BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γεγονότα


1827 - Η Τουρκία εκδίδει "Χάτι Σερίφι" με το οποίο όλοι οι "άπιστοι" χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των μουσουλμάνων.
1886 - Iδρύεται η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και Βιομηχανικών Οργανισμών (AFL- CIO).
1912 - O ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.
1941 - Oι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύττουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ.
1966 - Ώρα 02.06 πρωινή το φέρι-μποτ "Ηράκλειον" βυθίζεται λόγω διάρρηξης του πλευρικού καταπέλτη μέσα σε 10' ανοικτά της νήσου Φαλκονέρας, παρασύροντας στο θάνατο 217 από τους επιβαίνοντες.
1969 - Ένα Douglas DC-6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται στην Κερατέα Αττικής. 85 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος νεκροί.
1971 - Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση «bypass» στην Ελλάδα.
1974 - Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα (υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας 69,2%)
1980 - Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των "Μπιτλς", Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.
1991 - Οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ.


Γεννήσεις


1865 - Ζακ Ανταμάρ, Γάλλος μαθηματικός
1865 - Γιαν Σιμπέλιους, Φινλανδός μουσικοσυνθέτης
1911 - Νίκος Γκάτσος, Έλληνας ποιητής
1943 - Τζιμ Μόρρισον, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής, μέλος του συγκροτήματος "The Doors"
1976 - Ντόμινικ Μόναγκαν, Άγγλος ηθοποιός


Θάνατοι


1831 - Τζέιμς Χόμπαν, Ιρλανδός αρχιτέκτονας, σχεδιαστής του Λευκού Οίκου της Ουάσινγκτον.
1864 - Τζωρτζ Μπουλ, Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος, εισηγητής της ομώνυμης άλγεβρας
1978 - Γκόλντα Μέιρ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ
1980 - Τζων Λέννον, Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles.
1989 -Γκόλφω Μπίνη, 81, ηθοποιός
1994 - Μαξ Μπιλ Ελβετός αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και σχεδιαστής
1994 - Σέμνη Καρούζου Ελληνίδα αρχαιολόγος.

Τέλος ο Ευαγγελάτος από τον ΑΝΤ1!

Το κανόνι που περιμέναμε τις προηγούμενες μέρες να σκάσει, φαίνεται πως έκανε το μεγάλο μπαμ! Από το πρωί της Δευτέρας ακούγεται παντού ότι ο Νίκος Ευαγγελάτος αποτελεί οριστικά παρελθόν από τον ΑΝΤ1. Οι προβλέψεις της Ντέπυ Γκολεμά (τον Κυριακού έχει... τσιράκι στο κανάλι και ξέρει τα πάντα πριν γίνουν;) βγαίνουν αληθινές και ο δημοσιογράφος δεν θα είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου.

Το «διαζύγιο» των δύο πλευρών θα είναι βελούδινο, όμως, οι σχέσεις τους μόνο τέτοιες δεν είναι. Ίσα ίσα που τον τελευταίο καιρό ήταν ψυχρές, αφού το γυαλί ανάμεσα τους είχε ραγίσει και όσες προσπάθειες και αν έκαναν για να το ξανακολλήσουν δεν τα κατάφεραν. Το δελτίο, όχι μόνο είχε πέσει σε τηλεθέαση, αλλά τελευταία έκανε μονοψήφια νούμερα. Πρωτόγνωρο για το κανάλι του Αμαρούσιου.

