BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αποσύρθηκε η τροπολογία για φόρο σε γονικές παροχές, ποτά τσιγάρα


Σε απόσυρση της τροπολογίας για την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Στη θέση της θα καταθέσει κατεπειγόντως ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το υπουργείο προέβη σε αυτή την κίνηση λόγω της δεδομένης βούλησης της κυβέρνησης για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία, αλλά και επειδή όπως τονίζεται ασκήθηκε έντονη κριτική ότι η τροπολογία κατατέθηκε «νύχτα».

Αντώνης Σαμαράς: «Το πρόβλημα δεν είναι οι πρώτες 100 μέρες που χάθηκαν αλλά οι μέρες που έρχονται»,


«Το πρόβλημα δεν είναι οι πρώτες 100 μέρες που χάθηκαν αλλά οι μέρες που έρχονται», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο ελληνικός λαός θυμάται τι ακριβώς υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και «δεν χρειάζεται να δείξουμε πόσο γρήγορα διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις τους». Συμπλήρωσε ότι «φροντίζει και αυτοδιαψεύδεται καθημερινά η ίδια η κυβέρνηση», η οποία, είπε, δεν είχε το παραμικρό σχέδιο.

«Το αποδεικνύουν καθημερινά οι υπουργοί του που αλληλοδιαψεύδονται και όταν νομίζουν ότι συμφωνούν μεταξύ τους, τότε ακυρώνονται από τον ίδιο τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να κάνεις αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται τόσο θεαματικά τον ίδιο τον εαυτό της και δείχνει τέτοια ανεξάντλητη εφευρετικότητα να αυτοαναιρείται κάθε μέρα αποσύροντας το πρωί τροπολογίες που υποβάλει το βράδυ, όπως έγινε σήμερα με το απίστευτο φιάσκο της τροπολογίας για τις γονικές παροχές».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι στο ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκαν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα ετοιμάζουν δραστικές περικοπές με τη φορολόγηση των επιδομάτων τους, ότι υποσχέθηκαν να μην αυξήσουν τους φόρους και ήδη εξαγγέλλουν φοροεπιδρομή, ότι υποσχέθηκαν να νοικοκυρέψουν τη δημόσια διοίκηση και ακόμα δεν έχουν τελειώσει με τους διορισμούς γενικών γραμματέων και με αρμοδιότητες υφυπουργών και ότι κινδυνεύει η Ελλάδα να χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ΕΣΠΑ που έχουν μείνει στη μέση και δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα και «έχουν χάσει τον έλεγχο ενώ μέχρι τώρα φόρτωναν στη διακυβέρνηση της ΝΔ τη δική τους ανικανότητα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση δανείζεται με διπλάσια βραχυπρόθεσμα επιτόκια απ' ότι δανειζόταν πριν λίγους μήνες η ΝΔ και πως το πρόβλημα δεν είναι οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκαν. «Είναι η ακυβερνησία που εγκαθιδρύθηκε» συνέχισε, επισημαίνοντας πως όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ θυμίζει το χειρότερο παλιό εαυτό του.

Παράλληλα, ανέφερε πως η ΝΔ βρίσκεται σε πορεία αναγέννησης και ανασυγκρότησης και «το πρόβλημά μας δεν είναι απλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές αλλά να δώσουμε από τώρα ελπίδα, κατεύθυνση και προοπτική σε μια χώρα που διαπιστώνει όλο και περισσότερο ότι γίνεται ακυβέρνητη Πολιτεία».

«Το πρόβλημά μας δεν είναι να αποτύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτό το καταφέρνει από μόνη της. Το πρόβλημά μας είναι να στηρίξουμε την Ελλάδα, την οικονομία της, την κοινωνική συνοχή της, την ασφάλειά της, το ηθικό των καθημερινών ανθρώπων και στην πορεία αυτή θέλουμε μαζί μας όλους τους Έλληνες», κατέληξε.

Συνάντηση με ΚΕΔΚΕ

Η διοικητική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η στρατηγική της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με στελέχη της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάει καλά το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι η θεσμική κατοχύρωση των ΟΤΑ, η μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, η οικονομική ενίσχυση και αντικειμενικά κριτήρια για τις συνενώσεις.

Σε ερώτηση για το αν συζήτησε με τον πρόεδρο του κόμματος τα σχετικά με τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η συνάντηση είχε άλλο αντικείμενο καθώς επίσης ότι για το θέμα αυτό έχει απαντήσει, εννοώντας ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων.

