BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αγνοείται ο δήμαρχος Παγγαίου


Από το βράδυ της Κυριακής έχει να δώσει σημεία ζωής και να μιλήσει με τους συγγενείς του ο Δήμαρχος Παγγαίου Τριαντάφυλλος Κουκούδης. Ο Δήμαρχος Παγγαίου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το βράδυ της Κυριακής άφησε την κόρη του στο Παληό για να δει συγγενείς της και στη συνέχεια μετά από ένα ραντεβού που θα είχε στη Νέα Πέραμο της είπε ότι θα περάσει να την πάρει για να επιστρέψουν στην έδρα του Δήμου Παγγαίου τη Νικήσιανη. Ο Δήμαρχος οδηγούσε το υπ’ αριθμ. ΝΕΗ 4545 ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητό του, μάρκας AUDI-6, χρώματος μπλε. Δεν πέρασε όμως.

Από τότε οι συγγενείς του Δημάρχου Παγγαίου ξεκίνησαν να ανησυχούν καθώς το κινητό του τηλέφωνο μετά από 2 ώρες είχε κλείσει.. Το πρωί της Τρίτης η οικογένεια του Δημάρχου Παγγαίου δήλωσε την εξαφάνιση του στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εξετάζονται άτομα τα οποία ανήκουν στο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του Δημάρχου. Η κοινωνία του Δήμου Παγγαίου είναι ανάσταση με την εξαφάνιση του Δημάρχου καθώς όπως λένε οι πληροφορίες δεν αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα ενώ οι έρευνες θα επεκταθούν και στην θαλάσσια περιοχή του Δήμου Ελευθερών. Από την άλλη πλευρά οι φήμες οργιάζουν γύρω από την υπόθεση της εξαφάνισης κυρίως με χρηματικό ποσό το οποίο φέρεται να απουσιάζει από τα ταμεία του Δήμου.

Στη φυλακή ο πιστολέρο με το μαύρο τζιπ


Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της 16ης Τακτικής Ανακρίτριας ο οδηγός ταξί, 31 ετών, που κατηγορείται ότι πυροβολούσε περαστικούς μέσα από το σκούρο τζιπ που οδηγούσε. Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, Ν. Κανατάκη και Γ. Αναγνωστάκη, ο κατηγορούμενος «δεν είναι καν σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Οι συνήγοροι του κατηγορούμενου υπέβαλαν στην ανακρίτρια αιτήματα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης και για κράτηση και νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Η δικαστική λειτουργός αναμένεται να αποφανθεί τις επόμενες ημέρες.

Ενώπιον της ανακρίτριας κατέθεσε και ο ψυχίατρος Μ. Μυλωνάκης, ο οποίος παρακολουθούσε τον κατηγορούμενο επί δύο χρόνια.

Νέοι θάνατοι από τη νέα γρίπη


Πέντε ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης, απεβίωσαν χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.
Πρόκειται για άνδρα 72 ετών, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, άνδρα 54 ετών, με ιστορικό κακοήθειας, γυναίκα 61 ετών, με ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος, άνδρα 80 ετών, με ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος και γυναίκα 52 ετών, επίσης με ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος.
Επίσης εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, οι παρακάτω ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1): Γυναίκα 27 ετών, έγκυος, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, γυναίκα 29 ετών, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, γυναίκα 40 ετών, με ιστορικό νευρολογικού νοσήματος και άνδρας 30 ετών, με ιστορικό αυτοάνοσου νοσήματος.

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στην Πετρούπολη


Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 9 το βράδυ σε κατάστημα ΠΡΟΠΟ στην οδό 28ης Οκτωβρίου στην Πετρούπολη.

Οι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη του καταστήματος στον ώμο και το πόδι και, αφού αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό, τράπηκαν σε φυγή.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν ληστείες σε δύο σούπερ μάρκετ στα Πατήσια και το Νέο Ηράκλειο. Αγνωστο παραμένει το χρηματικό ποσό που αφαιρέθηκε.

Νέο big deal για τον Λαυρεντιάδη


Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ‘ξανακτυπά’ και, μάλιστα, μπαίνοντας για πρώτη φορά στον τραπεζικό χώρο. Ο επιχειρηματίας που έχει ξεκινήσει από τον χώρο της χημικής βιομηχανίας απέκτησε την Τετάρτη το 31,3% της Proton Bank, το οποίο κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η συναλλαγή έγινε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αφορούσε πακέτο 19.629.247 τεμαχίων στην τιμή των 3,6 ευρώ ανά μετοχή. Το deal έτσι ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ.