Οι άνθρωποι του σταθμού φαίνεται ότι θεώρησαν τον Ευαγγελάτο υπεύθυνο για την κατιούσα, αν και μεταξύ μας, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο σε αυτόν. Όταν ολόκληρο κανάλι ρίχνει το βάρος του αποκλειστικά στην ψυχαγωγία, αφήνοντας τον ενημερωτικό τομέα πίσω και κόβοντας πετυχημένες ενημερωτικές εκπομπές (όπως οι «Αποδείξεις» του Ευαγγελάτου), τότε κανείς δεν μπορεί να χρεώσει την πτώση αποκλειστικά σε ένα πρόσωπο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΑΝΤ1 είχε ακόμη έναν λόγο να «παγώσει» απέναντι στον δημοσιογράφο, όταν εκείνος άνοιξε δικό του ενημερωτικό portal. Μάλλον η κίνηση αυτή δεν τους άρεσε, διότι σύμφωνα (πάντα) με τα δημοσιεύματα , η αντίστροφη μέτρηση ανάμεσα τους ξεκίνησε με το λειτουργία του portal. Στη θέση του Ευαγγελάτου, όπως λένε, θα αναλάβει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αφού στο κανάλι δεν θέλουν (προς το παρόν) να κάνουν κάποια ηχηρή μεταγραφή. Και να ήθελαν, υπάρχει κανείς ελεύθερος για να κάνουν το μεγάλο μπαμ; Μόνο η Έλλη Στάη έχει ξεμείνει, αλλά ξέρω γω. Θα επιστρέψει ξανά στον «τόπο του εγκλήματος»; Πάντως, μέχρι στιγμής, από τον ΑΝΤ1 δεν έχουν επιβεβαιώσει το «διαζύγιο» με Ευαγγελάτο.

Κλίμα: Έχουν υποτιμηθεί οι φυσικές διαδικασίες που οδηγούν στην υπερθέρμανση

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ για το κλίμα έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες και να καταδείξει την ανεπάρκεια των στόχων της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ελπίδες για την επίτευξη μιας ευρείας και δεσμευτικής συμφωνίας για την προστασία του κλίματος γεννά η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να δώσει το «παρών» στις εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης της Κοπεγχάγης που αρχίζει αύριο. «Είναι μία σαφής ένδειξη ότι ο Ομπάμα θέλει να πετύχει η διάσκεψη και για αυτό παίρνει το ρίσκο της στήριξης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Αυτό που ενισχύει τις ελπίδες του Λευκού Οίκου είναι ότι η Κίνα και η Ινδία αναφέρονται πλέον σε συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Χθες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο για την κλιματική αλλαγή, κάνοντας έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να καταλήξουν σε συμφωνία στην παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ, μια νέα έρευνα για το κλίμα έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες και να καταδείξει την ανεπάρκεια των στόχων της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η ανταποκρίτριά μας Μαρία Καστρισιανάκη μας ενημερώνει από το Λονδίνο:

Θα χρειαστούν μέτρα διαχρονικής ισχύος

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Από τις κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες για την προστασία του κλίματος50% μεγαλύτερη, απ ότι πιστεύεται σήμερα, είναι η συνεισφορά του διοξειδίου του άνθρακα στην διαμόρφωση του φαινομένου θερμοκηπίου, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα για την κλιματική αλλαγή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στη Βρετανία. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Geoscience», τα επιστημονικά εργαλεία, βάσει των οποίων καθορίζονται τα κλιματικά μοντέλα, έχουν υποτιμήσει την ευαισθησία καθοριστικών φυσικών διαδικασιών που οδηγούν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, ειδικά δε την συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες του διοξειδίου του άνθρακα. Στην πραγματικότητα, με πιο ακριβείς υπολογισμούς η συνεισφορά του διοξειδίου του άνθρακα στην διαμόρφωση του φαινομένου θερμοκηπίου είναι κατά 30% έως 50% μεγαλύτερη, από ότι πιστεύεται. Οι συντελεστές της έρευνας υποστηρίζουν πως με βάση τα ευρήματά τους, θα χρειαστούν μέτρα διαχρονικής ισχύος, αφού το φαινόμενο έχει τέτοια δυναμική που θα χρειαστεί περισσότερο από έναν αιώνα για να τεθεί υπό έλεγχο. Γι αυτό και προτρέπουν την διεθνή κοινότητα, ενόψει της αυριανής διάσκεψης της Κοπεγχάγης, να αναθεωρήσει τους επιστημονικούς δείκτες, βάσει των οποίων θα ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή. «Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε κανέναν και πιστεύουμε πως τα μέτρα που προτείνουν τα ΗΕ έως το 2100 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύουμε πως η έρευνα μας συμπληρώνει τα μέχρι σήμερα ευρήματα που καταδεικνύουν, πέρα όποιας αμφιβολίας, πως η αλλαγή του κλίματος είναι κυρίως προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας», διευκρινίζει ο συντάκτης της μελέτης, Νταν Λάντ του Πανεπιστημίου Μπριστολ.