Ερωτηθείς για το κλίμα στη συνάντηση καθώς ήταν απέναντι στον κ. Σαμαρά κατά την εκλογή προέδρου του κόμματος, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε χαμογελώντας «δεν βλέπετε το πρόσωπό μου;».

Ερωτηθείς για την Περιφέρεια Αττικής ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι δεν έχει σημασία πόσοι θα ψηφίζουν, αλλά οι αρμοδιότητες που θα έχει ο Περιφερειάρχης.

Δύο επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Αθήνα


Δύο επιθέσεις εναντίον αστυνομικών σημειώθηκαν στην Αθήνα. Το πρώτο περιστατικό συνέβη στην οδό Αχαρνών, στα Πατήσια, όταν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας, ηλικιών 28 και 29 ετών σταμάτησαν με τις μοτοσικλέτες τους μπροστά σε ΙΧ αυτοκίνητο, όπου επέβαιναν ένας 22χρονος αστυφύλακας, ο αδελφός του, 21 ετών, δόκιμος αστυφύλακας -και οι δύο εκτός υπηρεσίας- καθώς και ο 68χρονος πατέρας τους και τους επιτέθηκαν γιατί θεώρησαν ότι τους κόρναραν και ενοχλήθηκαν.

Ο 28χρονος Σύρος, με κατσαβίδι τραυμάτισε στο πρόσωπο τον 22χρονο αστυνομικό, ενώ ο 29χρονος χτυπούσε με γροθιές και το κράνος του. Ο τραυματισμένος διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα έχοντας υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Πατησίων.

Εκεί, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 28χρονος σε έξαλλη κατάσταση χτύπησε με το κεφάλι του το τζάμι του παραθύρου του τμήματος, το οποίο έσπασε και τον τραυμάτισε. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως επέστρεψε συνοδεία στο τμήμα.

Σήμερα, και οι δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ στη διασταύρωση Στουρνάρη και Σπύρου Τρικούπη, στα Εξάρχεια.

Αστυφύλακας της τροχαίας Αθηνών, που είχε μεταβεί εκεί ως πλήρωμα γερανού για την απομάκρυνση ΙΧ αυτοκινήτου, το οποίο εμπόδιζε τη διέλευση λεωφορείου, δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από δύο νεαρούς, που τον γρονθοκόπησαν και του άρπαξαν το πηλήκιο.

Ο αστυνομικός διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο.

Η σειρά των smartbooks


Μετά τα laptops, τα notebooks, τα netbooks και τα smartphones, φαίνεται πως έρχεται η σειρά των smartbooks και των tablets ή slates. Το 2010 θα είναι η χρονιά τους. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η αίσθηση των αναλυτών που παρακολούθησαν τη διάσημη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων του Λας Βέγκας των ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή και η οποία θεωρείται το κατ' εξοχήν "βαρόμετρο" για τις μελλοντικές τάσεις στην αγορά πληροφορικής διεθνώς.

Στους φορητούς υπολογιστές η τάση είναι σαφής εδώ και καιρό: να γίνουν ελαφρύτεροι, λεπτότεροι και ισχυρότεροι -και αυτό όντως κάνουν. Όμως αρκετοί κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι καταναλωτές χρειάζονται πια μια διαφορετική κατηγορία συσκευών, τα smartbooks, που ξεφεύγουν από τη "συνομοταξία" του κλασικού φορητού Η/Υ, ενσωματώνοντας διαφορετικά στοιχεία.

Ουσιαστικά τα smartbooks (όπως φαίνεται και από το όνομα τους) αποτελούν μια "γέφυρα" ανάμεσα στα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα (smartphones) και στα μικρά φορητά (netbooks), δηλαδή κινούνται στον χώρο των προϊόντων με οθόνη ανάμεσα στις 5 και 15 ίντσες. Παράλληλα, ορισμένα smartbooks έρχονται σταδιακά να ενσωματώσουν μια άλλη συσκευή που τελευταία βρίσκεται σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης, τον e-reader (ψηφιακό αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων).

Το βασικό ερώτημα είναι αν όντως υπάρχει χώρος, κάποιο κενό, στην αγορά για μια νέα κατηγορία υπολογιστών και αν αυτή καλύπτει πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών ή αν οι εταιρίες "εφηύραν" τα smartbooks απλώς για να δημιουργήσουν από το πουθενά μια νέα ζήτηση για τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με ορισμένους κατασκευαστές, τα netbooks (που φτιάχτηκαν για να επιτρέπουν στον χρήστη να βρίσκεται παντού και πάντα συνδεμένος στο διαδίκτυο, έχοντας παράλληλα πολλές από τις δυνατότητες ενός laptop), παραμένουν ακόμα πολύ μεγάλα, πολύ βαριά και πολύ αργά στο ξεκίνημά τους. Από την άλλη, τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα είναι, αντίθετα, υπερβολικά μικρά και ανίσχυρα, από πλευράς επεξεργαστή, για να "τρέξουν" μια σχετικά μεγάλη γκάμα εφαρμογών και προγραμμάτων.

