BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δήμος Αθηναίων: μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Γιώργος Δημόπουλος, παρουσίασαν το σχέδιο της Δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της συμμετοχής του Δήμου στο κορυφαίο συνέδριο του δικτύου C 40 στην Κοπεγχάγη.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Δήμαρχος κ. Κακλαμάνης τόνισε: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Δήμος Αθηναίων θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή που θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες στην Κοπεγχάγη, συντασσόμενος με την προσπάθεια της Πρωτοβουλίας C40 να αναδειχτεί ο κεντρικός ρόλος των πόλεων στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα συμμετέχουμε ενεργά στις διεργασίες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάληψη δράσης από τις πόλεις, δεδομένου ότι η συνεισφορά τους στις εθνικές και διεθνείς πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και μείωσης των συνεπειών της, μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτική.»

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημόπουλος μίλησε διεξοδικά για τον σχεδιασμό των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέροντας τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική αλλαγή θα ανεβάσει την θερμοκρασία της χώρας μας κατά 3 έως 5ο C ως το 2100 καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που προτείνει το παγκόσμιο δίκτυο C 40 στο οποίο ο Δήμος Αθηναίων είναι μέλος καταλήξαμε σε εξειδικευμένα μέτρα για την πόλη μας.

•Μέτρα που αφορούν στο βιοκλιματικό σχεδιασμό 12 δημοτικών κτηρίων καθώς και των σχολικών αυλών

•Στην εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με αντικατάσταση λαμπτήρων , επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου αλλά και μείωση των δημοτικών τελών σε δημότες οι οποίοι παρουσιάζουν μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας

•Στην ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων με περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης σε όλα τα υλικά: συσκευασίες, λαμπτήρες, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, οχήματα, έλαια, φυτικά υπολείμματα και στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας

•Στις μεταφορές προωθώντας την οικολογική οδήγηση την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και δημιουργώντας 1 δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

•Στην πολεοδομία-χωροταξία με τη δημιουργία πράσινων δρόμων και υπαίθριων αστικών χώρων από ψυχρά υλικά που αποδεικνύουν την ιστορική και πολιτιστική αξία επιλεγμένων σημείων της πόλης

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των πολιτών, δεδομένου ότι η κοινωνική αποδοχή και η συμμετοχή αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την επίτευξη κάθε στόχου.

Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω ότι οι πόλεις έχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κλιματολογικές αλλαγές και με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αναθερμάνουν την οικονομία, και να εκπληρώσουν την υποχρέωση που έχουμε όλοι απέναντι στις μελλοντικές γενιές να προστατέψουμε τον κόσμο που θα κληρονομήσουν από εμάς.»

Η εκτεταμένη παρουσίαση του Στρατηγικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων ενάντια στις κλιματικές αλλαγές έγινε από τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ζιώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.