BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΠΕΝΤΕ "ΜΥΣΤΙΚΑ" Πώς να… ξεφουσκώσετε την πιστωτική σας

“Φρένο” στις αγορές με πιστωτικές κάρτες βάζουν οι έλληνες καταναλωτές τους τελευταίους μήνες, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά.

Η υπερχρέωση των νοικοκυριών, τα υψηλά επιτόκια του πλαστικού χρήματος αλλά και η κακή ψυχολογία που προκάλεσε η οικονομική κρίση έστρεψε τους καταναλωτές στις αγορές με μετρητά.
Πάντως, τα χρέη σε κάρτες έχουν καταντήσει μπελάς για τους κατόχους τους, οι οποίοι επιβαρύνονται παράλληλα και με τις ετήσιες συνδρομές.
Στο πλαίσιο αυτό, η “ΜτΚ” παρουσιάζει πέντε “μυστικά” για να συρρικνώσετε το λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας:

1. Μεταφέρετε τα χρέη σας σε άλλη κάρτα με χαμηλότερο επιτόκιο: Η πιο απλή και συμφέρουσα κίνηση που μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος του πλαστικού χρήματος είναι η μεταφορά παλαιών οφειλών σε άλλη κάρτα με χαμηλότερο επιτόκιο. Δεδομένου ότι οι τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες προσφέρουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια στη μεταφορά υπολοίπου. Έτσι, μπορείτε να βρείτε επιτόκια που κυμαίνονται σημαντικά κάτω του 10%. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προνομιακό επιτόκιο αφορά μόνο το ποσό που μεταφέρεται και όχι καινούριες αγορές, οι οποίες επιβαρύνονται κανονικά. Πολλές τράπεζες επίσης προσφέρουν άτοκη περίοδο χάριτος έως 12 μηνών.

2. Να εξοφλείτε πάντα το πλήρες ποσό της κάρτας: Γλιτώστε τους τόκους είτε με αυτόματη πληρωμή από συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό είτε στο ταμείο.

3. Στοπ στην ετήσια συνδρομή: Τα 70 ευρώ ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις η ετήσια συνδρομή που επιβάλλουν οι τράπεζες. Αν μία οικογένεια λοιπόν έχει στην κατοχή της δύο ή τρεις πιστωτικές κάρτες, το ετήσιο “χαράτσι” μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, πολλές τράπεζες είτε μειώνουν σημαντικά τη συνδρομή είτε τη μηδενίζουν. Καλό είναι λοιπόν να επιλέξετε κάρτα χωρίς συνδρομή για πάντα ή για τον πρώτο χρόνο. Αν καταλήξετε σε κάρτα που έχει συνδρομή από το δεύτερο χρόνο, μπορείτε τρεις μήνες πριν λήξει ο πρώτος χρόνος να ζητήστε από την τράπεζα είτε να σας ακυρώσει τη κάρτα, είτε να σας τη δώσει χωρίς συνδρομή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση αν κάνετε χρήση των καρτών σας, μπορείτε να απαιτήσετε από την τράπεζά σας να “κόψει” τη συνδρομή, με επιχείρημα τον τζίρο που κάνετε.

4. Μεταφέρετε τις οφειλές σας σε καταναλωτικό δάνειο: Στην περίπτωση που τα χρέη σας είναι υπέρογκα και σε διαφορετικές πιστωτικές κάρτες, η ενδεδειγμένη λύση είναι η μεταφορά τους σε ένα νέο καταναλωτικό δάνειο, επίσης με χαμηλό επιτόκιο. Επειδή οι τράπεζες δεν εγκρίνουν την έκδοση νέας πιστωτικής κάρτας με όριο άνω των 3.000 ή 5.000 ευρώ, ώστε να γίνει η μεταφορά από κάρτα σε κάρτα, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς σε καταναλωτικό δάνειο που θα μειώσει το επιτόκιό σας για παράδειγμα από το 16% στο 9%.

5. Κερδίστε από τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών: Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τα προγράμματα επιβράβευσης που έχουν οι τράπεζες για τους συνεπείς πελάτες τους. Ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών, για παράδειγμα, ορισμένες τράπεζες επιστρέφουν έως και το 30% των τόκων. Σε άλλες περιπτώσεις, οι συνεπείς πελάτες βλέπουν το επιτόκιό τους να μειώνεται έως και 3%, ενώ πολλές τράπεζες ανταμείβουν τους πελάτες τους με επιστροφή μετρητών που φτάνει ακόμα και το 5% του ύψους των συναλλαγών.