BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αυξήσεις φωτιά σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά


Νέο τσουνάμι φόρων φέρνει το φορολογικό σύστημα που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου



Τελικά η φτωχή και μεσαία τάξη της πληρώνει. Άνω κάτω η καθημερινότητα των πολιτών από τις αυξήσεις σε είδη που χρησιμοποιούν



Την έναρξη του διαλόγου για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις σηματοδότησε η χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Αναφορικά με το νέο φορολογικό πλαίσιο, ξεχωρίζει η προείσπραξη του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας από υπόχρεους στο ΦΜΑΠ, η οποία θα συνοδεύεται με συγκεκριμένα κίνητρα, ενώ έμεινε «ανοιχτή» η πιθανότητα αύξησης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στη φορολόγηση των καυσίμων, των ποτών και των προϊόντων καπνού.
Όπως είπε ο υπουργός, οι αντικειμενικές έχουν να αυξηθούν εδώ και αρκετά χρόνια (από το Μάρτιο του 2007, με το τρίτο πακέτο αυξήσεων του Γ.Αλογοσκούφη), ενώ στη φορολόγηση αλκοόλ και καπνού βρισκόμαστε χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίστοιχα ανοιχτό έμεινε το θέμα της φορολογίας των καυσίμων.
Σε θεσμικό επίπεδο είναι να αναμορφωθεί το σύνολο του συστήματος, από τη φορολόγηση φυσικών προσώπων ως τη φορολόγηση επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ο υπουργός σημείωσε ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν διότι είναι πολύ χαμηλά και ότι το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων και υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ, οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.
Την Τρίτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση των συντονιστών του διαλόγου, την Τετάρτη θα ακολουθήσει συνάντηση των ομάδων εργασίας και θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε αρχές Μαρτίου να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.
Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου είναι αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα να γίνει: γενίκευση του πόθεν έσχες στις δηλώσεις, ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων, σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων και φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών και την υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.
Περαιτέρω, στην ακίνητη περιουσία επαναφέρεται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε και η εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, για την ουσιαστική πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής θα γίνονται τα εξής: έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους, ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων, δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994) (μετά από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.