BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Σαλάτα με σώς γιαούρτι

Υλικά (για την σως):
•1 γιαούρτι (κατα προτίμιση στραγγιστό)
•χυμό από 1-2 λεμόνια
•ρίγανη
•αλάτι
•πιπέρι
•κάρυ (προαιρετικό)
Εκτέλεση

•Αφού κόψουμε την σαλάτα μας και βάλουμε μέσα οτι μας αρέσει (μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά...) παίρνουμε ενα βαζάκι και αδειάζουμε μέσα όλα τα υλικά για την σώς, την χτυπάμε (σαν το φραπέ...) και την αδειάζουμε πάνω στην σαλάτα μας.
Μια καλή ιδέα είναι να βάλουμε μέσα στην σαλάτα και μανιτάρια, καλαμπόκι και κρουτόν (εγώ απλά ψήνω ψωμί στην τοστιέρα και το κόβω κομματάκια)

Καλή Όρεξη!!!

Στις 8 Νοεμβρίου o «Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας», που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ

Σπουδαίοι αθλητές από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στις 8 Νοεμβρίου στον «Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας» που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη με μέγα χορηγό την Alpha Bank, παράλληλα με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου ανδρών – γυναικών, αλλά και τους αγώνες δρόμου 5 χλμ και 10 χλμ με εκκίνηση και τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο.
Πολλοί είναι οι ξένοι αθλητές και αθλήτριες που θέλουν να μετάσχουν στον αγώνα που γίνεται στην κλασική διαδρομή από το Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο και να έχουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία τρέχοντας στα χνάρια του ηρωικού κατορθώματος του άγγελου-αγγελιοφόρου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους.
Έτσι, εκτός από τη δεδομένη συμμετοχή των Ελλήνων πρωταθλητών που θα αγωνιστούν για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, έχουν προσκληθεί πολλοί ξένοι αθλητές και αθλήτριες με αρκετά καλές επιδόσεις που θεωρείται σίγουρο ότι θα ανεβάσουν το επίπεδο του αγώνα προσφέροντας μεγαλύτερο συναγωνισμό και θα καταχειροκροτηθούν από τους θεατές.
Στις γυναίκες έρχονται στην Αθήνα για να μετάσχουν τρεις αθλήτριες με χρόνους γύρω στις 2 ώρες και 30 λεπτά με στόχο τη νίκη και να βελτιώσουν περισσότερο τις επιδόσεις τους, σε μια διαδρομή που θεωρείται αρκετά δύσκολη.
Η Ρωσίδα Ναταλία Βολγκίνα φθάνει στην Αθήνα με ατομικό ρεκόρ 2 ώρες 27 λεπτά 32 δευτερόλεπτα, ενώ την εφετινή χρονιά έχει κάνει 2.35.50 από τον Σεπτέμβριο στο Μαραθώνιο του Τορόντο. Η 32χρονη αθλήτρια θέλει να τρέξει τη διαδρομή σε χρόνο κάτω από 2.33.00, αφού διανύει περίοδο φόρμας και όπως η ίδια δήλωσε είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Επίσης θα μετάσχουν και δύο αθλήτριες από την Αιθιοπία. Η Ζεμπενάγιε Μότζες έχει ατομικό ρεκόρ 2.31.15 από τον περασμένο Απρίλιο στην Πάντοβα. Και η Μότζες δήλωσε ότι θέλει να κάνει έναν καλό αγώνα και να καταρρίψει το ατομικό της ρεκόρ.
Η 2η αθλήτρια από την Αιθιοπία είναι η Αμπνέτ Σιμέγκν. Και αυτή σημείωσε φέτος ατομικό ρεκόρ στην απόσταση των 42.195 μέτρων με 2.33.22, από τη συμμετοχή της τον Φεβρουάριο στον Μαραθώνιο της Σεβίλης, όπου κατετάγη στην 3η θέση.
Ο Κώστας Παναγόπουλος,Πρόεδρος της Ο.Ε, αναφέρει στο μήνυμα των διοργανωτών για τον Αγώνα:
"Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ του 2009, αφιερωμένος για 27η συνεχή χρονιά στον ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, δεν είναι απλώς ένας ακόμη διεθνής, μαζικός, λαϊκός αγώνας.
Είναι ο αγώνας που προσφέρει τη μοναδική εμπειρία της αυθεντικής Μαραθώνιας Διαδρομής, με αφετηρία την ιστορική πόλη του Μαραθώνα και τερματισμό το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Μαραθώνιος που συνδέει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν. Το μύθο με την ιστορία.
Είναι ο αγώνας που προβάλει διαχρονικές Ολυμπιακές αξίες και ιδεώδη, εκφράζει την ανάγκη του ανθρώπου για παγκόσμια ειρήνη, συμβολίζει τη δύναμη του ανθρώπινου νου και προάγει τον αθλητισμό ως εναλλακτικό τρόπο ζωής και σκέψης.
Σήμερα πια, μέσα ένα σεμνή ετήσια τελετουργία στον Τύμβο του Μαραθώνα δημιούργησε και έχει το δικό του διεθνές σύμβολο ειρήνης, τη «Φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου», για να προβάλλει ακόμη περισσότερο όλα τα μηνύματά του.
Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι το μεγαλύτερο λαϊκό αθλητικό γεγονός της Ελλάδας και κατέχει ξεχωριστή θέση και ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), τιμώντας το υψηλό οργανωτικό και αγωνιστικό του επίπεδο, του έχει δώσει την αναγνώριση του IAAF Silver Label 2009, ενώ, από το 2007, η Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), αναγνωρίζοντας τη μοναδική ιστορία της χώρας μας, διεξάγει την παραμονή του αγώνα στην πόλη του Μαραθώνα, το διεθνές Συμπόσιο για το Μαραθώνιο Δρόμο.
Η Ο.Ε. του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, θέλοντας να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να φτάσουν σταδιακά στην πρόκληση των 42.195 μ., διοργανώνει και Αγώνα Δυναμικού Βαδίσματος στην Μαραθώνια διαδρομή, καθώς και Αγώνες Δρόμου 5 και 10χλμ στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. ΟΙ αγώνες αυτοί, καθώς και μικρότεροι αγώνες για παιδιά και αθλητές με διανοητική αναπηρία (Special Olympics), δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή της χώρας μας και να βιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, της προσπάθειας και του τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο ΣΕΓΑΣ και η Οργανωτική Επιτροπή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών σας καλούν και φέτος να συμμετάσχετε στην ιστορική αυτή διοργάνωση. Να ακολουθήσετε τα βήματα του αγγελιαφόρου οπλίτη της Αρχαίας Αθήνας, του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη. Να γίνετε μέρος της ιστορίας".

