BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ZANTEMAN - ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Ζακυνθινό Καρναβάλι αποτελεί ενα απο τα σημαντικότερα δρώμενα της χειμερινής ζωής του νησιού και είναι ευρέως ξακουστό για την ποιότητα και τη διασκέδαση που προσφέρει στους συμμετέχοντες, αλλά και στους επισκέπτες του.
Στο ξεκινημά του, παραδοσιακός ντελάλης περιπλανιέται και διαλαλεί το πρόγραμμα του καρναβαλιού. Σε όλη τη διάρκεια του, διοργανώνονται χοροί, παρελάσεις, μασκαράτες και αποκριάτικες εκδηλώσεις. Θεατρικές ομάδες παίζουν στις πλατείες και στους δρόμους "τις ομιλίες", αυτοσχέδια κωμικά έργα με κοινωνικές προεκτάσεις που παίζονται από μεταμφιεσμένους άνδρες, ενω τις Κυριακές των Απόκρεω και της Τυρινής, γίνεται η περιφορά του Καρνάβαλου με τη συνοδεία αρμάτων από όλες τις περιοχές του νησιού. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με την πολύ διασκεδαστική "Κηδεία της Μάσκας". Μια αναπαράσταση - παρωδία κηδείας, όπου τη θέση του νεκρού παίρνει ο Καρνάβαλος, ενώ ακολουθούν οι θλιμμένοι συγγενείς κλαίγοντας και μοιρολογώντας.
Το Ζακυνθινό καρναβάλι αριθμεί πέντε αιώνες ιστορικής πορείας μέσα από τους φημισμένους χορούς, τις ομιλίες, τις μασκαράτες κτλ.
Γενάρχης του θεωρείται ο Βενετσιάνος Προβλεπτής, Πέτρος Φώσκολος, Διοικητής του νησιού επί Ενετοκρατίας, ο οποίος αναπολώντας το περίφημο καρναβάλι της πατρίδας του, μετέφερε στη Ζάκυνθο, το 1490, το πνεύμα και το ύφος του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού, πραγματοποιώντας στο Παλάτσο του, στο Κάστρο, τις πρώτες Καρναβαλικές Εκδηλώσεις που άφησαν εποχή και σηματοδότησαν την εμφάνιση και καθιέρωση της γνωστής "Μορέττας".
Από το 1840 και μετά, τα Καρναβαλικά δρώμενα προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της εποχής, περνώντας στην Όπερα, την σερενάδα, το ημίψηλο και την σχιστή βελάδα. Όλα αυτά συνεχίστηκαν μέχρι την καταστροφή του 1953, με μοναδική περίοδο απραξίας, την περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Τα τελευταία χρόνια, το Ζακυνθινό Καρναβάλι έχει αναβιώσει ξανά και μέσα απο ενα πλήθος δρώμενων, αποτελεί ενα απο τα ωραιότερα Καρναβάλια της χώρας μας.
Χαρακτηριστικά του είναι η πλήρης συμμετοχή του κόσμου, η άλλοτε μεγαλοπρεπείς κα άλλοτε λαϊκές και διασκεδαστικές εκδηλώσεις και φυσικά το σατιρικό πνεύμα και οι φάρσες των ντόπιων.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις Δήμου Αθηναίων

Για φέτος τις Απόκριες η επιδίωξη του Δήμου Αθηναίων είναι να μας παρασύρει όλους σε ένα ζωντανό, χαρούμενο γλέντι, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στις γειτονιές. Μια γιορτή για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις, συνδυάζοντας αρμονικά τις παραδόσεις με σύγχρονες ιδέες και εκδηλώσεις που θα είναι ελκυστικές για όλους τους κατοίκους, τα παιδιά, αλλά και τους επισκέπτες της Αθήνας. Αυτό που επιδίωξε ο Δήμος Αθηναίων και έδωσε προτεραιότητα ήταν, αφενός να προσφέρει όσα μπορεί περισσότερα στα παιδιά, δεδομένου ότι οι Αποκριές είναι η γιορτή των παιδιών και αφετέρου να μεταφέρει την εορταστική ατμόσφαιρα στις γειτονιές της πόλης.

