BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ΕΕ υπονομεύει τις συζητήσεις για το κλίμα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υπονομεύει τις επικείμενες συζητήσεις για το κλίμα τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, μετά τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων στα οποία τονίζεται ότι δεν πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη Guardian, η ΕΕ έχει αφαιρέσει κάποιες γραμμές από το διαπραγματευτικό κείμενο που ετοιμάζει για την Κοπεγχάγη, τονίζοντας μόνο ότι «η χρηματοδοτική βοήθεια για την κλιματική αλλαγή είναι στην κορυφή της υπάρχουσας αναπτυξιακής βοήθειας». Ωστόσο σε κανένα σημείο του κειμένου δεν γίνεται λόγος για επιπλέον βοήθεια.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΜΚΟ, στελέχη των οποίων υποστηρίζουν ότι η ΕΕ απειλεί και υπονομεύει τις συζητήσεις για το κλίμα.

«Καμιά αναπτυσσόμενη χώρα δεν πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία στην οποία δεν θα γίνεται λόγος για επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη. Η ΕΕ και τα αναπτυγμένα κράτη πρέπει να δεσμευτούν για περαιτέρω βοήθεια αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο Μπομπ Μπέιλι, στέλεχος OXFAM (ΜΚΟ για την εξάλειψη της φτώχειας).

Τα αναπτυγμένα κράτη δέχονται ότι πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η Ευρώπη ωστόσο είναι διχασμένη σχετικά με το αν πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια για την προσαρμογή, ή αν πρέπει απλά να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας που έχει ήδη εγκριθεί.

Η Βρετανία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον χρήματα, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη αντιδρούν στο ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδοτικής στήριξης.

Απ’ ότι φαίνεται, μετά τις διαφωνίες σχετικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η χρηματοδοτική στήριξη θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.