BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κοπεγχάγη: προσχέδιο συμφωνίας για το Κλίμα

Το πρώτο προσχέδιο συμφωνίας για τη Κλιματική Αλλαγή που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο, καλεί τις αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου 25%-45% κάτω από τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020.

Στο εν λόγω προσχέδιο, αναφέρεται η μείωση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν καταλήγει κάπου, αφού υπάρχουν ακόμα διαφωνίες μεταξύ των ηγετών.

Τα μικρά νησιωτικά κρατίδια και οι φτωχότερες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, υποστηρίζουν το στόχο για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, κάτω από προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Οι ηγέτες της ομάδας G8 είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στην πόλη Λ’ Ακουιλα της Ιταλίας τον περασμένο Ιούνιο, μείωση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Και οι δύο λύσεις εμφανίζονται ως εναλλακτικές στο εν λόγω έγγραφο.

Το εν λόγω κείμενο είναι ένα προσχέδιο που πρέπει να «δουλευτεί» αρκετά καθώς αφήνει ανοικτά μερικά από τα δυσκολότερα σημεία των διαπραγματεύσεν μέχρι στιγμής.

Επίσης, όσον αφορά το θέμα της οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, δεν κάνει καμία αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά.

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να διαθέσουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2020 για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.

Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.