Δύο μέρες πριν την «επέτειο» της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβριο του 2008, μαθητές σχολείων του Χαλανδρίου και του Ψυχικού πραγματοποίησαν πορεία προς το ΑΤ Χαλανδρίου. Στο Χαλάνδρι τους μαθητές «περίμεναν» δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ μαζί με δύο κλούβες, όπου, ακολουθώντας τους μέσα από στενά της περιοχής, τους περικύκλωσαν στην κεντρική πλατεία, μην αφήνοντάς τους να φύγουν. Το newstime.gr ήταν εκεί.
Η πορεία ξεκίνησε από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στο ύψος της λεωφόρου Κηφισίας, μετά από αποφάσεις των 15μελών μαθητικών σχημάτων. Έφτασε στο Χαλάνδρι και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους κατευθύνθηκε προς το ΑΤ της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από αστυνομικό, πριν ένα χρόνο. Ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και έλαβαν χώρα μικρής έκτασης επεισόδια, με τη ρίψη νεραντζιών σε υποκαταστήματα τραπεζών.
Σε στενό κεντρικού δρόμου του Χαλανδρίου ήταν παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ, σε αριθμό λίγο μικρότερο από αυτό των μαθητών, μαζί με δύο κλούβες. Αφού η πορεία πέρασε μπροστά από τις διμοιρίες, οι αστυνομικοί άρχισαν να ακολουθούν τους μαθητές αρχικά στα στενά της περιοχής, μετά σε μεγαλύτερους δρόμους και τέλος στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου. Η πορεία ολοκληρώθηκε και οι μαθητές έκαναν συνέλευση, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να περικυκλώνουν την πλατεία, μην αφήνοντας κανέναν να βγει από τον κλοιό, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μπουν μέσα στην εκκλησία.
Για αρκετή ώρα η στάση της αστυνομίας ήταν κάθετη, ενώ από ένα σημείο και μετά ένας εκ των παριστάμενων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι όποιος θέλει μπορεί να φύγει μόνος του ή σε μικρές ομάδες. Κανείς από τους μαθητές δεν το δέχτηκε, υπό το φόβο της προσαγωγής μετά την απομάκρυνση από την πλειοψηφία του κόσμου. Παρουσία ενηλίκων -μελών δημοτικών παρατάξεων του Χαλανδρίου και γονιών- και μετά από αρκετή ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και οι μαθητές μπόρεσαν να φύγουν. Όπως ανέφεραν πάντως οι ίδιοι οι αστυνομικοί μεταξύ τους και όπως καταγγέλλουν και οι ενήλικες που ήταν παρόντες, οι αρχικές εντολές ήταν να γίνουν συλλήψεις.
Πολίτης Χαλανδρίου
«Είμαι πολίτης του Χαλανδρίου, είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να έχει περικυκλώσει εκατό μαθητές εδώ πέρα, την εκκλησία, όλοι αυτοί οι αστυνομικοί που βλέπουμε, οι ματατζήδες. Τα παιδιά φοβούνται έστω και να φύγουν ένα ένα, εγώ θεωρώ κι αυτός είναι ο λόγος που είναι ακόμα εδώ πέρα. Ο μόνος λόγος, είναι εμφανέστατο, θέλουν να κάνουν προσαγωγές και να ‘‘χαρτογραφήσουν΄΄ καταστάσεις, να φακελώσουνε παιδιά. Εν όψει του Δεκεμβρίου και της ‘‘επετείου’’ για τη δολοφονία, που εγώ θεωρώ σαν μάνα πολύ φυσικό αυτό που έκαναν τα παιδιά, απόλυτα φυσιολογικό, το να βγουν να διαδηλώσουν μετά από αυτό που έγινε πέρυσι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάνε τα παιδιά. Θεωρώ απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή από την ελληνική αστυνομία».