Η "Σπηλιά του Δράκου" στην Καστοριά


"Υπάρχει πραγματικά θησαυρός στην Καστοριά. Ο μύθος του Δράκου που φυλάει το σπήλαιο της περιοχής δεν είναι τελικά απλά ένας μύθος. Όλοι μας πρέπει να πολεμήσουμε το δράκο της γραφειοκρατίας, της αναξιοπιστίας και των διαδικασιών για να βρούμε το θησαυρό, να υλοποιήσουμε το όραμα της πράσινης ανάπτυξης".

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τα επίσημα εγκαίνια της Σπηλιάς του Δράκου, ενός σπηλαίου ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που άνοιξε τις «πύλες» του για το κοινό.

«Έχουμε το θησαυρό στα χέρια μας. Το θέμα είναι να νικήσουμε το δράκο. Αυτή είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης. Ήδη, οι υπηρεσίες του υπουργείου ξεκίνησαν να εργάζονται ώστε να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στη σημασία της Σπηλιάς του Δράκου και την ανάγκη ανάδειξής της σε αναπτυξιακό πόλο της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Τσαμίσης, στην επίσημη τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν παρουσία και του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Μάλιστα, ο δήμαρχος εντόπισε ψήγματα αλήθειας στο μύθο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει βρεθεί εντός του σπηλαίου απολίθωμα αρκούδας που η ηλικία του υπολογίζεται σε δέκα χιλιάδες χρόνια. Αντίγραφο του απολιθώματος θα τοποθετηθεί σε ειδικό μουσειακό χώρο στην έξοδο του σπηλαίου, σε τεχνητή σήραγγα που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό.

Το σπήλαιο είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων. Εκεί έχει εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τη μετακίνηση των βράχων στο εσωτερικό της σπηλιάς, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ενημέρωση για τις γεωλογικές μεταβολές.

«Όλα αυτά συνυπάρχουν με το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο της σπηλιάς», τόνισε ο κ. Τσαμίσης και επισήμανε ότι οι προσπάθειες για την αξιοποίηση του σπηλαίου ξεκίνησαν από το 1998.

Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν ειδικές διαδρομές, κατάλληλα διαμορφωμένες, με σεβασμό στο περιβάλλον και μια πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να δει τις επτά λίμνες που υπάρχουν μέσα στη σπηλιά.

«Είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα με λίμνες γλυκού νερού. Αυτό συμβαίνει λόγω της εγγύτητας με τη λίμνη της Καστοριάς», διευκρινίζει ο δήμαρχος. Σημειώνει εξάλλου ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του κλίματος του σπηλαίου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ομάδες άνω των 12 ατόμων ώστε να αναπληρώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του.

Η Σπηλιά του Δράκου ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους της Καστοριάς και πήρε το όνομά της από την είσοδό της που έχει τη μορφή στόματος δράκου. Μάλιστα, ο μύθος της περιοχής αναφέρει ότι ο δράκος φύλαγε τη σπηλιά και έριχνε φλόγες από το στόμα του σε όποιον τολμούσε να πλησιάσει. Ακολούθησαν εξερευνήσεις και χαρτογραφήσεις του σπηλαίου το 1954, το 1963, το 1967 και το 1977, ενώ η πρώτη προσπάθεια διαμόρφωσης του χώρου της εισόδου έγινε το 1985.

Το ενυδρείο της Καστοριάς

Στην πόλη της Καστοριάς δημιουργήθηκε και ένα ακόμη σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, ένα τεράστιο ενυδρείο, το μοναδικό στην Ελλάδα με γλυκό νερό. Το ενυδρείο, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο.

«Το ενυδρείο ολοκληρώθηκε. Όμως, για να λειτουργήσει χρειάζονται ψάρια. Δεν υπάρχει όμως κωδικός στον προϋπολογισμό του κράτους για την αγορά των ψαριών. Αυτό είναι ένα ακόμη εμπόδιο γραφειοκρατίας που πρέπει να ξεπεράσουμε για να υλοποιήσουμε μεγάλα περιβαλλοντικά έργα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος και τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναδειχτούν τα μνημεία της φύσης και τα αξιοθέατα που διαθέτει η χώρα μας.

