BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τρέχουν τώρα να παγώσουν τους πλειστηριασμούς


Υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων και μετά και τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης για πάγωμα των πλειστηριασμών έως την 31η Δεκεμβρίου 2009, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η αναστολή των πλειστηριασμών για απαιτήσεις τραπεζών και εταιρειών παροχής πιστώσεων κατά δανειοληπτών που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό με χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πάγωμα προβλέπεται με διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών “Κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και άλλες διατάξεις”, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει χαρακτήρα κατεπείγοντος στη διαδικασία, ώστε να προλάβει τους πλειστηριασμούς, αρχής γενομένης από τις 13 Ιανουαρίου.

Υλοποίηση δέσμευσης
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης υλοποιείται η προγραμματική της δέσμευση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.

Το προηγούμενο νομοθετικό κενό
Μετά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης, χιλιάδες δανειολήπτες βρέθηκαν απροστάτευτοι απέναντι στην ετοιμότητα πολλών τραπεζών να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμών με πρώτη ημερομηνία τη 13η Ιανουαρίου. Το νομοθετικό κενό που είχε δημιουργηθεί, καθώς δεν ήταν σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης για το νέο πάγωμα, απειλούσε, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, να φέρει μπαράζ πλειστηριασμών, ασκώντας σημαντικές κοινωνικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τις ενώσεις δανειοληπτών, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, τη στιγμή μάλιστα που εκτιμάται ότι εντός του πρώτου τετραμήνου θα διπλασιασθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με 600.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα να βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.