BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ποιοι εργασιακοί κλάδοι απεργούν

Εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και νομαρχίες συμμετέχουν αύριο στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Δεν πετούν τα αεροπλάνα, κανονικά τα δρομολόγια σε μετρό – λεωφορεία.

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, αφού απεργία έχουν εξαγγείλει γιατροί και νοσηλευτές.

Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι πανεπιστημιακοί καθώς και το προσωπικό των ΤΕΙ.

Από τις 10 το πρωί το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό για τα αυτοκίνητα, αφού έχουν προγραμματιστεί πορείες.
Την ίδια ώρα στον Πειραιά, λόγω πορείας του ΠΑΜΕ, κλειστή θα παραμείνει η περιοχή γύρω από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Πώς θα επηρεάσουν τη φορολογική σας δήλωση οι αποδείξεις

Αποδείξεις αγαθών και υπηρεσιών που αντιστοιχούν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος θα πρέπει να συγκεντρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 12.000 ευρώ ώστε να εξασφαλίσουν το σύνολο του αφορολογήτου ορίου.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς, το αφορολόγητο διαμορφώνεται στις 12.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει 6.000 ευρώ αποδείξεις για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του παραπάνω ορίου -και για αξία αποδείξεων έως 15.000 ευρώ- εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

Για παράδειγμα, αν ο ίδιος φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ συγκεντρώσει 8.000 ευρώ αποδείξεις, τα 6.000 θα χρησιμοποιηθούν για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο, ενώ για τα υπόλοιπα 2.000 θα έχει έκπτωση φόρου 10%, δηλαδή 200 ευρώ.

Για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος δηλώνει 8.000 ευρώ, θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις ύψους 800 ευρώ.

Αν οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνονται από τους φορολογούμενους δεν επαρκούν για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο, τότε η διαφορά του ύψους των αποδείξεων αυτών και αυτών που απαιτούνται για το αφορολόγητο θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

Για παράδειγμα, αν ο πρώτος φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ έχει μόνο 4.000 ευρώ αποδείξεις, τότε δεν θα καλύπτει το αφορολόγητο κατά 2.000 ευρώ, τα οποία θα φορολογηθούν με 10%, δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον φόρο 200 ευρώ.

Στις αποδείξεις που μπορούμε να συγκεντρώσουμε περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Εξαιρούνται: Αποδείξεις αγαθών μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο, όπως η αγορά ΙΧ, οι λογαριασμοί τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ύδρευσης κ.λπ., και όσες δαπάνες αναγνωρίζονται για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.λπ.).

Οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τις αποδείξεις σε ειδική φόρμα ηλεκτρονικά ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα;

Προτάσεις για τη λύση στο πρόβλημα των ελληνικών ελλειμμάτων δημοσιεύονται σήμερα στον γερμανικό τύπο. Δεν λείπουν όμως και τα σχόλια για επιμέρους θέματα όπως π.χ. για την ανεργία στους νέους.

«Εγγύηση των ελληνικών ομολόγων είναι η καλύτερη λύση ανάγκης», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η αρθρογράφος Andrea Günnen κάνει παραλληλισμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης με την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας και καταλήγει στις παρακάτω εκτιμήσεις: «Μία κατάρρευση της Ελλάδας με τα 290 δις ευρώ χρέη σε διεθνείς επενδυτές θα είχε δραματικότερες συνέπειες από τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman-Brothers που είχε ένα άνοιγμα άνω των 140 δις δολαρίων.

Σε παγκόσμια κλίμακα τα κράτη εγγυήθηκαν πιστώσεις στις τράπεζες άνω των 780 δις ευρώ.

Αυτό βοήθησε τις τράπεζες, και στα κράτη εν τέλη δεν κόστισε τίποτα. Για τις εγγυήσεις πληρώνουν μία επιβάρυνση περίπου 0,5 με 2,5% του ποσού της πίστωσης. Αυτό που λειτούργησε καλά στις τράπεζες, θα ήταν και για την Ελλάδα η καλύτερη λύση: δηλαδή εγγυήσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης για τα ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει μία επιβάρυνση για αυτό, αλλά για τη χώρα θα ήταν φτηνότερο από τα διπλάσια επιτόκια που πληρώνει αυτή τη στιγμή η Αθήνα σε σχέση με τη Γερμανία.

