BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Καπέλο 1.280% στις γονικές παροχές



■Αλλάζουν τα πάντα στην αγορά ακινήτων.

■Προς κατάργηση οι αντικειμενικές αξίες. Οι πράξεις επί των ακινήτων θα φορολογούνται με βάση την εμπορική τους αξία που θα καθορίζεται από “τράπεζα τρεχουσών τιμών”.

- Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να υποβάλουν από τη Δευτέρα δηλώσεις γονικής παροχής στην εφορία, χωρίς να γνωρίζουν το φόρο που θα πληρώσουν από τον Μάρτιο.
- Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 εκτινάσσονται από 61% έως και 1.281%.
- Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών με αυτό των τρεχουσών τιμών, οι επιβαρύνσεις θα ξεπεράσουν το 3.400%!


Του Γιώργου Παλαιτσάκη
georgepalaitsakis@gmail.com

Ποδοπατώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διαφάνεια στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα έμπαινε τέλος στην τακτική να κατατίθενται τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε, με τροπολογία που κατέθεσε χθες το πρωί σε νομοσχέδιο για τα... δάση, να εκτινάξει στα ύψη από τις 8/1/2010 τις φορολογικές επιβαρύνσεις για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, αιφνιδιάζοντας χιλιάδες πολίτες που είχαν προγραμματίσει να συντάξουν συμβόλαια με το ισχύον μέχρι προχθές ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης.
Σαν να μην έφθανε αυτό, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που δεν έχουν σχέση με το γραφείο Τύπου, μεθόδευσαν επικοινωνιακά τη γνωστοποίηση αυτής της αρνητικής είδησης με επιλεκτικές διαρροές σε τρεις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες! Έκαναν, όμως, ένα λάθος που τους εξέθεσε: Διέρρευσαν τη λανθασμένη, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, πληροφορία ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου, παρασύροντας τις συγκεκριμένες εφημερίδες να μεταδώσουν με τη σειρά τους ότι “αργά το βράδυ κατατέθηκε η διάταξη για την επαναφορά του φόρου στις γονικές παροχές και τις δωρεές”! Η αλήθεια όμως είναι ότι η τροπολογία τελικά κατατέθηκε στη Βουλή χθες το πρωί, πρωί Παρασκευής δηλαδή, και όχι την Πέμπτη. Έτσι οι διαρρεύσαντες επιλεκτικά την είδηση εξέθεσαν ανεπανόρθωτα εαυτούς αλλά και τον ίδιο τον υπουργό, καθώς φάνηκε ξεκάθαρα ότι η διαρροή την Πέμπτη δεν έγινε μέσω της Βουλής, όπως προφανώς ήθελαν να φανεί, αλλά από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών!
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την τροπολογία που κατέθεσε, υποχρεώνει χιλιάδες πολίτες να επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων, στις οποίες θα προχωρήσουν ουσιαστικά από Δευτέρα. Και όχι μόνο αυτό. Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών είναι σαν να λέει στους συγκεκριμένους πολίτες: “Πάτε τώρα στην εφορία να πληρώσετε προσωρινά με το ευνοϊκό καθεστώς που νομοθέτησε η ΝΔ, το οποίο προβλέπει φόρο μόλις 1% για αξία ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 95.000 ευρώ, αλλά από την 1η Μαρτίου θα πρέπει να ξανάρθετε στην εφορία, για να πληρώσετε επιπλέον χαράτσι, το οποίο ακόμη δεν μπορώ να το προσδιορίσω, αφού δεν έχω οριστικοποιήσει τη νέα φορολογική κλίμακα”!

Τι αναφέρει η τροπολογία
Σύμφωνα με την τροπολογία Παπακωνσταντίνου:
1. Όσοι πολίτες συντάσσουν συμβόλαια για γονική παροχή ή δωρεά περιουσιακών στοιχείων από τις 8/1/2010 και μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο φορολογικό καθεστώς, που θα προβλέπει υψηλότερο αφορολόγητο αλλά αυξημένους και κλιμακούμενους συντελεστές φόρου, θα υποβάλουν κανονικά δηλώσεις στις εφορίες και ο φόρος θα υπολογιστεί προσωρινά με το ισχύον ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο προβλέπει φόρο με συντελεστή μόλις 1% για αξία υπερβαίνουσα τα 95.000 ευρώ. Ειδικά εάν πρόκειται για δωρεά ή γονική παροχή της πλήρους κυριότητας πρώτης κατοικίας με το προσωρινό πλέον καθεστώς προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο για εμβαδόν έως 200 τ.μ.
2. Από τη 1/3/2010, που θα τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς, αν η αξία της γονικής παροχής ή της δωρεάς είναι υψηλότερη από 95.000 ευρώ αλλά χαμηλότερη από το νέο αυξημένο αφορολόγητο, θα πάρουν πίσω το φόρο 1% που πλήρωσαν. Αν όμως η αξία είναι μεγαλύτερη και από το νέο αφορολόγητο, θα πληρώσουν στις περισσότερες περιπτώσεις επιπλέον φόρο.


--------------------------------------------------------------------------------

Ποιοι είναι οι νέοι φόροι που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Μ”, στο υπουργείο Οικονομικών έχει προταθεί συγκεκριμένη κλίμακα φορολογίας γονικών παροχών, η οποία προβλέπει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές φόρου από 5% έως 20%. Βάσει της κλίμακας αυτής, όποιος συντάξει συμβόλαιο δωρεάς ή γονικής παροχής από τη Δευτέρα και μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα επιβαρυνθεί με σημαντικά αυξημένο φόρο εφόσον η αξία της γονικής παροχής είναι μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ. Η αύξηση του φόρου θα φθάσει το 580% για περιουσία αξίας 500.000 ευρώ και το 1.280% για περιουσία αξίας 1.000.000 ευρώ. Από τη στιγμή όμως που θα αυξηθούν και οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων, τότε οι επιβαρύνσεις στις γονικές παροχές και στις δωρεές ακινήτων αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, έως και 3.400%!