"Η ΝΔ θέλει διαφάνεια παντού"


"Η ΝΔ θα είναι παρούσα με τους βουλευτές της σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές αδιακρίτως", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. "Η ΝΔ θέλει διαφάνεια παντού, δεν έχουμε να φοβηθούμε την αλήθεια και την πραγματικότητα, θέλουμε να φανεί η αλήθεια σε όλες τις υποθέσεις", πρόσθεσε.

Στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη ότι η ΝΔ θέλει αφενός να διερευνηθεί η αλήθεια και αφετέρου να αποκρούσει τη "διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει την όλη διαδικασία των εξεταστικών για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κραυγαλέα αδυναμία της κυβέρνησής τους να κυβερνήσει και να παράξει ουσιαστικό έργο".

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζει ότι ειδικά για την υπόθεση του Βατοπεδίου ισχύει η γενική θέση της ΝΔ να διερευνηθούν τα πάντα και ότι η ΝΔ δεν φοβάται την αλήθεια, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχει "αστερίσκος" για την υπόθεση του Βατοπεδίου, επειδή είχε συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής στο παρελθόν στην οποία είχαν συμμετάσχει όλα τα πολιτικά κόμματα και είχε βγει με νόμιμο τρόπο πόρισμα που είχε γίνει δεκτό από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου.

Συνεχίζοντας, λέει ότι αν το ΠΑΣΟΚ έχει να συνεισφέρει στην υπόθεση του Βατοπεδίου με καινούργια στοιχεία, τότε η ΝΔ θα είναι παρούσα για να συμβάλει αποφασιστικά στη διερεύνηση του θέματος και στην αποκάλυψη της αλήθειας.



Νέοι επικεφαλείς στις γραμματείες του κόμματος

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά τοποθετούνται ως επικεφαλής των Γραμματειών της Ν.Δ. τα ακόλουθα στελέχη του Κόμματος:

1. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

Γραμματέας: Ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, βουλευτής Κορινθίας

Αναπληρωτής: Ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής Φλώρινας

2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Γραμματέας: Ο κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, καθηγητής Ιατρικής,

πρώην υφυπουργός-πρώην βουλευτής

Αναπληρωτής: Ο κ. Άρης Τσατσούλης

3. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Γραμματέας: Η κα Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου πρώην βουλευτής

Αναπληρωτής: Η κα Χαρά Καραγιαννοπούλου

4. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Γραμματέας: Ο κ. Γεώργιος Αναγνωστάκος

Αναπληρωτής: Ο κ. Χρήστος Γιάνναρης, Οικονομολόγος

5. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

Γραμματέας: Ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, Οικονομολόγος

Αναπληρωτές: Ο κ. Ευθύμιος Λυμπερόπουλος και

ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, επιχειρηματίας

6. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ

Γραμματέας: Ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, πρώην υπουργός- πρώην βουλευτής

Αναπληρωτής: Ο κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, πρώην υφυπουργός- πρώην βουλευτής

7. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Γραμματέας: Ο κ. Γιάννης Μανώλης (έχει, ήδη, ανακοινωθεί)

Αναπληρωτής: Ο κ. Φίλιππος Ταυρής, συνδικαλιστικό στέλεχος

8. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Γραμματέας: Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λάρισας (έχει, ήδη, ανακοινωθεί)

Αναπληρωτές: Ο κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, πρώην βουλευτής

Ο κ. Παναγιώτης Λειβαδάς, Οικονομολόγος- Πολιτικός Επιστήμων- πρώην Γ.Γ. Ενημέρωσης

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός, πρώην βουλευτής

9. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Γραμματέας: Ο κ. Επαμεινώνδας Λεκέας, Νομικός

Αναπληρωτής: Ο κ. Δημήτριος Κούκης, Νομικός

10. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Γραμματέας: Ο κ. Σταύρος Παπασταύρου

Αναπληρωτής: Ο κ. Στέφανος Αγιάσογλου

11. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Γραμματέας: Η κα Μαρία Κόλλια, βουλευτής Σερρών

Αναπληρωτής: Η κα Τέτα Διαμαντοπούλου

12. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Γραμματέας: Ο Δρ. Μίλτος Βασιλόπουλος, Χημικός Μηχανικός- Ειδικός για θέματα Περιβάλλοντος

Αναπληρωτές: Η κα Λιάνα Γούτα, Χημικός Μηχανικός

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπέσης

13. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ & Μ.Κ.Ο.