Έτσι, προκύπτει, υποτίθεται, η ανάγκη για τα "υβριδικά" smartbooks, αν και προς το παρόν κανείς δεν φαίνεται να συμφωνεί απολύτως σε τι συνίσταται μια τέτοια συσκευή. Τη σύγχιση επιτείνει η σταδιακή ανάδυση μιας στενά συγγενικής νέας κατηγορίας, του υπολογιστή-ταμπλέτα (tablet) ή υπολογιστή-πλάκα (slate), που μπορεί να θεωρηθεί smartbook. Ουσιαστικά, η μόνη διαφορά ανάμεσα σε ένα tablet και ένα slate είναι ότι το δεύτερο διαθέτει μόνο οθόνη αφής, ενώ το πρώτο, εκτός από την οθόνη αφής, έχει και μερικά πλήκτρα.

Θα ξανακάνει η Apple το θαύμα της;

Το γεγονός και μόνο ότι η Apple αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει ένα νέο σχετικό προϊόν (φημολογείται ότι θα μοιάζει σαν ένα iPod Touch με μεγάλη οθόνη πιθανώς 10 ή 11 ιντσών), το οποίο -σαν τόσα άλλα στο παρελθόν, όπως o Μacintosh, το iPod ή το iPhone- δεν αποκλείεται καθόλου να κάνει πάταγο, είναι αρκετό για να έχει δημιουργηθεί η δέουσα έξαψη στην αγορά και στους ανταγωνιστές της, που πασχίζουν να προλάβουν τις εξελίξεις, πριν το δαιμόνιο "Μήλο", για μια ακόμη φορά, ορίσει τους κανόνες μιας χρυσοφόρας νέας αγοράς.

Οι υπολογιστές "ταμπλέτες" ή "πλάκες" που παρουσιάστηκαν στο Λας Βέγκας, είναι σχετικά ισχυροί, διαθέτοντας επεξεργαστές Intel Atom, Μarvell Armada ή Qualcomm Snapdragon, με ταχύτητες γύρω στο 1 Gigahertz, ανάλογες με αυτές των laptops πριν λίγα χρόνια. Μπορούν, έτσι, να "τρέξουν" πλήρη λειτουργικά συστήματα και "βαριές" εφαρμογές, αντίθετα με τα πιο ανίσχυρα και με μικρότερες οθόνες "έξυπνα" κινητά. Οι επεξεργαστές τους είναι σχετικά αποδοτικοί από ενεργειακή άποψη, με αποτέλεσμα οι μπαταρίες τους να διαρκούν από επτά έως δέκα ώρες, ανάλογα με τις εφαρμογές που "τρέχουν". Επιπλέον, οι περισσότεροι υπολογιστές-ταμπλέτες μπορούν να συνδεθούν στο Ίντερνετ, καθώς και με άλλες συσκευές ασύρματα (με Wi-Fi και Bluetooth), ενώ μερικές φορές επιτρέπουν και την σύνδεση μέσω 3G.

Ορισμένες νέες συσκευές αυτής της κατηγορίας, όπως το HP Slate, μπορούν να "τρέξουν" πλήρεις εκδόσεις του νέου λειτουργικού συστήματος Windows 7 της Microsoft, ενώ άλλες, όπως το Skylight της Lenovo, "τρέχουν" τροποποιημένες εκδόσεις του ανοικτού λειτουργικού συστήματος Linux.

Η γκάμα τιμών που θα κυμανθεί η νέα κατηγορία smartbooks και tablets-slates είναι μεταξύ των 500 έως 800 δολαρίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με το "Νιού Σάιεντιστ", είναι: αυτοί οι υπολογιστές θα προσελκύσουν πράγματι αγοραστές; Για τους κατασκευαστές, η απάντηση είναι θετική, με το σκεπτικό ότι, για κάθε ξεχωριστό χρήστη, ένα smartbook ή ταμπλέτα θα είναι πρωτίστως αυτό που εκείνος θα θέλει η συσκευή του να είναι. Για κάποιον π.χ. θα είναι, πάνω από όλα, τηλέφωνο (κάτι σαν μεγαλύτερο iPhone ή Blackberry), για έναν άλλον φορητός Η/Υ για συνεχές "σερφάρισμα", για κάποιον άλλο συσκευή ανάγνωσης βιβλίων ή παρακολούθησης βίντεο, ή ακόμα ψηφιακή κορνίζα κ.ο.κ.

