμό του κυπέλλου στο πρώτο μόλις τους παιχνίδι. Η «Ένωση» ηττήθηκε με 1-0 στο γήπεδο της Φυλής από τον Θρασύβουλο στη διάρκεια της παράτασης και αποκλείστηκε. Οι δύο ομάδες τελείωσαν το ενενηντάλεπτο χωρίς γκολ (0-0). Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Καραμαλίκης στο 104′.
Στο 8′ ο Λεονάρντο σούταρε αδύναμα και ο Μπαρτζώκας απέκρουσε, ενώ στο 23′ η κεφαλιά του Μαϊστόροβιτς κόντραρε και κατέληξε κόρνερ. Η καλύτερη ευκαιρία της Ένωσης χάθηκε στο 3′΄ από τον Ταχτσίδη, με τον νεαρό ποδοσφαιριστή να μην μπορεί εξ επαφής να προωθήσει την μπάλα στα δίχτυα. Από την πλευρά τους, οι γηπεδούχοι έχασαν μια καλή ευκαιρία με το σουτ του Κατσίκη στο 27′ (απέκρουσε ο Σάχα σε κόρνερ).
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με ένα δοκάρι για την ΑΕΚ, ύστερα από σουτ του Μπλάνκο στο 49′. Στην εξέλιξη της φάσης ο Χέρσι αιφνιδιάστηκε και αστόχησε. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν επιβάλει τον ρυθμό τους, αλλά δυσκολεύονταν να κάνουν παραγωγικό παιχνίδι, καθώς οι περισσότεροι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκονταν σε άσχημο βράδυ. Οι φιλοξενούμενοι ήταν πάντως άτυχοι, καθώς στο 78′ ο Παυλής «σημάδεψε» και πάλι το δοκάρι του Θρασύβουλου, στην τελευταία καλή στιγμή της κανονικής διάρκειας. Στην παράταση, ο Καραμαλίκης βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 104′, με ένα σουτ που έστειλε τη μπάλα να περάσει κάτω από το σώμα του Σάχα 1-0.
Κίτρινες: Βασιλείου, Ντοριβάλ, Παληγεώργος, Ζαπρόπουλος – Μαϊστόροβιτς, Γεωργέας
Διαιτητής: Στ. Τριτσώνης (Αθηνών)
Θρασύβουλος (Νίκος Κεχαγιάς): Μπαρτζώκας, Βασιλείου, Ζαπρόπουλος, Πιπίνης, Σαπάνης, Ντοριβάλ (65΄ Μίχος), Μαυροματίδης, Χατζηπαντελίδης, Κατσίκης (55΄ Ντελγάδο), Παληγεώργος, Αλεξάντροβιτς (82΄ Καραμαλίκης).
ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Αραούχο, Μαϊστόροβιτς, Γιάχιτς, Μάκος, Γεωργέας, Άρτσε, Χέρσι (53΄ Σκόκο), Λεονάρντο (90΄+ Ιορντάκε), Ταχτσίδης (74΄ Παυλής), Μπλάνκο.
Νοκ-άουτ από το κύπελλο ο ΗρακλήςΑποκλείστηκε από το κύπελλο ο Ηρακλής που γνώρισε την ήττα από τα Τρίκαλα με 1-0. Ο «γηραιός» έγινε η πέμπτη ομάδα της Σούπερ Λίγκα που αποχώρησε πρόωρα από τον θεσμό μετά τους Ολυμπιακό, Λάρισα, Πανθρακικό και Εργοτέλη. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Σαββίδης στο 16ο λεπτό του αγώνα. Η αποβολή του Κατσικά με δύο κίτρινες στο 56ο λεπτό (για ισάριθμα μαρκαρίσματα στον Μίνγκα) έκανε πιο εύκολο το έργο των Τρικάλων, που έφτασαν σε μια θριαμβευτική πρόκριση.
Κίτρινες: Κατσικάς
Κόκκινη: 56′ Κατσικάς (2η κίτρινη)
Διαιτητής: Δ. Σταθόπουλος (Αχαΐας)
Τρίκαλα (Γιώργος Βαζάκας): Τόλιος, Προβατίδης, Γιώτας, Καρράς (81΄ Αντωνιάδης), Θεοδοσιάδης, Σαββίδης, Μανουσάκης, Μίνγκας (79΄ Ταμέρους), Τελκίνσκι (72΄ Τεντονούρης), Τροΐρης, Πέρες.
Ηρακλής (Όλεγκ Προτάσοφ): Μπαντής, Παπαζαχαρίας, Κατσικάς, Χάβι Μάρτος, Ντιέ, Ιωαννίδης (65΄ Γιάκομπ), Επσταϊν, Ηλιάδης, Κονέ (71΄ Ντάλα Μπόνα), Μπόσνιακ (38΄ λ. τρ. Βουτσιάς), Γιάντσης