Γιώργος Λιερός - Υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου της παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες»
«Έγινε μία πορεία των μαθητών προς το αστυνομικό τμήμα, όπου οι μαθητές διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου. Ο κόσμος μετά το αστυνομικό τμήμα, όπου σημειώθηκαν ασήμαντης έκτασης επεισόδια, πετάχτηκαν απλώς κάποια νεράντζια, σπασίματα και τέτοια πράγματα δεν έγιναν, συνέχισε την πορεία στους δρόμους του Χαλανδρίου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την πόλη μας, δεν έχει ξαναγίνει, οι μαθητές να είναι περικυκλωμένοι μέσα στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Είναι πολλές διμοιρίες ΜΑΤ γύρω γύρω, περίπου δέκα διμοιρίες με ένα πρόχειρο υπολογισμό. Δεν τους αφήνουν να βγουν έξω, τους λένε να βγουν ένας ένας ώστε να γίνουν προσαγωγές. Δεν μπορώ να καταλάβω πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, πού το πάνε οι αρχές μ’ αυτό το πράγμα».
Θόδωρος Αλεξίου – ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλανδρίου
«Επιχειρήθηκε να γίνει βίαιη προσαγωγή του Γιώργου του Λιερού, υποψήφιου δημάρχου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, του Νίκου Βάρβαρη, ο οποίος έχει έρθει με απόφαση φοιτητικού συλλόγου των Μηχανολόγων-Μηχανικών, εμένα, Αλεξίου Θόδωρος, που εκπροσωπώ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Χαλάνδρι και του εκπροσώπου της ‘‘Αντίστασης με τους Πολίτες’’, Τάκη Ιωάννου, πολεοδόμου. Δεν πήγαμε να φύγουμε, απλώς καθόμασταν, δόθηκε εντολή προφανώς από την υπεύθυνη του τμήματος Χαλανδρίου, φτάσανε ακριβώς έξω από την εκκλησία οι αστυνομικές δυνάμεις, περικύκλωσαν εμάς και μας δήλωσαν ότι γίνεται προσαγωγή. Μπρος στην απειλή ότι θα έρθουν μέσα, επικοινωνήσαμε με πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφους κτλ. παρενέβη άλλος βαθμοφόρος, μάλλον ήταν αντικρουόμενες οι απόψεις, τελικά δεν έγινε προσαγωγή. Το πιο επικίνδυνο πράγμα σε αυτή την κατάσταση είναι το φακέλωμα μιας γενιάς, της γενιάς του Α. Γρηγορόπουλου, γι’ αυτό και είμαστε εδώ πέρα. Είμαστε εδώ, είμαστε διακριτικά σε όλη την πορεία, είναι προφανές ότι η πολιτική τους ήταν να γίνουν εκτεταμένες προσαγωγές μετά τις όποιες κινητοποιήσεις και προφανώς αυτό είναι το σχέδιό τους και για τις επόμενες μέρες. Η παρουσία μας εδώ έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η γενιά αυτή δεν θα φακελωθεί και θα μείνει για χρόνια στο προσκήνιο».
Κατά τη διάρκεια της πορείας, μερικοί μαθητές δέχτηκαν να μιλήσουν για τη σημασία της, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του συνομηλίκου τους. Ανέφεραν ότι η 6η Δεκεμβρίου του ’08 ήταν μια μέρα «κρατικής δολοφονίας», ενώ σχετικά με τα επεισόδια δήλωσαν ότι τα ΜΜΕ τείνουν να τα προβάλλουν περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Κάποιοι ήταν υπέρ κινήσεων βίας απέναντι σε καταστήματα πολυεθνικών ή τράπεζες, κάποιοι δεν ήταν, ενώ όλοι ανέφεραν ότι τέτοια περιστατικά είναι απαράδεκτα όταν γίνονται σε μικρά μαγαζιά, αλλά και ότι τέτοιες ενέργειες «γίνονται από ασφαλίτες».
Η θέση της ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, εξωσχολικά άτομα παρεισφρήσαν μέσα στις γραμμές της προγραμματισμένης πορείας των μαθητών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον έλεγχο στοιχείων που έγινε στους διαδηλωτές. «Δεν υπήρξε βία εκ μέρους των αστυνομικών. Σημειώθηκαν μικροεντάσεις αλλά αυτές δεν πήραν έκταση και το περιστατικό έληξε. Οι αστυνομικοί έκαναν έναν νομότυπο έλεγχο στους μαθητές και δεν προχώρησαν σε καμία προσαγωγή». ανέφερε πηγή της ΕΛ.ΑΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.