Μερικοί κατασκευαστές παραδέχτηκαν στο Λας Βέγκας ότι δεν είναι σίγουροι για τη ζήτηση και απλώς "δοκιμάζουν το έδαφος" να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των καταναλωτών. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι μάλλον η σχετικά μικρή οθόνη, με συνέπεια να είναι δύσκολο για τον χρήστη να χρησιμοποιεί το smartbook του με τις ώρες. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο ότι η ευκολία της οθόνης αφής θα είναι όντως χρήσιμη και λειτουργική σε μια μικρή οθόνη όπου θα πρέπει ο χρήστης να "πλοηγηθεί" σε περιβάλλον Windows.

Μένει να αποδειχθεί αν τα smartbooks και τα tablets-slates έρχονται για να μείνουν στην αγορά και κατά πόσο θα την "κατακτήσουν" εκτοπίζοντας λίγο-πολύ τα smartphones, τα netbooks και τους e-readers ή αν απλώς θα λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές τις συσκευές. Προκύπτει βέβαια και το αναπόφευκτο ερώτημα: Τελικά πόσες φορητές συσκευές είναι διατεθειμένος να κουβαλά μαζί του κάποιος!

Αϊτή: Σε εξέλιξη βρίσκεται η παγκόσμια επιχείρηση χορήγησης βοήθειας


Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που φτάνουν από την Αϊτή και τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε χθες τη χώρα. Σε εξέλιξη η επιχείρηση αποστολή βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

Κραυγές πόνου και αγωνίας από χιλιάδες ανθρώπους που τρέχουν στους δρόμους, αναζητώντας στα ερείπια τους δικούς τους. Νεκροί και τραυματίες στα πεζοδρόμια.

Η δόνηση ήταν ισχύος 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έπληξε την Καραϊβική. Το επίκεντρο ήταν μόλις 16 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Οι εικόνες δείχνουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει, πλήρως κατεστραμμένα σπίτια και δρόμους. Ακόμη και το προεδρικό μέγαρο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Ο Εγκέλαδος έπληξε ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια. Ακριβή στοιχεία για θύματα δεν υπάρχουν. Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων εκτιμούν ότι οι νεκροί είναι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες.

Η ισπανική προεδρία συντονίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Η ισπανική προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Κομισιόν και τις χώρες - μέλη, ανακοινώθηκε από το γραφείο της προεδρίας στη Μαδρίτη.

Η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει να διαθέσει ως άμεση βοήθεια 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το γεγονός. «Τα χρήματα θα διατεθούν για την περίθαλψη των πολιτών» είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν και θα διατεθούν για φάρμακα, πόσιμο νερό, σκηνές και κουβέρτες.

Στη Γερμανία και στο υπουργείο Εξωτερικών συγκροτήθηκε επιτελείο αντιμετώπισης της κρίσης και η κυβέρνηση αύξησε την άμεση βοήθεια στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Ο υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε που δηλώνει σοκαρισμένος από την καταστροφή, υποσχέθηκε «κάθε δυνατή βοήθεια» από τη Γερμανία. Δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Caritas και το Διακονικό ίδρυμα των γερμανικών εκκλησιών, ξεκίνησαν εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την Αϊτή. Τουλάχιστον 15 οργανώσεις έχουν ανοίξει ειδικούς λογαριασμούς στις τράπεζες. Η οργάνωση Παιδικά Χωριά SOS σχεδιάζει μέτρα για άστεγες οικογένειες και παιδιά.

Ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός θα εγκαταστήσει στην Αϊτή κινητή νοσοκομειακή μονάδα. Επίσης η γερμανική οργάνωση αρωγής Welthungerhilfe διέθεσε 100 χιλιάδες ευρώ.

Πάπας: Να επιδείξουμε πραγματική αλληλεγγύη

Η βρετανική κυβέρνηση έστειλε ομάδα ειδικών στην Αϊτή για να αξιολογήσει την κατάσταση. Οι ΗΠΑ έχουν κινητοποιηθεί για τη χορήγηση βοήθειας που θα φτάσει ήδη σήμερα στην πάμφτωχη χώρα.

Συναγερμός και στη Γαλλία, όπου ζει η μεγαλύτερη παροικία Αϊτινών της Ευρώπης. καθώς η χώρα ήταν γαλλική αποικία. Χιλιάδες άνθρωποι αγωνιούν για τους δικούς τους, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έστειλε δύο αεροπλάνα με σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «πραγματική αλληλεγγύη» στον πληθυσμό της Αϊτής που δοκιμάζεται.