Αναβρασμός στις φυλακές της χώρας

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζονται κινητοποιήσεις από τους κρατούμενους οι οποίοι διαμαρτύρονται πως, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περσινού Νοεμβρίου, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη να επισκεφτεί τις φυλακές Κορυδαλλού, μπαίνοντας ακόμη και στα κελιά των κρατουμένων, για να συνομιλήσει μαζί τους, δείχνει πως η νέα ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να προλάβει τις αντιδράσεις που αναμένονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων.
Τόσο στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης όσο και στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα επιτροπές κρατουμένων παρέδωσαν στις διοικήσεις κατάλογο με συγκεκριμένα αιτήματα, ζητώντας να διαβιβαστούν στον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα. Έγκυρες πληροφορίες, που όμως χθες διαψεύστηκαν από την πλευρά των διοικήσεων, ανέφεραν πως κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν από την προσεχή Δευτέρα κινητοποιήσεις απέχοντας ακόμη και από το συσσίτιο.
Στον κατάλογο των αιτημάτων των κρατουμένων περιλαμβάνονται η αποποινικοποίηση συγκεκριμένων αδικημάτων, η μεταφορά αλλοδαπών κρατουμένων στις χώρες τους, η ισχύς των τεσσάρων πέμπτων της ποινής και για τους καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών και κυρίως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Όπως εξηγούν, οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπων, καθώς εκτός του υπερπληθυσμού που παρατηρείται δεν πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης. Επισημαίνουν ακόμη πως οι εξαγγελίες της προηγούμενης ηγεσίας για την αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων δεν εφαρμόστηκε και ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου που επισκέφτηκε τα Διαβατά βρήκε 620 κρατούμενους, όταν ο προβλεπόμενος αριθμός είναι μόλις 320.

ΕΙΔΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
“Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα και να δράσουμε γρήγορα, ώστε να αντιμετωπίσουμε δύο τρία πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως ο υπερπληθυσμός, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που νοσεί και γενικότερα οι συνθήκες κράτησης”, δήλωσε ο κ. Καστανίδης μετά τις συναντήσεις που είχε στον Κορυδαλλό. Από την πλευρά του υπουργείου μελετάται η μείωση του χρόνου προφυλάκισης των υποδίκων από 18 μήνες σε ένα χρόνο, προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
Η κίνηση του κ. Καστανίδη να έρθει σε απευθείας επαφή με τους κρατούμενους σχολιάστηκε θετικά από τους ίδιους, χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστό αν οι φυλακισμένοι θα επανεξετάσουν τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις τους λόγω αυτού του γεγονότος.

Ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρους

Αυξήσεις φόρων κατά 3,7 δισ. ευρώ, από τις οποίες θα επιβαρυνθούν εκατομμύρια μισθωτοί, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και όλοι όσοι καπνίζουν και καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010, το προσχέδιο του οποίου κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση.
Παράλληλα, με τον νέο προϋπολογισμό προβλέπονται πρωτοφανείς περικοπές κοινωνικών δαπανών που φθάνουν το 1,4 δισ. ευρώ, μια εξωπραγματική μείωση των λειτουργικών εξόδων του δημοσίου κατά 908 εκατ. ευρώ, περιορισμοί κατά 500 εκατ. ευρώ στις εξοπλιστικές δαπάνες, κατά 1,4 δισ. ευρώ στα χρέη των νοσοκομείων και κατά 350 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρων. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 2010 το δημόσιο θα εισπράξει έκτακτα έσοδα 280 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Το συνολικό ποσό των προβλεπόμενων αυξήσεων στα έσοδα και των σχεδιαζόμενων περικοπών στις δαπάνες του δημοσίου φθάνει τα 7,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη συνολική εξοικονόμηση που επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 30,6 δισ. ευρώ ή το 12,7% του ΑΕΠ φέτος στα 22,86 δισ. ευρώ ή στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010.

ΠΗΓΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις ακόλουθες πηγές:
1. Τη σημαντική άνοδο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Οι εισπράξεις από τους φόρους σε μισθούς, συντάξεις, κέρδη ατομικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενοίκια και αγροτικά εισοδήματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 480 εκατ. ευρώ ή κατά 4,4%, από 10,92 δισ. ευρώ φέτος σε 11,4 δισ. ευρώ το 2010. Το ποσό αυτό θα εξασφαλιστεί με την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
α) Κατάργηση εκατοντάδων ρυθμίσεων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα. Οι μειώσεις φόρων που προκύπτουν από την έκπτωση των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για δικηγορικές αμοιβές και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας θα περιοριστούν σημαντικά για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Η φοροαπαλλαγή των εισοδημάτων που αποκτά η εκκλησία από ενοίκια θα καταργηθεί, δηλαδή τα μισθώματα που εισπράττουν οι ιεροί ναοί και οι μητροπόλεις θα φορολογούνται με συντελεστή 10% ή 20%. Εξετάζεται ακόμη και η επαναφορά του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων, ο οποίος καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
β) Την κατάργηση μεγάλου αριθμού περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και την ένταξη των εισοδημάτων αυτών στις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή την υπαγωγή τους στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αποζημιώσεις ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ των εφοριακών, των τελωνειακών και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, τα επιδόματα και οι εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ, οι αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, τα χρηματικά ποσά που εισπράττουν ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές και προπονητές κατά την υπογραφή συμβολαίων μεταγραφών ή την ανανέωση συμβολαίων, τα οδοιπορικά των εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και των εκλεγμένων σε νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια θα πάψουν να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές φόρου 15%-20% και θα υπαχθούν στους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές 25%-40%, που θα εξακολουθούν να ισχύουν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επιπλέον, θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι βουλευτές. Ειδικά για τους μισθωτούς υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου, οι αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων και αποζημιώσεων θα γίνουν αισθητές από το 2010 με την αύξηση της παρακράτησης φόρου.
γ) Την αναμόρφωση της ίδιας της κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εισοδήματα μεγαλύτερα από 50.000 ή 60.000 ευρώ το χρόνο θα επιβαρύνονται με περισσότερο φόρο, καθώς το κατώτατο όριο του κλιμακίου στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 35% θα χαμηλώσει από τα 75.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 50.000 ή στα 60.000 ευρώ.
2. Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Το συνολικό ποσό των εισπράξεων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 892 εκατ. ευρώ ή κατά 8,8%, από 10,174 δισ. ευρώ φέτος σε 11,06 δισ. ευρώ το 2010. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε χθες ότι δεν έχουν προβλεφθεί επιπλέον έσοδα λόγω νέας αύξησης των φόρων στα καύσιμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μια τέτοια αύξηση να αποφασιστεί εντός του επόμενου έτους. Για τα τσιγάρα και τα ποτά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι οι φόροι κατανάλωσης θα αυξηθούν κατά 10% από το νέο έτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή πώλησης των τσιγάρων να αυξηθεί κατά 7,5%-8% περίπου. Δηλαδή, ένα πακέτο το οποίο σήμερα πωλείται προς 3,20 ευρώ θα ακριβύνει κατά 24-30 λεπτά και θα φθάσει να πωλείται προς 3,44-3,50 ευρώ. Για τα αλκοολούχα ποτά οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν από 1 έως 2 ευρώ ανά φιάλη.
3. Την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή και τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας. Οι εισπράξεις από τους φόρους στην κατοχή ακινήτων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 390 εκατ. ευρώ ή κατά 82,1%, από 475 εκατ. ευρώ φέτος σε 865 εκατ. ευρώ το 2010. Βασική πηγή είσπραξης αυτού του επιπλέον ποσού θα είναι βεβαίως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Η είσπραξη του φόρου αυτού, αν και αφορά το τρέχον έτος, θα γίνει εντός του επομένου. Το ΕΤΑΚ του 2009 θα εφαρμοστεί με αυξημένους συντελεστές φορολόγησης για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 600.000 ευρώ. Συνολικά, περίπου 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι θα πληρώσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αλλά και ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα εφαρμοστεί για τη φορολόγηση της περιουσίας την οποία θα κατέχουν οι φορολογούμενοι το 2010 επιφυλάσσει αυξημένες επιβαρύνσεις για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες, καθώς θα εφαρμοστεί με αφορολόγητα όρια ελάχιστα αυξημένα σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν στο ΕΤΑΚ, με ακόμη πιο υψηλούς συντελεστές σε σύγκριση με το ΕΤΑΚ και πιθανότατα επί αντικειμενικών αξιών μεγαλύτερων από αυτές που ισχύουν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε μεν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση των αντικειμενικών τιμών, δεν απέκλεισε ωστόσο καθόλου το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αύξησης εντός του 2010.
Αυξημένες επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για όσους αποκτήσουν το 2010 ακίνητα, λόγω επαναφοράς των φόρων στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές καθώς και της κατάργησης των χαμηλών φόρων που επιβάλλονται σε όσα ακίνητα πωλούνται περισσότερες από μία φορά μετά την 1η-1-2006.
4. Την είσπραξη “μη επαναλαμβανόμενων” εσόδων ύψους 840 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των 320 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί στην πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από λοιπούς άμεσους φόρους κατά 840 εκατ. ευρώ ή κατά 43,8%. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται να φθάσουν συνολικά τα 2,76 δισ. ευρώ το 2010.
5. Την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την κατάργηση απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Από τις ενέργειες αυτές εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί επιπλέον ποσό 1,2 δισ. ευρώ. Ειδικά για τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ προβλέπεται αύξηση κατά 869 εκατ. ευρώ ή κατά 5,3%, από 16,44 δισ. ευρώ φέτος σε 17,31 δισ. ευρώ το 2010. Στην αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλουν:
- η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των φοροελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών
- η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα επηρεάσει ανοδικά και τον ΦΠΑ επί των προϊόντων αυτών
- η κατάργηση των απαλλαγών από τον ΦΠΑ για δικηγόρους, γιατρούς και εκπαιδευτήρια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:
- Οι εισπράξεις του δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπονται μειωμένες 275 εκατ. ευρώ ή κατά 7,2%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ) αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση φέτος, οπότε η φορολόγησή τους το επόμενο έτος θα αποδώσει σημαντικά λιγότερα έσοδα.
- Η απώλεια εσόδων από τη μείωση των φορολογητέων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων θα αντισταθμιστεί με την είσπραξη πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων τα οποία ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 2009 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι, προβλέπεται αύξηση των εσόδων από την πλήρη απόδοση της αναπροσαρμογής από 26-6-2009 του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, από την πλήρη απόδοση της αναπροσαρμογής του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και της επιβολής τέλους στα καρτοκινητά τηλέφωνα.


