BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Το πλοίο Tara Oceans στην Μαρίνα του Φλοίσβου

Ένα ασυνήθιστο πλοίο βρίσκεται στη Μαρίνα του Φλοίσβου από τις 25 ως τις 29 Νοεμβρίου, με επιβάτες μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα από ωκεανογράφους, βιολόγους, γενετιστές και άλλους ειδικούς από διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Το πλοίο με την ονομασία Tara Oceans, με 15μελές πλήρωμα, πραγματοποιεί ένα τριετές ταξίδι, με σκοπό τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η εν λόγω αποστολή σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου, ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 με τον απόπλου του σκάφους από το Λοριάν της Βρετάνης στη Γαλλία και θα ολοκληρωθεί το 2012.
Το ταξίδι θα καλύψει συνολικά περίπου 150.000 χλμ. (81.000 ναυτικά μίλια), σε όλους τους ωκεανούς της Γης (Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό), από τους πόλους μέχρι τους τροπικούς, κάνοντας στάσεις σε περίπου 50 χώρες.

Η επόμενη προγραμματισμένη στάση του σκάφους θα γίνει στη Λάρνακα της Κύπρου, στις 4 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια το πλοίο θα κατευθυνθεί προς το Λίβανο και την Αίγυπτο, ενώ το 2010 θα εισέλθει πλέον στον Ινδικό ωκεανό.

Η Tara Oceans αποτελεί μια τριετή διεθνή ωκεανογραφική αποστολή, η οποία διοργανώνεται από το πρόγραμμα «Tara Expeditions» και μια διεθνή επιστημονική κοινοπραξία, υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE).

Για τρία συνεχή χρόνια, θα συγκεντρώνει μετρήσεις και δείγματα διασχίζοντας όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου. Πρόκειται για μια παγκόσμια μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που παρόμοιά της δεν έχει διεξαχθεί έως τώρα με τα σημερινά σύγχρονα μέσα.

Το εν λόγω πλοίο θα εξερευνήσει όλες τις θάλασσες του πλανήτη, ζώνες υψηλής οικολογικής σημασίας, μοναδικά οικοσυστήματα και φαινόμενα. Το ταξίδι θα επιτρέψει τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών - τα οποία οι άνθρωποι συχνά παραμελούν, αν και είναι απαραίτητα για τη ζωή στη Γη - προκειμένου να δοθεί στην ανθρώπινη κοινότητα μια καλύτερη ευκαιρία να τα προστατέψει.

Καθοδηγείται μέσω δορυφόρου κατά το ερευνητικό του ταξίδι, διαθέτει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες παρατήρησης και ανάλυσης. Εκτός από μια εξελιγμένη συσκευή μετρήσεων και δειγματοληψιών, το σκάφος είναι εξοπλισμένο και με μια πλατφόρμα πειραματικής απεικόνισης, που επιτρέπει τόσο στους επιστήμονες όσο και στο κοινό να βλέπουν αυτούς τους αόρατους θαλάσσιους οργανισμούς (όπως το πλαγκτόν) που είναι απαραίτητοι για τη ζωή.

Στόχος του θα είναι κυρίως η μικροσκοπική χλωρίδα και πανίδα που παράγει το 50% του οξυγόνου της Γης. «Χωρίς αυτούς τους μικροοργανισμούς, ποτέ δεν θα είχαμε υπάρξει. Αν εξαφανιστούν, το ίδιο κι εμείς», όπως δήλωσε εφημερίδα «Ημερησία», ο κυτταρικός βιολόγος Ερίκ Καρσεντί, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής, που είναι και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Βιο-Μοριακού Εργαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.