--------------------------------------------------------------------------------

Με τιμές αγοράς οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ένα νέο σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και την αντικατάστασή τους με ένα άλλο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ο προσδιορισμός των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα γίνεται με βάση τις αγοραίες τιμές τους, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο σύστημα θα συνδυασθεί με τη ρύθμιση που προβλέπει πενταπλάσιους έως και εικοσαπλάσιους συντελεστές φόρου για γονικές παροχές και κληρονομιές προς συγγενείς πρώτου βαθμού, την οποία από χθες εν μέρει έχει επαναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, και θα εκτοξεύσει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Τράπεζα τρεχουσών τιμών
Το σχέδιο, που έχει τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει, ειδικότερα, τη δημιουργία μιας τράπεζας τρεχουσών τιμών, δηλαδή μιας τράπεζας δεδομένων, που θα ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά με στοιχεία για την πορεία και την εξέλιξη των αγοραίων τιμών των κτισμάτων και των οικοπέδων σε όλη τη χώρα. Οι τιμές που θα διαμορφώνονται με βάση τα στοιχεία αυτά θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων. Κάθε φορά που οι τιμές στην αγορά θα μεταβάλλονται, η τράπεζα τρεχουσών τιμών θα ενημερώνεται άμεσα με τα στοιχεία για τις νέες τιμές. Με τον τρόπο αυτό οι τιμές με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων δεν θα είναι οι αντικειμενικές, οι οποίες μένουν στάσιμες για μεγάλα χρονικά διαστήματα δύο ή και τριών ετών, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις τους από τις πραγματικές αγοραίες τιμές των ακινήτων να μεγαλώνουν. Θα είναι κάποιες άλλες, υψηλότερες των αντικειμενικών, τιμές, οι οποίες θα ανανεώνονται, δηλαδή θα αναπροσαρμόζονται συχνά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των ακινήτων και ουσιαστικά θα προσεγγίζουν ή ακόμη και θα φθάνουν τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Ειδικότερα, οι τιμές με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων δεν θα αναπροσαρμόζονται μαζικά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ανά δύο ή τρία έτη, όπως γίνεται τώρα με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά πιο συχνά, ακόμη και κάθε μήνα, δίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με τις μεταβολές των τιμών στην αγορά. Οι τιμές αυτές, που θα λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία των ακινήτων, θα αναρτώνται διαρκώς στο διαδίκτυο από την τράπεζα τρεχουσών τιμών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους για τον υπολογισμό των φορολογικών τους επιβαρύνσεων!

Πού θα εφαρμόζεται
Το σύστημα της τράπεζας τρεχουσών τιμών θα εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) μεταβιβάσεων, κληρονομιών και γονικών παροχών,
β) για τον υπολογισμό της αξίας ανέγερσης οικοδομών,
γ) για τον καθορισμό του ποσού δαπάνης που πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία ο αγοραστής ακινήτου σύμφωνα με το “πόθεν έσχες” και
δ) για τον καθορισμό του ύψους των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται στους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεων.
Όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, με την ισχύουσα κατάσταση, του προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με βάση τις αντικειμενικές αξίες, “υπάρχει επισήμως φοροαποφυγή στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στον προσδιορισμό του κόστους ανέγερσης οικοδομών”, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από φόρους σε αγοραπωλησίες, κληρονομιές και γονικές παροχές ακινήτων. Παράλληλα, επειδή το “πόθεν έσχες” εφαρμόζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που είναι τιμές πλασματικές, σημαντικά χαμηλότερες από τις πραγματικές, οργιάζει και το ξέπλυμα χρήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή στα συμβόλαια οι αντισυμβαλλόμενοι συμφωνούν να δηλώνουν τις αντικειμενικές αξίες και όχι τις πραγματικές τιμές των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, που είναι πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές.


--------------------------------------------------------------------------------

Παίρνουν… “φωτιά” τσιγάρα και ποτά

Σημαντικές ανατιμήσεις στα τσιγάρα και τα ποτά αναμένεται να προκαλέσουν από την Τρίτη οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που αποφάσισε να επιβάλει στα προϊόντα αυτά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργού, από τις 12/1/2010:
1. Αυξάνεται ο συνολικός ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στην πλέον ζητούμενη τιμή των προϊόντων καπνού από 57,5% σε 70%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση του φόρου θα έχει ως αποτέλεσμα:
- να αυξηθεί κατά 19 λεπτά η τιμή του πακέτου των 20 τσιγάρων, το οποίο σήμερα πωλείται προς 2 ευρώ.
- να αυξηθεί κατά 41 λεπτά η τιμή του πακέτου τσιγάρων, το οποίο σήμερα πωλείται προς 3,20 ευρώ.
2. Αυξάνεται κατά 20% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επιβάρυνση θα φθάσει τα 0,91 ευρώ για κάθε φιάλη ουίσκι, τα 0,45 ευρώ για κάθε φιάλη ούζου, τσίπουρου και τσικουδιάς και από 0,002 έως 0,009 ευρώ για κάθε φιάλη μπίρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.