Με χαλασμένα δόντια από 5 χρονών 9 στα 10 ελληνόπουλα


Τα μισά παιδιά (48,7%) ηλικίας 12 χρονών έχουν άμεση ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας, ενώ η ενεργός τερηδόνα έχει προσβάλει τα δόντια του 87% των παιδιών ηλικίας 5 ετών.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που έγινε το διάστημα 2001-2005 από την οδοντιατρική ομοσπονδία. Ωστόσο, “τα παιδιά των αστικών κέντρων είναι ενημερωμένα και η οδοντική τους κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν”, όπως επισημαίνει η οδοντίατρος Αλεξάνδρα Παναγιωτάκου, που συμμετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας στα δημοτικά σχολεία - το οποίο οργανώνεται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η κ. Παναγιωτάκου είναι από τους λίγους οδοντιάτρους της πόλης που διαθέτουν εθελοντικά πολύτιμο χρόνο για να επισκεφθούν σχολεία και να κάνουν το μάθημα της αγωγής στοματικής υγείας. “Η παρουσίαση του προγράμματος γίνεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Έχω φτιάξει σχέδια χιουμοριστικά αλλά και πρακτικά, που μας βοηθούν να πούμε ιστορίες για να κατανοήσουμε την ανάγκη ενός καλού βουρτσίσματος ή το πόσο βλαβερά για τα δόντια μας είναι τα πολλά γλυκά, ιδίως εκείνα που κολλούν στα δόντια. Τα παιδιά λειτουργούν βιωματικά. Μαθαίνουν να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους και εξασκούνται με κούκλες και οδοντόβουρτσες. Διαπιστώνουν με τα ίδια τους τα μάτια το κακό που κάνουν στα δόντια οι χρωστικές ουσίες, ζωγραφίζουν και λύνουν σταυρόλεξα και ακροστιχίδες, παίζουν ακόμη και σύντομους χιουμοριστικούς διαλόγους προκειμένου να συνειδητοποιήσουν πόσο βασικό είναι να φροντίζουμε το στόμα μας”, λέει η κ. Παναγιωτάκου. Στη Δʼ τάξη του 87ου Δημοτικού Σχολείου, που πηγαίνουν ο Μάριος Βοζαντζίδης, ο Στέργιος Νάκος και ο Τάσος Προκόβας, το μάθημα της οδοντιατρικής πρόληψης γίνεται μέσα από πόστερ, αφίσες και ζωγραφιές των ίδιων των παιδιών. Ένα ομοίωμα στοματικής κοιλότητας βουρτσίζεται από τα ίδια τα παιδιά με ειδικές οδοντόβουρτσες: “Το καλό βούρτσισμα, ειδικά το βράδυ, είναι πολύ βασικό”, λέει η οδοντίατρος, και μετά όλη η τάξη φωνάζει δυνατά: “Γερό σώμα, γερό στόμα!”. Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 87% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν προβλήματα τερηδόνας 48,7% των παιδιών ηλικίας 12 ετών έχουν ανάγκη από ορθοδοντική θεραπεία 44,8% των παιδιών ηλικίας 15 ετών έχουν τερηδονικές βλάβες που μένουν αθεράπευτες ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και αποφεύγουμε τα γλυκά - Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα - Μαθαίνουμε να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας - Το βραδινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο

Το πρώτο οικολογικό σουπερμάρκετ από την Carrefour Μαρινόπουλος


Εγκαινιάστηκε το πρώτο οικολογικό σουπερμάρκετ της αλυσίδας Carrefour Mαρινόπουλος, στο Χαλάνδρι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Στόχος της εν λόγω εταιρείας, είναι η δημιουργία καταστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Το εν λόγω κατάστημα, περιλαμβάνει Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο, «πράσινη ταράτσα» 700τ.μ., πλατεία με παιδική χαρά, πεζόδρομο με δέντρα και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υψηλής ενεργειακής κλάσης.
Επίσης, η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νέου της καταστήματος, κατά 30% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Στο εξωτερικό του καταστήματος, εκτός από το Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο, υπάρχει και σημείο συλλογής ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών προς ανακύκλωση.
Παράλληλα η εταιρεία στοχεύει να περιορίσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας και να την αντικαταστήσει με την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα Carrefour.
Η καινούργια πλατεία με τη παιδική χαρά, η οποία έχει δημιουργηθεί με τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΕ, έχει παιχνίδια και όργανα οικολογικού χαρακτήρα.
Η κατασκευή του πεζόδρομου που περιβάλλεται από δέντρα, είναι μια πηγή οξυγόνου στην εν λόγω πυκνοκατοικημένη περιοχή, ενώ συμβάλει στη μείωση των ηχητικών οχλήσεων.
Μέσα στο κατάστημα, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι νέας ενεργειακής κλάσης και χρησιμοποιούνται μόνο οικολογικά ψυκτικά ρευστά και λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Επίσης το κατάστημα διαθέτει πληθώρα βιολογικών προιόντων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος, Βασίλης Στασινούλιας, δήλωσε ότι είμαστε περήφανοι για το νέο μας κατάστημα, που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη φροντίδα του περιβάλλοντος. Σεβόμενοι την τοπική κοινωνία, τους κατοίκους, τα παιδιά της γειτονιάς, και συνολικά την ορθολογική οικιστική ανάπτυξη, δημιουργούμε ένα υπόδειγμα οικολογικής συνείδησης. Προσφέρουμε στους καταναλωτές ένα ευχάριστο, άνετο και φιλικό περιβάλλον για τα καθημερινά τους ψώνια, ενώ ταυτόχρονα ένα ‘πράσινο’ χώρο, που αποτελεί ανάσα οξυγόνου για τους κατοίκους του Δήμου Χαλανδρίου.

Οι «πράσινες στέγες» απορροφούν σημαντικές ποσότητες CO2


Μια νέα μελέτη επιστημόνων, αναφέρει ότι οι «πράσινες στέγες» των κτιρίων, συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η εν λόγω μελέτη, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Οι «πράσινες στέγες» εκτός από ότι ομορφαίνουν τα κτίρια, απορροφούν σημαντικές ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα.
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ γιατί κάποιος να μην θέλει να έχει μια πράσινη στέγη, δήλωσε ένας από τους συντάκτες της εν λόγω μελέτης.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, γνώριζαν τα περιβαλλοντικά οφέλη που έχουν οι «πράσινες στέγες» των κτιρίων και ότι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του CO2, αλλά ποτέ δεν είχαν προχωρήσει σε μετρήσεις.
Η εν λόγω ομάδα, έκανε μια διετή έρευνα σε 12 «πράσινες στέγες» κτιρίων και διαπίστωσε ότι είχαν απορροφηθεί μέχρι και 375 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο κατά τη διάρκεια της μελέτης τους.
Για παράδειγμα, εάν μια πόλη που είναι στο μέγεθος του Ντιτρόιτ, με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, αντικαθιστούσε τις παραδοσιακές στέγες των κτιρίων με «πράσινες», θα μπορούσαν να απορροφηθούν ποσότητες CO2, οι οποίες ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές 10,000 αυτοκινήτων SUV και φορτηγών.

ΔΕΗ: πρόστιμο 40.000 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ επέβαλε στη ΔΕΗ ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δάκης, επειδή δεν τήρησε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους στον επαρχιακό δρόμο Ακρινής - Κλειτού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας η Ναυτεμπορική, η ΔΕΗ δεν τήρησε εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους αναφορικά με τις απαιτούμενες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό της επαρχιακής οδού αλλά και τις αποστάσεις ασφαλείας κατά την εναπόθεση των στείρων υλικών κατά μήκος του δρόμου.
Στο μεταξύ, κανονικά λειτουργεί εδώ και δύο ημέρες η μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη που είχε κλείσει για πέντε ημέρες προκειμένου να σχηματιστούν τα απαραίτητα αποθέματα λιγνίτη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας η Ημερησία, η μονάδα υπολειτουργούσε για αρκετές ημέρες λόγω των προβλημάτων στην τροφοδοσία της με λιγνίτη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Κοζάνης, παρατηρούνται υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις εδάφους των αιωρούμενων σωματιδίων στην ευρύτερη περιοχή του ενεργειακού κέντρου Πτολεμαΐδας.
Η ΔΕΗ ωστόσο υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις δεν υπάρχει υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων ποιότητας της ατμόσφαιρας για τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.
Σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις εδάφους των αιωρούμενων σωματιδίων δεν έχει σημειωθεί υπέρβαση στον ετήσιο αριθμητικό μέσο όρο, υπάρχουν όμως υπερβάσεις στο πλήθος των 24ωρων μέσων συγκεντρώσεων.