Η εγγύηση θα μείωνε σημαντικά το κόστος που έχει η αναχρηματοδότηση του δημοσίου για την Ελλάδα. Εκτός αυτού θα διασκεδάζονταν και οι φόβοι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκει πλέον λεφτά από διεθνείς επενδυτές….Ταυτόχρονα οι εγγυητές θα μπορούσαν να ασκήσουν και πίεση στην Ελλάδα συνδέοντας τις εγγυήσεις με όρους για τον περιορισμό του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος, όπως κάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όλες οι άλλες προτεινόμενες λύσεις είναι χειρότερες από τη λύση της εγγύησης των ελληνικών ομολόγων.»

Να τα καταφέρει η ΕΕ χωρίς έξωθεν παρέμβαση

«Η πρώτη δοκιμασία για τον Χέρμαν βαν Ρομπέι, πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ», υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής επόμενη Πέμπτη: «Έχουν δίκιο οι Ευρωπαίοι που θέλουν να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση εμπιστοσύνης που ξέσπασε στην ευρωζώνη εξ αιτίας των ελληνικών ελλειμμάτων. Εάν δεν κινητοποιηθούν και εμπιστευθούν το ΔΝΤ, θα σήμαινε αυτόματη παραδοχή της αδυναμίας τους και ασφαλώς θα ήταν το σύνθημα για τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Όμως αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για την ΟΝΕ, διότι μετά την Ελλάδα γιατί να μην ακολουθήσουν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία; Εάν καταφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ βαν Ρομπέι να πείσει και τους 27 να στηρίξουν την διαδικασία σταθεροποίησης, τότε δεν πρέπει να μετανιώνουμε για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.»

25% των νεαρών Ελλήνων είναι άνεργοι

Τέλος στη Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο: «Οι νέοι είναι οι χαμένοι της ελληνικής κρίσης».

«Πάνω από το 25% των Ελλήνων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Η κατάσταση είναι χειρότερη μόνον στην Ισπανία. Οι νέοι επιβιώνουν γιατί υποστηρίζονται οικονομικά από την οικογένεια, όπως συνηθίζεται στις μεσογειακές χώρες. Όποιος βρίσκει δουλειά, είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί πια χαμηλό ημερομίσθιο. Πριν από δέκα χρόνια καθιερώθηκε η έκφραση ‘η γενιά των 700 ευρώ’, από τότε όμως, ‘το ύψος της αμοιβής έπεσε στα 500’, λέει ο Έλληνας καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιιο Θωμάς Μαλουτάς. Ταυτόχρονα έχουν εξανεμισθεί οι ελπίδες για μια θέση στον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον έχει συρρικνωθεί δραματικά η κινητικότητα προς τα αστικά κέντρα. ‘Μεταπολεμικά η Αθήνα ήταν ο πόλος έλξης, όπου έβρισκαν δουλειά οι νέοι από την επαρχία και σπούδαζαν τα παιδιά της εργατικής τάξης από όλη την Ελλάδα. ‘Έτσι αναβαθμίζονταν στην κοινωνική κλίμακα’, αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής.

Από τις αρχές του ’90 συρρικνώθηκε αυτή η κινητικότητα, αλλά τουλάχιστον τότε οι απόφοιτοι πανεπιστημίων έβρισκαν κάποια δουλειά. Η σημερινή κρίση πλήττει τους νέους, η κατάστασή τους είναι δραματική και δεν βλέπω φως στο τούνελ’, υποστηρίζει ο Έλληνας καθηγητής.»

Δάνειο περιορισμένου χρόνου στην Ελλάδα

Συνέντευξη στην λαϊκή εφημερίδα Bild έδωσε ο Τόμας Μάγερ (Thomas Mayer), επικεφαλής του επιτελείου οικονομολόγων της Deutsche Bank με θέμα την Ελλάδα και το ευρώ. H πρότασή του; Δάνειο περιορισμένου χρόνου...

Με τίτλο «Εάν το ευρώ γίνει μαλακό νόμισμα» η εφημερίδα Bild αναφέρεται στις πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό το ευρώ και τον ρόλο που παίζουν τα ελληνικά ελλείμματα.

