BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δεν έχει χρήματα για το δώρο Πάσχα και τις συντάξεις ο ΟΑΕΕ

Στο Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπεται το θέμα της έκτακτης επιχορήγησης του ΟΑΕΕ με το ποσόν των 280 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καταβληθεί το δώρο Πάσχα και η σύνταξη Απριλίου.

Το θέμα εξετάστηκε σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τη διοίκηση του Ταμείου ενώ από τις 15 Μαρτίου θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται πράξεις επιβολής στους ασφαλισμένους που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους. Για ολόκληρο το 2010 η διοίκηση του ΟΑΕΕ ζητεί επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για την κανονική καταβολή των συντάξεων στους 300.00 συνταξιούχους του κλάδου.

Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα για τις συντάξεις αυτού του μήνα και του επόμενου«. Το ταμείο ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «ζητά τη βοήθειά μας για να βγάλει τις υποχρεώσεις του, τον υπόλοιπο χρόνο».

«…το σύστημα απειλείται με κατάρρευση το 2015…»

Ανδρέας Λοβέρδος
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καταβολής των συντάξεων του Απριλίου, ζητά οικονομική ενίσχυση ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι το σύστημα απειλείται με κατάρρευση το 2015.


Ανέφερε, επίσης, ότι θα προτείνει, μετά το 2020 οπότε θα θεσπιστεί η βασική σύνταξη ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης να γίνεται με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην εξίσωση των ορίων ηλικίας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ε.Ε. να ισχύσει αυτή από το 2013 ενώ σε ότι αφορά τις σπατάλες των ασφαλιστικών ταμείων, μίλησε για ηράκλεια προσπάθεια ώστε αυτές να περιοριστούν μέσα στο 2010 κατά 2 δις Ευρώ.

Ο Υπουργός τόνισε επίσης τη ανάγκη να σταματήσουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ ανέφερε ότι 250.000 επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ.

Τρία μουσικά βραβεία για τη Λαίδη

Με τρία βραβεία ανά χείρας έφυγε η αμερικανίδα τραγουδίστρια Lady Gaga από την εφετινή απονομή των Βρετανικών Μουσικών Βραβείων. Και σίγουρα η εμφάνισή της ήταν εκείνη που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Φορώντας αρχικά ένα λευκό φόρεμα τριών επιπέδων και στη συνέχεια ένα αποκαλυπτικό εφαρμοστό δαντελένιο κοστούμι (σε συνδυασμό με μια εξωφρενική κουπ), η Lady Gaga παρέλαβε τα βραβεία του διεθνούς πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, της διεθνούς τραγουδίστριας της χρονιάς και του καλύτερου άλμπουμ από διεθνή καλλιτέχνη. Το τελευταίο βραβείο το παρέλαβε με λυγμούς λέγοντας: «Πραγματικά ενθουσιάστηκα για τα δύο πρώτα βραβεία αλλά αυτό εδώ σημαίνει ακόμη περισσότερα για εμένα διότι εργάστηκα πολύ σκληρά γι΄ αυτό το άλμπουμ» εννοώντας φυσικά το πολυπλατινένιο «Τhe Fame». Αφιέρωσε επίσης μια χαμηλών τόνων εκτέλεση του τραγουδιού της «Τelephone» στον πρόωρα χαμένο σχεδιαστή μόδας Αλεξάντερ Μακ Κουίν, ο οποίος είχε επιμεληθεί αρκετές από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της. Τελευ ταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν το 2003. Τότε οι Scissors Sisters είχαν παραλάβει τρία βραβεία για το ομώνυμο άλμπουμ τους. Η άλλη σημαντική βράβευση της χρονιάς ήταν εκείνη της Florence and the Μachine στην κατηγορία του καλύτερου άλμπουμ για το «Lungs», ενώ οι νικητές του «ΧFactor» JLS κέρδισαν δύο βραβεία για την επιτυχία τους «Βeat Αgain».

Στάση εργασίας σήμερα στα τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα τα τρόλεϊ από τις 11.00 ως τις 16.00, λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού και αλλά θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Μεγαλύτερα όμως θα είναι τα προβλήματα στον τομέα μεταφορών την Παρασκευή καθώς οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν τη δεύτερη 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τρόπο φορολόγησής τους.

Η αντίδρασή των αυτοκινητιστών ταξί αφορά την επιβολή λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους έναντι του τεκμαρτού που ισχύει σήμερα. Επίσης την Παρασκευή οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων αναμένεται να αποφασίσουν για τις δικές τους κινητοποιήσεις.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού

Tη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 25χρονου που έχασε τη ζωή του στο Βύρωνα, όταν βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αστυνομικών και κακοποιών, εξέφρασε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τα δραματικά γεγονότα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η πολιτεία θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της απέναντί τους.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Στο Βύρωνα δόθηκε μία κρίσιμη μάχη, δυστυχώς με βαρύ τίμημα.
«Θα τεθούν σε εφαρμογή όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις για την αποζημίωση θυμάτων από εγκλήματα βίας, δηλαδή η εκτός διαδικασίας και κατ' εξαίρεση πρόσληψη μέλους της οικογένειας στην ΕΛ.ΑΣ. και βεβαίως θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται από τους νόμους» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 25χρονος. Επεσήμανε όμως, ότι στο περιστατικό αυτό δεν υπήρξε ούτε κατά διάνοια αστυνομική αυθαιρεσία.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν πειθαρχικές ευθύνες απάντησε, ότι «διεξάγεται από τη δικαιοσύνη προανάκριση για να υπάρξει άπλετο φως».

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που καλπάζει, ο υπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ότι: μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν δημιουργηθεί ομάδες αστυνόμευσης για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών με 2.000 αστυνομικούς και 1.000 μοτοσικλέτες. Επίσης θα έχουν στελεχωθεί πλήρως οι 5 υποδιευθύνσεις και τα 96 Τμήματα Ασφαλείας στην Αττική.

Για την εκπαίδευση των αστυνομικών εξήγγειλε ριζική αλλαγή, με τη θέσπιση ετήσιας πρακτικής άσκησης, αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών με έμφαση στην πρακτικοποίηση των γνώσεων, βελτίωση και αύξηση των σκοπευτηρίων και θέσπιση 5ετούς μάχιμης υπηρεσίας μετά τις σχολές.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι συζήτησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης την επανεξέταση του νομικού πλαισίου που διέπει την οπλοκατοχή, ώστε να μετατραπεί το αδίκημα από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ν.Δ.: Υπάρχει μείζον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα συλληπητήριά του για το θάνατο του 25χρονου εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το μήνυμα του κ. Παπούλια έχει ως εξής: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό ενός αθώου συμπολίτη μας. Στην οικογένεια του Nikollas Todi και στους δικούς του ανθρώπους μεταφέρω την αμέριστη συμπαράστασή μου και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Στο μεταξύ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας, χαρακτήρισε αποσπασματικά και ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός.


Ν. Δένδιας: Ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοινώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Επιτέλους, μετά από σχεδόν πέντε μήνες καυχησιολογίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μείζον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Τα μέτρα, όμως, που εξαγγέλλει είναι αποσπασματικά, ανακοινώνονται υπό το κράτος της συγκυρίας και είναι εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Οι αλλαγές που πραγματικά απαιτούνται, απέχουν πολύ από τις "ασπιρίνες" που προτείνει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης».

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσει την ονομασία του. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες που υφίσταται, η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη και βαναυσότερη από κάθε άλλη φορά», παρατήρησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αϊβαλιώτης, με απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, σε κάθε αστυνομικό που τραυματίζεται κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του, θα του χορηγείται οικονομική βοήθεια ίση με δύο μισθούς, αρχής γενομένης από τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά.

Εννιά σφαίρες δέχθηκε ο 25χρονος - Από όπλο αστυνομικού κατά πάσα πιθανότητα οι βολές

Εννέα τραύματα από σφαίρες μέτρησε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης στη σορό του άτυχου Βορειοηπειρώτη, που σκοτώθηκε προχτές στο Βύρωνα, κατά τη διάρκεια της ένοπλης συμπλοκής μεταξύ αστυνομικών της Ασφάλειας και των δύο αδίστακτων Αλβανών κακοποιών. Τα τραύματα είναι από εννιάρι πιστόλι. Τα τέσσερα από αυτά ήταν τυφλά και τα πέντε διαμπερή στο θώρακα και στο κεφάλι.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι προέρχονται από το όπλο του αστυνομικού, που πυροβολούσε τον ταμπουρωμένο στο φούρνο κακοποιό. Ωστόσο, αυτό θα εξακριβωθεί από τη βαλλιστική εξέταση στις βολίδες, που έχουν σταλεί ήδη στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, να δικαιολογήσουν την επιχείρηση των αστυνομικών στο Βύρωνα, που κατέληξε στο θάνατο του 25χρονου Βορειοηπειρώτη, Νίκολας Τόντι, προσπάθησαν, χθες, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τους δύο ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί δεν βρίσκονταν στο Βύρωνα για να συλλάβουν τους συγκεκριμένους κακοποιούς, αλλά για να εντοπίσουν το κρησφύγετό τους.

Αρχικά, οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί υποστήριξαν ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δεν γνώριζαν ότι οι ληστές που αναζητούσαν στο Βύρωνα ήταν οι δράστες του αφοπλισμού των δύο αστυνομικών, που είχε γίνει το προηγούμενο βράδυ πίσω από την εφορία Αμαρουσίου.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας όμως παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι, από τις περιγραφές των δύο αστυνομικών που αφοπλίστηκαν, είχαν σοβαρές υπόνοιες ότι πιθανόν να είναι τα ίδια άτομα.

Υποστήριξαν ακόμα ότι η εμπλοκή με τους κακοποιούς ήταν αναγκαστική. Οπως είπαν, οι αστυνομικοί είδαν ένα κλεμμένο κόκκινο αυτοκίνητο, που έμοιαζε με κάποιο που είχε χρησιμοποιηθεί σε δύο πρόσφατες ληστείες, και αποφάσισαν να επέμβουν, χωρίς να γνωρίζουν αν επρόκειτο για τους κακοποιούς τους οποίους αναζητούσαν.

Σύμφωνα με την περιγραφή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Ελ. Οικονόμου, οι αστυνομικοί μπλόκαραν το αυτοκίνητο και ζήτησαν από τους επιβάτες να παραδοθούν. Ο συνοδηγός πετάχτηκε έξω πυροβολώντας, αλλά οι αστυνομικοί τον τραυμάτισαν και τον συνέλαβαν αμέσως.

Ο οδηγός έτρεξε προς το διπλανό αρτοποιείο, αλλά, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., δεν μπορούσαν να τον πυροβολήσουν από πίσω, τη στιγμή που δεν τους είχε πυροβολήσει αυτός.

Οταν ταμπουρώθηκε στο αρτοποιείο όμως, άνοιξε πυρ εναντίον του αστυνομικού που τον ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει συντριπτικό τραύμα στο πόδι. Παράλληλα, άρχισε να ρίχνει χειροβομβίδες.

Την ώρα εκείνη, πετάχτηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά ο 25χρονος, προφανώς επειδή φοβήθηκε και ήθελε να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να δεχτεί τις σφαίρες.

Με άδεια και απόδραση ήταν έξω οι δράστες

Ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων κακουργηματικού και πλημμεληματικού βαθμού ασκήθηκε, χθες, κατά των δύο Αλβανών κακοποιών, που συνελήφθησαν στο Βύρωνα, μετά την αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς.

Παράλληλα, με χθεσινή παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών Λάρισας και Θηβών, ζητείται:

- Να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του ενός εκ των δύο ληστών από το Αστυνομικό Τμήμα της Θήβας, όπου εκρατείτο προς μεταγωγή.

- Να γίνει έρευνα για τη νομιμότητα ή μη της χορήγησης πενθήμερης άδειας στο δεύτερο ληστή από τις φυλακές Λάρισας, όπου εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Ειδικότερα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες από τον εισαγγελέα αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, απόπειρας ανθρωποκτονίας που αφορά ληστεία που είχαν διαπράξει στο Ναύπλιο, διακεκριμένων κλοπών, αποδράσεων και διακεκριμένης κατοχής όπλων και εκρηκτικών.

Ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Σάκης Κεχαγιόγλου, εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του 25χρονου πολίτη και «τη λύπη και συντριβή» των εντολέων του, οι οποίοι, όπως είπε, ισχυρίζονται πως «δεν έχουν ευθύνη για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου».

Σύμφωνα με το δικηγόρο, οι δύο κακοποιοί υποστηρίζουν ότι ο 25χρονος δεν πέθανε από δικά τους πυρά, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα αποδειχθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ομολογούν τις ληστείες και υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί, χωρίς να προειδοποιήσουν για τις ιδιότητές τους, άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Σύμφωνα με το δικηγόρο, οι δύο δράστες έριξαν χειροβομβίδες τη στιγμή που στην περιοχή δεν υπήρχε κανένας πολίτης και μετά από λίγο είδαν τον 25χρονο να πέφτει κάτω.

Μάλιστα, όπως είπε, ο ένας εκ των δύο Αλβανών κακοποιών αισθάνεται υπεύθυνος για το θάνατο του 25χρονου και για το λόγο αυτό «προτίθεται να αναλάβει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια να μεγαλώσει το παιδί του».

ΠΑΟΚ: Πανέτοιμος για τη νίκη

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα στη μάχη του τίτλου οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, οπότε λογικό και αναμενόμενο ήταν να εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού τα εισιτήρια του μεγάλου ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό.


Ο Πάμπλο Γκαρσία.

Εφόσον ο δικέφαλος του Βορρά νικήσει τους «πράσινους» θα πλησιάσει στους δύο βαθμούς την πρώτη θέση και η κατάμεστη Τούμπα θα είναι ένα από τα μεγάλα του όπλα…

Τα εισιτήρια του αγώνα κυκλοφόρησαν χθες το πρωί και μέσα σε τέσσερις ώρες είχαν γίνει καπνός! Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι ο ΠΑΟΚ έχει και 21.000 κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, οπότε τα απλά εισιτήρια που βγήκαν χθες στα ταμεία δεν ήταν και πάρα πολλά (περίπου 7.000), αλλά και περισσότερα να ήταν δεν θα μπορούσαν να καλύψουν την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ συμμετέχει από χθες και ο Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος επέστρεψε από την Ουρουγουάη, όπου είχε πάει για την κηδεία της μητέρας του. «Αυτό το ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν το χάνω με τίποτα», δήλωσε ο Γκαρσία και φυσικά ο Φερνάντο Σάντος τον υπολογίζει.

Τσάντα-βόμβα έξω από το γραφείο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη

Δύο ελεγχόμενες εκρήξεις πραγματοποίησαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., έξω από το προεκλογικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον λεωφόρο Θηβών 54 και Τζον Κένεντι, στο Περιστέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που ο υπουργός έδινε συνέντευξη σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, πολίτης εντόπισε μία σακούλα στα σκαλιά του ανάμεσα στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν δύο ελεγχόμενες εκρήξεις, όπου κατά τη δεύτερη, στις 20:55, το αντικείμενο εξερράγη, προκαλώντας ζημιές σε τζάμια.

Όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, επρόκειτο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος, που είχε τοποθετηθεί μέσα σε μεταλλικό κουτί, που βρισκόταν στη σακούλα.

Το εν λόγω γραφείο χρησιμοποιούνταν από τον κ. Χρυσοχοΐδη κατά την προεκλογική του εκστρατεία και συνεχίζει να το διατηρεί, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν το επισκέπτεται συχνά.

Εκεί που ζωντανεύει η ιστορία του Παύλου Μελά

"Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας. Ήταν το πρώτο από πέντε αδέλφια. Ήρθε στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε την κόρη του Στέφανου Δραγούμη, Ναταλία Δραγούμη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Μιχάλη και τη Ζωή. Με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας, που προέρχεται από τα υποκοριστικά ονόματα των παιδιών του, ο Παύλος Μελάς ανέβηκε στη Μακεδονία για να συμμετέχει στον Μακεδονικό Αγώνα…".

Με τα λόγια αυτά και με έντονη συγκίνηση, κάθε φορά που τα επαναλαμβάνει, ξεκινά να αφηγείται την ιστορία του μακεδονομάχου ο 65χρονος σήμερα Γιώργος Κάκαλος, φύλακας του μουσείου Παύλου Μελά. Εκείνου του μουσείου που έχει δημιουργηθεί στο σπίτι, όπου ο Μελάς άφησε την τελευταία του πνοή, στο Δήμο Κορεστίων του νομού Καστοριάς.

"Το σπίτι αυτό ήταν του παππού μου, που ονομαζόταν Χατζής Ιωάννης Καντζάκης και ήταν παπάς και δάσκαλος. Εκεί, ο Παύλος Μελάς έφαγε τη φασολάδα που τού πρόσφερε η γιαγιά μου. Είχε φτάσει στο χωριό για να οργανώσει την τοπική άμυνα απέναντι στους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους Τούρκους", λέει ο κ. Κάκαλος. Ο ίδιος, χωρίς σταματημό, συνεχίζει την αφήγηση. Μιλά για την άφιξη του Μελά στο χωριό Στάτιστα, που σήμερα φέρει το όνομά του.

"Κάποιος από τους κατοίκους διέδωσε το μυστικό. Στις 13 Οκτωβρίου του 1904, ο Βούλγαρος κομιτατζής Μητρόβλαχος, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής, ενημέρωσε τον Τούρκο διοικητή για την άφιξη του Μελά και των παλικαριών του. Εκατόν είκοσι Τούρκοι στρατιώτες έφτασαν στο χωριό. Ο Μελάς ειδοποιήθηκε. Θα μπορούσε να φύγει, όμως έδωσε σε όλους τους κατοίκους την εντολή να μην βγουν από τα σπίτια τους για να μην δώσουν στόχο. Πράγματι, έτσι έγινε. Όμως, τη στιγμή που έρχονταν οι Τούρκοι, οι γιαγιάδες έβγαζαν το ψωμί από τους φούρνους. Βλέποντάς τους μπήκαν γρήγορα στα σπίτια. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να μπουν στο διπλανό από το σπίτι όπου βρισκόταν ο Παύλος Μελάς. Έσπασαν την πόρτα, όμως ο Βολάνης τράβηξε πιστόλι και σκότωσε τον τούρκο στρατιώτη. Οι σάλπιγγες άρχισαν να χτυπούν και ξέσπασαν πυροβολισμοί. Ο Μελάς προσπάθησε να βγει από το διπλανό σπίτι για να βοηθήσει απ έξω, αλλά οι άσπρες κάλτσες που φορούσε έδωσαν στόχο και οι σφαίρες τον βρήκαν στην κοιλιά. Το τραύμα ήταν θανατηφόρο", λέει ο κ. Κάκαλος.

"Η γιαγιά μου- συνεχίζει- εκείνο το βράδυ έφυγε από το σπίτι και κοιμήθηκε στη διπλανή γειτονιά. Όταν ήρθε το επόμενο πρωί, δεν βρήκε τίποτε στο σπίτι. Το είχαν ρημάξει οι Τούρκοι. Μπαίνοντας, όμως, στο στάβλο αντίκρισε, κάτω από τα άχυρα, τον Παύλο Μελά νεκρό. Οι Τούρκοι δεν τον είχαν βρει. Τον αναγνώρισε και μαζί με άλλες γυναίκες, πήραν το άψυχο σώμα του και το έθαψαν 400 μέτρα πιο ψηλά από το χωριό".

Ο Γιώργος Κάκαλος θυμάται σαν χθες την ημέρα που η γιαγιά του, κλαίγοντας, τού αφηγήθηκε την ιστορία: "Μου είπε, με δάκρυα στα μάτια, τα τελευταία του λόγια προς το πρωτοπαλίκαρό του, Νικόλαο Πίρζα: 'Νίκο, πάρε το τουφέκι και δώστο στο γιο μου, το σταυρό στη γυναίκα μου και πες τους ότι έκανα το καθήκον μου'. Από τα χείλη της την άκουσα την ιστορία και έχω τάξει στον εαυτό μου να τη λέω σε όλους. Αυτό έκανα μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω".

Το σπίτι, όπου ο Παύλος Μελάς άφησε την τελευταία του πνοή, εξαγοράστηκε το 1970 από τη Νομαρχία Καστοριάς και μετατράπηκε σε μουσείο υπό την ευθύνη του Δήμου Κορεστίων. Εκεί, μπορεί να δει κάποιος αντικείμενα της εποχής, όπλα, σπαθιά, στολές Μακεδονομάχων, βιβλία και φωτογραφίες των παλικαριών, που έδρασαν στην περιοχή μεταξύ της Καστοριάς και της Φλώρινας. Πρόσφατα, έγινε μια ριζική προσπάθεια αναστήλωσης και ανακαίνισης του σπιτιού και του περιβάλλοντος χώρου με τη μέριμνα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τη συμβολή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο, το επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι από την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό.

ΒΙΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ - ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Ο οργανισμός μας έχει ένα ενσωματωμένο φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης που βοηθάει στο να επεξεργάζονται όλα τα χημικά προϊόντα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής ρίχνει σε αυτό.

Αυτές οι χημικές ουσίες ονομάζονται τοξίνες και στην ουσία είναι δηλητήρια που έχουν βλαβερές συνέπειες για το οργανισμό.

Στις τοξίνες δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο το αλκοόλ και ο καπνός, άλλα και το φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα που μπαίνουν στις τροφές, η καφεΐνη, η ρύπανση, κλπ.

Όλα παίζουν το ρόλο τους και δυσκολεύουν την λειτουργία του οργανισμού. Συμπτώματα ότι ο οργανισμός έχει επιβαρυνθεί με τοξίνες είναι η κόπωση, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, το θαμπό δέρμα και κακή πέψη.

Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για το τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσετε και για πόσο χρονικό διάστημα, αλλά η γενική θεωρία λέει ότι προσωρινά θα πρέπει να αλλάξετε την διατροφή σας προκειμένου να ενισχυθούν τα όργανα και να απελευθερωθούν οι αποθηκευμένες τοξίνες.

Αυτό συνεπάγεται μείωση του αλκοόλ και της καφεΐνης, που είναι δύο από τους μεγαλύτερους ενόχους, καθώς και την προετοιμασία των γευμάτων από φυσικά τρόφιμα χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς κρέας, τουλάχιστον αποφεύγεται το κόκκινο κρέας, και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντων και το σιτάρι για τα μέγιστα οφέλη.

Αποτοξίνωση ή στέρηση;

Η εξάλειψη πολλών διαφορετικών τροφίμων όλα με τη μία είναι μια πολύ δραστική αλλαγή, γι ‘αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να είναι ασφαλής.

Το σώμα σας χρειάζεται απαραίτητα κάποιες ομάδες τροφίμων, όπως η πρωτεΐνη, το λίπος και το ασβέστιο για να λειτουργήσει σωστά. Έτσι πρέπει να περιλαμβάνετε την καθημερινή διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως φακές και όσπρια, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αρκετούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Υπάρχουν ατελείωτα προγράμματα αποτοξίνωσης για αυτό να είστε προσεκτικοί στην επιλογή σας. Μερικοί υποστηρίζουν πλήρη νηστεία ή μόνο χυμούς για λίγες ημέρες.

Αλλά να προσέξτε τις συνέπειες για την υγεία και ποτέ να μην ξεκινήσετε μια τέτοια ακραία προσπάθεια χωρίς να συμβουλευθείτε το γιατρό σας ή ένα ειδικό διατροφολόγο.

Να θυμάστε ότι τα όργανά σας θα επωφεληθούν από κάθε είδους ανάπαυσης. Έτσι μπορείτε πάντα να πάτε για μια ενδιάμεση λύση και να αντικαταστήσετε την μεγαλύτερη επιβλαβής συνήθεια με μια υγιέστερη επιλογή.

Συμβουλές αποτοξίνωσης

• Μειώστε την πρόσληψη της καφεΐνης και του αλκοόλ λίγες ημέρες πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης.

• Αγοράστε ένα βιβλίο για την αποτοξίνωση η επιλέξτε μερικές νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψετε έτσι ώστε να μην ξεμείνετε από ιδέες.

• Ψωνίστε εκ των προτέρων.

• Με τα σωστά τρόφιμα πάντα εύκαιρα δεν θα πεινάσετε.

• Ενημερώστε όλους τους φίλους και την οικογένειά σας για ότι κάνετε εκ των προτέρων. Αν ξέρουν πόσο σοβαρή είναι η προσπάθεια που κάνετε δεν θα σας πιέζουν να μοιραστείτε μια σοκολάτα η να δοκιμάσετε ένα γλυκό.

• Για την περίοδο της αποτοξίνωσης σβήστε από το ημερολόγιο όλες τις επισκέψεις σε μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια και σε πάρτυ. Δείτε το σαν ευκαιρία να κάνετε πράγματα που δεν κάνετε συνήθως όπως επισκέψεις σε μουσεία, σε αρχαιολογικά μέρη, βόλτες σε παραλίες κλπ.

• Πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

• Εάν είστε καπνιστής ή λαμβάνετε τακτικά φάρμακα, θα είναι ένα τεράστιο σοκ για το σύστημα να τα σταματήσει την ίδια στιγμή που κάνει αποτοξίνωση. Κάντε ένα βήμα την φορά. Η εγκατάλειψη μια κακής συνήθειας είναι μια αποτοξίνωση από μόνη της.

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης

• Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και μειώνει τη βουλιμία κόβοντας τα τρόφιμα που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και που συνήθως προκαλούν την απότομη άνοδο και πτώση του σακχάρου με αποτέλεσμα να είστε συνέχεια πεινασμένοι και κουρασμένοι.

• Καλύτερη υγεία του δέρματος

• Βελτιώνει τα συμπτώματα της καούρα, της δυσκοιλιότητας, των αερίων, και την αντιμετώπιση των διαταραχών του πεπτικού συστήματος.

• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι παρενέργειες της αποτοξίνωσης

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πονοκέφαλο στην αρχή μιας αποτοξίνωσης καθώς το σώμα στερείται τις ημερήσιες δόσεις των δηλητηριωδών ουσιών που έχει συνηθίσει να λαμβάνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να μειώσετε τις βλαβερές συνήθειες πριν ξεκινήσετε μια αποτοξίνωση.