Γραμματέας: Η κα Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής Α΄ Αθηνών

14. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Γραμματέας: Ο κ. Θεόδωρος Σολδάτος, πρώην βουλευτής



Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τοποθετεί σε θέσεις Συμβούλων του:



ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

τον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην υπουργό κ. Γεώργιο Σούρλα

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

τον πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριο Σταμάτη



Με άλλη απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. τοποθετούνται:

Ο κ. Διαμαντής Βαχτσιαβάνος διευθυντής Διαγραμματειακού

Ο κ. Κωνσταντίνος Ζωντανός διευθυντής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου



Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας γραμματείας, της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος, που στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός πολιτικού οργανισμού με ανοιχτές πόρτες στην κοινωνία.

Στη θέση του Γραμματέα τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Διονύσης Καραχάλιος με Αναπληρωτή Γραμματέα τον Δημήτρη Κανελλόπουλο.

«Πριν αναλάβω καθήκοντα Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκα "ένα κόμμα με ανοικτές τις πόρτες στην κοινωνία", δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Αυτή την υπόσχεση-δέσμευση προς τους Έλληνες πολίτες υλοποιούμε με τη συγκρότηση της Γραμματείας. Δεν θα ανοίξουμε μόνο τις πόρτες μας, για να μας πλησιάσουν οι πολίτες. Θα βγούμε και εμείς από τα γραφεία μας για να πάμε κοντά στην κοινωνία. Στόχος μας θα είναι "ο σφυγμός της κοινωνίας να χτυπά στις φλέβες του κόμματος και της ηγεσίας του". Οι σχέσεις Κοινωνίας-Κόμματος θα είναι η κρίσιμη δοκιμασία, που θα σφραγίσει τη νέα σχέση εμπιστοσύνης του κόμματός μας, όχι μόνο με τους 800.000 πολίτες που μας ψήφισαν, αλλά με το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, για να αρχίσει σωστά και να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Η σιωπηρή μειοψηφία στην Ελλάδα



Στη δεύτερη σελίδα μεγάλης γερμανικής εφημερίδας δημοσιεύεται σήμερα σχόλιο για την κρίση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με την υπογραφή του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη.

«Σύγχρονη τραγωδία», είναι ο τίτλος σχολίου του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με θέμα την υπερχρεωμένη Ελλάδα και τους πολίτες της, για τους οποίους ο γνωστός συγγραφέας υποστηρίζει ότι «υπερχρεώθηκαν γιατί αντάλλαξαν την ‘κουλτούρα της φτώχειας’ με εκείνη της απληστίας».

«Η κατανάλωση κινητήρια δύναμη της κοινωνίας»

Ο Μάρκαρης επικεντρώνεται στο πως αυτή η κουλτούρα κατήντησε νοοτροπία: «Η νοοτροπία αυτή εδραιώθηκε από τις αρχές του ’80, όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της τότε ΕΟΚ…Από τότε άρχισε να ρέει το χρήμα στη χώρα και έτσι οι Έλληνες δεν χρειάζονταν άλλο την ‘κουλτούρα της φτώχειας’, αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ούτε ‘κουλτούρα του πλούτου’: Η κατανάλωση παρέμεινε κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και έτσι στα τριάντα περίπου χρόνια που πέρασαν ο δημόσιος τομές τριπλασιάστηκε, διότι οι περισσότερες κυβερνήσεις τον έβλεπαν όχι ως τομέα δημοσίων υπηρεσιών, αλλά ως μια δεξαμενή που προσφέρει ψηφοφόρους. Δηλαδή ο δημόσιος τομέας διαμορφώθηκε σε σύστημα αυτοεξυπηρέτησης που τροφοδοτούνταν από κρατικά κονδύλια. Κράτος και πολίτες ανταγωνίζονταν ποιος θα ξοδέψει περισσότερα.»