Προτείνουν καθολική απαγόρευση του καπνίσματος χωρίς εξαιρέσεις



Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους χωρίς εξαίρεση στα τετραγωνικά μέτρα και την αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού στην χώρα μας εξετάζει η αρμόδια εθνική συντονιστική επιτροπή, τέσσερις μήνες από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.
Στην Αθήνα θα συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος».
Τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος, η αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή μελετά την καθολική απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς καμμία εξαίρεση στα τετραγωνικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα καταθέσει στο υπουργείο Υγείας εισήγηση για την επανεξέταση του νόμου, με προοπτική την εξάλειψη όλων των εξαιρέσεων που υπάρχουν σε αυτό και την αύξηση της τιμής των τσιγάρων ακόμα ως και 30% ανάπτυξη, καθώς και την διεξαγωγή ειδικών αντικαπνιστικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του «Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος», που θα γίνει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, με την συμμετοχή επιστημόνων από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..

Η ονομασία «διαβατήριο» της ΠΓΔΜ για την ΕΕ

Την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή άτυπη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, τονίστηκε ότι η εθνική «κόκκινη» γραμμή, η οποία είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.
Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ότι η προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Διευκρινίστηκε δε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ακόμη ότι βούληση της Ελλάδας είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία μετά από πρωτοβουλία των Σκοπίων, ενώ ζητήθηκε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών προκειμένου ο κ. Γκρούεφσκι να συγχαρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σημειώνεται ότι, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, οι κ.κ. Παπανδρέου - Γκρούεφσκι επεσήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.
Επισημαίνεται δε ότι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εκτίμησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη.
Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι. Αναφέρουν δε ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργών των δύο χωρών μετά από 3,5 χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 2006 είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Κώστας Καραμανλής και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αντίστοιχα.

Χωρίς φρουρά τα αστυνομικά τμήματα

Στην κατάργηση των φρουρών στα Αστυνομικά Τμήματα προχωρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Με τη σχετική απόφαση, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν σε ημερήσια βάση από τη φρούρηση των αστυνομικών τμημάτων, με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την άποψη ότι τα Αστυνομικά Τμήματα δεν είναι φρούρια, αλλά δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη.
«Βούληση του Υπουργείου είναι τα Αστυνομικά Τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά στους πολίτες, ώστε να προσφέρουν άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες και όχι να μετατραπούν σε χώρους φόβου και ταλαιπωρίας», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν συντρέχουν συνθήκες για νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς στην τρομοκρατία η καλύτερη απάντηση δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και ο φόβος, αλλά περισσότερη δημοκρατία, σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών, ανοιχτός νους και επαγγελματισμός».
Για την κατάργηση της διαδικασίας φρούρησης σε Αστυνομικά Τμήματα, αναμένεται να εκδοθεί σχετική διαταγή – εγκύκλιος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

Προσωρινά αποτελέσματα ΑΣΕΠ για 417 θεσεις

Εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 10Κ/2008 (ΦΕΚ 639/28.11.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορούν την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 417 θέσεων τακτικού προσωπικού κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) σε φορείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των τέως Υπουργείων Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δικαιοσύνης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και 5 θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».
Τα αποτελέσματα απεστάλησαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Aθύννων, Αιτωλοακαρνανίας, Aνατολικής Aττικής, Aρτης, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Πέλλης, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου και στα Επαρχεία Βορείου Έβρου, Καλύμνου, Λήμνου, Ικαρίας.
Οι σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στα οικεία Επαρχεία την Παρασκευή 30.10.2009. Επισημαίνεται ότι ο οριστικός πίνακας διοριστέων θα προκύψει με δημόσια κλήρωση προκειμένου να καθοριστεί η σειρά κατάταξης των υποψηφίων που ισοβαθμούν. Η κλήρωση θα διενεργηθεί μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από το Σάββατο 31.10.2009 έως και την πάροδο της Δευτέρας 09.11.2009.