Νεκρός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή Χεντί Ανάμπι. Αυτό υποστηρίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Το κτήριο του ΟΗΕ ως γνωστόν έχει καταρρεύσει και όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα είναι νεκροί, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Επίσης αγνοείται η τύχη 14 συνεργατών της UNESCΟ.

Δεν τους έφτανε ο σεισμός στην Αϊτή....


Η μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής κατέρρευσε και αρκετοί είναι οι κρατούμενοι που διέφυγαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αρκετά είναι τα δημόσια κτίρια του Πορτ-ο-Πρενς, όπως το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο που καταστράφηκαν από το σεισμό. Στην περίπτωση της φυλακής, προστέθηκε άλλο ένα πρόβλημα στις αρχές της παραλυμένης αυτής χώρας.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνητή φωτοσύνθεση


Το Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Α.Γ. Κουτσολέλο, έχει ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνητή φωτοσύνθεση εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ο καθηγητής κ. Κουτσολέλος πιστεύει ότι αν αξιοποιηθεί όλη η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας θα έχουμε δέκα χιλιάδες φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από εκείνη που έχει ανάγκη ο πλανήτης, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Το εν λόγω εργαστήριο αποτελεί το βασικό ερευνητικό πυρήνα πυρήνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος που φέρει την ονομασία «BIOSOLENUTI», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕE με το ποσόν των 1.000.000 ευρώ για να ενδυναμωθεί το ελληνικό εργαστήριο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «BIOSOLENUTI» όπου έχει οριστεί διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη συμβουλευτική υποστήριξη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην εν λόγω συνάντηση, θα συμμετέχουν ο καθηγητής Ιβάνο Μπερτίνι από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και διευθυντής του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Κέντρου Μαγνητικού Συντονισμού.

Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν ο ερευνητής Νίκος Ταγματάρχης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και από τον «Δημόκριτο» ο Παναγιώτης Αργείτης, οι οποίοι είναι συνεργάτες του προγράμματος.

Τα διακοσμητικά φυτά «όπλο» κατά της ρύπανσης


Επιστήμονες της NASA μετά από διετή έρευνα, ανακοίνωσαν ότι τα κοινά διακοσμητικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό «όπλο» για την καταπολέμηση του συνδρόμου άρρωστων κτιρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Πολλά είδη απορροφούν τις τοξικές ουσίες με τα «στόματα» που υπάρχουν στα φύλλα τους.

Στην εν λόγω έρευνα, αναφέρεται ότι αρκετά από τα συγκεκριμένα φυτά είναι αποτελεσματικά στο να κατακρατούν τοξικές ή ανεπιθύμητες ουσίες, οι οποίες εκλύονται από αναρίθμητα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι, όπως μοκέτες, μπογιές, προϊόντα καθαρισμού, ηλεκτρονικές συσκευές, πλαστικές ύλες και βέβαια τον καπνό του τσιγάρου.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που έκαναν οι επιστήμονες, κάθε είδος φυτού τοποθετήθηκε σε σφραγισμένους θαλάμους, όπου εισήχθησαν χημικά.

Το φυλλόδεντρο, ο κισσός και ο χρυσός πόθος αποδείχθηκαν τα πιο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση των μορίων της φορμαλδεύδης.

Ενώ η ζέρμπερα και το χρυσάνθεμο ήταν πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του βενζολίου, ενώ εξίσου εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της δράκαινας και του σπαθίφυλλου.

Οι επιστήμονες της NASA διαπίστωσαν ότι κάποια είναι τόσο επαρκή στην απορρόφηση αέριων μολυντών που θα σταλούν στο διάστημα, ως μέρος ενός συστήματος της βιολογικής υποστήριξης ζωής σε διαστημικούς σταθμούς που θα βρίσκονται σε τροχιά.

«Τα φυτά απορροφούν τα βλαβερά συστατικά του αέρα με τα «στόματα» που υπάρχουν στα φύλλα τους», εξηγεί ο δρ Μπιλ Γούλβερτον, επί σειρά ετών επικεφαλής ερευνών στο διαστημικό κέντρο της NASA.

«Τα “στόματα” είναι ελεγχόμενα ανοίγματα που κάνει το φυτό ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η έρευνα στα εργαστήριά μας εξακρίβωσε ότι όχι μόνο τα φύλλα αλλά και οι ρίζες και τα βακτηρίδια του χώματος είναι όλα σημαντικά στην απομάκρυνση τοξικών αερίων», προσθέτει ο ίδιος.