Οι βασικοί άξονες των φετινών εκδηλώσεων, για το πρόγραμμα των οποίων συνεργάστηκαν ο Πολιτισμικός Οργανισμός, τα Μουσικά Σύνολα, η "Τεχνόπολις", ο Οργανισμός Νεολαίας & Άθλησης και η Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας, είναι η Τσικνοπέμπτη, οι εκδηλώσεις για τα παιδιά στο κέντρο και στην περιφέρεια, οι εκδηλώσεις για τους νέους σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα στο κέντρο αλλά και στα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 11:30 πρωί στη Βαρβάκειο Αγορά με πολλή μουσική και εδέσματα, ενώ το βράδυ το γλέντι θα συνεχιστεί στην Πλάκα και στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων, όπου θα γίνει ένα ρετρό πάρτι για την τρίτη ηλικία. Από την Τσικνοπέμπτη και καθ' όλη τη διάρκεια μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, το κέφι θα ανάψει μ' ένα μουσικό παζλ για όλα τα γούστα με λάτιν, τζαζ, ποπ, ροκ, αλλά και πολλή ελληνική μουσική, πρωί και βράδυ, σε κεντρικά σημεία της πόλης, στο Σύνταγμα, στο Θησείο, στο Μοναστηράκι, στου Ψυρρή, στο Κολωνάκι, στην Ερμού και αλλού. Η γιορτή όμως θα απλωθεί και στις γειτονιές της Αθήνας με συναυλίες στα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στο Θησείο, σε συνεργασία με το ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το ραδιοσταθμό Athens Radio Dee Jay, στην Πλατεία Συντάγματος, θα γίνουν δύο μεγάλα νεανικά πάρτι.

Ο Δήμος Αθηναίων αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα Μουσικά του Σύνολα, που έχουν όλα αυτά τα χρόνια να παρουσιάσουν εξαιρετική δουλειά και έτσι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τη Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Δωματίου, τη Χορωδία, τη Big Band, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και τους De Stijl σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και σε κλειστές αίθουσες, στις φετινές γιορτές για την Αποκριά.

Για δύο Σαββατοκύριακα τα παιδιά θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Κατ' αρχάς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά σχολεία της Αθήνας θα μεταμφιεστούν σε αγαπημένους ήρωες των κόμικς και θα συνοδέψουν άρματα με τις αντίστοιχες φιγούρες σε μία παρέλαση που θα ξεκινάει από τη Συγγρού & Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα καταλήγει στο σταθμό του Θησείου. Στο τέλος της διαδρομής θα τους περιμένει μία μεγάλη έκπληξη! Την Κυριακή 7 και το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Φεβρουαρίου η γιορτή μεταφέρεται στον κλασικό αποκριάτικο παιδικό προορισμό το Ζάππειο, όπου θα έχει στηθεί ένα μεγάλο σκηνικό που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα. Όλος ο χώρος θα είναι διακοσμημένος αποκριάτικα, ενώ θα περιμένουν τα παιδιά άρματα, γαϊτανάκι, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, καθώς και dj για ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα. Θα μοιραστούν σε όλα τα παιδιά μπαλόνια, μάσκες κ.α.

Επίσης, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης διοργανώνει 10 παιδικά πάρτυ στα Πολιτιστικά Κέντρα, με στόχο να έχουν τα παιδιά όχι μόνο την ευκαιρία να διασκεδάσουν, αλλά και να επικοινωνήσουν.

Τέλος, η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων υπόσχεται μουσικές εκπλήξεις στους κατοίκους της πόλης μας.

