BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εκπροσώπων των κομμάτων τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου η επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και τη γιορτή του Πολιούχου της Αγ. Δημητρίου.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η μεγάλη νίκη του Ελληνισμού, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει και αποδεικνύει τη διαχρονική δύναμη που έχει ο λαός μας και η πατρίδα μας, τη δύναμη της Β. Ελλάδας, της Μακεδονίας και Θράκης» και υπογράμμισε: «Η δύναμη αυτή αποδεικνύει ότι με τη βούληση και την ενότητα, υπηρετώντας αξίες και αρχές κατακτούμε στόχους και μπορούμε και αλλάζουμε την Ελλάδα. Σήμερα δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης από νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης της πολιτικής από τον μικροκομματισμό και την αδιαφάνεια. Τη μάχη της απελευθέρωσης του πολίτη από την ανασφάλεια, την αδικία, την ανισότητα. Και σε αυτή τη μάχη είμαι σίγουρος ότι είμαστε ενωμένοι».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Μας ενώνει αυτή η μάχη, όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, σε μια κοινή προσπάθεια να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή, ικανή, δίκαιη και ανθρώπινη. Και βέβαια καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη έχει η περιφέρεια. Η Θράκη μας, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη μας».

Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μεγάλη για τους Μακεδόνες και τη Θεσσαλονίκη.

Η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για πολιτικές ευχές, αλλά για πατριωτικές ευχές σε όλο τον κόσμο και είπε πως πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε την ιστορία μας.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και Άγγελος Κολοκοτρώνης επέκριναν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. «Έτσι όπως πάμε θα πάμε στα χειρότερα», είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ ο κ. Κολοκοτρώνης τόνισε ότι «δεν μπορεί να γιορτάζει η Θεσσαλονίκη όταν έχει καταργηθεί το ΥΜΑΘ».

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε την ανάγκη να βαδίσουμε ενωμένοι, όλοι μαζί, για μια καλύτερη πατρίδα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είπε ότι τα 97 χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έγιναν πολλά στην πόλη και πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και αγαπημένοι για να γίνει η Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Στις ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπίων και στο ζήτημα με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναφέρθηκε στο κήρυγμα του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Στη δοξολογία παρέστησαν ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, βουλευτές κ.α.

Επίσημος εορτασμός στο ΑΠΘ

Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του 1940, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε για τον εορτασμό της τριπλής επετείου είπε -μεταξύ άλλων- ότι η συμβολική χρονική συγκυρία της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την ημέρα εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, έχει διαστάσεις υπερβατικού χαρακτήρα και συνενώνει το Θείο με το ανθρώπινο, τη δράση με την αγάπη, την ιστορική δικαίωση με την αναγκαιότητα.

Κ. Παπούλιας: Το νόημα του πατριωτισμού

«Ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπούλιας έφτασε χθες στο αεροδρόμιο και κατά την αντιφώνηση του στην προσφώνηση του δημάρχου Θεσσαλονικέων Β. Παπαγεωργόπουλου, αναφέρθηκε στο νόημα και την ουσία του πατριωτισμού σήμερα, λέγοντας:

«Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, δηλαδή πατριωτισμού, είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Παραλάβαμε έναν υπέροχο τόπο, με μοναδική ομορφιά, και τον παραδίδουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα.

Απόδειξη αγάπης για τον τόπο είναι η μάχη για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Η συστράτευση σε μια τέτοια προσπάθεια έχει οραματικό περιεχόμενο και αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία κάθε υστέρησης που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος.

Απόδειξη για τον τόπο μας, είναι ακόμα η διάθεση μας για αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας. Πολιτισμός της καθημερινότητας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντός μας, του άλλου, του εαυτού μας τελικά. Είναι ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός των γερόντων και των παιδιών, κάθε ευπαθούς ομάδας, κάθε μειοψηφίας.

Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, είναι η συμβολή, όσων έχουν αυτή τη δυνατότητα, στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή που τίθεται σε κίνδυνο όταν καλπάζει η ανεργία, όταν εντείνονται οι αποκλεισμοί».

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, για την 28η Οκτωβρίου, την απελευθέρωση της πόλης και τον Άγιο Δημήτριο, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία «να θυμίσουμε τις εθνικές επετείους και να κάνουμε σκέψεις που μας βοηθούν να νοηματοδοτήσουμε συλλογικά ιδανικά, αρχές και αξίες. Οι επόμενοι θα κρίνουν τον δικό μας πατριωτισμό, αξιολογώντας όχι μόνο τις τιμές που αποδώσαμε στους προγόνους μας αλλά και τι κάναμε εμείς για την πατρίδα μας. Ας αφήσουμε κι εμείς κάτι σε αυτό τον τόπο. Ας μετρήσουμε την προσφορά μας κι ας μετρηθούμε με βάση το μέγεθος και την ποιότητα της».