Συλλήψεις και επεισόδια στις πορείες για τη δολοφονία του Αλέξη

Ένταση και επεισόδια, μετά την προγραμματισμένη πορεία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Υπό κατάληψη βρίσκονται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Νομική και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας, ενώ κλειστοί παραμένουν οι γύρω δρόμοι. Το απόγευμα της Κυριακής ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Ομάδες κουκουλοφόρων έχουν προκαλέσει ζημιές σε κεντρικούς δρόμους και έχουν βάλει φωτιές, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονται συνεχώς μαζί τους ρίχνοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και έχουν προχωρήσει σε 91 προσαγωγές και συλλήψεις. Ένταση και στη Θεσσαλονίκη, με την Εγνατία οδό να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Πανεπιστήμιο τραυματίστηκε ο πρύτανης Χρήστος Κίτας, o οποίος μεταφέρθηκε στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Επίσης στο Σύνταγμα τραυματίστηκαν δυο διαδηλωτές καθώς και τέσσερις αστυνομικοί – μια γυναίκα από πέτρα στο κεφάλι και 3 της ομάδας Δέλτα.
Ένταση και κλεφτοπόλεμος στη συγκέντρωση

Η ένταση δεν έλειψε από την προγραμματισμένη πορεία της Κυριακής, αφού λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι νεαροί που μετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με βαριοπούλες και λοστούς έσπασαν την πόρτα του Πανεπιστήμιο και ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Μάλιστα, οι αναρχικοί, που τελικά κατάφεραν να μπουν στην Πρυτανεία και να αναρτήσουν τη σημαία του αντιεξουσιαστικού χώρου, ξυλοκόπησαν άγρια και τον Πρύτανη.

Συγκεκριμένα, ένταση επικράτησε μπροστά στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, όταν περίπου 1000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια για το συλλαλητήριο, προσπάθησαν να μπουν μέσα. Ακολούθησε σύγκρουση με τα ΜΑΤ, τα οποία έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και τους απώθησαν χωρίς να πάρει έκταση το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και της εισβολής των νεαρών ταραχοποιών στην Πρυτανεία, που από τις δύο το μεσημέρι της Κυριακής τελεί υπό κατάληψη, τραυματίστηκε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Κίτας. Ο κ. Κίτας στην προσπάθειά του να εμποδίσει τους αναρχικούς δέχτηκε την επίθεση ομάδας νεαρών που τον γρονθοκόπησαν Ο πρύτανης μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου για προληπτικούς λόγους- δεδομένου ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας- νοσηλεύεται με τραύματα στο κεφάλι στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Επίσης, οι αναρχικοί που κατάφεραν να παρεισφρήσουν στην ουρά της πορείας, σε κάποια στιγμή αποσπάστηκαν και άρχισαν να επιτίθενται κατά των αστυνομικών πετώντας εναντίον τους μολότοφ, πέτρες ξύλα και άλλα αντικείμενα, ενώ δημιούργησαν ένα πρόχειρο οδόφραγμα βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, μετατρέποντας το κέντρο σε πεδίο μάχης.

Μετά τη λήξη της πορείας, οι ομάδες των κουκουλοφόρων που είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, στην οδό Πανεπιστημίου, αλλά και μπροστά στο Πολυτεχνείου, το οποίο χρησιμοποιούν ως ορμητήριό τους. Οι αναρχικοί εκμεταλλευόμενοι το άσυλο βγαίνουν από το ίδρυμα, πετούν πέτρες και ξαναμπαίνουν μέσα διεξάγοντας κλεφτοπόλεμο.