Και ο συγγραφέας καταλήγει ότι τους τελευταίους μήνες που τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται κατά κόρον με το δημοσιονομικό έλλειμμα η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι αγανακτισμένη για το δημόσιο χρέος, αλλά για την κριτική που ασκείται έξωθεν: «Κάθε φορά που οι Έλληνες αισθάνονται μπλοκαρισμένοι και εγκαταλελειμμένοι καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας. Πότε αγανακτούν κατά της κ. Μέρκελ και της ΕΕ, επειδή χρησιμοποιούν το ελληνικό παράδειγμα ως παράδειγμα προς αποφυγήν και θέλουν να μετατρέψουν τους Έλληνες σε πειραματόζωα, όπως λένε, πότε αγανακτούν με τους οίκους αξιολόγησης, το ΔΝΤ κλπ.»

«Υπάρχει όμως και μια σιωπηρή μειοψηφία που εναποθέτει τις ελπίδες της στην παρέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα, διότι αυτή η μειοψηφία έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της ότι θα καταφέρει η χώρα να βγει μόνη της από την κρίση.»

Επίδειξη ισχύος της Κίνας;

Η εκτέλεση του Βρετανού υπηκόου Ακμάλ Σαΐχ

Με τη χθεσινή εκτέλεση του Βρετανού υπηκόου Ακμάλ Σαΐχ στην Κίνα ασχολείται σήμερα ο γερμανόφωνος τύπος.

Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse γράφει: «Με τις συνεχείς οικονομικές επιτυχίες φαίνεται ότι πήραν αέρα τα μυαλά των συντρόφων στο Πεκίνο. Φαίνεται ότι πιστεύουν πως μπορούν να σύρουν τους πάντες από τη μύτη. Διότι μόλις διαμαρτυρήθηκαν οι Βρετανοί για την σκληρότητα των κινεζικών αρχών, το Πεκίνο άρχισε να φωνάζει ‘ανάμειξη στα εσωτερικά μας’. Όχι. Δεν επιτρέπεται ο γίγαντας της Ασίας να πιστεύει ότι μπορεί να μας εκφοβίζει. Το σύστημα και ο τρόπος άσκησης του δικαίου στην Κίνα είναι ντροπή για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ντροπή, όσο οι δικαστές λαμβάνουν υπ’ όψιν τους μόνον τη γραμμή του κόμματος και όχι τους νόμους.»

Στο ίδιο πνεύμα και η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει: «Φαίνεται ότι η Κίνα χαίρεται όταν απορρίπτει ή αγνοεί κάποιες δυτικές επιθυμίες και κάποια αιτήματα. Στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη η Κίνα ήταν ο μεγάλος σαμποτέρ. Κατόπιν, όταν διαπίστωσε ότι κάποιος Κινέζος αντικαθεστωτικός είχε πολλά ερείσματα στο εξωτερικό, τον καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη και τώρα εκτέλεσε έναν Βρετανό υπήκοο, για τον οποίο η κυβέρνηση Μπράουν είχε ζητήσει με επανειλημμένες αναφορές της την απονομή χάριτος…Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι άρχισαν πια να αντιλαμβάνονται και να νιώθουν άμεσα την επίδειξη ισχύος της Κίνας.»

"Έσπασε" η κρυπτογράφηση των κινητών τηλεφώνων


Το σύστημα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται από το 80% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, δεν είναι πλέον κρυφό και μάλιστα - με σχετικά απλό εξοπλισμό - συνομιλίες και μηνύματα μπορούν να παρακολουθηθούν. Αυτό υποστήριξε και απέδειξε ο γερμανός χάκερ και ειδικός της ψηφιακής κρυπτογράφησης Κάρστεν Νολ σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Ο Νολ και οι συνεργάτες τους κατάφεραν, μετά από εργασία πέντε μηνών, να "σπάσουν" τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για να κρυπτογραφούνται οι επικοινωνίες στα κινητά τηλέφωνα. H κρυπτογράφηση γίνεται με το σύστημα GSM και χρησιμοποιείται για να προστατεύονται οι επικοινωνίες πάνω από 4 δισεκατομμυρίων χρηστών κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο.

Όπως υποστήριξε ο Γερμανός στο Chaos Communication Congress, η εργασία του δείχνει ότι το σύστημα αυτό είναι "ανεπαρκές". Μιλώντας στο BBC, δήλωσε επίσης, πως με την έρευνά του "προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο για την ανεπάρκεια στην ασφάλεια των τεχνολογιών αυτών" ώστε να πιέσουν για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία των ιδιωτικών επικοινωνιών.

