BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δεν πέρασε, προς το παρόν, η ημερομηνία για Σκόπια

Η σουηδική προεδρία έδειξε από το πρωί τις προθέσεις της κατά τη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των 27. Υπέβαλε ένα σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο στο κεφάλαιο για την ΠΓΔΜ, ανέφερε:

1 «Το Συμβούλιο χαιρετίζει το ότι πραγματοποιήθηκε πρόοδος σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας-Πλαίσιο της Οχρίδας παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί. Ειδικότερα απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης».

2 «Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Επιτροπή προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα τον Μάρτιο του 2010, με προοπτική τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

3 «Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει απαραίτητη. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Το άλλαξαν

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε αμέσως επιφυλάξεις και ζήτησε τροποποίηση του κειμένου, ιδίως ως προς τον καθορισμό ημερομηνίας για την επανεξέταση του θέματος «με προοπτική τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Τη σκυτάλη παρέλαβαν από τους πρέσβεις οι ΥΠΕΞ, με τον Σουηδό προεδεύοντα, Καρλ Μπιλντ, να ασκεί, επωφελούμενος από την υποστήριξη αρκετών χωρών αλλά και του επιτρόπου Ολι Ρεν, πιέσεις στην Ελλάδα, ζητώντας να γίνει αποδεκτό όπως έχει το προσχέδιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας επέμενε στις επιφυλάξεις του, έχοντας την υποστήριξη μίας ομάδας εταίρων, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία και φυσικά η Κύπρος. Η Βουλγαρία μάσησε κάπως τα λόγια της.
Αρχισαν τα όργανα στην Ε.Ε. για το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν ο κίνδυνος αποφεύχθηκε από ελληνικής πλευράς, έστω με πολύ κόπο, αλλά η χθεσινή πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ δείχνει το τι θα επακολουθήσει.

Τελικά, η προεδρία κάλεσε την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις και τελικά συμφωνήθηκε να βγει από το κείμενο η φράση «...Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα τον Μάρτιο του 2010 με προοπτική τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Στη θέση της μπήκε «Το Συμβούλιο θα επανέλθει επί ισπανικής προεδρίας»...

Ο συμβιβασμός αυτός αναμένεται να υιοθετηθεί και τυπικά σήμερα το πρωί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ο κίνδυνος, λοιπόν, αποφεύχθηκε προς το παρόν αλλά θα επανέλθει σύντομα. Οταν έχεις στην καμπούρα σου συσσωρευμένα τόσα προβλήματα (οικονομία, Κυπριακό, Τουρκία, ΠΓΔΜ) δεν ξέρεις από πού να φυλαχθείς...

Το θέμα της Τουρκίας συζητήθηκε χθες αργά στο δείπνο και αναμένεται να επανέλθει σήμερα, χωρίς πολλές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας...*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.