Στο ερώτημα κατά πόσον επηρεάζει σοβαρά η επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας την σταθερότητα του κοινού νομίσματος ο Γερμανός οικονομολόγος απάντησε ότι «αυξάνονται οι πιέσεις στο ευρώ και η ΕΕ πρέπει τώρα να κάνει τα πάντα για να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και το ευρώ. Κίνδυνος για το ευρώ θα προκύψει από την Ελλάδα, μόνον εάν μια πιθανή οικονομική βοήθεια της ΕΕ επαναληφθεί και για άλλες χώρες - μέλη της Ένωσης. Τότε το ευρώ κινδυνεύει να μετατραπεί σε μαλακό νόμισμα.»

Στο αγωνιώδες ερώτημα της Bild εάν είναι σωστό «να εμβάσουμε δισεκατομμύρια στους καταχρεωμένους Έλληνες» ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι μια τέτοια οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί υπό συγκεκριμένους όρους. Δηλαδή «να είναι χρονικά περιορισμένη», να είναι μια «μεταβατική πίστωση» και «να συνδεθεί με σαφείς ρήτρες: Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν σκληρές περικοπές και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από όλους.»

Στην εύλογη απορία τι θα γίνει εάν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και Πορτογαλία ζητήσουν την ίδια αντιμετώπιση, αφού έτσι δημιουργείται προηγούμενο, ο κ. Τόμας Μάγερ αποσαφηνίζει ότι πρέπει «η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα να συνιστά μια μοναδική εξαίρεση, διαφορετικά κινδυνεύει η ΟΝΕ.» Και αυτό διότι «θα ήταν μοιραίο το μήνυμα ότι στο τέλος πλήρωναν τα πάντα οι φορολογούμενοι. Τότε καμία χώρα δεν θα έκανε περικοπές, ούτε θα διαχειριζόταν με φειδώ τα οικονομικά της. Το ότι οι επώδυνες περικοπές βοηθούν, το αποδεικνύει αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία.»

Ο επικεφαλής του επιτελείου οικονομολόγων της Deutsche Bank υπογραμμίζει τέλος: «Εάν οι Έλληνες ακολουθήσουν με τη βοήθεια της ΕΕ το παράδειγμα της Ιρλανδίας, τότε είμαι αισιόδοξος για την πορεία του ευρώ.»

Σπάνια δάση με οικολογική και ιστορική αξία

Οι οροσειρές του Βόρα και της Ροδόπης έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται για τους «παράδεισους» που κρύβουν στα σπλάχνα τους. Τα παρθένα δάση τους, με την πενταβέλονη πεύκη, λείψανα παλαιότερων γεωλογικά αιώνων που υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι τα δύο από τα συνολικά 17 που υπάρχουν σε όλα τα Βαλκάνια!

Οι δασικές εκτάσεις με την πενταβέλονη πεύκη είναι σπάνιες και βρίσκονται στους Προμάχους Αριδαίας και στο Φρακτό Δράμας. Πρόκειται για περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής, ιστορικής και αισθητικής αξίας, που αποτελούν από τα σπουδαιότερα δασικά συστήματα της Ευρώπης και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία της φύσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πενταβέλονη πεύκη αποτελεί κατάλοιπο της περιόδου των παγετώνων. «Το είδος αυτό της πεύκης αποτελεί λείψανο παλαιότερων γεωλογικά αιώνων και είναι πολύ σπάνιο, με μόλις 17 κέντρα εξάπλωσης στα Βαλκάνια. Στη χώρα μας συναντάται στο ορεινό τόξο Αλμωπίας και κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δασολόγος στο δασαρχείο της Αριδαίας, Νίκος Μεντής.

Η πενταβέλονη πεύκη ή βαλκανική είναι το μόνο είδος πεύκης με 5 βελόνες, σε αντίθεση με όλα τα άλλα είδη, που έχουν από δύο. Το γεγονός ότι το είδος είναι βαλκανικό ενδημικό και σπάνιο για τη χώρα μας, επιβάλλει την απόλυτη προστασία αυτού και των σταθμών εμφάνισής του από κάθε μορφής επέμβαση. Προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία και λαμβάνονται προληπτικά προστατευτικά μέτρα για να διασφαλιστεί η φυσική εξέλιξη του είδους.