Ο αλγόριθμος A5/1 χρησιμοποιείται εδώ και 22 χρόνια. Είναι σχεδιασμένος να προστατεύει τις επικοινωνίες μέσω κινητών, με το να προκαλεί συχνή αλλαγή συχνότητας των ραδιοκυμάτων σταθμών και κινητών, επιλέγοντας από 80 κανάλια.

Ο Νολ χρησιμοποιώντας δίκτυα υπολογιστών, κατάφερε να σπάσει τον κώδικα δοκιμάζοντας "κάθε δυνατό συνδυασμό". Έχει έτσι δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποκλαπούν συνομιλίες ή μηνύματα οποιουδήποτε αριθμού κινητού.

"Είναι σαν τηλεφωνικός κατάλογος. Αν κάποιος έχει το όνομα σου, μπορεί να ψάξει τον αριθμό σου" αναφέρει ο ίδιος. Προσθέτει μάλιστα ότι με σχετικά απλό εξοπλισμό - ψηφιακό και ραδιοκυμάτων - καθένας μπορεί να αποκρυπτογραφήσει, όποια επικοινωνία επιθυμεί, παντού στον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο.

Νεκρή από το χέρι του αδελφού, κατά διαταγή του πατέρα


Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν 50χρονο Κούρδο σε ισόβια κάθειρξη διότι παρήγγειλε τη δολοφονία της ίδιας του της κόρης επειδή εκείνη έχασε την παρθενία της, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Εκτελώντας τη διαταγή του πατέρα του, ένας από τους αδελφούς της 20χρονης Γκιουλσούμ μαζί με έναν αζέρο φίλο του, παρέσυραν τον περασμένο Μάρτιο την άτυχη γυναίκα σε μία ερημική τοποθεσία κοντά στα ολλανδικά σύνορα, την ακινητοποίησαν με μία θηλειά στο λαιμό και την ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου, πολτοποιώντας στην κυριολεξία το πρόσωπό της.

Το δικαστήριο της κωμόπολης Κλέβε καταδίκασε τον 20χρονο αδελφό της Γκιουλσούμ σε κάθειρξη εννιάμισυ χρόνων και τον συνεργό του σε κάθειρξη επτάμισυ χρόνων.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μοναδικό κίνητρο για τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας ήταν ότι δεν ήταν πια παρθένα και ότι είχε υποβληθεί κρυφά σε άμβλωση. Προέκυψε επίσης ότι ο ηθικός αυτουργός αυτού του "εγκλήματος τιμής" ήταν ο πατέρας της, ο οποίος έχει άλλα εννέα παιδιά.

Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι πριν από τον θάνατό της, η Γκιουλσούμ είχε περάσει μία πραγματική οδύσσεια στην οικογενειακή εστία, όπου συχνά έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού και κάποια στιγμή ζήτησε βοήθεια από γερμανούς κοινωνικούς λειτουργούς. Εκείνοι τη βοήθησαν να καταφύγει σε ένα διαμέρισμα, αργότερα όμως η νεαρή γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Γεγονότα

1871 - Πρώτη δημοσίευση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου στις ΗΠΑ από τη Βικτόρια Γούντχαλ.
1924 - Ο Έντγουιν Χαμπλ ανακοινώνει την ύπαρξη άλλων γαλαξιών.
1947 Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ αναγκάζεται να παραιτηθεί και η μοναρχία καταλύεται. Το πολίτευμα της χώρας γίνεται Λαϊκή Δημοκρατία.
2007 - Οι Μπιλαβάλ Μπούτο Ζανταρί και Ασίφ Αλί Ζανταρί αναλαμβάνουν την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν.

Γεννήσεις

1865 - Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Βρετανός συγγραφέας και ποιητής
1884 - Χιντέκι Τότζο, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
[Επεξεργασία] Θάνατοι
1944 - Ρομαίν Ρολάν, Γάλλος συγγραφέας, βραβείο Νόμπελ 1915
2006 - Σαντάμ Χουσεΐν, πρώην ηγέτης του Ιράκ. Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού.

Θάνατοι

1944 - Ρομαίν Ρολάν, Γάλλος συγγραφέας, βραβείο Νόμπελ 1915
2006 - Σαντάμ Χουσεΐν, πρώην ηγέτης του Ιράκ. Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού.