BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στο εξής προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ


Παγώνουν όλοι οι διαγωνισμοί για προσλήψεις υπαλλήλων στο Δημόσιο Τομέα και επαναπροκηρύσσονται νέοι με βάση τον καινούργιο νόμο που θα έρθει στη Βουλή. Καταργείται επίσης η μοριοδότηση για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις έργου. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.


Τέλος σε μοριοδότηση και συμβάσεις έργου

«Παγώνουν» όλες οι προσλήψεις μετά τις 4 Οκτωβρίου, μέχρις ότου κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως καταργείται η συνέντευξη, η βαθμολόγηση της οποίας συνέβαλε στη γενική αξιολόγηση του υποψήφιου.

Συγχρόνως, αναβαθμίζεται η βαθμολογία για τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακών κλπ.

Ο κ. Ραγκούσης έκανε σαφές πως καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης στις προσλήψεις, ενώ θα καταργηθούν οι συμβάσεις έργου, οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι θέσεις θα προκηρύσσονται στο εξής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υπολογίζεται να εφαρμοστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιλεγούν οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, ενώ ολοκληρώνεται άμεσα η τοποθέτηση των δεκατριών γενικών γραμματέων Περιφέρειας της χώρας.

Γ. Πεταλωτής: Στο μικροσκόπιο οι συμβάσεις

Έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα όσον αφορά τα stage, με την υπουργική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ερωτηθείς για το θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τις συμβάσεις έργου και ακόμα ότι είναι ένας άλλος τρόπος να παρέχεται πιο μόνιμη και εξαρτημένη εργασία. Τόνισε δε ότι θα υπάρξει καταγραφή.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι συμβάσεις έργου, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται, σε πολλές, όμως, υποκρύπτουν ένα άλλο είδος εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις έργου χρειάζονται όταν μια συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται μια ειδική σχέση παροχής υπηρεσιών, ως έργο και με συγκεκριμένους στόχους.

«Όσες είναι απαραίτητες θα παραμείνουν, όχι, όμως, όσες δεν είναι απαραίτητες και γίνονται με άλλους σκοπούς», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν αυτές θα παραμείνουν ως συμβάσεις έργου, ή αν θα μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς γίνεται και πρόσθεσε ότι αν φανεί ότι πίσω από μια σύμβαση έργου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι γενικά, όπου υπάρχει ανάγκη να μπει ΑΣΕΠ, θα μπει και τόνισε ότι κάθε σύμβαση έργου θα εξειδικευτεί, κατά περίπτωση και θα αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο τρόπο.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους θιγόμενους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι λαμβάνεται υπόψη κάθε παράμετρος σε σχέση με το θέμα «γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ό,τι αφορά μια μεγάλη μερίδα, κυρίως νέων, πολιτών».

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις γιατί θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι παρανομίες, όπου υπάρχουν».

Ανέφερε δε ότι λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πάρει εντολή για να «επαναφέρουμε τη νομιμότητα σε αυτού του είδους τις καταστάσεις».

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι με καθεστώς stage ήταν «ούτως ή άλλως άνεργοι, απλώς υπήρχε ένας τρόπος να καλύπτεται η ανεργία και ήταν μια ξεκάθαρη μεθόδευση της ΝΔ».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το νόμο Παυλόπουλου,με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ «μετέτρεψε τις συμβάσεις χωρίς ΑΣΕΠ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου», ο Γ. Πεταλωτής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες και τόνισε ότι «εμείς θα τηρήσουμε τη νομιμότητα και η γενική μας αρχή είναι να υπάρχει ΑΣΕΠ».

Αντίδραση Γ. Κουμουτσάκου

Η κυβερνητική απόφαση για τα «stages» είναι «πρότυπο» κοινωνικής αναλγησίας, πολιτικής εκδικητικότητας και κατάφωρα αντισυνταγματικής πρακτικής. Έχει αφήσει ήδη ανεξίτηλο στίγμα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.

Είναι μια καθαρά κομματική απόφαση που σπρώχνει σε πραγματικό «εργασιακό Μεσαίωνα» χιλιάδες νέους που έχουν ανάγκη. Χιλιάδες νέους που το «λάθος» τους ήταν ότι μαθήτευσαν και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Δημόσιο, επί μιας άλλης, πλην ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Πως μιλούν για υποβάθμιση του ΑΣΕΠ εκείνοι που κυριολεκτικά το καταρράκωσαν, όταν με τους Νόμους 2738/1999 και 2839/2000 μονιμοποίησαν πάνω από 2.500 «stagiers», πριν ακόμα λήξει η 17μήνη μαθητεία τους; Πρόκειται για πολιτικό φαρισαϊσμό πρώτου μεγέθους«.

Σχετικά με μοριοδότηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι ο ΠΑΣΟΚ καταπατά χωρίς αιδώ την αρχή της συνέχειας του κράτους αφαιρώντας νομοθετημένα κεκτημένα δικαιώματα.

«Σε μια συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης αποκρύπτουν ότι η μοριοδότηση αφορά μόνον ένα από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, δηλαδή την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, και όχι το σύνολό τους» ανέφερε.

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα είπε: Οι επιχειρήσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα έχουν ακόμα έναν ισχυρό λόγο να απολύσουν νυν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Θα το κάνουν προσβλέποντας ότι μετά από ένα εξάμηνο, ένα χρόνο το πολύ, θα καλύψουν τα κενά με το δωρεάν για εκείνες προσωπικό των «stagiers».

O κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η ΝΔ θα σταθεί κοντά σε όσους πλήττονται, ενώ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στη δημιουργία προυποθέσεων για «νέα στρατιά πράσινων συμβασιούχων στο δημόσιο».

Απειλούν με κινητοποιήσεις


Συνεχίζεται ωστόσο η αντιπαράθεση αλλά και οι δικαστικές προσφυγές στο θέμα της κατάργησης των stage.

Οι εργαζόμενοι των stage δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο και τους ΟΤΑ, ενώ προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν το μεσημέρι περίπου 200 συμβασιούχοι έργου του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.