BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Διευρύνθηκε ο κατάλογος των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης

Διευρύνθηκε ο κατάλογος με τους δικαιούχους για το επίδομα αλληλεγγύης μετά τη διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατά την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το επίδομα δικαιούνται πλέον και οι μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς,
οι άνεργοι επιδοτούμενοι του ΝΑΤ,
οι 1.500 πολιτικοί πρόσφυγες του Λαυρίου
και όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης τροποποιήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολύτεκνους και πλέον για όσους έχουν 3 παιδιά, το εισόδημά τους πρέπει να είναι έως 22.000 ευρώ, με 4 παιδιά έως 23,500 και 5 παιδιά έως 25.000

Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνει για τους χαμηλοσυνταξιούχους από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία και για τους υπόλοιπους δικαιούχους από τις νομαρχίες και τις εφορίες.

H διεύρυνση των αποδεκτών της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης, που προέκυψε από τη δημόσια διαβούλευση προ εβδομάδος, δεν στάθηκε ικανή να εξασφαλίσει τις επιδοκιμασίες της αντιπολίτευσης.

Δύο μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου αντί για τις 24 του μηνός, θα καταβληθεί η σύνταξη του Ιανουαρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Ο υφυπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, νομοσχέδιο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και υποστήριξε πως αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της υπεσχημένης αναδιανομής εισοδήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Μαργαρίτης Τζήμας χαρακτήρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου ως θετική κίνηση ωστόσο υπενθύμισε πως το κατώτερο όριο ενίσχυσης, είναι κατά 200 ευρώ μικρότερο εκείνου, που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Τζήμας ζήτησε από την κυβέρνηση, τη διόρθωση μιας αδικίας για τους δημοσίους υπαλλήλους των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Δράμας, στους οποίους δεν καταβάλλεται (με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε), επίδομα παραμεθορίων περιοχών.

Ο κ. Σαχινίδης απαντώντας αποδέχθηκε πως η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά αδικία, δεν δεσμεύτηκε όμως για επανόρθωση, σημειώνοντας πως το αίτημα είναι άσχετο με το νομοσχέδιο.


Ο Άγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ένα φιλοκοινωνικό πρόσωπο, την ώρα που έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο νομοσχέδιο, υπό τον όρο των περαιτέρω ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις και στις κοινωνικές δαπάνες.

«Γίνεται μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η πολιτική, που ετοιμάζετε. Τα λαϊκά στρώματα, όμως, δεν έχουν ανάγκη από το επίδομα, αλλά από ένα καλό εισόδημα», είπε ο βουλευτής.

Ο Ηλίας Πολατίδης από το ΛΑΟΣ υποστήριξε πως «απ’ την κυβέρνηση φαίνεται να απουσιάζει ο προβληματισμός για τις αιτίες του οικονομικού προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με πολιτικές που χρησιμοποιούνται στις φυσικές καταστροφές».

Ο κ. Πολατίδης, πρότεινε παράλληλα από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη να διαφοροποιηθούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις, που υφίστανται τον διεθνή ανταγωνισμό, από τις μη παραγωγικές, τις μεγάλες εμπορικές, που λειτουργούν παρασιτικά.

Τέλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί σταδιακά στην πολιτική της ΝΔ. «Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ούτε καν επιστρέφει τη φορολογία των επιχειρήσεων στα όρια, που την είχε παραδώσει», τόνισε.
Σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την κοινωνική ασφάλιση και το επίδομα αλληλεγγύης, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Να πληρώσουν αυτοί που διαχρονικά την καταλήστεψαν. Οι άνεργοι και οι φτωχοί δεν έχουν ανάγκη από κυβερνητικές ελεημοσύνες. Θέλουν δουλειές και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργία«.


Πηγή:http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.