Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλος «αδειάζει» την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για το νομοσχέδιο που προβλέπει «πάγωμα» οφειλών για ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές.
Μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης θέτει ζήτημα κινδύνου για τη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αναφέρει σε επιστολή που κοινοποίησε στην υπουργό με τις παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου.
Ακόμα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι «δημιουργείται θέμα υποβολής του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατύπωση της σχετικής γνώμης εκ μέρους της», σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΤτΕ και εμφάνισε έγγραφο της κεντρικής τράπεζας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για διευκολύνσεις προς μικρούς πελάτες με οφειλές ως 1 εκ. ευρώ.
Χθες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ζήτησε -επειγόντως- συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο. Στη συνάντηση μάλιστα παραβρέθηκαν -εκτός του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και προέδρου της ΕΕΤ κ. Βασίλη Ράπανου- οι κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Νίκος Νανόπουλος, Μιχάλης Σάλλας και ακόμα τα μέλη του προεδρείου της ΕΕΤ κ. Μαντζούνης και Φιλάρετος (Alpha Bank), Λεκάκος (Πειραιώς) και ο γγ της Ενωσης Χρήστος Γκόρτσος.
Οι τραπεζίτες, όπως εξάλλου υπογράμμισε στη Βουλή (την Τετάρτη) και ο κ. Ράπανος, δεν διαφωνούν επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει «είναι ανεφάρμοστες στην πράξη, μη συμβατές με τις διεθνείς πρακτικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο της αναθέρμανσης της αγοράς».
Το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Προβόπουλος στην επιστολή του, καθώς επισημαίνει ότι «ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να τονωθεί η ροή των πιστώσεων και να διατηρηθεί το κόστος του χρήματος σε λογικά επίπεδα» και καταλήγει ότι «σωρευτικά το νομοσχέδιο, με την παρούσα διατύπωση των διατάξεών του και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Οι τραπεζίτες από την πρώτη στιγμή διατύπωσαν τις ενστάσεις τους σε ό,τι αφορά το «πάγωμα» των ενήμερων δανείων, αλλά και για τη γενικευμένη αμνηστία από τον Τειρεσία. Υποστηρίζουν ότι, σε μία περίοδο που στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να προωθεί νομοσχέδια τα οποία προάγουν την «κουλτούρα του κακοπληρωτή».
Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη - αν και δηλώνει ανοικτή σε επιμέρους τροποποιήσεις - ωστόσο επιμένει ότι δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία των νομοσχεδίων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μεταξύ των άλλων, στην επιστολή του ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει σχετικά με το «πάγωμα» των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων ότι:
Η επέκταση της υποχρεωτικής ρύθμισης και στην περίπτωση των ενήμερων οφειλών θα είχε ως παρενέργεια την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά τη ροή των νέων πιστώσεων και την τιμολόγησή τους (δηλαδή οι τράπεζες θα δίνουν λιγότερα δάνεια με υψηλότερα επιτόκια). Ενώ για τις αλλαγές στον Τειρεσία υπογραμμίζει πως:
«Δεν είναι δόκιμο να παρέχεται γενικευμένη αμνηστία στην καταγραφή των δυσμενών δεδομένων στα αρχεία της Τειρεσίας, διότι αυτό θα περιόριζε την ορθολογική κατανομή και τιμολόγηση των τραπεζικών πιστώσεων.
Αναφέρει ακόμα ότι η «στέρηση του βιβλιαρίου επιταγών αποσκοπεί στη προστασία, όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και όλων των συναλλασσομένων επιχειρήσεων και ιδιωτών».
Τέλος, υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι: «Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να τονωθεί η ροή των πιστώσεων και να διατηρηθεί το κόστος χρήματος σε λογικά επίπεδα.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι σωρευτικά το νομοσχέδιο, με την παρούσα διατύπωση των διατάξεών του και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ:
Κάναμε τις αλλαγές που πρότεινε η ΤτΕ
Με ανακοίνωσή της η υπουργός Οικονομίας απάντησε στον κ. Προβόπουλο ότι το υπουργείο έλαβε υπόψη του και συμπεριέλαβε στις τελικές ρυθμίσεις για τις ενήμερες οφειλές τις παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, ότι εισήγαγε όλες τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας που η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει εγγράφως για τη διασφάλιση της σταθερότητας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.
Μάλιστα η κ. Κατσέλη είπε ότι το υπουργείο ακολούθησε διαδικασία άτυπης διαβούλευσης και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Σε μια στιγμή που η πιστωτική ασφυξία οδηγεί πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά με μέτρα άμεσης εφαρμογής», καταλήγει η ανακοίνωση. Λίγο αργότερα, με δεύτερη ανακοίνωσή της, η Λ. Κατσέλη γνωστοποίησε ότι θα στείλει το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αλλαγές στο νομοσχέδιο
Η επιμήκυνση της προθεσμίας, από τις τράπεζες προς τους οφειλέτες, του «παγώματος» των πλειστηριασμών κατά δεκαπέντε μέρες και άρα η μεγαλύτερη χρονική δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους, αλλά και ο «αποκλεισμός» από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών σε όσους δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προβλέπονται μεταξύ άλλων στις νομοτεχνικές αλλαγές που κατέθεσε χθες η υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αφορά στη «ρύθμιση οφειλών και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα».
Στις αλλαγές που κατέθεσε η υπουργός Οικονομίας διπλασιάζεται ο χρόνος διορίας για τους οφειλέτες και από δεκαπέντε μέρες τον προσδιορίζει στις τριάντα, ενώ με άλλη τροποποίηση στην πρόβλεψη ότι «αν ο οφειλέτης αποπληρώσει το ήμισυ της οφειλής του προς την τράπεζα, διαγράφονται οριστικά οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού» προστίθεται η φράση «πλην των ήδη καταβληθέντων», προκειμένου να μην υπάρξει παρανόηση ότι οι οφειλέτες αν καταβάλλουν τα μισά χρέη τους δεν πρόκειται να πληρώσουν καθόλου τόκους υπερημερίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.