Πράσινες επενδύσεις από το Δήμο Κάμπου


Ο Δήμος Κάμπου, ο οποίος βρίσκεται στα βόρεια του Νομού Καρδίτσας με πληθυσμό 5,300 κατοίκων κατασκεύασε 5 φωτοβολταικά πάρκα ισχύος 20 kW/h το καθένα και από την περασμένη άνοιξη παράγει ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ο εν λόγω μικρός δήμος εκμεταλλεύτηκε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει το πουλά στη ΔΕΗ. Η αίτηση είχε υποβληθεί από το 2006.

Ο δήμαρχος Κάμπου Κωνσταντίνος Παπαλός, δήλωσε ότι «είχα πει στους συνεργάτες μου να παρακολουθούν τα προγράμματα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διότι στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας ήμασταν πίσω σε αυτόν τον τομέα».

Σήμερα τα οφέλη για το δήμο είναι πάρα πολλά.

«Με δυόμισι στρέμματα που χρειαστήκαμε για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει 200 στρέμματα δάσους. Και αυτό διότι τόσα θα χρειάζονταν για να απορροφούν τους 280 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, την έκλυση των οποίων αποτρέπουν τα φωτοβολταϊκά», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος τα υπολογίζουμε σε 60.000- 65.000 ευρώ τον χρόνο» επισήμανε ο ίδιος.

Από το εν λόγω ποσό, το 50% θα επενδύεται σε περιβαλλοντικά έργα και το υπόλοιπο σε δραστηριότητες του πολιτιστικού, αθλητικού και περιβαλλοντικού τομέα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010



Γεγονότα
532 - Ξεσπάει η στάση του Νίκα με παρότρυνση των Βένετων και των Πράσινων ενώ διήρκησε 4 μέρες και είχε ως στόχο των Αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

888 - Ο Όντο, Κόμης του Παρισιού γίνεται Βασιλιάς των Φράγκων.

1822 - Η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

1842 - Ένας Βρετανός στρατιωτικός γιατρός θα είναι ο πρώτος επιζών μιας αγγλοϊνδικής δύναμης 16.000 ανδρών, που σφαγιάστηκε από αφγανικές δυνάμεις στην Καμπούλ και κατάφερε να διαφύγει και να ανακοινώσει τα τραγικά νέα.

1847 - Με τη συνθήκη της Καχιουέγκα, λήγει ο αμερικανικομεξικανικός πόλεμος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

1854 - Ο Άντονι Φάας κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το ακορντεόν.

1893 - Το αγγλικό κόμμα των Ανεξάρτητων Εργατικών πραγματοποιεί την πρώτη του συνάντηση.

1895 - Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄ και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Ένα από τα θέματα της επιτροπής είναι η ανεύρεση πόρων. Η μεγαλύτερη δωρεά είναι αυτή του Γεωργίου Αβέρωφ, 920.000 χρυσών δραχμών, για την περάτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου.

1898 - Ο Εμίλ Ζολά συγγράφει το περίφημο Κατηγορώ σχετικά με την «Υπόθεση Ντρέιφους».

1903 - Στο Μαρόκο, ο σουλτάνος δραπετεύει από την πόλη της Φεζ. Οι αυτοκρατορικές δυνάμεις νικιούνται από το διεκδικητή του θρόνου.

1904 - Υπογράφεται εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κατά την οποία η Κίνα θα ανοίξει τα λιμάνια Μαντσού και Μούκδεν για το διεθνές εμπόριο.

1910 - Ο Λι ντε Φόρεστ, εφευρέτης του κενού σωλήνα, πραγματοποιεί την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή, μεταδίδοντας μια ζωντανή παράσταση του Ενρίκο Καρούζο. Την εκπομπή μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μόνο λίγοι, που ασχολούνταν με το είδος και είχαν ραδιοφωνικούς δέκτες.

1920 - 42 νεκροί και 105 τραυματίες είναι ο απολογισμός της συγκέντρωσης, που διοργάνωσαν μπροστά στη γερμανική Βουλή το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Η διαδήλωση στρεφόταν εναντίον της ψήφισης του νόμου για τα επιχειρησιακά συμβούλια.

1928 - Τοποθετούνται σε σπίτια στη Νέα Υόρκη οι πρώτοι πειραματικοί τηλεοπτικοί δέκτες ενώ η General Electric παρουσιάζει το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

1930 - O Μίκυ Μάους κάνει τη πρώτη του εμφάνιση στις αμερικανικές εφημερίδες, σε κόμικ στριπ.