Μάλιστα, από τις επιθέσεις τους ξέφυγαν σταθμαρχεία του ΟΑΣΑ, καθώς και βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, τις οποίες οι δράστες έσπασαν με βαριοπούλες και σιδηρολοστούς.


Από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις τηρούν αμυντική στάση και προσπαθούν να περιορίσουν τη δράση των ταραχοποιών με περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 90 προσαγωγές.

Θεσσαλονίκη

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί και η οδός Εγνατία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου μαίνονται συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα.

Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων είναι αποπνικτική σ΄ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά έχουν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές, ενώ ως στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Το κύριο σώμα της πορείας στη Θεσσαλονίκη κινείται προς την Αστυνομική διεύθυνση της συμπρωτεύουσας ζητώντας την απελευθέρωση 160 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια που προηγήθηκαν.


Επαρχία

Πέντε προσαγωγές πραγματοποίησε η αστυνομία στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν απομόνωσε το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, πριν αυτό εισχωρήσει στην πορεία. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν από τους εξουσιαστές σακίδια με βόμβες μολότωφ, καδρόνια και λοστού. Ειρηνική πορεία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Πορείες αντιεξουσιαστικών ομάδων το απόγευμα σε Ιωάννινα, Βόλο, Πάτρα και Καβάλα.

Το πανόραμα της 13ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκα μετά την ολοκλήρωση της 13ης αγωνιστικής καθώς ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από τα Πηγάδια με 1-0 επί της Ξάνθης και διατηρήθηκε μόνος πρώτος αλλά με έναν βαθμό διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό που νίκησε πιο δύσκολα απ΄ ότι δείχνει το τελικό 3-1 επί του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ.
Πήρε αυτό που ήθελε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα που επικράτησε με 1-0 επί της Λάρισας και παραμένει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Την τέταρτη θέση της βαθμολογίας μοιράζονται ο Εργοτέλης που νίκησε με 1-0 στο «Παγκρήτιο» την Καβάλα, και ο Πανιώνιος που θριάμβευσε στη Ν. Σμύρνη με 3-1 της ΑΕΚ που προβλημάτισε για άλλη μια φορά με την απόδοσή της και έπεσε στην 8η θέση της βαθμολογίας.

Ο Κούπερ έκανε «σεφτέ» στις νίκες ως προπονητής του Άρη παίρνοντας το «τρίποντο» στη Λιβαδειά από τον Λεβαδειακό με 2-0, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης δεν μπόρεσε να πάρει κάτι καλύτερο στην Κομοτηνή από τον βαθμό της ισοπαλίας με 0-0 από τον ουραγό Πανθρακικό.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 13ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας έχουν ως εξής:
Λεβαδειακός-Αρης 0-2 (41΄ Κάμπορα, 78΄ Ναφτί)
ΠΑΟΚ-Λάρισα 1-0 (4΄ πέν. Ιβιτς)
Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-1 (31΄ Λεονάρντο)
Πανθρακικός-Αστέρας-Τρίπολης 0-0
ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής 2-3 (34΄ πέν., +90΄ Σαϊτιώτη – 37΄ Επστάιν, 52΄ Ντίκα, 86΄ Κονέ)
Εργοτέλης-Καβάλα 1-0 (24΄ Βερπακόφσκις)
Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 3-1 (6΄, 33΄ Κατσουράνης, +90΄ Σισέ – +45΄ Μελισσάς)
Πανιώνιος-ΑΕΚ 3-1 (20΄ Μανιάτης, 79΄ Ριέρα, 89΄ Μπάλαμπαν – 28΄ Λεονάρντο)

Η βαθμολογία (σε 13 αγώνες)
====================
Ολυμπιακός 33
Παναθηναϊκός 32
ΠΑΟΚ 24
Εργοτέλης 21
Πανιώνιος 21
Αρης 19
Καβάλα 18
ΑΕΚ 18
Αστέρας Τρίπολης 17
Ηρακλής 15
Λάρισα 14
Ξάνθη 14
Ατρόμητος 13
ΠΑΣ Γιάννινα 11
Λεβαδειακός 11
Πανθρακικός 2

