BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Να τί κάνουν οι Κινέζοι στους "διαδηλωτές"

Δικαστήριο της επαρχίας Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας επέβαλε τη θανατική ποινή σε τρία ακόμα μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων με την κατηγορία του φόνου και άλλων εγκλημάτων βίας στη διάρκεια των αιματηρών εθνοτικών επεισοδίων που ξέσπασαν τον περασμένο Ιούλιο στην πρωτεύουσα Ουρούμτσι και στοίχισαν τη ζωή περίπου 200 ανθρώπων.

Οι τελευταίες αυτές θανατικές καταδίκες επιβλήθηκαν παρά τις διαμαρτυρίες των εξόριστων Ουιγούρων, που χαρακτηρίζουν τις συνεχιζόμενες δίκες πολιτικές και άδικες.

Μέχρι σήμερα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 17 άνθρωποι κατηγορούμενοι για τα πιο βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κίνα εδώ και δεκαετίες. Από αυτούς εννέα εκτελέστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου.

Δύο από τους καταδικασθέντες σε θάνατο σήμερα, οι Χεϊρινίσα Σαβούτ και Ρουτζιχάρι Νιγάζ ανήκουν, όπως φαίνεται από τα ονόματά τους, στη μουσουλμανική και τουρκόφωνη εθνότητα των Ουιγούρων που αριθμεί 8 εκατομμύρια κατοίκους και επικρατεί πληθυσμιακά στη Σιντζιάνγκ, ενώ ο τρίτος, ο Λι Λονγκφέι, ανήκει κατά τα φαινόμενα στην εθνότητα Χαν που αποτελεί πλειοψηφία στην υπόλοιπη Κίνα.

«Η κινεζική κυβέρνηση αγνόησε κατάφωρα όλους τους κανόνες της δίκαιης δίκης σε μία εκστρατεία που αποσκοπεί στο να φιμώσει και να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό των Ουιγούρων με εκτελέσεις και μαζικές συλλήψεις», καταγγέλλει η Ρεμπίγια Καντίρ, εξόριστη ηγέτις του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους εξόριστους Ουιγούρους, τα επεισόδια βίας ξέσπασαν στο Ουρούμτσι ύστερα από μία ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με το αίτημα να χυθεί άπλετο φως στο φόνο δύο Ουιγούρων σε ένα εργοστάσιο της Σαογκουάν στη νότια Κίνα.

Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν με συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία και εξελίχθηκαν σε επιθέσεις των Ουιγούρων εναντίον κατοίκων της εθνότητας Χαν στο Ουρούμτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.