Η αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε τέσσερα σημεία της πόλης: στο Λόφο του Φιλοπάππου (10π.μ.), στην Ακαδημία Πλάτωνος (11π.μ.), στο Λόφο Λαμπράκη (11π.μ.) και στο Άλσος ΚΑΠΑΨ (11π.μ.) , όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απ' όλη την Ελλάδα.

Φέτος περιμένουμε όλο τον κόσμο στις Αποκριάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, για μια Αθήνα γεμάτη χαμόγελα, ρυθμό, κέφι και φαντασία!

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο 210 3621601, στη Γραμμή του Δημότη 1595.

7 Μύθοι για την Ημέρα των Ερωτευμένων

Ναι, έρχεται πάλι εκείνη η ημέρα του χρόνου, που καρδούλες φτερουγίζουν στον ουρανό, τραγούδια αγάπης παίζουν στα ραδιόφωνα και ζευγάρια γύρω σου φιλιούνται και αγκαλιάζονται. Είτε είσαι μόνη, είτε έχεις αγόρι, υπάρχουν κάποιοι μύθοι για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που καλό είναι να τους βάλουμε στη θέση τους. Μάθε τα πρέπει και τα μη για την Ημέρα του Έρωτα και πράξε αναλόγως!

Μύθος No. 1: Και να μην γιορτάσετε το Βαλεντίνο τι πειράζει;

Γιατί είναι λάθος: ακόμα κι αν εσύ (φυσικά με προτροπή του αγαπημένου σου) είπες να μην γιορτάσεις αυτή τη χαζογιορτή τάχα, υπάρχει η πιθανότητα όλες οι φίλες και γνωστές να την γιορτάσουν και με το παραπάνω. Έτσι, κι ενώ είχες καταπνίξει το αίσθημα για γιορτές και λουλούδια, τα ερωτόλογα, τα αρκουδάκια και οι ανθοδέσμες στα διπλανά γραφεία, να σου ανοίξουν την όρεξη.

Εναλλακτικά: μπορείτε να μην ακυρώσετε εντελώς τη γιορτή του έρωτα, αλλά να την περάσετε με το δικό σας ξεχωριστό τρόπο. Αντί δηλαδή, να αραχνιάσετε στο σπίτι όπως πάντα, κάντε κάτι διαφορετικό (ένα μάθημα πατινάζ, μια επίσκεψη σε ένα σπα για μασαζάκι).

Μύθος No. 2: Πρέπει οπωσδήποτε να γιορτάσετε στις 14 Φλεβάρη
Γιατί είναι λάθος: επειδή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζουν πρωτίστως οι ανθοπώλες και τα ζαχαροπλαστεία, δεν χρειάζεται να πέσετε κι εσείς στην ίδια παγίδα, ειδικά αν ένας από τους δύο δεν τα πάει καλά με τα αρκουδάκια και τις αγαπούλες.
Εναλλακτικά: αν ο αγαπημένος σου δεν θέλει σον και καλά να γιορτάσει τον έρωτά σας στις 14 Φλεβάρη αλλά εσύ ψοφάς για αγαπούλες και λουλούδια, διάλεξε μια άλλη ημέρα της εβδομάδας και οργάνωσε ένα ρομαντικό δείπνο. Με τον τρόπο αυτό, ούτε θα είστε ακόμα ένα στριμωγμένο ζευγάρι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και στον ερωτά σας θα δώσετε λίγη σημασία παραπάνω για μια νύχτα έστω.