Ο πίνακας των σκόρερ:

9 ΓΚΟΛ: Σισέ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

8 ΓΚΟΛ: Τσέζαρεκ (ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ), Κατσουράνης (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

5 ΓΚΟΛ: Μήτρογλου (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ), Μπάλαμπαν (ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ)

4 ΓΚΟΛ: Περόνε (ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ), Λεάλ Γκονζάλες (ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ), Ιάκομπ (ΗΡΑΚΛΗΣ), Μπάρκογλου (ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ), Βιεϊρίνια, Ιβιτς (ΠΑΟΚ), Σαϊτιώτης (ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ)

Η επόμενη αγωνιστική (14η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΡΗΣ – ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ 16:45 ΣΚΑΪ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 16:45 NOVA
ΗΡΑΚΛΗΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 19:00 ΝOVA

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. – SKODA ΞΑΝΘΗ 14:30 ΝOVA
ΛΑΡΙΣΑ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 14:30 ΝOVA
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ – Π.Α.Ο.Κ. 16:45 ΝOVA
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 16:45 ΝΕΤ
Α.Ε.Κ. – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 19:00 ΝOVA

ΑΠΕ: μειώνεται ο χρόνος έκδοσης αδειών παραγωγής ενέργειας

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι το 40% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020, να προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Η Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου των ΑΠΕ.

Σκοπός του, είναι η δραστική περικοπή του χρόνου που απαιτείται, για την αδειοδότηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε 8-10 μήνες, από 3 ως 5 χρόνια.

Το εν λόγω νομοσχέδιο απλοποιεί, συγχωνεύει και επιταχύνει μία σειρά από αδειοδοτικές διαδικασίες για έργα ΑΠΕ και θέτει ως φιλόδοξο στόχο το 40% την κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά καμία αναφορά για το τέλος υπέρ ΑΠΕ, το οποίο πληρώνεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε στο κατά πόσον θα πρέπει να αυξηθεί για να καλυφθεί η πρόσθετη παραγωγή από ανανεώσιμα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι το τέλος υπέρ ΑΠΕ δεν θα αυξηθεί.

Οι σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν είναι:

H άδεια παραγωγής θα εκδίδεται από τη ΡΑΕ και όχι από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Θα αφορά μόνον την τεχνικοοικονομική επάρκεια του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ, καθώς αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Χρόνος έκδοσης της άδειας 2 μήνες.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή άλλης διαπιστωτικής απόφασης εγκαταστάσεις ΑΠΕ, τις οποίες η κείμενη νομοθεσία χαρακτηρίζει μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες.

Συγχνωνεύονται σε ενιαία διαδικασία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, όπως γίνεται σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Θεσπίζεται η δυνατότητα παράλληλης ροής των επιμέρους σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι χρόνοι.

Αποδίδεται απευθείας, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, το 50% του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ υπέρ ΟΤΑ στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, όπου εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ. Το υπόλοιπο 50% συνεχίζει να αποδίδεται στους ΟΤΑ.

Τροποποιείται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ καθώς και το συναφές με αυτό νομικό πλαίσιο, με στόχο την αποσαφήνιση κρίσιμων ρυθμίσεων, με στόχο την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού εν εξελίξει έργων ΑΠΕ.

Συνίσταται στο ΥΠΕΚΑ υπηρεσία One Stop Shop για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων ΑΠΕ, η οποία θα παρέχει πληροφορίες και συντονισμένη διεκπεραίωση των αιτημάτων των επενδυτών.

Επίσης το εν λόγω νομοσχέδιο θα θέτει αυστηρές προθεσμίες για την έκδοση των γνωμοδοτήσεων ή/και αδειοδοτήσεων, ενώ για τις γνωμοδοτήσεις θα θεσπιστούν μέτρα, προκειμένου να καθορίζεται επακριβώς το περιεχόμενο κάθε γνωμοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα.

