BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Γιατί έχασε η Ντόρα

Η συντριβή της Ντόρας Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά στις πρόσφατες εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ, έχει προφανώς πολλά αίτια τα οποία θα αναλυθούν εξαντλητικά τις επόμενες ημέρες και μήνες. Όμως, μια πρώτη διαπίστωση την οποία μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι, ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία της εκλογικής εκστρατείας της κ. Μπακογιάννη, είναι ότι ταυτίσθηκε με το «κατεστημένο». Αυτή η ταύτιση, αφενός της αφαίρεσε κάθε δυναμική, και αφετέρου επέτρεψε στον κ. Σαμαρά να μονοπωλήσει το ρόλο του «επαναστάτη», που έρχεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.


Από την πρώτη στιγμή -μετά την πρόσφατη ήττα της ΝΔ- η κ. Μπακογιάννη εμφανίσθηκε σίγουρη ότι θα κατακτήσει την ηγεσία, δίνοντας μάλιστα πολλές φορές την εντύπωση, ότι το κόμμα της ανήκει περίπου δικαιωματικά. Στην προεκλογική περίοδο φάνηκε να ταυτίζεται με τις προσπάθειες που αποσκοπούσαν να περιορίσουν τη δυνατότητα της «βάσης» να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες –γεγονός που ενίσχυε την άποψη ότι η κ. Μπακογιάννη αποτελούσε μέρος του κομματικού «κατεστημένου» και των κομματικών «μηχανισμών». Η βεβαιότητα του επιτελείου της ότι η υποψήφιά τους είχε τις εκλογές στην τσέπη της, ήταν τόσο μεγάλη ώστε αρνήθηκαν να επιλέξουν τον επίπονο δρόμο της μετωπικής και σε βάθος αντιπαράθεσης με τους άλλους υποψήφιους, αρκούμενοι σε μια ανούσια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων. Όταν επανειλημμένα είχα θέσει το ερώτημα σε επιτελείς της κ. Μπακογιάννη, γιατί δεν ανεβάζουν τους τόνους στην αντιπαράθεση με τους άλλους υποψήφιους, η απάντηση ήταν «διότι η Ντόρα ως αρχηγός, θα πρέπει να συνυπάρξει μαζί τους την επόμενη μέρα».

Ένα άλλο στοιχείο που ενίσχυε την εκτίμηση σχετικά με την ταύτιση της κ. Μπακογιάννη με το «κατεστημένο», ήταν οι -πολλές φορές μέχρι αηδίας- δηλώσεις αφοσίωσής της προς τον Κώστα Καραμανλή. Αυτή η ταύτισή της με τον, πιο ίσως αποτυχημένο πολιτικό ηγέτη της ΝΔ των νεότερων χρόνων, δεν είχε απολύτως κανένα πολιτικό αντίκρισμα. Aφενός δεν ενίσχυε τη δημοτικότητά της μεταξύ των «καραμανλικών», που θεωρούσαν ότι η πρότασή της για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στοίχισε την εκλογική ήττα στη ΝΔ. Αφετέρου, με αυτές τις δηλώσεις έβαζε «πάγο» σε όποια διάθεση δραστηριοποίησης του φιλελεύθερου τμήματος της ΝΔ, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε να είχε αποτελέσει τη δυναμική εμπροσθοφυλακή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.