BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

HPV: όλη η αλήθεια για το εμβόλιο


Το εμβόλιο κατά του ιού HPV δεν είναι τόσο επώδυνο όσο νομίζουν οι περισσότερες γυναίκες, διαβεβαιώνουν ερευνητές του πανεπιστημίου North Carolina τονίζοντας ότι οι φήμες σχετικά με τον πόνο και τις παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο είναι αναληθείς.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους αναφορές αποτρέπουν τις νέες γυναίκες από το να εμβολιαστούν, ή να κάνουν και τις τρείς δόσεις του εμβολίου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αμερική μόνο το 37% των κοριτσιών έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του ιό HPV, αν και στις έφηβες συνταγογραφείται δωρεάν.
Για να αποδείξουν ότι οι φήμες αυτές είναι ανυπόστατες, οι επιστήμονες το 2008 διεξήγαγαν έρευνα με τη συμμετοχή κοριτσιών ηλικίας 11 με 20 ετών, τα οποία είχαν κάνει τουλάχιστον δυο δόσεις του εμβολίου.
Όπως υποστήριξαν οι γονείς των κοριτσιών, το εμβόλιο κατά του ιού HPV ήταν για τα παιδιά τους λιγότερο επίπονο συγκριτικά με το αντιτετανικό εμβόλιο ή το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια που είχαν κάνει τα κορίτσια το 69% των γονέων ανέφερε ότι το εμβόλιο κατά του HPV ήταν το ίδιο επίπονο, το 17% ότι ήταν λιγότερο επίπονο και το 12% ότι ήταν περισσότερο επίπονο.
«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και ενδεχομένως να βοηθήσουν να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του ιού HPV», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine.
«Ορισμένες φήμες σχετικά με τις παρενέργειες και τον πόνο που προκαλεί το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αρκετά τρομακτικές» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, διαβεβαιώνοντας ότι όπως προέκυψε κάτι τέτοιο δεν ισχύει.