Η ενέργεια σας μπορεί να κάνει βουτιά πριν να αρχίσει να αυξάνεται. Έτσι είναι φρόνιμο να ξεκινήσετε την αποτοξίνωση το Σαββατοκύριακο για να αφήσετε περιθώρια στο οργανισμό να προσαρμοστεί.

Ποιος δεν πρέπει να κάνει αποτοξίνωση

Αν έχετε οποιoδήποτε ιστορικό καρκίνου, νεφρών, ήπατος, καρδιακής νόσου ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας, εάν είστε έγκυος ή κάτω των 16 ετών, μην προσπαθήσετε να κάνετε αποτοξίνωση χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.




Τροφές που βοηθάνε στην αποτοξίνωση του οργανισμού




Το όξινο/αλκαλικό επίπεδο του σώματος ( γνωστό ως το ''Ph'' ) είναι σημαντικό για υγειή κύτταρα και ιστούς. Για να λειτουργεί το σώμα σωστά, χρειάζεται να κρατάει την αλκαλική/ όξινη ισορροπία σε κανονικά επίπεδα. Εάν το σώμα είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν και δεν θα λειτουργούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας την υγεία μας.

Οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το Ph του σώματος (το οποίο κανονικά είναι ελαφρώς αλκαλικό), και η διατροφή είναι η κύρια αιτία μη- ισορροπημένου Ph. Μερικές τροφές διασπώνται σε ουσίες με όξινη μορφή, ενώ άλλες διασπώνται σε ουσίες με αλκαλική μορφή.

Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από 70% αλκαλικής μορφής τροφές και 30% όξινης μορφής τροφές. Αλκαλικής μορφής τρόφιμα είναι τα φρέσκα φρούτα όπως τα πεπόνια, ανανάς, μάνγκο, ακτινίδιο, παπάγια, και λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, σέλινο, σπανάκι, καρότο, κρεμμύδι, μπρόκολο και πατάτες με τη φλούδα. Όξινης μορφής τρόφιμα, είναι το κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, φακές, ζάχαρη, καρύδια και φουντούκια.

Οι φυσιοθεραπευτές πιστεύουν ότι κρατώντας τον οργανισμό σας σε αλκαλικό επίπεδο, θα βελτιώσετε την διάθεσή σας, την ενέργειά σας, την ποιότητα του ύπνου, και επίσης θα μειώσετε τους σωματικούς πόνους όπως πονοκεφάλους.

Μήλα: Περιέχουν βιταμίνη Ε. Βελτιώνουν την αντοχή των μυών και των νεύρων, και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα απ' τις τοξίνες. Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α και C, βιοτίνης, φολικού οξέως και κερκετίνης (quercetin), που είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο μειώνει την χοληστερίνη και το λίπος.

Παντζάρι: Θεωρείται ότι καθαρίζει το συκώτι, θρέφει το νευρικό σύστημα και το μυαλό με το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το φολικό οξύ που περιέχει.

Μπρόκολο: Περιέχει μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης Α και C, ασβεστίου και φωσφόρου, που βοηθάει στο χτίσιμο και στη διατήρηση δυνατών οστών.

Λάχανο: Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ασβέστιο. Εξαιρετική πηγή χλωρίου και θείου, που απωθεί τα απόβλητα και καθαρίζει το αίμα.

Καρότα: Περιέχουν βιταμίνη Α και C, θεωρείται ότι καθαρίζουν, θρέφουν και διεγείρουν το σώμα, κυρίως το συκώτι, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα.

Σέλινο: Αναγνωρίζεται ως διουρητικό και καθαρτικό. Είναι η πιο πλούσια πηγή νατρίου, μιας και περιέχει πάνω από 120mg σε 100 γρ.

Κεράσια: Περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και C. Αποβάλλουν τις τοξίνες από τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Τα κεράσια περιέχουν μια ουσία, που ονομάζεται''ellagic acid'' η οποία προστατεύει από τον καρκίνο.

Ρεβίθια: Καλή πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου για υγειή οστά. Περιέχουν φώσφορο το οποίο βοηθάει τα νεφρά και νεύρα, και κάλιο το οποίο θρέφει τους μυς.

Αγγούρι: Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, απαραίτητη για τους μυς της καρδιάς, και ιώδιο για υγειή νύχια, μαλλιά, δέρμα, δόντια, και την λειτουργία του θυροειδή. Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.

Μάραθο: Είναι διουρητικό, και καταπραΰνει το στομάχι.