Στρατιωτικό αεροσκάφος εξαφανίστηκε πάνω από τον Αμαζόνιο



Ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος την ώρα που πετούσε πάνω από τον Αμαζόνιο, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης έντεκα επιβάτες και μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο αεροσκάφος.
Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, το αεροσκάφος -ένα Caravan C-98- εξαφανίστηκε ενώ εκτελούσε πτήση μεταξύ των πόλεων Κρουζέιρο ντο Σολ και Ταμπατίνγκα.
«Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 10Η30 GMT και αναμενόταν να φτάσει στην Ταμπατίνγκα στις 12Η15 GMT», αναφέρει ανακοίνωση της αεροπορίας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Globo, έντεκα άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, μεταξύ των οποίων επτά υπάλληλοι του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας (FUNASA), δύο στρατιώτες και δύο χειριστές του αεροσκάφους.
«Δύο ελικόπτερα H- 60 Blackhawk και ένα αεροσκάφος C- 105 Amazonas έχουν ήδη αρχίσει τις έρευνες πάνω από την περιοχή», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των επιβατών του Caravan, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μέχρι δεκατέσσερις ανθρώπους.

Συνάντηση για το περιβάλλον

Συνάντηση για θέματα περιβάλλοντος πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι ημιϋπαίθριοι χώροι, η προστασία των δασών και των καμένων δασικών εκτάσεων, η ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, καθώς και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι με τις αποφάσεις του ΣτΕ έγινε δυνατή η προστασία του Περιβάλλοντος σε περιόδους που δεν είχε γίνει ακόμη αποδεκτό στην Ελλάδα ότι το εν λόγω θέμα δεν αφορά μόνον το παρόν, αλλά και το μέλλον της χώρας μας. Η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, η διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας και η προστασία από επιβλαβείς παράγοντες , σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται και στις αποφάσεις που έχει λάβει στο παρελθόν του Συμβούλιο της Επικράτειας, τόνισε.

Οι οχτώ «πληγές» της Βορείου Ελλάδας

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης έθεσε ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα οχτώ περιβαλλοντικά ζητήματα στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Ο ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση όλων των νομών της Μακεδονίας, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βιοποικιλότητα».
Οι ερωτήσεις του κ. Αρσένη αφορούν το δέλτα του Νέστου, τις Πρέσπες, την Τάφρο 66, τη Δοϊράνη, το Στρυμόνα, τη Βεγορίτιδα, τον Αλιάκμονα και το πόσιμο νερό της Χαλκιδικής.
Αναλυτικότερα:
Οι Πρέσπες
Όσον αφορά τις Πρέσπες, υπάρχει καταγγελία από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών για ανεξέλεγκτες αμμοληψίες από τον Αύγουστο του 2008, με αποτέλεσμα η περιοχή ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο και να καθίσταται πιθανή η ενοποίηση των δύο λιμνών με μεγάλη ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.
Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
Για το εν λόγω ζήτημα έχουν γίνει επανειλημμένες κρούσεις στην Κομισιόν τον τελευταίο χρόνο.
Χαρακτηριστικός είναι ο υπολογισμός που κάνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις στην περιοχή, πως μέσα σε οχτώ μήνες αφαιρέθηκαν 3.500 κυβικά μέτρα από έκταση 0,8 στρεμμάτων. Η στάθμη της Μεγάλης Πρέσπας ακολουθεί φθίνουσα πορεία, με τη χαρακτηριστική πτώση των δέκα μέτρων τα τελευταία 20 χρόνια, η πίεση των νερών της Μικρής Πρέσπας πάνω στους αμμώδεις σχηματισμούς πολλαπλασιάζεται και γίνεται συνεχώς πιο δυνατή.
Η διατήρηση της στάθμης της Μικρής Πρέσπας σε ικανοποιητικά επίπεδα εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητα των εδαφών αυτών να προβάλλουν αντίσταση στην αυξανόμενη πίεση.
Η Τάφρος 66
Το ζήτημα της Τάφρου 66 γνωστό σε όλη την κεντρική Μακεδονία, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα, που κατά καιρούς έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κινητοποιήσεων και εισαγγελικών παρεμβάσεων, με επιβολή προστίμων στην βιομηχανίες επεξεργασίας φρούτων που ρυπαίνουν με τα απόβλητα τους το κανάλι.
Αυστηρότερα μέτρα δεν έχουν παρθεί μέχρι στιγμής.
Για περισσότερα από 20 χρόνια, το κανάλι είναι αποδέκτης ανεπεξέργαστων αστικών, αγροτικών και βιομηχανικών λυμάτων.
Στα νερά της Τάφρου 66, τα οποία χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα κι από εκεί στο Θερμαϊκό κόλπο, έχουν ανιχνευτεί υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού και χρωμίου.
Με το νερό του καναλιού αρδεύονται αγροτικές καλλιέργειες, ενώ κοπάδια ζώων πίνουν από εκεί νερό με τους μαζικούς θανάτους ψαριών να είναι ένα συχνό φαινόμενο.
Η λίμνη Δοϊράνη
Η εν λόγω λίμνη ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μείωση της στάθμης των νερών της.
Επίσης η λίμνη αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως ευτροφισμός, μόλυνση των υδάτων από χημικά υπολείμματα αγροτικών δράσεων και υπερβολική άρδευση.
Η οικολογική της κατάσταση έχει υποβαθμιστεί την τελευταία δεκαετία.
Επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως από το 1984 καταγράφεται διαρκής πτώση της στάθμης των υδάτων της.
Ο ποταμός Στρυμόνας
Ο εν λόγω ποταμός αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ποιότητα των υδάτων του, καθώς μολύνονται από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αγροτικών, βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και κυρίως από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων και βοθρολυμάτων που προέρχονται από τους οικισμούς της περιοχής.
Η λίμνη Βεγορίτιδα
Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όμως έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των νερών της. Η εν λόγω λίμνη έχει χάσει το 35% του αρχικού της όγκου.
Πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ, έδειξε τη κακή οικολογική κατάσταση που βρίσκεται η λίμνη, καθώς παρατηρήθηκε υψηλή συγκέντρωση βιομάζας φυτοπλακγτού και κυανοβακτηρίων.
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας και τοπικοί φορείς αναφέρουν ότι καταλήγουν στην εν λόγω λίμνη, αστικά λύματα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Ο ποταμός Αλιάκμονας
Η κατάσταση των νερών του ποταμού χαρακτηρίζεται από μέτρια έως κακή, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ.
Η υπεράντληση των υδάτων, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η μη ολοκληρωμένη επεξεργασία των βιομηχανικών λυμάτων συντελούν σημαντικά στην εν λόγω κατάσταση.
Σε δύο σταθμούς δειγματοληψίας, από τους συνολικά 13 στον Αλιάκμονα, εντοπίστηκε νερό καλής ποιότητας, ενώ στους υπόλοιπους η κατάσταση είναι από μέτρια έως κακή.
Επίσης, σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται σε πολλά σημεία, κατά μήκος της κοίτης του ποταμού από ανεξέλεγκτες αμμοληψίες.
Η Χαλκιδική
Από έρευνες που έχουν γίνει έχει επιβεβαιωθεί ότι το νερό σε δήμους της Δυτικής Χαλκιδικής είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Το νερό είναι με βαρέα μέταλλα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και διάφορες επικίνδυνες χημικές ουσίες «λόγω ανεξέλεγκτης χρήσης φυτοφαρμάκων, διαρροών μολυσματικών ουσιών από νόμιμες και παράνομες χωματερές και τους ΧΥΤΑ της περιοχής και έλλειψης εργοστασίων βιολογικού καθαρισμού σε αρκετές περιοχές του νομού», αναφέρει ο ευρωβουλευτής.
Το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία της υποβάθμισης τα τελευταία χρόνια και έχει εντοπίσει σημαντική επιβάρυνση των νερών με βαρέα μέταλλα.

