BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Το μυστήριο της νέας γρίπης

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της Ιατρικής είναι γιατί σε μια επιδημία μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά και πεθαίνουν, ενώ άλλοι παραμένουν αλώβητοι. Στην πανδημία της νέας γρίπης που προκαλεί ο ιός Η1Ν1, γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι επικαλούνται «υποκείμενα προβλήματα».

Ηέκφραση αυτή είναι πλέον πανταχού παρούσα στα ρεπορτάζ και σημαίνει παράλληλα ιατρικά προβλήματα όπως διαβήτη και πνευμονικές νόσους. Όμως αυτά τα υποκείμενα προβλήματα εξηγούν μέρος μόνο του μυστηρίου που κάνει αυτή τη γρίπη να είναι τόσο ήπια για μερικούς και τόσο σοβαρή για άλλους.

Οι ηλικωμένοι. Τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύτηκαν σε πολύ αξιόλογες ιατρικές επιθεωρήσεις οι πρώτες επιστημονικές αναφορές που καταγράφουν λεπτομερώς τα δημογραφικά δεδομένα και τα ιατρικά ιστορικά εκατοντάδων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία και, σε πολλές περιπτώσεις, πέθαναν. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, πολλοί από τους ανθρώπους που ασθένησαν βαριά από τον Η1Ν1 είχαν πράγματι τα ίδια υποκείμενα προβλήματα με αυτούς που συχνά προσβάλλονται από σοβαρή εποχική γρίπη. Ωστόσο, οι αναφορές αυτές επισήμαιναν μερικές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους ιούς.

Πρώτον, επιβεβαιώθηκε η πρώτη εντύπωση πολλών κλινικών: η εποχική γρίπη είναι συνήθως σοβαρότερη για τους ηλικιωμένους· ο Η1Ν1 πλήττει σοβαρά τα παιδιά και τους νεαρούς ενηλίκους. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πως ο Η1Ν1 μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικός από την εποχική γρίπη, καθώς προσβάλλει το 22% ώς 33% των ανθρώπων, σε σύγκριση με το 5% ώς 15% που προσβάλλει η εποχική γρίπη.

Η παχυσαρκία. Επιδημιολόγοι διαπίστωσαν επίσης απροσδόκητους συσχετισμούς ανάμεσα στη σοβαρή γρίπη από τον Η1Ν1 και σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα. Μάθαμε επίσης ότι στις ΗΠΑ πάνω από το 25% του συνόλου αυτών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν είχε κάποιο σημαντικό υποκείμενο πρόβλημα. Σύμφωνα με μια έκθεση των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) τον Σεπτέμβριο, 12 από τα 36 παιδιά που είχαν πεθάνει ώς τις αρχές Αυγούστου στις ΗΠΑ φαίνεται ότι ήταν ευγιή πριν προσβληθούν από τη γρίπη.

Πώς λοιπόν μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι έπειτα από έκθεση φαινομενικά υγιών ανθρώπων στον ιό Η1Ν1 οι διαφορές στο αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακές και κυμαίνονται από απουσία μόλυνσης μέχρι μια ήπια νόσο του αναπνευστικού και μέχρι τον θάνατο; Το παράδειγμα του ΑΙDS. Μελετώντας τον ιό ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS, ερευνητές βρήκαν ότι μερικοί άνθρωποι που είχαν εκτεθεί ευρέως στον ΗΙV και δεν είχαν μολυνθεί είχαν μια γενετική διαφορά στους υποδοχείς των κυττάρων στους οποίους προσδένεται ο ιός- μια γενετική διαφορά που εμποδίζει τον ιό να προσδεθεί και να μπει στα κύτταρά τους.

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σ΄ ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία αυτών που έχουν ΑΙDS και δεν έχουν το προαναφερθέν γενετικό πλεονέκτημα, ένα φάρμακο το οποίο προστατεύει τα κύτταρα που δεν έχουν ακόμη προσβληθεί από τον ιό. Τα ευρήματα που αφορούν αυτούς που δεν προσβάλλονται μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες νέες θεραπείες και αυτό ισχύει και για τη γρίπη. Πράγματι, υπάρχουν ήδη αρχικά ευρήματα ερευνητών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία που δείχνουν ότι ο νέος ιός μπορεί να προσδεθεί όχι μόνο στους υποδοχείς στους οποίους προσδένεται ο ιός της εποχικής γρίπης, αλλά και σε άλλους υποδοχείς βαθιά στους πνεύμονες. Γενετικές διαφορές σ΄ αυτούς τους άλλους υποδοχείς μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση σοβαρών αναπνευστικών νόσων σε μερικούς από αυτούς που προσβάλλονται από τον Η1Ν1.

Η γονιδιακή προδιάθεση. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, επιστήμονες ετοιμάζονται να επαναπροσδιορίσουν τα υποκείμενα προβλήματα με τρόπο πιο σαφή, βασισμένο στο πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου. Στα γονίδιά μας μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα, που καθορίζει αν και πόσο σοβαρά θα νοσήσουμε. Οι Τζέρομ Γκρούπμαν και Πάμελα Χάρτσμπαντ είναι γιατροί στο Βeth Ιsrael Deaconess Μedical Center και καθηγητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.



Δεκαέξι έχασαν τη μάχη με τον ιό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Στους 16 έφτασαν οι θάνατοι στη χώρα μας, καθώς δύο ακόμη ασθενείς που νόσησαν από τη νέα γρίπη και παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές απεβίωσαν. Την ίδια ώρα, αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό και ο αριθμός των πολιτών που μολύνονται από τον νέο ιό, γεγονός που δείχνει πως κλιμακώνεται το πανδημικό κύμα.

Και όπως έγινε γνωστό, δύο ακόμη άνδρες είναι τα νεώτερα θύματα της νέας γρίπης, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμη κατάσταση.

Πρόκειται για έναν 26χρονο, ο οποίος ήταν παχύσαρκος και είχε υπέρταση και για έναν 42χρονος που έπασχε παράλληλα από κίρρωση του ήπατος.

Οι λοιμωξιολόγοι διαπιστώνοντας πως τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, κάνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην ανάγκη για προστασία που έχουν εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεδομένου πως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Εμβολιάζονται. Την ίδια ώρα, ο ρυθμός προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα παραμένει σταθερά ανοδικός- χτες έως τις έξι το απόγευμα εμβολιάστηκαν 10.891 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται όμως να ικανοποιεί τους ειδικούς δεδομένου πως το πανδημικό κύμα αναμένεται να κορυφωθεί πριν από τα Χριστούγεννα συνεπώς μέρα με τη μέρα χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Στο μεταξύ, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «έχοντας έρθει σε επαφή με ιδιώτες γιατρούς σχετικά με το πανδημικό εμβόλιο διαπιστώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του, τα συστατικά αυτού, τη διαδικασία δοκιμής του πριν από την παραγωγή του, τους ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις παρενέργειες που θα έχει τις οποίες χαρακτηρίζουν σοβαρές έως επικίνδυνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.