Σκόρδο: Περιέχει θείο. Καθαρίζει το αναπνευστικό και το λεμφικό σύστημα.

Πιπερόριζα: Καθαρίζει, ερεθίζει και ανανεώνει το πεπτικό σύστημα.

Σταφύλι: Περιέχει ellagic acid το οποίο έχει αντικαρκινογενή επίδραση. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, που είναι γνωστό και ως ''το μέταλλο της μνήμης'', το οποίο θρέφει το νευρικό σύστημα, διατηρεί την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών και βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι καλή πηγή πυρίτιου, που βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, και είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των δόντιών.

Λεμόνι: Εξαιρετική πηγή φώσφορου. Χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι καλή πηγή νάτριου, το οποίο βοηθάει στη κύρια μείωση των τοξίνων και στον καθαρισμό του λυμφατικού συστήματος. Επίσης, διεγείρει το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Λίγο φρέσκο στιμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (αναλογία 25/75) είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να δώσετε ενέργεια στο συκώτι σας!




Αποτοξίνωση: Τί να φάτε




Ξύπνημα

Να πίνετε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με το χυμό ενός τετάρτου ενός λεμονιού, το οποίο διεγείρει το ήπαρ και βοηθά στην απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων.

Πρωινό

Βάλτε ένα φλιτζάνι ζεστό πλιγούρι βρώμης, ένα μπολ φρούτα και 1 / 8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Πιείτε επίσης ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι, αν το επιθυμείτε.

Δεκατιανό

Αν πεινάτε, φάτε ένα οργανικό μήλο ή αχλάδι και 10 ανάλατα ωμά αμύγδαλα.

Μεσημεριανό

Φάτε ένα μπολ με όσπρια (φακές, φάβα, φασόλια, ρεβίθια), ένα μπολ βρασμένο ρύζι, και ένα μπολ με λαχανικά στον ατμό (παραδείγματος χάριν, μπρόκολο). Για γεύση, τσιγαρίστε κρεμμύδι, σκόρδο, κουρκούμη και τζίντζερ και προσθέστε το στο φαγητό, αλλά αποφύγετε το αλάτι. Πιείτε επίσης ένα φλιτζάνι τζίντζερ που βοηθάει στην χώνεψη ή πικάντικο τσάι.

Απογευματινό Σνακ

Αν πεινάτε, φάτε σέλινο και καρότο με 2 κουταλιές hummus.

Δείπνο

Βράστε στον ατμό 2 μπολ ανάμικτα λαχανικά και συνοδεύστε τα με ένα μπολ μαύρο ρύζι. Χρησιμοποίησε τα ίδια καρυκεύματα όπως και στο γεύμα. Πιείτε ένα φλιτζάνι τσαγιού τζίντζερ.

Πριν από το κρεβάτι

Πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λεμόνι. Να είστε στο κρεβάτι στις 10 μ.μ.




Καθημερινοί τρόποι αποτοξίνωσης




Ο Dr. Mark Hyman, M.D., ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής του Ultra Willness Center του Lenox, στη Μασαχουσέτη, προτείνει αυτές τις απλές προσθήκες για να μεγιστοποιήσετε τη δυνατότητα του σώματός σας να επεξεργάζεται τα ‘απόβλητα’.

Νερό με λεμόνι

Το να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο χυμό στυμμένου φρέσκου λεμονιού το πρωί βοηθά την πέψη και αποβάλλει τις τοξίνες.

Κανονική άσκηση

Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και επιφέρει ιδρώτα (γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ) βοηθά το σώμα σας να απελευθερωθεί από οτιδήποτε που δεν χρειάζεται. Δεκαπέντε λεπτά ημερησίως είναι ευεργετικά, τριάντα είναι ιδανικά.

Καθαριστική ενυδάτωση

Μία φορά την εβδομάδα για 20 λεπτά, γεμίστε την μπανιέρα με καυτό νερό και άλατα για το μπάνιο, δέκα σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας, και μισό φλυτζάνι μαγειρικής σόδας. Αυτός ο συνδυασμός αποβάλλει τις τοξίνες, μειώνει τις σχετιζόμενες με το άγχος ορμόνες, και ισορροπεί τα επίπεδα του pH σας.

Εναλλαγές καυτού και κρύου

Τελειώστε το πρωινό σας ντους εναλλάσοντας τη θερμοκρασία του νερού από το πιο καυτό μέχρι το πιο κρύο που μπορείτε. Η τεχνική αυτή αυξάνει την κυκλοφορία, η οποία στη συνέχεια ξεπλένει το λεμφατικό σύστημα.