BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη


Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, ωστόσο όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης κατά 70% τα πρώτα έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αυξημένες πιθανότητες για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 οφείλονται στην αύξηση βάρους που συνήθως παρατηρείται στο άτομο μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για τη μη διακοπή του καπνίσματος, μια από τις πιο βλαβερές συνήθειες που ευθύνεται για εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες και διαφόρους τύπους καρκίνου.

«Το μήνυμα είναι το εξής: μην ξεκινήσετε καν να καπνίζετε», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Hsin – Chieh Yeh από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ.

«Αν καπνίζετε προσπαθήστε να απαλλαγείτε από το τσιγάρο. Αυτό είναι το σωστό. Ωστόσο προσέξτε και το βάρος σας», επισήμανε η ερευνήτρια.

Ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται κυρίως στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από την αύξηση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα, η οποία τις περισσότερες φορές οφείλεται στην ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης.

Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για διαβήτη τύπου 2 συγκαταλέγονται οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.