BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΕΕ: Κίνδυνοι για την υγεία από τα «φάρμακα-μαϊμού»

Φθηνά φάρμακα με ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ασθενείς κυκλοφορούν σε τεράστιες ποσότητες σε όλη την Ευρώπη. H ΕΕ προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης των ψευτοφαρμάκων που διακινούνται μέσω ίντερνετ.

Η κυκλοφορία «παραχαραγμένων» και νοθευμένων φαρμάκων στην ΕΕ έχει πάρει πλέον τέτοιες διαστάσεις που αναγκάζει την Κομισιόν να παρέμβει, προειδοποιώντας τους πολίτες για τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης αυτών των σκευασμάτων. Πρόκειται κυρίως για αναλγητικά, αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιχοληστερινούχα ή ακόμη και ψεύτικα Βιάγκρα. Τα περισσότερα διακινούνται μέσω διαδικτύου τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γκίντερ Φερχόιγκεν, παραδεχόμενος την αδυναμία της ΕΕ να αντιδράσει: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το εμπόριο μέσω διαδικτύου, ακόμη και όταν πρόκειται για φάρμακα», είπε πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μπαλάκι στις φαρμακοβιομηχανίες

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Προειδοποιεί για τα ψευτοφάρμακα ο Γκ. ΦερχόιγκενΤο εμπόριο απομιμήσεων φαρμάκων ανθεί. Μόνο πέρυσι κατασχέθηκαν στην ΕΕ 32 εκατομμύρια σκευάσματα. Το 15% αυτών ήταν απομιμήσεις γνωστών και δοκιμασμένων φαρμάκων. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν το βάζει κάτω και απευθύνεται στις φαρμακοβιομηχανίες ζητώντας τους να συσκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα τους ώστε να αποκλείεται η παραχάραξή τους. Οι καταναλωτές θα πρέπει να διακρίνουν από τη συσκευασία ενός φαρμάκου εάν αυτό είναι γνήσιο ή ακόμη και εάν παραβιάστηκε η συσκευασία του και αντικαταστάθηκε το περιεχόμενο. «Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να εγγυώνται ότι δραστικές ουσίες δεν έχουν νοθευτεί ή παραποιηθεί», λέει ο κ. Φερχόιγκεν

Σήμα ποιότητας στις αξιόπιστες online-εταιρείες

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Υπάρχουν τρόποι ελέγχου του εμπορίου φαρμάκων, υποστηρίζει ο Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΌπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Κομισιόν πολλά από τα κατασχεθέντα σκευάσματα προέρχονται από την Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας. Περίπου το 80% από αυτά διακινούνται μέσω του διαδικτύου. Άρα τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών θα πρέπει να έχουν ως πεδίο δράσης το ίντερνετ θα πει ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. Με λίγα λόγια θα πρέπει να καθιερωθεί μια σφραγίδα ποιότητας και γνησιότητας για τους αξιόπιστους online εμπόρους. Έτσι θα είναι εύκολο για τους καταναλωτές να εντοπίσουν τα μαύρα πρόβατα, καθώς δεν θα διαθέτουν τις εν λόγω ενδείξεις γνησιότητας. «Η Κομισιόν θα πρέπει να συντάξει έναν κατάλογο αξιόπιστων διαδικτυακών φαρμακείων και ταυτόχρονα να ενημερώσει τους πολίτες ότι δραστηριοποιούνται και εγκληματικά στοιχεία στο πεδίο αυτό», υποστηρίζει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι απλή και δεν θα απαιτηθούν χρονοβόρες νομοθετικές συζητήσεις. Μέχρι τότε όμως καλό είναι οι καταναλωτές να αποφεύγουν να παραγγέλνουν φάρμακα μέσω διαδικτύου από άγνωστες εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.