Σύνοδος για την αιολική ενέργεια

Σύνοδος με θέμα «Αιολική ενέργεια: Διεθνείς πρακτικές από κορυφαίες Σουηδικές εταιρείες» διοργανώνεται την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, από το Σουηδικό Εμπορικό Συμβούλιο και τη Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η εν λόγω σύνοδος θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για πρωτοποριακές εφαρμογές από κορυφαίες Σουηδικές εταιρείες, όπως η ΑΒΒ, η SKF και η Morphic Group καθώς επίσης και από τον Σουηδικό οργανισμό Αιολικής Ενέργειας.

Tο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το ΚΑΠΕ θα ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.

Σύνοδος Κοπεγχάγης: «ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε»

«Ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε» χαρακτήρισε τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, κατά τη έναρξη των εργασιών.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Ράσμουσεν επισήμανε ότι ο κόσμος ελπίζει στη λήψη μέτρων για την «προστασία της ανθρωπότητας», ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για «δεσμευτική και φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα».

«Για τις επόμενες δυο εβδομάδες, η Κοπεγχάγη θα είναι Κοπεγχάγη. Στο τέλος όμως θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), Ρατζέντρα Πατσάουρι, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Climate-gate.

Πριν δύο εβδομάδες, χάκερ υπέκλεψαν από ηλεκτρονικά δεδομένα του Βρετανικού Πανεπιστημίου East Anglia χιλιάδες επιστολές καθηγητών σχετικά με τα πορίσματα ερευνών τους για την κλιματική αλλαγή.

Στα e-mails αναφέρεται πως οι επιστήμονες διαστρέβλωναν επιστημονικά δεδομένα για πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πατσάουρι «κάποιοι θα έφταναν στο σημείο να παρανομήσουν προκειμένου να δυσφημίσουν την IPCC».

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για το κλίμα, Ίβο ντε Μπορ, δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης θα είναι επιτυχής μόνο αν αποφασιστεί η ανάληψη άμεσης δράσης.

Μήπως είδατε τώρα στη Ν.Δ. ποιά η διαφορά Παυλόπουλου-Χρυσοχοϊδη;

Όταν πέρσι ο Παυλόπουλος κοιμόταν όρθιος, ( ακόμα περιμένουμε ο ελληνικός λαός να κάνεις αυτό που είχες πεί:"αν φύγει ο Καραμανλής θα φύγω και εγώ...") ο Χρυσοχοϊδης έκανε δηλώσεις και μάλιστα πολύ γρήγορα για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Σε δήλωση προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε:

«Προκαλεί κατάπληξη η ανακοίνωση τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, καθώς βρίθει από ψεύδη και ανακρίβειες και συνηγορεί επιπόλαια σε μια απολίτικη ιδεολογία της σύγκρουσης με προφανείς ψηφοθηρικούς στόχους. Στόχοι, σε κάθε περίπτωση, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς το συγκεκριμένο ακροατήριο είναι ξεκάθαρα αντι-κοινοβουλευτικό και όχι εξω-κοινοβουλευτικό όπως θα ήθελαν να πιστεύουν ορισμένοι. Άλλωστε, ο χουλιγκανισμός και οι βάνδαλοι δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία. Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν 2 τραυματίες πολίτες και 16 αστυνομικοί είναι ένα στοιχείο ευρύτερου προβληματισμού.

