Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν κινδυνεύουν να απολέσουν την πιστοληπτική τους φερεγγυότητα, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς το αυστριακό περιοδικό PROFIL το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚT, Έβαλντ Νοβότνι.
Η Ελλάδα και η Ισπανία θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και το εμπορικό τους ισοζύγιο, όσο το δυνατόν συντομότερα. Αυτό δηλώνει στο πλαίσιο συνέντευξής του προς το αυστριακό περιοδικό PROFIL το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι. «Οι δύο νοτιοευρωπαϊκές χώρες δεν κινδυνεύουν να απολέσουν την πιστοληπτική τους φερεγγυότητα, αλλά όποιος είναι μέλος της ευρωζώνης οφείλει να ευθυγραμμίζεται με τους συμπεφωνημένους κανόνες», τόνισε ο κ. Νοβότνι, σύμφωνα με προδημοσίευση που φιλοξενούν σήμερα οι γερμανικές εφημερίδες.
Πολύπλοκη η κατάσταση στην ευρωζώνη
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία, Τόμας ΣτράουμπχαρΤην ίδια ώρα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI), Τόμας Στράουμπχαρ, μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες, χαρακτήρισε πολύπλοκη την κατάσταση στην ευρωζώνη εξαιτίας κάποιων χωρών όπως είναι η Ελλάδα, που όπως είπε, κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών. «Χωρίς διεθνή βοήθεια δεν θα είναι δυνατή η εξομάλυνση της κατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης των κρατικών υποδομών, όπως είδαμε στην περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του 80. Όμως εάν βοηθήσουμε υπάρχει ο κίνδυνος να ενθαρρυνθούν άλλες χώρες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα χρέη, καθώς θα γνωρίζουν ότι στη χειρότερη περίπτωση θα έλθει βοήθεια από έξω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στράουμπχαρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.