Εκστρατεία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Τελείωσε με μεγάλη επιτυχία η φετινή ενημερωτική εκστρατεία από τη HELMEPA, τη CYMEPA και τη JT International.
Με κοινό γνώμονα δράσης την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η HELMEPA και η JTI συμπορεύθηκαν και φέτος στην προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κοινού και την παρακίνησή του στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από τα τσιγάρα.
Ο φετινός κύκλος της εκστρατείας «Το καλοκαίρι ψαρεύουμε μόνο… γόπες!» ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.
Η JTI με τη συνεργασία της HELMEPA συνέχισε για τρίτη χρονιά την ενημέρωση των ενήλικων καπνιστών σε παραλίες της Ελλάδας και για πρώτη φορά της Κύπρου, όπου η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Κυπριακής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA).
Τα αποτελέσματα της φετινής εκστρατείας στις δύο χώρες ξεπέρασαν τον αρχικό στόχο, με τις εκπαιδευμένες ομάδες της JTI να επισκέπτονται συνολικά 107 παραλίες, και να ενημερώνουν 30.000 ενήλικους καπνιστές-λουόμενους γύρω από την υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων των τσιγάρων, διαθέτοντας τους ατομικά σταχτοδοχεία άμμου.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι ενήλικες καπνιστές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψη τους σχετικά με τα πιθανά αίτια του προβλήματος των αποτσίγαρων στις παραλίες αλλά και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του.
Επιπρόσθετα, με σκοπό την ακόμη καλύτερη ενημέρωση, τοποθετήθηκαν 1.000 δίγλωσσες ενημερωτικές αφίσες σε παραλιακά σημεία, επαναλαμβάνοντας και υπενθυμίζοντας έτσι σε όλους τους ενήλικους καπνιστές το μήνυμα της εκστρατείας για την υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων από τα τσιγάρα.