BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

WWF: θετικό βήμα το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, θεωρεί θετικό βήμα το σχέδιο νόμου που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ για την προστασία των δασών.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελεί για τα ελληνικά και πολιτικά δεδομένα, μια γενναία πρωτοβουλία αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας και των πιέσεων για αλλαγή χρήσεων γης σε καμένες δασικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν οδηγό, για τη θέσπιση αντίστοιχων μέτρων προστασίας του δασικού πλούτου σε εθνικό επίπεδο.

Το WWF Ελλάς ξεχωρίζει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν την κατάργηση των δίκαια χαρακτηρισμένων ως «δασοκτόνων» διατάξεων του νόμου 3208/2003, την ίδρυση υπηρεσίας κατεδαφίσεων και την άμεση δρομολόγηση της κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Κάθε ένα από αυτά τα σημεία αποτελεί πάγιο αίτημα του WWF Ελλάς και πολλών άλλων περιβαλλοντικών φορέων και προλειαίνει το έδαφος για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που επί δεκαετίες υποβαθμίζουν τα δάση μας.

Ταυτόχρονα, η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση υπογραμμίζει ως σημείο προβληματισμού, ότι το εισηγούμενο «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας αφορά μόνο στις εκτάσεις της Αττικής που κάηκαν τον Αύγουστο του 2009, διατηρώντας σε ισχύ ευνοϊκές διατάξεις για επίδοξους καταπατητές στα υπόλοιπα καμένα δάση της χώρας.

Επίσης, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν προνοεί για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία και διαχείριση των δασών.

Σημειώνεται, ότι οι κενές οργανικές θέσεις της δασικής υπηρεσίας εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο 50%, με αποτέλεσμα για παράδειγμα την ευθύνη φύλαξης των δασών ολόκληρης της Αττικής να μοιράζονται 49 δασοφύλακες.


Πηγή: WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.