Μύθος No. 3: Ποιός ο λόγος να βγεις στις 14 Φλεβάρη, αφού συναντάς μόνο ζευγάρια

Γιατί είναι λάθος: αν είσαι εργένισσα και σκέφτεσαι να μην κάνει καν τον κόπο να βγεις από το σπίτι την ξεχωριστή αυτή για πολλούς ημέρα, αξίζει να το σκεφτείς ξανά. Ακόμα και στην περίπτωση που όλα τα μαγαζιά είναι γεμάτα ζευγαράκια, δεν μπορεί, κάπου εκεί θα υπάρχουν και μερικά αγόρια που ξέμειναν μονάχα και ψάχνουν τη βαλεντίνα τους.
Εναλλακτικά: κλείσε από σήμερα τις εργένισσες κολλητές και φίλες για μια βραδιά μόνο για κορίτσια. Φόρα τα καλά σου και κάνε τα αρσενικά που συνοδεύονται να θυμηθούν τι χάνουν, μένοντας σε σχέση.

Μύθος No. 4: Είστε ζευγάρι μερικούς μήνες μόνο, οπότε δεν έχει νόημα να γιορτάσετε

Γιατί είναι λάθος: παρόλο που σωστά σκέφτεσαι να μην το παρακάνεις με τον ενθουσιασμό για την Ημέρα των Ερωτευμένων, το να αγνοήσεις εντελώς τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορεί να τον κάνεις να σκεφτεί ότι δεν σε ενδιαφέρει καθόλου η σχέση που έχετε. Όλα τα αγόρια είναι ενήμερα για το πόσο ψοφάμε να γιορτάσουμε τον Έρωτα (ακόμα κι αν κλείσατε λίγους μήνες μαζί)
Εναλλακτικά: αντί για ρομαντικό δείπνο και κεράκια που μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακόμα στην κατάσταση της σχέσης σας, προτιμήστε μια ψυχαγωγική δραστηριότητα,στην οποία θα λείψουν τα άβολα "Μ' αγαπάς";

Μύθος No. 5: Μόνο τα κορίτσια πιστεύουν σε αυτή τη γιορτή

Γιατί είναι λάθος: όχι, όσο και να θέλει να σε πείσει για το πόσο κοριτσίστικη θεωρεί τη συγκεκριμένη γιορτή, μην του κάνεις τη χάρη. Θύμησέ του απλά, ότι ο έρωτας είναι unisex και η αγάπη δεν έχει φύλο.
Εναλλακτικά: εδώ τα εναλλακτικά σχέδια δεν έχουν θέση. Εφόσον είσαι οπαδός του Αγίου Βαλεντίνου, φρόντισε να δώσεις στον αγαπημένο σου να καταλάβει το πόσο σημαντική θεωρείς την εν λόγω γιορτή. Εφόσον σε αγαπά, θα το σεβαστεί. Αν όχι, κανόνισε να προγραμματίσεις μια ωραία κοινή εμφάνισή σας σε κάποια γιορτή, την επόμενη Κυριακή που θα παίζει ο Θρύλος, εντός ή εκτός έδρας.

Μύθος No. 6: Εσείς γιορτάζετε καθημερινά τον έρωτά σας

Γιατί είναι λάθος: όσο και να μην θέλεις να το παραδεχτείς, η αλήθεια είναι ότι δεν γιορτάζεις συχνά τον έρωτά σου με τον καλό σου. Λίγο η δουλειά, λίγο τα παιδιά, λίγο οι υποχρεώσεις, τα συναισθήματα ήρθαν και μπήκαν στον πάγο. Οπότε μια γιορτή όπως αυτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα σας κάνει να θυμηθείτε γιατί είστε μαζί!
Εναλλακτικά: στείλε τα παιδιά στα πεθερικά, κλείσε τα κινητά και σταθερά, βάλε τα πρόστυχα τα μαύρα τα εσώρουχά και υποδέξου τον καλό σου, με άκρως ερωτική διάθεση.

Μύθος No. 7:Εκείνος υποχρεούται να σου κάνει δώρο, εσύ όχι!

Γιατί είναι λάθος: ας υποθέσουμε ότι εκείνος ο καψερός ο αγαπούλης σου, μπαίνει στη διαδικασία να γιορτάσει το Βαλεντίνο. Έτσι, σου κλείνει σούπερ εστιατόριο, καταφτάνει με σοκολατάκια, δώρο ? κόσμημα και μια ανθοδέσμη, να, με το συμπάθιο και τελικά τί παίρνει από εσένα για την προσπάθειά του; Όχι, ένα απλό ευχαριστώ και ένα φιλί στο μάγουλο δεν είναι αρκετό.
Εναλλακτικά: αντί για σοκολατάκια, κάντου ένα δώρο που θα το εκτιμήσει κι εκείνος. Ένα εισιτήριο για τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας ή ένα μάθημα οδήγησης φεράρι, είναι ό,τι πρέπει.

Ηλεκτρική ενέργεια από τα απορρίμματα των Ταγαράδων

Η μονάδα βιοαερίου «Ηλέκτρωρ ΑΕ» αντλεί από το ΧΥΤΑ των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, την πρώτη ύλη για τη λειτουργία της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Η ισχύς της εν λόγω μονάδας είναι 5 Mwe ενώ τα ετήσια έσοδα της από την επεξεργασία των απορριμμάτων ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία «Ηλέκτρωρ ΑΕ», άρχισε τη λειτουργία της το Νοέμβριο του 2006 και «καίει» περίπου 3,000 κυβικά μέτρια βιοαερίου την ώρα.

Ο κ. Χριστόδουλος Χατζηδημούλας εκπρόσωπος της εταιρείας, επισήμανε ότι οι εκπομπές των αέριων ρυπαντών, είναι χαμηλότερες από τα ανώτατα όρια που είχαν τεθεί παλαιότερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επίσης, τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος της απορριπτόμενης θερμότητας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τηλεθέρμανση του δημοτικού διαμερίσματος Ταγαράδων.

Από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος προκύπτει ζεστό νερό, το οποίο θα μπορούσε να παροχετεύεται, ώστε να θερμαίνει δωρεάν δημόσια κτίρια, που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 2.500 μέτρα.

Σε ότι αφορά την εν λόγω εταιρεία, εξήγησε πως το βιοαέριο που παράγεται στο χώρο ταφής των απορριμμάτων διοχετεύεται στις εγκαταστάσεις της, ώστε να μετατραπεί σε ενέργεια, από την οποία παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, ισχύος 5 μεγαβάτ.

Με την συγκεκριμένη ισχύ μπορεί να ηλεκτροφωτιστεί μια πόλη 80,000 κατοίκων.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται στη συνέχεια αποκλειστικά στη ΔΕΗ, ενώ 3% και 9,1% των κερδών αποδίδονται αντίστοιχα στο δήμο της Θέρμης και στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδημούλας.

Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αγρότες έχουν κάνει δυναμική στροφή στη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η «καθαρή» από φυτοφάρμακα γεωργία, κερδίζει γρήγορα έδαφος σε όλη την παγκόσμια κοινότητα.

Ένας σημαντικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην αυξημένη ζήτηση των βιολογικών προϊόντων, είναι τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και έχουν κάνει τους καταναλωτές να θέλουν να γνωρίζουν πλέον τι τρώνε.

Η έκταση που καταλαμβάνουν οι εν λόγω καλλιέργειες στη χώρα, υπολογίζεται μαζί με τους βοσκότοπους ότι φτάνει περίπου τα 3 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ εκτιμάται ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι βιολογικές εκτάσεις, φτάνουν περίπου τα 700,000 στρέμματα.

Σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά 170,000,000 στρέμματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων, κατέχει η ΕΕ με 46%, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει.

Η βιολογική γεωργία στηρίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων μέσα από φυσικές διαδικασίες που διατηρούν μακροπρόθεσμα την οικολογική ισορροπία, όπως η γονιμότητα του εδάφους.

Η χρήση φυσικών λιπασμάτων, η κατάλληλη επιλογή φυτικού και ζωικού υλικού, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η καταπολέμηση ασθενειών με βιολογικές μεθόδους, αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.