1935 - Δημοψήφισμα στο Σάαρλαντ, ένα από τα 19 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, δείχνει ότι το 90,3% των ψηφοφόρων επιθυμούν να ενταχθούν στη ναζιστική Γερμανία. Μέχρι τότε βρισκόταν υπό γαλλική διοίκηση και υπό την επίβλεψη της Κοινωνίας των Εθνών.

1939 - Ημικρατικοποιείται το θέατρο Κοτοπούλη, ως επιβράβευση της μεγάλης προσφοράς της ηθοποιού στη θεατρική τέχνη.

1942 - Ο Χένρι Φορντ, δημιουργεί ένα πλαστικό αυτοκίνητο, το οποίο είναι 30% ελαφρύτερο από ένα κανονικό.

1945 - Ο Κόκκινος Στρατός επιτίθεται στην Πολωνία, διασπώντας τις γερμανικές γραμμές σε μήκος 25 μιλίων.

1950 - Οι υπουργοί των χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας συμφωνούν σε ένα κοινό σχέδιο βοήθειας για τη νοτιοανατολική Ασία.

1953 - ο Τίτο εκλέγεται πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

1959 - Στο Βέλγιο, βασιλιάς και κυβέρνηση γνωστοποιούν την απόφασή τους να προσφέρουν στο Κονγκό την ανεξαρτησία του.

1962 - Η Κίνα και η Αλβανία υπογράφουν συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία.

1962 - Το τραγούδι του Τσάμπι Τσέκερ "The Twist", ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Νο 1 των Η.Π.Α. και γίνεται το πρώτο τραγούδι που φτάνει στην κορυφή των πωλήσεων δύο διαφορετικές χρονιές.

1962 - Ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν των Philadelphia Warriors σημειώνει 73 πόντους -ρεκόρ για το NBA- στη νίκη των Warriors επί των Chicago Bulls με 135-117.

1964 - Στην Ινδία, 200 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε εξέγερση ινδουιστών και μουσουλμάνων στην Καλκούτα.

1972 - Εκδιώκεται ο πρωθυπουργός της Γκάνα Δρ. Κόφι Μπούσια μετά από αναίμακτο αιφνιδιασμό του στρατού.

1972 - Ψηφίζεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα μπορεί να γίνει επαγγελματίας διαιτητής του μπέιζμπολ.

1974 - Ο Σεραφείμ, μητροπολίτης Ιωαννίνων, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

1979 - Στο Παρίσι, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί δηλώνει ότι έχει ήδη σχηματίσει ένα ειδικό επιτελείο συνεργατών, το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Περσίας.

1980 - Κατά τη διάρκεια του Ομοσπονδιακού Συνεδρίου των Πρασίνων στο Καρλσρούχε της Γερμανίας, αποφασίζεται η δημιουργία ενός Ομοσπονδιακού Κόμματος.

1981 - Αποτυγχάνει η Διάσκεψη της Γενεύης, που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου για την ανεξαρτησία της Ναμίμπιας.

1982 - Ουάσινγκτον, ΗΠΑ. Αεροσκάφος της εταιρίας Air Florida συντρίβεται πάνω σε γέφυρα του ποταμού Ποτόμακ και βυθίζεται κοντά στον Λευκό Οίκο, σκοτώνοντας 78 άτομα.

1983 - Κινδυνεύει με κατάρρευση ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στην αρχαία τοποθεσία Βάσσες.

1984 - Ο Wayne Gretsky σημειώνει ρεκόρ σκοραρίσματος σε 45 συνεχόμενα παιχνίδια.

1985 - Ο 99χρονος Ελβετός Otto Bucher γίνεται ο γηραιότερος παίκτης του γκολφ, που σκοράρει hole in one.

1989 - Ο ηλεκτρονικός ιός "Παρασκευή και 13" χτυπά εκατοντάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΙΒΜ στη Μεγάλη Βρετανία.

1990 - Παραιτείται από βουλευτής της Α' Αθηνών και αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

1990 - Ο Ντάγκλας Γουίλντερ, εκλεγμένος κυβερνήτης της Βιρτζίνια γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

1991 - 14 οι νεκροί από την επέμβαση του σοβιετικού στρατού στη Λιθουανία, κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία της. Σοβιετικά στρατεύματα και τανκ, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τους στασιαστές της Λιθουανίας, καταλαμβάνουν με έφοδο τον κύριο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας.

1991 - Ο αγώνας ποδοσφαίρου ΑΕΚ - Ολυμπιακός διακόπτεται από τον θεσσαλονικιό διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό με σκορ 1-2 όταν η ατμόσφαιρα γίνεται αφόρητη λόγω των δακρυγόνων. Έξω από το γήπεδο, ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού Παναγιώτου σκοτώνεται από φωτοβολίδα. Ο αγώνας επαναλαμβάνεται ένα μήνα μετά στη Ρόδο και η ΑΕΚ κερδίζει με 1-0 με γκολ του Μπατίστα.

1992 - Έρευνα στη Γερμανία δείχνει ότι το 70% των εργαζόμενων γυναικών παρενοχλούνται σεξουαλικά στον τόπο εργασίας τους.

1992 - Στη Βουλγαρία, ο Ζέλιο Ζέλεφ συγκεντρώνει το 44,58% των ψήφων, κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

1992 - Η Ιαπωνία ζητά συγγνώμη που εξανάγκασε τις γυναίκες της Κορέας σε σεξουαλική δουλεία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1993 - Στο Ισραήλ, σε υποθαλάσσια κοιλότητα στα ανοικτά της Χάιφας, ανακαλύπτονται οι αρχαιότερες ελιές του κόσμου, ηλικίας 5.000 ετών.

1993 - Ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ αναχωρεί από το Βερολίνο για τη Χιλή μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να διακοπεί οριστικά η δίκη του λόγω της πολύ κλονισμένης υγείας του.

1994 - Στο Μεξικό, ο πρόεδρος της χώρας ανακοινώνει γενική κατάπαυση του πυρός στην πολιτεία Τσιάπας, σε μια προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων με τους "Ζαπατίστας".

1995 - Εισαγγελείς στην Κρήτη κρίνουν νόμιμη την αρχαιολογική συλλογή του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη.

1995 - Στην Τσετσενία, σφοδρή επίθεση εξαπολύει το ρωσικό πυροβολικό στο κέντρο του Γκρόζνι.

1995 - Το America 3 γίνεται το πρώτο γυναικείο πλήρωμα που κερδίζει το America Cup Race κερδίζοντας στην πρώτη κούρσα τον 4 φορές πρωταθλητή Dennis Connor κατά 69 δευτερόλεπτα.

1996 - Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από Ρωσία και δυτικές χώρες να μην εξοπλίζουν με στρατιωτικά ελικόπτερα την Τουρκία, επειδή υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι, τα χρησιμοποιούσε για την εξόντωση των Κούρδων.

1997 - Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, που δίδαξε ο Αριστοτέλης.

1999 - Ο αστέρας του ΝΒΑ Μάικλ Τζόρνταν, ανακοινώνει την αποχώρηση του από το άθλημα για δεύτερη φορά.

2001 - Σεισμός χτυπά το Ελ Σαλβαδόρ, προκαλώντας 5.000 θανάτους.

Γεννήσεις

1859 - Κωστής Παλαμάς, Έλληνας ποιητής

1864 - Βίλχεμ Βιν, Γερμανός φυσικός που ανέπτυξε θεωρίες για τη θερμότητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό

1866 - Γεώργιος Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ, Ελληνοαρμενικής καταγωγής μυστικιστής και φιλόσοφος

1879 - Μέλβιν Τζόουνς, ιδρυτής του "Lions Club International"

1910 - Γιάννης Τσαρούχης, Έλληνας ζωγράφος

1958 - Άντριου Στάντον, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος

1960 - Τάκης Λεμονής, Έλληνας πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου

1966 - Μάικ Τάισον, πρωταθλητής πυγμαχίας

1977 - Ορλάντο Μπλουμ, Βρετανός κινηματογραφικός ηθοποιός

Θάνατοι

1853 - Θεόφιλος Καΐρης, κορυφαίος Νεοέλληνας διαφωτιστής

1861 - Στέφεν Φόστερ, ο πρώτος Αμερικανός επαγγελματίας στιχουργός

1906 - Αλέξανδρος Ποπόφ, Ρώσος φυσικός και ηλεκτροτεχνικός, εφευρέτης του ραδιοφώνου

1929 - Γουάιατ Έρπ, θρύλος της Άγριας Δύσης

1941 - Τζαίημς Τζόυς, Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής

1950 - Δημήτρης Σέμσης, Έλληνας παραδοσιακός βιολιστής

1988 - Τσιάνγκ Τσινγκ Κούο, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας

Αργίες και εορτές

Ορθόδοξη Εκκλησία

Μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου (†315)

Αθανασίου Μάρτυρος

Παχωμίου και Παπυρίνου

Οσίων Ελεαζάρου, Ιακώβου του από της Νισίβεως και Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτου

Ειρηνάρχου του Εγκλείστου

Ιλαρίου επισκόπου Πικτώνων

Ρεμιγίου επισκόπου Ρημών

Κεντιγκέρνου Επισκόπου

Εγκαίνια της μονής του Προφήτου Ηλιού