Επί της ουσίας στα καταγγελλόμενα. Καταρχάς δεν υπήρξε καμία «προληπτική επίθεση στο Κερατσίνι και τα Εξάρχεια χωρίς Εισαγγελέα», για τον απλό λόγο ότι πρώτον δεν υπήρξε καμία επίθεση, αλλά απολύτως νόμιμες ενέργειες των αστυνομικών αρχών, παρουσία Εισαγγελέα, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να διασφαλίσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων αποτρέποντας έκνομες ενέργειες. Οι αιτιολογημένες προσαγωγές ατόμων δεν είναι παράνομες σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, όπως επίσης δεν είναι παράνομη και η απαγγελία κατηγοριών από τις δικαστικές αρχές. Τα στοιχειώδη αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά δεν έχω καμία βεντέτα ούτε με τους αναρχικούς ούτε με κανέναν άλλον χώρο, πλην όσων αντιστρατεύονται τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσωπική μου αντιπαράθεση είναι μόνο με ναζιστές, ρατσιστές και τρομοκράτες, με όποια ιδεολογική μεταμφίεση και αν εμφανίζονται.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί κατάπληξη είναι η πολιτική διγλωσσία στην οποία επιδίδεται τόσο απροκάλυπτα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλη τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου είχα επανειλημμένα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, και πραγματικά εκπλήσσομαι με το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις συνομιλίες μας και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ας είναι όμως, αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με τη γλώσσα της λογικής, «ότι οι σχεδιασμένες επιθέσεις από ομάδες της τυφλής βίας, δεν επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας που υιοθετεί το δρόμο του συλλογικού αγώνα». Σε αυτό είμαστε απολύτως σύμφωνοι».

Συνεχίζεται ο εμβολιασμός

Συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στα εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας. Το τριήμερο από τις 4.12.2009 έως και τις 6.12.2009 εμβολιάσθηκαν 31.557 άτομα, ενώ η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχθηκε 32.686 κλήσεις.
Από τις 16.11.2009, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, μέχρι και τις 6.12.2009, έχουν εμβολιασθεί συνολικά 214.884 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί 312.648 κλήσεις.

Έδωσαν στο μωρό τους ecstasy!!

"Ένα ζευγάρι από την Μελβούρνη έδωσε… κατά λάθος στο μωρό τους χάπια Ecstasy! Όπως ισχυρίζονται οι γονείς, μπέρδεψαν τα φάρμακα του μωρού με τα ναρκωτικά, αφού η μητέρα είχε κρύψει τα ναρκωτικά στα πράγματα του παιδιού της. Το δικαστήριο έκρινε το ζευγάρι ένοχο για κατοχή ναρκωτικών και πρόκληση σωματικών βλαβών στο μωρό."

http://trelokouneli.blogspot.com/

Θέμα γενετικής η παχυσαρκία

Ανακαλύφθηκε γενετικό σφάλμα που οδηγεί ορισμένα παιδιά σε παχυσαρκία.
Μερικά παιδιά γίνονται ιδιαίτερα παχύσαρκα, επειδή δεν διαθέτουν ορισμένα τμήματα του DNA, πράγμα που καθιστά ανεξέλεγκτη την πείνα τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ (υπό τη δρ. Σαράφ Φαρούκι) και του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC.

Οι Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν το DNA 300 πολύ παχιών παιδιών και βρήκαν ενδείξεις ότι η απουσία από το χρωμόσωμα 16 ορισμένων τμημάτων του γενετικού κώδικα δημιουργεί προβλήματα, επειδή, μεταξύ άλλων, αφαιρεί ένα γονίδιο (το SH2B1), το οποίο ο εγκέφαλος χρειάζεται για να ρυθμίζει την ορμόνη λεπτίνη που ελέγχει την όρεξη. Η συνέπεια είναι ότι τα παιδιά με αυτή τη γενετική ανωμαλία είναι συνεχώς πολύ πεινασμένα και θέλουν να τρώνε συνέχεια.

Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει συγκεκριμένα γονίδια που συμβάλλουν στην παχυσαρκία όταν υποστούν βλάβη, η νέα έρευνα αναζήτησε μεγαλύτερα τμήματα του DNA που εμπλέκουν περισσότερα γονίδια. Το γενετικό σφάλμα στο χρωμόσωμα 9 αφορά συνολικά εννέα γονίδια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η περαιτέρω έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη και άλλων γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία έχει πρωτίστως συσχετιστεί με το στιλ ζωής, κυρίως την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης, όμως τελευταία αυξάνονται τα στοιχεία ότι ορισμένες περιπτώσεις έχουν γενετική αιτιολογία.