Walt Disney: 7 εκ. δολάρια για την προστασία δασικών περιοχών

Η Walt Disney ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επενδύσει 7 εκατομμύρια δολάρια σε σχέδια προστασίας και συντήρησης δασικών περιοχών στον Αμαζόνιο, το Κονγκό και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Η χρηματοδότηση, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με φορείς περιβαλλοντικής προστασίας, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών και προστατεύοντας τη χλωρίδα και την πανίδα.
Η απόφαση της Walt Disney ελήφθη σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς ασκούνται έντονες πιέσεις στις ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.
Λίγους μήνες νωρίτερα η Walt Disney είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που οφείλονται σε δραστηριότητές της, μέχρι το 2012.
Επιπλέον είχε εξαγγείλει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια με απώτερο στόχο τις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις επιχειρήσεις της.
Εκτός από μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης η Walt Disney αποφάσισε να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου για τις οποίες ευθύνεται, χρηματοδοτώντας προγράμματα συντήρησης και προστασίας της φύσης.

Η Μελέτη και ο ερωτευμένος θαυμαστής

Κόλλημα με την Ελεονώρα Μελέτη φαίνεται ότι είχε επίδοξος ενοχλητικός φαρσέρ του Διαδικτύου. Στην αρχή, η γνωστή παρουσιάστρια το αντιμετώπισε με κατανόηση, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι έχει να κάνει με άκρως ιδιάζουσα παρανοϊκή περίπτωση! Λίγο πριν από το καλοκαίρι, άγνωστος δημοσιοποιούσε στο Διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα της παρουσιάστριας. Εμπαινε σε όλες τις ιστοσελίδες που την αφορούσαν στο Facebook (δικές της και μη) και αποκάλυπτε τα στοιχεία της κατοικίας της και -το χειρότερο- το κινητό της!Αποτέλεσμα, η Mrs «Πρωινή Μελέτη» να αναγκαστεί να αλλάξει αριθμό κινητού. Κάθε λίγο και λιγάκι χτυπούσε το τηλέφωνο από «ενδιαφερόμενους» που επεδίωκαν να τη γνωρίσουν από κοντά! «Ελεονώρα; Δεν με ξέρεις, βρήκα το κινητό σου και θέλω πολύ να βρεθούμε για καφέ». Αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε ώρες απαγορευμένες! Ο ενοχλητικός «Σέρλοκ Χολμς» του Διαδικτύου όμως κατόρθωσε να αποκτήσει το νέο αριθμό τηλεφώνου και να το αναρτήσει! Το δις εξαμαρτείν φυσικά ενόχλησε ιδιαίτερα τη δημοσιογράφο του Star που ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας. Κατέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ύστερα από έρευνα εντόπισε τον δράστη. Είναι νεαρός και όπως φαίνεται, κεραυνοβολημένος με την παρουσιάστρια!Φαίνεται πως το γεγονός ότι η Ελεονώρα είναι... πριβέ και ερωτευμένη τον θύμωσε και για να την εκδικηθεί της έκανε το βίο αβίωτο. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η Ελεονώρα πέρασε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι αφού όλα τα στοιχεία φωτογράφιζαν μια έντονα διαταραγμένη προσωπικότητα. Η όλη συμπεριφορά του την έκανε να προσέχει και τη σκιά της. Μέχρι να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δράστη κυκλοφορούσε μονίμως με συνοδεία. Η συνεχής αλλαγή αριθμού του κινητού της δημιούργησε όπως είναι φυσικό και επαγγελματικό πρόβλημα αφού για μήνες δύσκολα μπορούσε κάποιος να την εντοπίσει.
Οι πλέον κακεντρεχείς έσπευσαν να την κατηγορήσουν για αλαζονεία: η «ακριβοθώρητη παρουσιάστρια που αρνείται να απαντήσει στις κλήσεις»! Η αλήθεια όμως ήταν αλλού... Παρ’ ότι η Ελεονώρα δεν ήθελε να δοθεί συνέχεια, παρά μόνο να του γίνει αυστηρή σύσταση, εντούτοις, ως είθισται, έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη στον επιπόλαιο νεαρό.