Στα δύο αυτά δάση φιλοξενούνται σημαντικά και απειλούμενα είδη όπως το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, η αρκούδα, το αγριογούρουνο, αλλά και δεκάδες είδη πουλιών σπάνιων και μη. Μέσα στα όριά τους απαγορεύεται κάθε είδους δραστηριότητα και επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα.

Το Μαύρο Δάσος της Πέλλας

Ξεχωριστό είναι και το Μαύρο Δάσος, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό 'Ορμα, στην Πέλλα. Είναι παλαιό δάσος οξιάς, μεγάλης ηλικίας, στο οποίο υπήρξαν μειωμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αναπτύχθηκε από μόνο του, δημιουργώντας όλες τις φάσεις εξέλιξης ενός φυσικού δάσους.

«Το δάσος με τις οξιές είναι τόσο πυκνό και απροσπέλαστο, που οι ακτίνες του ήλιου πιθανόν δεν έφταναν σχεδόν ποτέ στο έδαφος, γι αυτό και ονομάστηκε Μαύρο Δάσος», πρόσθεσε ο δασολόγος κ.Μέντης.

Στη σκιά ζουν προστατευμένα πολλά είδη πανίδας, ενώ η περιοχή διακρίνεται για την επιβλητική και άγρια ομορφιά της. Το Μαύρο Δάσος, σκοτεινό και μυστηριώδες, με απρόσιτους γκρεμούς και κατακόρυφες κλίσεις, με νερά και καταρράκτες, γοητεύουν τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι από το Μαύρο Δάσος, οι αρχαίοι Μακεδόνες, με αρχηγό τον Μέγα Αλέξανδρο, προμηθεύτηκαν τα ξύλα για να κατασκευάσουν τα μήκους 6 μέτρων ακόντια τους, τις γνωστές σάρισσες.

«Το Μαύρο Δάσος της Όρμας και οι υπόλοιπες ομορφιές της Αριδαίας συνθέτουν ένα απίστευτο μωσαϊκό με τα έργα των ανθρώπων από αρχαίους ακόμη χρόνους. Οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αριδαίας αισθάνονται σε όλα όσα τους περικλείουν τη δύναμη, το πείσμα για δημιουργία και προσφορά», δήλωσε ο δήμαρχος Αριδαίας, Πέτρος Ζέρζης.

Ο Αμαζόνιος κινδυνεύει…

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Εκουαδόρ έλαβαν δύο αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπου στο επίκεντρο και στις δύο περιπτώσεις, βρίσκεται ο Αμαζόνιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση Λούλα της Βραζιλίας, ενέκρινε την κατασκευή ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στο κρατίδιο του Παρά, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αμαζονίου.

Οι οικολογικές αντιδράσεις και οι κοινότητες των ιθαγενών αντέδρασαν έντονα με την εν λόγω απόφαση.

Το εν λόγω έργο, το οποίο θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, αναμένεται να εφοδιάσει με ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 23 εκατ. νοικοκυριά.

Εκφράζονται φοβίες ότι το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον αλλά και στις ζωές των 40,000 ιθαγενών.

Ο πρόεδρος Λούλα δήλωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας απαιτεί την κατασκευή άλλων 70 φραγμάτων σε διάφορα σημεία του Αμαζονίου, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Στο Εκουαδόρ, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα προσπαθεί να εμπλέξει τη διεθνή κοινότητα στη διάσωση ενός σημαντικού εθνικού πάρκου στον Αμαζόνιο.

Συγκεκριμένα, πριν 3 χρόνια προώθησε το «πρόγραμμα Γιασουνί», με στόχο τη διατήρηση του ομώνυμου εθνικού πάρκου, το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στο υπέδαφός του.

Ο Ραφαέλ Κορέα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την καταβολή 3 δις δολαρίων για τα επόμενα 13 χρόνια, προκειμένου να μην προχωρήσει στην άντληση τους.

Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας δεν κρίθηκε ικανοποιητική από το Εκουαδόρ.

Ο πρόεδρος Κορέα τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την διακοπή του εν λόγω προγράμματος και την έναρξη εργασιών για την άντληση πετρελαίου.

Η απόφαση του, προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Φάντερ Φαλκονί, ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις, καθώς και της υπεύθυνης τεχνικής ομάδας.

Ο πρόεδρος τελικά υπαναχώρησε αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης